Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 10 oktober 2010

Centraal Boekhuis sluit ibooks-deal

De Nederlandse muziekindustrie had er jaren voor nodig en de mediabedrijven alhier zijn er nog steeds niet toe bereid of in staat: een content-deal sluiten met Apple voor iTunes-distributie. Het oudste massamedium geeft nu het goede voorbeeld: er is een deal gesloten tussen het Centraal Boekhuis en Apple. Praktisch betekent dit dat er een goed gevulde iBooks-store met Nederlandstalige literatuur in aantocht is.

Het nieuws werd eind vorige week bekend gemaakt op de Frankfurter Buchmesse. De overeenkomst stelt uitgevers vanaf november in staat om eenvoudig hun eBooks via het CB aan te bieden in de iBookstore. Uitgevers mogen zelf bepalen of, en zo ja, welke boeken ze door Apple willen laten verkopen. Ze zullen zich wel aan een door Apple opgesteld prijsplan moeten houden, wat praktisch betekent dat hun eBooks in de iBooks-store voor iets meer verkocht worden dan in andere digitale boekwinkels.

Wie al uitkijkt naar het verzameld werk van Reve of de laatste Siebelink op z’n iPad op een koude november-avond komt echter bedrogen uit. In eerste instantie zal de Nederlandse literatuur alleen verschijnen in landen die al een eigen iBookstore hebben. Pas als Apple het aanbod voldoende vindt, zal het Nederlandse filiaal van de iBookwinkel daadwerkelijk open gaan. Nu maar hopen dat de uitgevers van het geschreven woord wél begrijpen dat online distributie de toekomst is en het de jonkies uit de film en TV wereld nog één keer voordoen. Wat wordt jouw eerste aankoop in de Nederlandse iBookstore?

Reageer op artikel:
Centraal Boekhuis sluit ibooks-deal
Sluiten