Patent beschrijft ambidextrieke Magic Mouse

24 reacties

Geef toe, tot vandaag had jij ook nog nooit van ambidextrie gehoord. Het klinkt misschien als een enge ziekte, maar het beschrijft een gave die maar één in de honderd mensen heeft: zowel links- als rechtshandig zijn. De meeste gadgets zijn echter gemaakt voor één van beiden, terwijl de kans vrij groot is dat in een huishouden zowel links- en rechtshandigen rondlopen. Da’s niet handig, hebben ze bij Apple gedacht. Daarom is al in 2003 een patent aangevraagd voor een ambidextrieke muis.

De muis herkent door middel van sensors of er een linkshandige of een rechtshandige achter de computer zit en past z’n knoppenconfiguratie daarop aan. Omdat iedereen op een eigen wijze een muis vasthoudt (volgens het patent) kan het gevoelige muisje zelfs voelen door wie hij precies wordt beetgepakt. Dit wordt doorgeven aan de computer die dan automatisch de bij de gebruiker horende account en instellingen kan openen.

In alle overige opzichten lijkt de ambidextrieke muis verdacht veel op de Magic Mouse, al wist men in 2003 blijkbaar nog geen raad met multitouch. In plaats daarvan beschrijft het patent scrollwielen aan de zijkant van de muis. Toch zouden de ambidextrieke eigenschappen een mooie aanvulling zijn op de Magic Mouse 2.0. Fingers crossed… (links en rechts).

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  J3roenP

  1 op de honderd vind ik nog best veel!

 • Profielfoto
  Usain

  ik ben er zo een

 • Profielfoto
  .Robin

  ik ben er zo een

  Ik dus ook.:D

 • Profielfoto
  AppleTim

  ook tracking speed zou mooi zijn per gebruiker!

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Nouja ik ben links en gebruik rechts mijn muis. Ik doe wel meer dingen met rechts:P. Is gewoon een kwestie van gewenning en hoe je iets leert.

 • Profielfoto
  Delta

  @Maverick9898:
  Bij mij gaat het precies hetzelfde.

 • Profielfoto
  Mustang

  Leuk detail: ambi-dextrie (van ambi: beide, dexter: rechts). Het betekend dus letterlijk: twee rechter (handen hebben):)

 • Profielfoto
  spacefreek

  ik ben er zo een

  Ik dus ook.:D

  Ik heb gewoon 2 linker handen..

  Maarrr… Vroeger (40-50 jaar geleden) mocht je op school niet eens met links schrijven, al was je links moest je maar gewoon met rechts leren schrijven.. Daardoor zijn er ook veel mensen met ambidextrie ‘ontstaan’, m’n pa schrijft nog steeds vloeiend met zowel rechts als links.. Dus die 1 op 100 is misschien een beetje vertekend beeld?

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Bij mij nog net iets anders
  Schrijven doe ik links
  Maar bevoorbeeld met de schaar knippen doe ik met links en rechts
  Hetzelfde met de blikopener , afstandsbediening en eten met mes en vork

  De computermuis gebruik ik dan alleen rechts , vreemd genoeg

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Geen verkeerd idee, hoewel ik mijn MM al ingeruild heb voor een Magic Trackpad:)

 • Profielfoto
  Usain

  ik leef nog geen 40/50 jaar ik vond het op de basisschool wel stoer om met 2 handen te kunnen schrijven.
  (rechts schrijf ik wel mooier mee)

 • Profielfoto
  Jesper

  Best stoer als dat kan, maar vraag me af of mensen hier nou echt op zitten te wachten? Het lijkt me meer iets in een situatie waar je 1 computer hebt die op 1 dag door 10 verschillende mensen word gebruikt…

 • Profielfoto
  diedrikringenier

  Ik vind het in ieder geval een compliment waard aan de schrijver van het artikel dat hij ambidextrie een gave noemt. Vaak worden mensen die het zijn benaderd alsof ze een handicap hebben. Mijn stiefzoon heeft het, en het is soms heel erg vervelend maar hij heeft er in de loop van de tijd goed mee leren omgaan. Maar 1 op de 100 klopt wel met de gegevens die wij hebben gekregen. Overigens het gedwongen met rechts schrijven voor linkshandige levert dus geen ambidextrie op. Sterker nog, het kan zelfs psychische problemen opleveren(sorry geen bron hiervoor, maar het is me meerdere keren verteld tijdens de docenten opleiding die ik heb gevolgd)

 • Profielfoto
  Siri

  Maar kunnen die 1 op de 100 mensen ook links en rechts schrijven?

 • Profielfoto
  mac748

  Wat mooi zou zijn, dat die muis dan ook voelt aan welke kant je handpalm ligt. Zo zonder draad pak je die MM vaak verkeerd om vast. Multi touch is leuk maar het moet wel in de goede richting werken.

 • Profielfoto
  MacDive

  Ambidextriek geworden uit pure noodzaak…. muisarm:sad:

 • Profielfoto
  Ouw

  Ook ik ben ambidexter. Toen ik vroeger systeembeheerder was, en mensen op hun werkplek kwam helpen, waren er soms linkshandigen die zich verontschuldigden dat hun muisje links lag en voor links was ingesteld. Ik had het dan niet eens gemerkt.
  Overigens zijn de meeste scharen rechtshandig en zijn linkshandige exemplaren slecht verkrijgbaar. Ik kan wel links knippen met een rechtshandige schaar, maar het is iets lastiger. Goed dat er dan nu een muis is die zichzelf aanpast. Deden scharen en blikopeners dat ook maar.
  Overigens zijn deskundigen van mening dat volstrekte ambidextrie niet bestaat. Er is toch altijd sprake van een voorkeurshand.

 • Profielfoto
  iPodzz

  Ik heb het ook, nu weet ik eindelijk hoe dat heet.
  Zo ben ik bijvoorbeeld links met drinken, slaan met een knuppel (wel met 2 handen anders weer rechts), met springen, tanden poetsen doe ik ook meestal links maar ook met rechts, afzetten met bijv. sprinten ook links en eten kan ook ook weer allebij, maar met schrijven, knippen of dergelijk ben ik weer rechts.

  Maar de muis voor de Magic Mouse had dit toch al?
  Ik dacht dat ooit gelezen te hebben op Apple.nl

 • Profielfoto
  Mr. Dragon

  Een gave? Ik vind het maar lastig.
  Die muis lijkt me echter wel heel handig als je een computer deelt.

 • Profielfoto
  mlmv

  Geef toe, tot vandaag had jij ook nog nooit van ambidextrie gehoord.

  FALSE;-)

 • Profielfoto
  Ruben

  Ik ben toevallig ook ambidextriek.:-) Weet alleen pas sinds een jaar of 5 dat er ook daadwerkelijk een woord voor is. Zoals het voor mensen die uitgesproken links- of rechtshandig zijn moeilijk is om voor te stellen dat iemand iets met beide handen even goed (of slecht) kan, zo is het voor ambidextrieken moeilijk voor te stellen dat je iets met de ene hand beter zou kunnen dan met de andere.

  Zo kan ik bijvoorbeeld ook zowel links- als rechtshandig schrijven, maar toch heeft recht de voorkeur omdat het gewoon praktischer is, anders smeer je over je eigen schrijfsel heen.

  Ambidextrie kan ook nadelig zijn omdat je soms iets langer nodig hebt om te beslissen met welke hand of voet je iets doet, terwijl die beslissing voor niet ambidextrieken voor de hand ligt. Bij sporten of andere bezigheden waarbij je soms binnen tienden van seconden moet beslissen (bijvoorbeeld met welke voet je een bal wegschiet) kan die twijfel net het verschil maken tussen succes of falen.

  Tot zover deze ietwat off-topic aanvullenden info over ambidextrie.;-)

 • Profielfoto
  Ruben

  Er gaat iets niet helemaal lekker op deze site. Ik zie bovenaan dat ik als laatste hier een reactie heb gegeven (dat was een paar uur geleden) maar ik zie ‘m nergens. Ben benieuwd of ‘ie na nog een reactie misschien zichtbaar wordt.

 • Profielfoto
  Ruben

  Stond dus blijkbaar op pagina 3, die er net nog niet was. Excuses voor het “spammen”, mijn laatste twee reacties kunnen worden gewist en misschien kan een beheerder eens kijken waarom een derde pagina niet zichtbaar wordt als en nog maar één reactie op staat?

 • Profielfoto
  kolko

  Klinkt vrij neerbuigend om er van uit te gaan dat niemand ambidextrie kent.