Back to the Mac; de geruchten op een rij

37 reacties

De Mac staat centraal tijdens Apple’s pers-evenement vanavond, zoveel moge duidelijk zijn. Maar waar zal Steve het nou precies over willen hebben? Software, hardware? Legt hij een roadmap voor de toekomst uit, of kunnen we morgen al nieuwe producten in de online Apple Store verwachten? Over een paar uur weten we het. Tot die tijd moeten we het doen met een samenvatting van de meest hardnekkige geruchten: OS X 10.7, iLife ’11 en een nieuwe MacBook Air.

Mac OS X 10.7
Eén ding is (zo goed als) zeker. Er zal gesproken worden over de nieuwe versie van Mac OS X. Net zo zeker is dat 10.7 ‘Lion’ zal gaan heten. De uitnodiging die Apple vorige week verstuurde hint daar duidelijk naar. Verdere informatie over Lion blijft voorlopig beperkt tot speculatie en geruchten. Hierbij lijken verschillende bronnen het met elkaar eens te zijn dat Mac OS X en iOS in deze update dichter bij elkaar worden gebracht.

De relatief onbekende website MacStories.net zegt uit betrouwbare bron te weten dat een aantal iOS elementen worden overgenomen in 10.7, waaronder scrolling. Door een lijst scrollen zou met een Magic Mouse of Magic Trackpad nu net zo gaan als op een iOS apparaat. Je geeft een virtuele duw aan de lijst die vervolgens doorrolt. Als je onder of boven komt, ‘stuitert’ de lijst weer op z’n plek. Ook de scrollbalk aan de zijkant krijgt een iOS tintje. De aqua-look verdwijnt. In plaats daarvan komen de minimalistische iOS balkjes die alleen zichtbaar zijn als je ze nodig hebt.

Verdere zou Lion verbeteringen brengen voor Spotlight. De zoekfunctie wordt sneller en het doorzoeken van lijsten met zoekresultaten wordt makkelijker dankzij live Quick Look previews. Quick Look wordt zelf ook in het nieuw gestoken en krijgt een lichtere interface.

Apple heeft eerder al een patent aangevraagd voor een touchscreen computer die als Mac en als iOS apparaat gebruikt kan gaan worden. Of Lion daadwerkelijk touch elementen zal bevatten of alleen interface-elementen uit iOS overneemt zullen we moeten afwachten.

MacBook Air
Het gerucht dat een nieuwe MacBook Air aanstaande is gaat al maanden de ronde. De afgelopen dagen lekken er steeds meer details uit, al moet nog blijken in hoeverre deze geruchten op waarheid gebaseerd zijn. Kort gezegd wordt de nieuwe MacBook Air sneller en goedkoper met meer poorten en uitbreidmogelijkheden.

Vorige week liet Engadget foto’s zien van wat vermoedelijk een prototype van de nieuwe MacBook Air is. Hieraan is op te maken dat de Air een extra USB poort, SD-card slot en Mini-displayport krijgt. Ook is er een veel grotere accu ingeschroefd waardoor de Air tot 10 uur op één lading zou kunnen werken. Dit gaat ten kosten van ruimte voor een harde schijf. In plaats daarvan zouden speciale supersnelle SSD-chips komen.

Over de grootte van het scherm zijn de verschillende websites het niet eens. Sommigen houden het op de huidige 13,3 inch. Anderen denken aan 11,6 inch. Meer eenduidigheid is er over de processor. Dat zou een relatief zuinige en snelle 2,13 Ghz Core2Duo chip worden. Verder zou de MacBook Air standaard met 2 GB RAM geleverd worden, maar kan de gebruiker die zelf upgraden.

Misschien is het verrassendste gerucht nog wel dat de MacBook Air goedkoper zou worden dan de € 1399,- (of meer) waarvoor hij nu over de toonbank gaat. Samen met de verbeterde snelheid en uitbreiding van poorten zou de Air daarmee een bredere markt kunnen aanspreken.

iLife ’11
Over een op handen zijnde update van iLife is weinig informatie beschikbaar. De aanwijzingen die in die richting wijzen hebben vooral te maken met de beperkte beschikbaarheid van iLife ’09. Zo meldt Cult of Mac dat voorraden iLife ’09 niet meer worden aangevuld in Apple Store. 9to5mac ontdekte dat Amazon in Duitsland iLife (’09) beschikbaar stelt vanaf 20 oktober. Tel daar het eerdere bericht bij op dat Amazon in de V.S. de levertijd van iLife heeft opgeschroefd naar 4 weken en je zou kunnen concluderen dat Apple vandaag een nieuwe versie van iLife aankondigt die over een maand te koopt is, net op tijd voor de feestdagen.

Verdere geruchten rond een nieuwe versie van iLife dateren van eerder dit jaar en beweren dat iWeb een ingrijpende update krijgt, dat iDVD zal verdwijnen en dat ervoor in de plaats een geheimzinnige nieuwe applicatie komt. Ook zou er een betere iOS integratie komen en zouden de applicaties opnieuw opgebouwd worden in 64 bit.

Geruchten genoeg dus. Nog een paar uur en we weten wat er van uit zal komen. Volg het evenement vanavond op OMT Live. Welk gerucht zou jij nog aan toe willen voegen aan de lijst?

Reacties

37 reacties
 • Profielfoto
  Terwanerik

  Is het eigenlijk al bekend of er een livestream van apple komt? Zoals de vorige keer?

 • Profielfoto
  ifreaknl

  ik hoop heel stiekem nog op een nieuwe versie van iWork, en wat mededelingen over iWork.com wat ook alweer ontzettend lang in beta draait..

 • Profielfoto
  Bumba86

  Tzou leuk zijn moest er in iLife een hele simpele tool ziten om iPhone en iPad apps te maken zonder dat je moet kunnen programmeren.

 • Profielfoto
  bennievialle

  zou er ook een fix en/of update komen op de huidige iOS voor iphone?

 • Profielfoto
  Rano

  Apple.com heeft alweer zitten lekken. Er zijn nieuwe fora aangemaakt voor iMovie ’11 en iPhoto ’11. Dus dat we een nieuwe versie van iLife krijgen is zo goed als zeker:)

  http://www.engadget.com/2010/10/20/apple-com-reveals-ilife-upgrade-reaffirms-macbook-air-refresh/

 • Profielfoto
  renssies

  Ik verwacht dat we ook iets gaan horen over xcode 4. Dat is immers ook voor Mac bedoelt en er zijn al veel bèta’s van geweest.

 • Profielfoto
  Dannydekr

  Ik zou graag zien dat er een soort appstore komt voor OSX. Gewoon applicaties zoals je die nu kan krijgen voor OSX, alleen dan een mogelijkheid om dit via een centrale appstore te downloaden. Dit zorgt er wat mij betreft voor dat ik meer zal gaan kopen, zeker als het betalen net zo makkelijk gaat. Bovendien is het goed voor de prijzen gezien de concurrentie die onderling zal ontstaan..

  Zo’n TouchMac lijkt me ook wel wat. De tijd is er wellicht nog niet rijp voor, maar het patent dat beschreven wordt sprak mij best wel aan. Zeker als Apple dat op hun manier uit gaat werken.

 • Profielfoto
  voor een apple en een ei

  Mijn speculaties die wel wat anders zijn zijn te lezen op http://macbloggers.nl/blog/10/19/speculaties-over-de-keynote/

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Vooral niet te serieus nemen maar dit zie ik graag gebeuren:

  Introductie van OS lion met als belangrijkste updates:
  – Frontrow maakt plaats voor een nieuwe variant met touchscreen bediening.
  – Dashboard maakt plaats voor een ingebouwd/parallel iOS systeem+app store voor op de mac.
  – iChat krijgt een facetime update
  – Revolutionaire update van de finder.

  Samen met OSX 10.7 zal een demo gegeven worden op een nieuwe iMac met touchscreen en een soort van crossover tussen de iPad en de MacBook Air. “iBook Touch”

 • Profielfoto
  Guidoooh

  En ik zou graag een nieuwe iWork willen zien, als die vanavond niet wordt aangekondigd koop ik de huidige iWork.

 • Profielfoto
  Pieterr

  Final Cut Pro 8 eindelijk 64-bit (Cocoa-based).

 • Profielfoto
  LeonDekkers

  Ik hoef eigenlijk nooit het hele iLife pakket, alleen iPhoto zou meer dan voldoende zijn. Ik hoop nog steeds dat dat ook eens mogelijk wordt.

 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  Final Cut Pro mag ook wel eens 64bit worden…… ipv al die iApps…

 • Profielfoto
  mymac

  @Rano volgens het bericht ook een nieuwe Air dus?:yum: Ik hoop namelijk echt op de Air:lol: Maar ik ben sowieso benieuwd naar alle nieuwigheden vanavond, ook op het gebied van software.

 • Profielfoto
  PvdO

  Het zou mooi zijn als 10.7 straks weer richting Leopard gaat wat stabiliteit betreft… De ideeën van de App store voor het Dashboard klinken wel heel goed. Gebruik je iPad- en iPhone appjes native op je computer.

  Een hele nieuwe Finder kan ik me zo niet voorstellen, ik kan er zo ook wel mee uit de voeten. Wat zou er anders moeten?
  Quick Look in Spotlight zou ik wel heel graag willen ook:)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Wat ik zou willen: een goede methode voor video-conferencing, via iMac, MacBooks, maar ook iPhone en iPad (dan zijn webcams daarom noodzakelijk natuurlijk). Dat zou de aantrekkelijkheid sterk verhogen.

  Wat Apple verder duidelijk mist is een goedkoper instapmodel, waardoor jongeren aangesproken kunnen worden. Een (veel) goedkopere MacBook Air met kleiner beeldscherm zou dan kunnen concurreren met de vele goedkope notebooks op de markt. Maar dat lukt alleen als de nieuwe MacBook Air goedkoper wordt dan de goedkoopste MacBook. En of dat gebeurt…. Ik zou het slim vinden. Een goedkope, kleinere MacBook Air, interessant voor jongeren en werkende mensen die veel onderweg zijn.

 • Profielfoto
  Damio

  En ik zou graag een nieuwe iWork willen zien, als die vanavond niet wordt aangekondigd koop ik de huidige iWork.

  Ehh, Apple had volgensmij een regeling waarin stond dat als je twee weken voordat er een nieuw model van iets uit zou komen het product zou kopen en er binnen twee weken een nieuw model uit zou komen, je het oude product zou mogen ruilen voor het nieuwe. (had ik ergens gelezen) Maar of het ook voor iWork geldt?

  Ik ben ook heel benieuwd naar de nieuwe MacOSX 10.7. Ik heb nu net m’n Mac Mini opnieuw met Snow Leopard geinstalleerd, ik hoop alleen dat dat niet wéér overnieuw moet… :l

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  @ PvdO – Geen idee maar de huidige finder vind ik iets teveel in een stramien zitten. Ik wil meer mogelijkheden om de boel naar mijn hand te zetten:
  – Bestandsformaten tijdelijk aan of uit vinken voor meer overzicht.
  – De zoekresultaten van spotlight kan je nu maar heel summier sorteren, alleen op naam. De kaders van de lijstweergave mogen van mij een snap functie krijgen qua breedte en de thumbnail view zou na een resize ook automatisch op een raster moeten sorteren.
  – Ook mis ik een uitklapbaar info panel. Nu krijg je info te zien dmv cmd+i maar dat mag van mij wel een vaste plek krijgen in de linker kolom, net als bij het album artwork in iTunes (rechts onder).
  – Coverflow mag van mij plaats maken voor een Cooliris achtige interface. Coverflow is mooi bij vaste vierkante album plaatjes. Voor bestanden vind ik het echt een puinhoop en onoverzichtelijk.

  etc etc etc.. Als ik er echt de tijd voor neem kan ik nog wel een lijstje maken:)

 • Profielfoto
  Bianco

  Als de laatste update van iTunes een voorbode van 10.7 is, qua vormgeving, wordt het allemaal wel wat zakelijker. En of dat nu zo prettig is?

 • Profielfoto
  snipper

  De enige spectaculaire optie uit het artikel is de kans dat er eindelijk een desktop variant van het multi-touch principe publiek wordt gemaakt. Sinds de introductie van de iPhone is dat een logische stap. Maar daar hoort ook de aangepaste hardware bij…

 • Profielfoto
  Hagert

  Ik kan niet wachten…
  Hopen dat er een MacBook Air van 11.6″ wordt gelanceerd die lichter is dan de huidige voor een iets lagere prijs, dan is m’n moeder ein-de-lijk een switcher…
  OSX zal wel niet heel vernieuwend zijn. Maar ik hoop toch op een grote verandering, vernieuwende dingen zijn altijd goed (zolang ze niet ten koste gaan van de simplicity).

 • Profielfoto
  Obi

  Nog een keer mijn 10.7 voorspellingen + een paar nieuwe:

  – Alle programma’s 64 bit (met SL is het complete OS 64 bits geworden, maar nog niet alle apps)
  – Herschreven finder (Cocoa 64 bits, multi threading)
  – Toevoeging van touch interface.
  – Resolutie onafhankelijk
  – OpenCL versnelling wordt OS breed gebruikt.
  – OpenGL 4.0
  – Uitbreiding functionaliteit Quicktime X.
  – Support voor een ander filesysteem (?)

  ZFS lijkt gekilled te zijn(?) maar het huidige HFS wordt met ‘truukjes’ en patch middelen werkend gehouden (oa voor >1 TB schijven), echter de ‘truukjes’ zijn op. Net zoals de oude Quicktime op een gegeven moment niet meer verder ‘gerekt’ kon worden.

 • Profielfoto
  rcheduke

  Een stille update van de timecapsule, zelfde prijzen, maar wel 2 of 3Gb keuze (Western Digital Caviar Green – welke in de TimeCapsule zit – heeft net hun 3Gb model uitgebracht)

 • Profielfoto
  rcheduke

  -iWeb met eindelijk de places-functie en de fotomapjes zoals op de iPad

 • Profielfoto
  Bloemie

  Als OS 10.7 ‘Lion’ gaat heten moet het de laatste OSX worden. De Leeuw is namelijk de Koning der dieren. Daarna komt geen verbetering meer binnen X.

  Na Lion komt dus OS XI (elf). Of misschien toch wel iOS for Mac. Dan verdwijnen de MacBooks in hun huidige vorm en komt er een nieuwe hybride vorm tussen iPad en MacBook in.

  Apple heeft met de iPhone en zeer zeker met de iPad het denken over computers op de kop gezet. Dat moet nu verder worden uitgewerkt.

  Als de ‘concurrentie’ grijze bakken onder je bureau blijft maken en de IT jongens dat blijven ondersteunen hebben we absoluut met een tweedeling te maken. Namelijk tussen nerds en mensen. Wie niet meegaat in de paradigma-shift die Apple heeft ingezet blijft definitief achter.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Een stille update van de timecapsule, zelfde prijzen, maar wel 2 of 3Gb keuze (Western Digital Caviar Green – welke in de TimeCapsule zit – heeft net hun 3Gb model uitgebracht)

  3TB zal je bedoelen;)

 • Profielfoto
  brandonmol

  Ik verwacht dat Apple een touch Mac presenteert

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Als OS 10.7 \’Lion\’ gaat heten moet het de laatste OSX worden. De Leeuw is namelijk de Koning der dieren. Daarna komt geen verbetering meer binnen X.

  Na Lion komt dus OS XI (elf). Of misschien toch wel iOS for Mac. Dan verdwijnen de MacBooks in hun huidige vorm en komt er een nieuwe hybride vorm tussen iPad en MacBook in.

  Apple heeft met de iPhone en zeer zeker met de iPad het denken over computers op de kop gezet. Dat moet nu verder worden uitgewerkt.

  Als de \’concurrentie\’ grijze bakken onder je bureau blijft maken en de IT jongens dat blijven ondersteunen hebben we absoluut met een tweedeling te maken. Namelijk tussen nerds en mensen. Wie niet meegaat in de paradigma-shift die Apple heeft ingezet blijft definitief achter.

  Liever geen iOS op de Mac AUB , en al zeker niet die ingemetselde Apple store
  iOS ziet er mooi uit , vooral voor media toepassingen
  Maar voor zwaardere toepassingen en profesionele software ontwikkeling eerder ongeschikt
  De hele GUI van iOS is gewoon te simplistisch daarvoor

  Het is een mobiel OS, het is daar ook voor ontworpen , om “on the go” een filmpje , muziekje , een spelletje , wat browsen of rap een klein tekstje typen voor je email

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Het wordt ook tijd voor een iMac met 4GB flash geheugen waar alleen het systeem op draait. Ik weet niet of het technisch mogelijk is maar een Mac die je in twee seconde opstart zou niet gek zijn…

 • Profielfoto
  pevi

  Volgens ingewijde bronnen gaat vanavond de iWatch gepresenteerd worden.

  … let maar op!

 • Profielfoto
  Ricardo95

  Een betaalbare macbook air zou ik blij mee zijn!
  Verder ben ik erg benieuwd wat er gaat komen!
  Alleen wel spijtig dat ik het wss op me ipod touch moet gaan kijken.
  Want heb Mac os X Leopard, daar draaide het vanaaf niet op volgensmij.

 • Profielfoto
  bartvanderveer

  Waarom geen OS/X wat je kan draaien op niet-Apple systemen ? Haal de hardware lock van Apple eraf en laat OS/X draaien op voorheen Windows machine’s …

 • Profielfoto
  iberno

  Nieuwe Os voor iPad komt vannacht uit denk ik! Dat gaat ie ook vast melden, t is herst genoeg dacht ik zo!

 • Profielfoto
  kerstman

  Uitbreiding/verfraaiing van iWork & iLife zal altijd verbeteringen geven. Heb zelden verslechteringen mee gemaakt.
  Ben benieuwd naar de aankondiging van de IPad met isigncamera voor leuke icommunicatie met de iPod en Iphone.

  iWait gewoon af.

 • Profielfoto
  rl88

  berno 22 minuten geleden
  Nieuwe Os voor iPad komt vannacht uit denk ik! Dat gaat ie ook vast melden, t is herst genoeg dacht ik zo!

  Ja inderdaad, een duidelijke datum wanneer de iOS 4.2 update uitkomt.

  Overigens kun je de beta van iOS 4.2 gewoon draaien op een iPad zonder dat je een dev-account heb :sarcastic:.

 • Profielfoto
  iSponge

  Denk eerder dat Apple de Air z’n nek omdraait. OSX 10.7 en iLife’11 lijken me niet meer dan logisch.

 • Profielfoto
  bliep