Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 2 oktober 2010

Vertragen onenigheid en onderbezetting Final Cut Studio 4?

Het lijkt te rommelen binnen de Final Cut divisie van Apple. Althans, dat meldt HardMac aan de hand van eigen (niet nader genoemde) bronnen. Volgens de site zou Apple eigenlijk van plan zijn geweest om nog dit jaar een nieuwe versie van Final Cut Studio uit te brengen, maar die ambitie zou inmiddels zijn bijgesteld naar volgend jaar.

De reden voor de vertraging is tweeledig. Om te beginnen lijken verschillende groepen binnen het Final Cut team het niet eens te kunnen worden over een universele interface. Applicaties als Final Cut Pro, Soundtrack Pro, Color, Motion en Compressor hebben allemaal een eigen interface, vaak nog afkomstig uit de tijd dat ze door andere bedrijven ontwikkeld zijn. Blijkbaar wordt nu (eindelijk) geprobeerd om de verschillende programma’s in één interfacestijl te vatten. Daarvoor moeten echter compromissen gesloten worden.

Een tweede probleem zou te maken hebben met een tekort aan mankracht. Apple ontsloeg begin dit jaar al 40 medewerkers van het team, maar dat waren voornamelijk support-medewerkers. Een grotere bedreiging is iOS. De beste programmeurs van verschillende Mac divisies zijn overgeplaatst naar het iOS team. De prioritering van iPhone en iPad lijkt daarmee nu echt negatieve weerslag te krijgen op de Mac, te beginnen bij het Final Cut-team.

Hoeveel er waar is van het gerucht blijft de vraag. De beweringen over een volledig nieuwe interface lijken overeen te komen met eerdere geruchten dat de volgende versie van Final Cut ‘revolutionair’ zou zijn. Tegelijkertijd blijven er een aantal vraagtekens staan. Zo beweert HardMac dat de interface-onenigheid voornamelijk speelt tussen de Motion en Shake teams. Dat is vreemd, aangezien Shake jaren terug al e.o.l. (end of life) verklaard is. Daarnaast is de oorspronkelijke planning voor 2010 niet logisch. Final Cut Studio is traditiegetrouw elke twee jaar vernieuwd. De laatste update dateert van 2009. Het is dus logischer als de planning voor Final Cut Studio 4 op 2011 (en nu dus 2012) zou staan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vertragen onenigheid en onderbezetting Final Cut Studio 4?
Sluiten