Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 15 november 2010

Grand Theft Auto trilogie voor Mac is uit

Het wachten is éindelijk voorbij. Het immens populaire spel Grand Theft Auto is beschikbaar voor de Mac, nadat gamemaker Rockstar in september al plannen in die richting aankondigde. Het heugelijke feit hebben we onder andere te danken aan het bedrijf Transgaming, dat de befaamde trilogie, bestaande uit GTA 3, Vice City en San Andreas ‘vertaald’ heeft naar de Mac. Daarmee ligt het slechte nieuws ook meteen op straat: het betreft hier oude versies van het spel. GTA IV, dat al een paar jaar op de markt is, kan nog steeds alleen op PC’s of spelcomputers gespeeld worden.

Voor wie geen idee heeft waar het hier over gaat: Grand Theft Auto werd in 1997 geïntroduceerd. De graphics, gameplay en gewelddadigheid zijn in latere versies dramatisch verbeterd, maar het thema is altijd ongewijzigd gebleven: als slechterik moet je zien te overleven in een harde wereld door auto’s te stelen, mensen om te leggen en andere praktijken te bezigen die het daglicht niet kunnen verdragen.

Wie het niet aandurft om zo’n gewelddadig spel te vragen aan de Goedheiligman kan de drie GTA versies nú al kopen en direct downloaden via GameTree. Per spel betaal je $ 15,-, of $ 40,- voor alle drie. Volgens Macworld zijn de games hier nog tot half december te koop. Daarna moet GTA voor Mac in de winkel liggen. Over beschikbaarheid op Steam is nog niets bekend. Tot nu toe is GTA daar alleen te downloaden voor de PC.

Maar, moet je überhaupt tot aankoop overgaan? OMT denkt van niet, tenzij je sentimenteel ingesteld bent. De spellen draaien weliswaar stuk voor stuk moeiteloos op recente Macs, maar dat mag ook wel voor een reeks waarvan het eerste deel in 2001 uitkwam. Wie eenmaal GTA IV gewend is weet heel goed waarom de GTA trilogy bij menig winkel in de aanbiedingsbakken te vinden is. De spellen zijn gedateerd. Wie ze vroeger veel gespeeld heeft op andere platforms zal het misschien leuk vinden om Liberty City, San Andreas of Vice City door te struinen op z’n Mac, maar voor uren game-plezier is de GTA trilogie simpelweg te oud. Wij kijken op de redactie dan ook rijkhalzend uit naar Mac-nieuws over GTA IV… of V misschien?

Reageer op artikel:
Grand Theft Auto trilogie voor Mac is uit
Sluiten