Roelof Roos
Roelof Roos Geruchten 17 oktober 2010

FaceTime op schema?

Steve Jobs zei tijdens de keynote waarbij de iPhone 4 en FaceTime werden geïntroduceerd (afgelopen juni) dat Apple tientallen miljoenen apparaten met FaceTime verkocht zou hebben voordat 2010 voorbij zou zijn. Veel mensen dachten toen dat dat er wel heel erg veel waren. Tel je even mee?

Dit is wat Steve precies zei:

In het Nederlands:

Dit jaar zal Apple tientallen miljoenen apparaten verkopen die FaceTime ondersteunen. Tientallen miljoenen apparaten die FaceTime ondersteunen in dit kalenderjaar. Dus er zullen een hoop mensen zijn die je kan bellen.

Steve Jobs klinkt meestal overtuigend maar hier herhaalt hij zichzelf zelfs nog even. Hoeveel is ‘tens of millions’? Dat is 20 miljoen of meer. Maar als je het zo uitdrukkelijk zegt zit de gemiddelde toehoorder meer aan bijvoorbeeld 30 of 50 miljoen te denken.

FaceTime werkt op dit moment alleen op de iPhone 4 en de laatste generatie iPod touch. (Op andere apparaten met iOS 4 werkt FaceTime niet want er is een camera aan de voorkant nodig.) Hoeveel iPhones 4 heeft Apple verkocht? Apple zal op 18 oktober haar resultaten over het afgelopen kwartaal (juli, augustus, september) bekend maken en dan zal Apple ook vertellen hoeveel iPhones 4 er verkocht zijn. De voorspellingen van analisten lopen enigszins uiteen (11 miljoen iPhones, 13,5 miljoen iPhones) maar het is in de orde van grote van 12 miljoen. Er zitten ook flink wat iPhones 3GS bij natuurlijk maar daar staat weer tegenover dan de iPhone 4 ook nog een paar dagen verkocht heeft in het kwartaal hiervoor. Als ik terugdenk aan de (ook in vergelijking met voorgaande jaren) extreem lange rijen op het moment dat de iPhone 4 in de verkoop ging denk ik dat de cijfers eerder hoger dan lager zullen uitvallen.

Nu leert de ervaring dat het laatste kwartaal van het jaar het kwartaal daarvoor overtreft. Laten we eens bescheiden zijn en zeggen dat het maar een beetje beter is. Dan komen we uit op pakweg 25 miljoen iPhones 4 in 2010. Steve had weer helemaal gelijk met z’n ‘tens of millions devices’.

Maar de iPod touch is er ook nog. De analisten schatten dat Apple in het afgelopen kwartaal ongeveer 10 miljoen iPods heeft verkocht. Maar niet iedere iPod is een iPod touch. We weten wel dat de iPod touch tot nu toe de populairste iPod was maar of dat met de afgelopen 1 september geïntroduceerde nieuwe iPods ook het geval is weet ik nog zo net niet. Maar laten we erg bescheiden zijn en gokken dat dat ook nog eens 2 miljoen is. Maar de iPod touch zal met de komende kerst wel weer het meest verkochte cadeau zijn (zoals de afgelopen jaren het geval was) dus het zou me verbazen als er met de jaarwisseling niet minstens ook nog eens 10 miljoen iPods met een camera aan de voorkant in omloop zijn. Dat brengt het totaal ‘FaceTime devices’ op orde van grootte 35 miljoen .

Toen Steve Jobs afgelopen juni FaceTime introduceerde en het daarbij over tientallen miljoenen apparaten had dachten veel mensen dat het ook in iChat geïntegreerd zou worden. En waren zelfs mensen die meteen dachten dat Apple ook een Windows versie zou maken. Maar die mensen moeten beter luisteren, Steve had het over ‘devices shipped’ en niet over ‘devices’. Apple heeft 20 oktober z’n ‘Back to the Mac’ event en wie weet kondigen ze daar ‘FaceTime for Mac’ ook wel aan. Om Steve’s voorspelling uit te laten komen is dat dus niet nodig. Bovendien lopen de verkopen van de Mac wel lekker maar het is nou ook weer niet zo dat dan in de tientallen miljoenen loopt, als Apple 4 miljoen Macs per kwartaal haalt doen ze het heel erg goed. Het zou wel leuk zijn natuurlijk, als FaceTime ook op de Mac zou werken.

Laten we ook nog even een jaar verder kijken. Er is een analist die denkt dat de teller aan het einde van 2011 op 150 miljoen zal staan. Het zou zo maar kunnen. En dat zijn dan alleen nog de door Apple verkochte apparaten. Als FaceTime ook op de Mac zou werken is het nog meer. En dikke kans dat een nieuw model iPad ook een camera aan de voorkant heeft. Steve Jobs heeft ook nog gezegd dat Apple van plan is FaceTime een open standaard te maken, dus wie weet komen er dan nog wel veel meer FaceTime gebruikers.

Reageer op artikel:
FaceTime op schema?
Sluiten