Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 14 oktober 2010

Mac marktaandeel doorbreekt 10% in V.S.

Vandaag hebben onderzoeksbureau’s Gartner en IDC cijfers bekend gemaakt over de computerverkopen in de Verenigde Staten in het afgelopen kwartaal. Inmiddels zijn we wel gewend dat Apple hierbij goed presteert, maar deze keer wordt de loftrompet nog harder geblazen. Het is Apple voor het eerst in tientallen jaren gelukt om een marktaandeel van meer dan 10% te bereiken. Ongeveer 10,5% van de verkochte computers in het laatste kwartaal uit Cupertino. Vorig jaar was dat meer dan een procent minder.

Over de precieze cijfers verschillen de onderzoeksbureau’s van mening. Gartner houdt het op een behoudende 10.4% waarmee Apple net als vorig jaar op de vierde plek komt, na HP, Dell en Acer. Geloof je de cijfers van IDC dan streeft Apple met 10,6% Acer voorbij en komt het daarmee voor het eerst op de derde plaats.

Overigens betekent dit nieuws niet dat Apple daadwerkelijk een marktaandeel van 10% heeft op de Amerikaanse computermarkt. De cijfers weerspiegelen immers alleen de verkopen van nieuwe computers in de afgelopen 3 maanden. Tegelijkertijd kan je je afvragen of Apple’s marktaandeel niet nóg hoger kan zijn dan uit deze cijfers naar voren komt. De calculaties zijn  immers gebaseerd op verkoopcijfers van desktopcomputers, laptops én netbooks. Apparaten als de iPad zijn niet meegenomen in de berekeningen terwijl juist de iPad wordt gezien als de grootste bedreiging voor de Netbook.

Hoe dan ook, Apple’s jaarlijkse Mac-groei van meer dan 24% terwijl de markt maar met 2% groeit blijft indrukwekkend en er zal ongetwijfeld over worden opgeschept op Steve’s aanstaande Mac-feestje. Op naar de 20!

Reageer op artikel:
Mac marktaandeel doorbreekt 10% in V.S.
Sluiten