Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 24 oktober 2010

De Walkman is dood, leve de iPod?

Wist jij dat Sony nog Walkmans maakte? Je weet wel, de voorganger van de iPod, voor analoge cassettebandjes. Nee? Dat doen ze ook niet meer, maar pas sinds kort. Na 31 jaar heeft de uitvinder van de draagbare muziekspeler er in april 2010 een punt achter gezet. Afgelopen vrijdag maakte het bedrijf het einde officieel bekend. Ironisch of niet; dat was één dag voor de negende verjaardag van de iPod.

De één z’n dood is de ander z’n brood zullen we maar zeggen, want waar Apple miljarden verdiend heeft aan hun personal-audioavontuur, heeft Sony na de Discman weinig succes gehad met het produceren van een digitale Walkman-opvolger.

Toch mogen we wel even stil staan bij het succes van deze mastodont. De iPod mag de MP3-speler daneen kick-start hebben gegeven, de Walkman heeft het begrip personal audio geïntroduceerd en groot gemaakt, en dat 31 jaar lang. Of de iPod die respectabele leeftijd zal halen is de vraag. De taak van persoonlijke muziekspeler wordt steeds meer overgenomen door de iPhone, wat inmiddels al resulteert in dalende verkopen van stand-alone iPods. Z’n kroonjaar zal ie nog wel halen, maar in Cupertino wordt op een veldje, ergens achteraf stiekem al een eeuwige rustplaats gedolven.

Reageer op artikel:
De Walkman is dood, leve de iPod?
Sluiten