Adobe werkt aan Flash voor MacBook Air

Door: Statenweg - 18 reacties

De nieuwe MacBook Air, die in oktober onthuld werd, wordt standaard geleverd zonder Flash. Om toch filmpjes en andere webcontent in Flash te kunnen bekijken zul je de software handmatig moeten installeren.

Reden voor deze beslissing zijn de slechte prestaties van Flash op het ultradunne laptopje van Apple. Zo is de batterijtijd aanzienlijk lager als je surft op het web mèt Flash dan zonder.

Een oplossing zal echter niet lang meer op zich laten wachten. Adobe’s CEO Shantanu Narayen liet deze week doorschemeren dat zijn bedrijf werkt aan een geoptimaliseerde versie van Flash voor de MacBook Air.

De aangepaste versie zal betere prestaties leveren zonder daarbij de batterij van het kleinnood binnen korte tijd leeg te zuigen. “Met toegang tot hardware acceleration verbeteren de prestaties van Flash op elk platform,” aldus Narayen.

Doordat Adobe voorafgaande aan de release van de Air geen testmodel ontving, was er geen mogelijkheid om tijdig een geoptimaliseerde versie uit te brengen.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  wout3r

  Komt Adobe dan ook met een verbeterde versie voor de rest van de modellen?

 • Profielfoto
  deenel1987

  Een geoptimaliseerde versie voor mijn MBP zou ook niet misstaan.

 • Profielfoto
  MadDonna

  Natuurlijk werkt dat.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Prima idee van Adobe! Ik snap de ruzie tussen Adobe en Apple nooit zo. Steve Jobs mag blijven zeggen dat Flash verouderd is en teveel batterijen kost, maar hoe zit dat dan bij Windows laptops? Is het daar minder belastend voor de batterij – die nota bene vaak al minder uren meegaat. Het is gewoon irritant als je van een aantal websites niet alles kunt zien. Een andere oplossing heeft Apple op dit moment ook niet, dan alleen maar roepen dat websitebouwers geen Flash meer moeten gebruiken. Dus als Adobe zo vriendelijk is dat op te lossen: graag!

 • Profielfoto
  eklein

  Adobe heeft altijd meer moeite gestoken in het optimaliseren van flash op windows dan flash op andere platformen. De performance onder Linux is ook berucht.

 • Profielfoto
  matthijsvdr

  Zo is de batterijtijd aanzienlijk lager als je surft op het web mèt Flash dan zonder.

  moet dit niet zijn:

  Zo is de batterijtijd aanzienlijk lager als je surft op het web zonder Flash dan met.

 • Profielfoto
  Statenweg

  Nee, als je Flash gebruikt tijdens het surfen moet je de batterij eerder opladen.

 • Profielfoto
  Napsju

  Heel fijn. Vond het al zo vreemd dat youtube het standaard niet deed. 1 minuut later na de installatie van Flash natuurlijk wel.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Da’s dan vreemd want youtube op mijn iPad en iPhone doen het gelijk (zonder Flash duh) :crazy:

 • Profielfoto
  Double_UK

  @ Napsju
  Je kan bij Youtube kiezen voor weergave in HTML5.

 • Profielfoto
  Bor

  Ik hoop inderdaad dat dit op de andere Mac(Book)s ook tot significante verbeteringen leidt… Hier slaan standaard de fans aan als er flash op een webpagina staat.

 • Profielfoto
  martijnsch

  Ik spam het contactformulier op sites altijd vol als ze voor cruciale dingen (zoals de navigatie) een commerciële invoeg-toepassing (Flash) hebben gebruikt en er geen open alternatief voor hebben gemaakt.

  Ik irriteer me er zo mateloos aan dat als ik informatie (gewoon platte tekst of foto’s?) wil opzoeken en ik moet persé een invoeg-toepassing hebben om het te zien.

  Voor interactieve dingen kan ik het nog wel begrijpen mits het niet cruciaal is. Bij een website voor een evenement kan je gewoon indien Flash niet werkt gewoon de belangrijkste informatie over het evenement weergeven (locatie, line-up, kosten ( en link naar kaartjes bestellen), ) maar ze zetten er alleen maar neer dat je flash moet hebben en dat je dat daar en hier kan downloaden. Dat is mijn grooste ergenis aan het gebruik van flash.

  Zoals je ziet ligt het niet aan Adobe maar aan de ontwikkelaar van de site. Als men pure video/audio op de site wil hebben dan is het jammer, maar dat is een overgang die gaande is en ik snap best dat men daar nog moeite mee heeft ivm met verchillende codecs en formaten bij html 5. En bij hele lichte animaties kan men ook beter ajax/html5 gebruiken dan Flash, maar zolang ik de belangrijkste informatie (afbeeldingen, tekst) maar kan zien zonder enige uitbreiding/plugin/invoeg-toepasing.

  Amen.

 • Profielfoto
  So Klear

  Kan iemand mij vertellen wat voor toekomst Flash echt nog heeft? Ik bedoel, het is nog steeds een dominante plug-in, maar veel populaire (video) sites zijn al te weergeven zonder Flash d.m.v. van bijvoorbeeld HTML5 of Java players. Verder zie je steeds minder reclame in de vorm van Flash. Het enige dat over blijft zijn Flash-based games en animatie filmpjes, hoewel je ook steeds meer animatie filmpjes ziet die niet meer met Flash gemaakt worden of gewoon naar een video geconverteerd worden en gepubliceerd worden via YouTube en Vimeo.

  Ik heb het gevoel dat Adobe langzamerhand moet gaan accepteren dat Flash een sombere toekomst voor zich heeft.

 • Profielfoto
  W0utR

  In de toekomst zullen we waarschijnlijk wel van flash video players omschakelen naar HTML5 players.

  Flash games zijn momenteel nog altijd heel populair en zullen dat nog wel een lange tijd blijven, pure javascript games staan HEEL HEEL HEEL ver achter.
  Veel reclame websites zullen ook nog altijd in flash gemaakt worden, puur omdat de ervaring veel rijker is omdat je makkelijk met verschillende media kan werken.

  Verder vergeet blijkbaar iedereen dat we ook nog altijd AIR hebben, en Adobe is bezig om dat naar zoveel mogelijk platforms te pushen.

  Ik heb ook het gevoel dat HTML5 nu gewoon een hype aan het worden is, net zoals met AJAX een paar jaar geleden, iedereen moest het op zijn site hebben, het zou de toekomst worden, … (HTML5 word natuurlijk de toekomst, maar goed).

  Flash gaat dus zeker niet zo snel verdwijnen, verminderen ja, verdwijnen nee.

 • Profielfoto
  Oppie

  @MacAanZee: ben jij wel eens een Windows laptop tegen gekomen die het langer dan één, twee uur volhield? Ik niet! (Ok, behalve degene die net is uitgepakt).
  Dus naast dat Win een drama is voor de accu, is Flash dat ook nog eens; het valt daardoor alleen minder op…

  Ik heb F. van mijn MBP gegooid, en op m’n nieuwe MBA 11″ zit het dus al niet en weet je: je mist weinig!
  Voor F. zaken start ik even Chrome op, want deze heeft een eigen F. engine. En na bekijken zet ik ‘m snel weer uit, want ik zie de CPU’s die ik normaal nooit hoor, al helemaal boos worden!

 • Profielfoto
  SImmenga

  Als ze dan tóch een soort van lite versie van Flash maken, kunnen ze dat toch ook meteen voor iOS maken?

  Niet dat ik er nu zo om sta te springen, maar ik denk dat het missen van Flash wel een drempel voor mensen is om bijvoorbeeld een iPad te kopen.

 • Profielfoto
  pimpel

  @MacAanZee: ben jij wel eens een Windows laptop tegen gekomen die het langer dan één, twee uur volhield? Ik niet! (Ok, behalve degene die net is uitgepakt).
  Dus naast dat Win een drama is voor de accu, is Flash dat ook nog eens; het valt daardoor alleen minder op…

  Mijn werklaptop dell gaat een volledige werkdag mee, mijn macbook pro 17 inch gaat maar 3 uur mee.
  Dus je stelling klopt niet (je mag natuurlijk niet vergelijken met de acers en andere budgetlaptops) en ik ben zeker hier niet de enige die regelmatig zonder electriciteitsadapter heel de dag zit te werken.
  En op mijn werk surf ik regelmatig naar flashsites.

 • Profielfoto
  dwerf

  Grappig dat ik dit artikel op een MacBook lees met een flash banner pal ernaast;-)