Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 24 oktober 2010
Leestijd: 5 minuten

iLife ’11 onder de loep: iPhoto

iLife heeft na meer dan twee jaar eindelijk een nieuwe versie: iLife ’11. Drie van de vijf programma’s die er onderdeel van uitmaken hebben een update gekregen. One More Thing bekijkt ze één voor één in de serie ‘iLife ’11 onder de loep’. Vandaag behandelen we iPhoto ’11.

De nieuwe versie van iPhoto borduurt in een aantal opzichten voort op het verleden. De interface is onder handen genomen, Facebook integratie is nu op meer plekken in het programma te vinden, er zijn nieuwe fotoboeken en -kaarten én nieuwe slideshow-thema’s.

Interface
De meest opvallende vernieuwing in iPhoto ’11 is de interface. De balk onderin het iPhoto-venster toont nu een beschikbare opties. Als je foto’s individueel bekijkt is er in de balk een navigatiestrip van alle foto’s binnen de gebeurtenis of het album te zien. Aan de rechterkant is een nieuwe kolom verschenen die informatie geeft over de foto, gebeurtenis of het album dat je geselecteerd hebt. Je ziet er EFIX-data van de camera, trefwoorden en informatie van gezichten en plaatsen (als die ingevoerd zijn). Zodra je foto’s gaat bewerken gebruik je dezelfde balk om correcties uit te voeren en effecten toe te voegen.

De nieuwe interface heeft als groot voordeel dat vrijwel alle opties binnen het iPhoto-scherm beschikbaar zijn. Daardoor is het nu mogelijk om in de volledige schermweergave (dus zonder vensterrand, dock en menubalk) vrijwel alle handelingen uit te kunnen voeren. Of het nu navigeren, bewerken of versturen is, je hoeft er nooit meer de volledige schermweergave voor te verlaten. Het is wel jammer dat iPhoto uit deze full-screen modus schiet als je tussen applicaties switcht. Kom je weer terug in het programma, dan moet je de volledige schermweergave opnieuw aanzetten met een knop of een toetsencombinatie.

Facebook
Apple mag dan de grootste moeite hebben om een Ping-deal met Facebook te sluiten, voor iPhoto lijkt er wat moois tussen de twee te zijn ontstaan. De integratie met het populairste sociale netwerk van dit moment is flink uitgebreid in iPhoto ’11. Het was al mogelijk om foto’s naar Facebook te sturen, maar nu kan je hele albums uploaden of foto’s op je prikbord zetten. Zelfs voor het toevoegen van een nieuwe profielfoto hoef je iPhoto niet te verlaten. Nog mooier is de functie waarmee je direct in iPhoto je eigen Facebookfoto’s en die van je vrienden kan bekijken. Reacties op je Facebook foto’s zijn ook gewoon in iPhoto te lezen.

Ook iPhoto’s gezichtsherkenning profiteert van de Facebook integratie. Je kan Faceboek-vrienden koppelen aan gezichten in iPhoto. Heb je je vrienden al eerder aangewezen in iPhoto en stuur je die foto’s naar Facebook, dan worden je Facebook-vrienden die er op te zien zijn automatisch getagged.

e-mail
Je zou zeggen dat er weinig valt te verbeteren aan het e-mailen van foto’s. Toch is dat gebeurd in iPhoto ’11. Je hoeft het programma nu niet meer uit als je foto’s via e-mail met anderen wil delen. In een aparte interface kan je kiezen voor verschillende templates waar je maximaal 10 foto’s in kan stoppen. Je voegt er zelf een titel, tekst en een datum aan toe.
iPhoto doet de rest. Wil je gewoon wat foto’s mailen zonder goedbedoelde sjabloontjes, dan heb je pech. Binnen iPhoto móet je voor een template kiezen. Gelukkig is er wel een optie om de originele foto’s los mee te sturen in een .ZIP-bestand, al dan niet gecomprimeerd.

Voor de e-mailfunctionaliteit in iPhoto hoef je niets in te stellen als je Apple’s mail al gebruikt. Al je e-mailadressen en bijhorende instellingen worden automatisch overgenomen. Als je een apart e-mailadres wil instellen kan dat vrij eenvoudig in de voorkeuren van iPhoto.

Diavoorstellingen
Een nieuwe versie van iPhoto betekent automatisch nieuwe diavoorstellingen, zo ook in versie ’11. Er zijn er vijf bijgekomen, waarvan de meeste het feel-good/happy-family-niveau niet overstijgen. Zo bestaat het ‘Holiday Mobile’ thema uit een geanimeerde mobiel waar je foto’s in vertoond worden, voorzien van sneeuwvlokjes en een rustig kabbelend melodietje.
Eén thema springt er duielijk uit in positieve zin: de ‘Places’ diavoorstelling. Hierin wordt de locatie-metadata bij je foto’s gebruikt om ze op een landkaart te plaatsen. Vervolgens wordt er chronologisch over de kaart gegaan, waarbij je per locatie de daar gemaakte foto’s te zien krijgt.

Fotoboeken/-kaarten
Wie wel eens een fotoboek maakt in iPhoto zal blij zijn met het feit dat Apple hier veel aandacht aan heeft besteed in iPhoto ’11. Er zijn nieuwe boeken en nieuwe thema’s per boek bijgekomen. Ook kan je de cover van een boek personaliseren door een kleur en ontwerp te kiezen. Vervolgens krijg je een overzicht van alle pagina’s van je boek. Het is daarmee heel eenvoudig geworden om foto’s van de ene naar de andere pagina te verslepen. Zoom je in op één pagina, dan kan je de layout en het aantal foto’s aanpassen.
Naast fotoboeken is er ook een nieuwe serie zogenaamde ‘letterpress’ kaarten te bestellen. Deze hebben een reliëfprint waarin een foto naar keuze kan worden gezet. De kaarten worden met een bijpassend envelopje geleverd.

Ook nieuw in iPhoto ’11 is het boekenplankje dat geleend lijkt te zijn uit de iBooks-App. Op dit plankje worden alle fotoboeken en kaarten verzameld die je gemaakt hebt. Zo heb je ze dus altijd bij de hand voor een eventuele nabestelling.

Uiteraard zijn er nog meer punten waarop iPhoto verbeterd is. Zo is de Quicktime-speler niet langer nodig om filmpjes af te spelen die je met je fotocamera hebt gemaakt. Video’s worden nu gewoon binnen iPhoto afgespeeld. Ook kan je foto’s vanuit je camera of iPhone direct importeren in verschillende gebeurtenissen. Deze tweaks zullen samen met de sterk verbeterde interface, verregaande Facebook integratie en nieuwe creatieve uitingen in e-mails, slideshows en fotoboeken een waardige update maken. Zullen, want op dit moment ervaren veel gebruikers nog dat iPhoto ’11 een stuk trager werkt dan zijn voorganger en soms zelfs vastloopt. Er zal dus nog een software-update nodig zijn om iPhoto ’11 écht z’n geld waard te maken. Afgaand op de ervaring uit het verleden, zal die update nog een paar weken op zich laten wachten.

Nog een kleine tip voor wie wél iPhoto ’11 wil hebben, maar iMovie en Garageband niet gebruikt: wacht nog even met de aanschaf. Binnen drie maanden opent Apple zijn eigen Mac App Store, waarin de iLife applicaties per stuk te koop zijn voor $ 15,- . Althans, zo gaat het gerucht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iLife ’11 onder de loep: iPhoto
Sluiten