Specialist adviseert huisarts via iPad

Door: Jan David Hanrath - 11 reacties

Een leuk voorbeeld hoe de iPhone en iPad vanaf vandaag kunnen worden toegepast in de medische praktijk. Teleconsultatiebedrijf TeleMC heeft een toepassing ontwikkeld waarmee een huisarts vanaf elke locatie via de iPhone een specialist kan consulteren over medische problemen. De specialist kan de medische gegevens bekijken en hierop snel reageren via een iPhone of iPad.

Wat is teleconsultatie?
Teleconsultatie is een medische dienst waarbij artsen via een beveiligde internetverbinding medisch specialisten kunnen raadplegen. De specialist kan direct antwoorden met een diagnose en advies. Dit verkort de wachttijd voor de patiënt en bespaart vaak een gang naar het ziekenhuis. Bijna 4.000 huisartsen en 85% van de ziekenhuizen zijn aangesloten bij de teleconsultatie van TeleMC. Tot voor kort moest de huisarts het teleconsult vanuit zijn praktijk aanvragen. Nu kan dit dus ook onderweg met zijn iPhone of iPad. Overige smartphones zullen volgen.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Jens

  Heel mooi initiatief!

 • Profielfoto
  wmaat

  Eerst zien hoeveel doorverwijzingen naar de specialist voorkomen worden. Bovendien is het grote probleem op dit moment niet zo zeer dat het niet kan, meer dat als de specialist de patient niet heeft gezien ook geen declaratie kan doen en nauwelijks verantwoordelijkheid draagt.

 • Profielfoto
  brandrob

  Ben benieuwd waar dit heen gaat…

 • Profielfoto
  XaRaI_001

  Is dit reclame ofzo ?

 • Profielfoto
  vangrafhorst

  Dit doen we al jaren, maar dan niet mobiel.(teledermatologie). Het enige nieuwe is de foto via de iphone en de iPad bij de specialst ipv de PC.
  Huidafwijkingen zijn zelden van een zo’n urgent belang dat je direct een antwoord moet hebben van een specialist(het overgrote deel kennen de huisartsen al wel).
  Kortom, leuke gadgets. meer niet.

 • Profielfoto
  basiel

  Inderdaad wil ook wel eens zien of mensen nu minder naar de specialist gaan gaan. Wil ook een zien hoe de dermatoloog dit gaat doorrekenen naar de patient. Als het evenveel kost als een visite is het beter op visite te gaan, want dan heb je meer waar voor je geld. En als er een verkeerde diagnose is geweest wie zijn fout is het dan?

 • Profielfoto
  Piels

  De ervaring leert ook dat huisartsen hiermee hun kennis vergroten. Omdat ze tientallen foto’s van huidafwijkingen maken gaan ze bepaalde afwijkingen herkennen. Met de ervaring van de reacties die de dermatoloog geeft op bepaalde foto’s kan de huisarts nu zelf al de client een antwoord geven. Op die manier hoeft er niet in bepaalde gevallen niet eens een dermatoloog worden ingeschakeld.

  Het is nu taak aan ontwerpers om deze systemen zo in te richten dat het de zorg ondersteund. Voornamelijk in het gebruiksgemak van dergelijke systemen kan veel verbeterd worden. Met een dergelijk platform als iOS is dit een stap in de goede richting.

  Bang voor verkeerde diagnoses zou ik niet zijn, de huisartsen zijn ook goed opgeleide mensen met kennis van zaken. Net als de specialist is zijn tijd kostbaar en daarom is het te prijzen dat dergelijke techniek hierbij kan helpen.

 • Profielfoto
  Henk Jan Borghuis

  Wat ik mij afvraag: Heeft een dermatoloog wel tijd om direct te reageren?

  Ik kan me voorstellen dat als je met een taak bezig bent, je die eerst afmaakt. Hoe snel krijgt de huisarts dan antwoord?

  En wat doet de patiënt in de tussentijd, zit die in de wachtkamer te wachten?

 • Profielfoto
  NielsH

  Enige toelichting op teledermatologie:

  Teledermatologie is ooit opgezet om (onnodige) verwijzingen naar de specialist te voorkomen. Dit om specialisten te ontlasten en de enorme wachttijden voor patiënten (in 2002 soms wel 4-6 maanden!) te omzeilen. Dermatologie leent zich er heel goed voor omdat het een echt “kijkvak” is. Diagnose stel je vaak op het beeld, al dan niet met de context.

  De huisarts is de aanvrager en eindverantwoordelijk voor het beleid en de diagnose.
  Zowel de huisarts als de dermatoloog krijgen een vergoeding voor het consult.
  De ervaring leert dat ongeveer 70% van de verwijzingen kan worden voorkomen.
  Meestal reageert de specialist binnen een paar uur, in ieder geval binnen 3 dagen.
  De patiënt wacht dus niet in de praktijk op een uitslag: dit is ook niet nodig.
  Als de specialist niet met zekerheid een diagnose kan stellen kan hij altijd adviseren een patiënt te verwijzen of nadere informatie vragen.

  In de praktijk een zeer nuttige voorziening. De mobiel toepassing zie ik vooral als gadget, ik heb nog geen ervaring met macro opnamen met een iPhone. Het fototoestel wat je anders gebruikt is ook erg mobiel ;).
  Een volledige toegang naar je HIS (huisartsinformatiesysteem = electronisch dossier) via iPhone of iPad zou pas echt van toegevoegde waarde zijn!!

 • Profielfoto
  OSAGE

  Fail: no mobile version. Vimeo.

  Zzzz

 • Profielfoto
  Hetz

  Ik ben medisch specialist (geen dermatoloog) en ik moest nogal lachen om dit reclame spotje, want dat is het.
  Ten eerste zie ik de huisartsen tijdens hun consult toch echt niet de hele medische voorgeschiedenis en klachten intikken op een iphone scherm. Daarnaast zal vervolgens de specialist niet meteen antwoorden, althans, ik zie mijzelf toch echt niet de hele dag met een iPad rondlopen. Het antwoord naar de huisarts komt dan hoop je 24 uur later en vervolgens kan de huisarts wederom in contact treden met de patient. (dubbel consult dus). Als dit product al enig bestaansrecht heeft dan is dat beperkt tot de dermatologie. Zij werken al jaren met een soortgelijk systeem.Voor de andere specialisten zie ik dit niet werken.
  Verder, niet onbelangrijk en reeds opgemerkt, kan de specialist dit consult niet declareren wat hij/zij heeft de patient niet zelf gezien. Het kost de specialist veel extra tijd en vervolgens levert het niets op. Kortom, leuk speeltje, maar niet erg realistisch.