Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 30 oktober 2010

MacBook Air, vedergewicht laptop in stijl

De MacBook Air is de vooruitstrevende benjamin van Apple. In 2008 werd hij door Steve Jobs uit een enveloppe gehaald tijdens MacWorld. De ultraplatte Air liep op de troepen vooruit door als eerste geboetseerd te worden uit een plaat aluminium; de unibody laptop was geboren.

Het bleef lang stil rond de Air, maar nu is daar na 33 maanden de compleet vernieuwde MacBook Air. OMT voelde het kleinood een week lang aan de tand en doet verslag.

Design
Niet alleen werd de 13″ MacBook Air bij zijn wedergeboorte vernieuwd, hij kreeg er ook een broertje bij: de 11″ MacBook Air. De wow-factor die de MacBook Air bij introductie had, heeft de 11″ Macbook Air in het kwadraat. Wie het platte kleine plaatje aluminium voor het eerst aangereikt krijgt, kan niet niets anders dan de laptop met verwondering inspecteren.

Wat je dan ziet is een laptop die in dikte oploopt van 3 millimeter naar 1.7 centimeter. In alle overige opzichten is hij kleiner dan zijn grote broer: 2.5cm smaller, 3.5cm korter en slechts 1 kilo zwaar. Ondanks deze afmetingen bevat hij een het bekende volledige toetsenbord. Apple wil hier niet op bezuinigen. Alleen de functietoetsen en de onderste rij toetsen met de spatiebalk zijn iets smaller. Naast de eject knop vinden we helemaal rechtsboven in de hoek een nieuwe aan/uitknop. Helaas heeft de 11″ geen verlicht toetsenbord en is deze ook niet als optie te krijgen. In het donker typen is dus geen eenvoudige klus.

Scherm
Het scherm van de nieuwe 11″ Air heeft een resolutie van 1366 x 768. Hiermee heeft de kleinste telg in de MacBook familie stiekem zo’n 2,5% meer pixels dan de 13″ MacBook Pro en is hij met de 16 bij 9 verhouding in lijn met de iMacs. Door deze goede resolutie op een relatief klein scherm, ziet alles er ‘Retina-achtige scherp’ uit.

Snelheid
Snelheid is een relatief begrip op de MacBook Air. De 11″ Air heeft standaard een 1.4Ghz Core2Duo processor onder de motorkap. Voor hen die dit willen, is het ook mogelijk om deze op te waarderen naar 1.6 voor 90 euro. Maar in de praktijk lijkt hij veel sneller dan deze cijfers doen vermoeden. Dit komt waarschijnlijk doordat de Air alleen verkrijgbaar is met flashopslag. Niet alleen bespaart dit ruimte, is het geruisloos en bespaart het energie, hij wordt er ook een stuk sneller van. Zo start de Air op in 10 seconden, is hij binnen 1 seconden uit de slaapfunctie en starten programma’s ook lekker vlot op. Dit zorgt ervoor dat de Air sneller aanvoelt dan de 1.4Ghz doet vermoeden.

Het gebruik van Solid State Drives is de toekomst. Het maakt de MacBook Air op vele fronten beter, maar het nadeel blijft dat de opslaggrootte beperkt blijft tot maximaal 128Gb.

Als grafische processor zit er een NVIDIA GeForce 320m in de Air en is daarmee gelijkwaardig aan de MacBook en de 13″ MacBook Pro. Standaard komt hij met 2Gb ramgeheugen, maar voor de bekende 90 euro kun je dit verdubbelen naar 4Gb. Dit kun je overigens niet zelf doen. Even upgraden met een bankje van de PC-boer op de hoek zit er dus niet meer in.

Expansie
Waar de eerste MacBook Air nog door velen weggehoond werd vanwege haar enkele USB-poort, de nieuwe Airs hebben nu 2 USB-poorten. Dit zorgt er voor dat je niet hoeft te kiezen tussen muis of ethernet, tussen iPhone of harde schijf. Aan de rechter kant zit behalve een USB-poort ook een Display Port. Hierdoor kun je zelfs je 27″ Cinema Display aansluiten op je kleine MacBook.

Aan de linker kant heeft de 11″ MacBook Air een tweede USB-poort en een koptelefoonaansluiting. Aan deze kant zit ook de microfoon en dat komt ietwat eigenaardig over. De Speakers van de MacBook Air deed ons verbazen. Uit het platte ding komt geluid dat zeker niet onder doet voor de geluidskwaliteit van de 13″ MacBook Pro.

Apple verkoopt nog steeds als optie een superdrive om DVD’s te kijken of programma’s te installeren. Heb je nog een andere Mac, dan kun je ook programma’s installeren dankzij Remote Install. Toch wordt de MacBook Air geleverd met een prachtig klein USB-stickje. Hierop staat het OS en de iLife applicaties. In geval van nood, kun je dus zonder problemen je OS herstellen door deze USB-stick te gebruiken als installer.

Batterij
De MacBook Air is volgens Steve Jobs het kind van de MacBook Pro en de iPad. Niet alleen gebruikt de Air flash als opslag en is hij dun en licht, de batterijduur van de Air zou ook lijken op die van de iPad. En inderdaad, de Air heeft een standby tijd van maar liefst 30 dagen. Het gebruik van flash heeft hier alles mee te maken. De 11″ MacBook Air doet 5 uur met een volle batterij en dat is 2 uur minder dan zijn grote broer.

Wat is de MacBook Air nu eigenlijk?
Je kunt je inmiddels afvragen wat de MacBook air nu eigenlijk is. Is het een concurrent van de iPad? Is het een volwaardige laptop? Is hij voor mij? Wat OMT betreft is de 11″ MacBook Air de ware Netbook. Hij gloreert namelijk waar de Netbook faalt. De Air heeft een volwaardig scherm (i.p.v. een net-niet-resolutie), de batterij gaat lang mee (i.p.v. 2 uurtjes), hij is ultradun (i.p.v. klein en dik), is krachtig genoeg dankzij de core2duo processor en de grafische chip (i.p.v. een halfbakken b-processor) en heeft een volwaardig toetsenbord (i.p.v. een krampverwekkend toetsenbord). En natuurlijk heeft hij 1 kenmerk van de Netbook niet: de prijs. De vraag is echter of de nadelen opwegen tegen de voordelen. OMT denkt van niet.

Conclusie
Apple lijkt bij de MacBook Air eindelijk de belans gevonden te hebben tussen functionaliteit en prijs. De eerste MacBook Air was té underpowered en veel te duur waardoor de doelgroep beperkt bleef tot een niche doelgroep. De nieuwe MacBook Air is voor iedereen. Je kunt nu eindelijk de afweging maken tussen een volledige en uitgebreide laptop (MacBook & MacBook Pro) of portability, namelijk de MacBook Air.

De Macbook Air zal echter voor weinig mensen de vaste computer worden. Dat komt door de beperkte opslag. Flashopslag kent vele voordelen, maar het is helaas nog erg duur en de opslaggrootte is hierdoor beperkt. Mensen met tienduizenden nummers in iTunes en evenzoveel foto’s in iPhoto zullen in de MacBook Air geen familycomputer vinden.

Voor wie is de MacBook Air 11″ dan wel? De Air is ideel voor mensen die thuis een iMac of Mac Pro hebben en die nu mobile willen zijn. Daarnaast zullen frequente reizigers dolblij zijn met de Air dankzij de enorme standbytijd en goede accuduur. En in de gemiddelde krappe vliegtuigstoel is het prima werken dankzij het kleine formaat.

In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister, zei Goethe eens. Wie een 11″ MacBook Air koopt kan dat zeker beamen.

Reageer op artikel:
MacBook Air, vedergewicht laptop in stijl
Sluiten