Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Geruchten 20 oktober 2010

Back to the Mac; de geruchten op een rij

De Mac staat centraal tijdens Apple’s pers-evenement vanavond, zoveel moge duidelijk zijn. Maar waar zal Steve het nou precies over willen hebben? Software, hardware? Legt hij een roadmap voor de toekomst uit, of kunnen we morgen al nieuwe producten in de online Apple Store verwachten? Over een paar uur weten we het. Tot die tijd moeten we het doen met een samenvatting van de meest hardnekkige geruchten: OS X 10.7, iLife ’11 en een nieuwe MacBook Air.

Mac OS X 10.7
Eén ding is (zo goed als) zeker. Er zal gesproken worden over de nieuwe versie van Mac OS X. Net zo zeker is dat 10.7 ‘Lion’ zal gaan heten. De uitnodiging die Apple vorige week verstuurde hint daar duidelijk naar. Verdere informatie over Lion blijft voorlopig beperkt tot speculatie en geruchten. Hierbij lijken verschillende bronnen het met elkaar eens te zijn dat Mac OS X en iOS in deze update dichter bij elkaar worden gebracht.

De relatief onbekende website MacStories.net zegt uit betrouwbare bron te weten dat een aantal iOS elementen worden overgenomen in 10.7, waaronder scrolling. Door een lijst scrollen zou met een Magic Mouse of Magic Trackpad nu net zo gaan als op een iOS apparaat. Je geeft een virtuele duw aan de lijst die vervolgens doorrolt. Als je onder of boven komt, ‘stuitert’ de lijst weer op z’n plek. Ook de scrollbalk aan de zijkant krijgt een iOS tintje. De aqua-look verdwijnt. In plaats daarvan komen de minimalistische iOS balkjes die alleen zichtbaar zijn als je ze nodig hebt.

Verdere zou Lion verbeteringen brengen voor Spotlight. De zoekfunctie wordt sneller en het doorzoeken van lijsten met zoekresultaten wordt makkelijker dankzij live Quick Look previews. Quick Look wordt zelf ook in het nieuw gestoken en krijgt een lichtere interface.

Apple heeft eerder al een patent aangevraagd voor een touchscreen computer die als Mac en als iOS apparaat gebruikt kan gaan worden. Of Lion daadwerkelijk touch elementen zal bevatten of alleen interface-elementen uit iOS overneemt zullen we moeten afwachten.

MacBook Air
Het gerucht dat een nieuwe MacBook Air aanstaande is gaat al maanden de ronde. De afgelopen dagen lekken er steeds meer details uit, al moet nog blijken in hoeverre deze geruchten op waarheid gebaseerd zijn. Kort gezegd wordt de nieuwe MacBook Air sneller en goedkoper met meer poorten en uitbreidmogelijkheden.

Vorige week liet Engadget foto’s zien van wat vermoedelijk een prototype van de nieuwe MacBook Air is. Hieraan is op te maken dat de Air een extra USB poort, SD-card slot en Mini-displayport krijgt. Ook is er een veel grotere accu ingeschroefd waardoor de Air tot 10 uur op één lading zou kunnen werken. Dit gaat ten kosten van ruimte voor een harde schijf. In plaats daarvan zouden speciale supersnelle SSD-chips komen.

Over de grootte van het scherm zijn de verschillende websites het niet eens. Sommigen houden het op de huidige 13,3 inch. Anderen denken aan 11,6 inch. Meer eenduidigheid is er over de processor. Dat zou een relatief zuinige en snelle 2,13 Ghz Core2Duo chip worden. Verder zou de MacBook Air standaard met 2 GB RAM geleverd worden, maar kan de gebruiker die zelf upgraden.

Misschien is het verrassendste gerucht nog wel dat de MacBook Air goedkoper zou worden dan de € 1399,- (of meer) waarvoor hij nu over de toonbank gaat. Samen met de verbeterde snelheid en uitbreiding van poorten zou de Air daarmee een bredere markt kunnen aanspreken.

iLife ’11
Over een op handen zijnde update van iLife is weinig informatie beschikbaar. De aanwijzingen die in die richting wijzen hebben vooral te maken met de beperkte beschikbaarheid van iLife ’09. Zo meldt Cult of Mac dat voorraden iLife ’09 niet meer worden aangevuld in Apple Store. 9to5mac ontdekte dat Amazon in Duitsland iLife (’09) beschikbaar stelt vanaf 20 oktober. Tel daar het eerdere bericht bij op dat Amazon in de V.S. de levertijd van iLife heeft opgeschroefd naar 4 weken en je zou kunnen concluderen dat Apple vandaag een nieuwe versie van iLife aankondigt die over een maand te koopt is, net op tijd voor de feestdagen.

Verdere geruchten rond een nieuwe versie van iLife dateren van eerder dit jaar en beweren dat iWeb een ingrijpende update krijgt, dat iDVD zal verdwijnen en dat ervoor in de plaats een geheimzinnige nieuwe applicatie komt. Ook zou er een betere iOS integratie komen en zouden de applicaties opnieuw opgebouwd worden in 64 bit.

Geruchten genoeg dus. Nog een paar uur en we weten wat er van uit zal komen. Volg het evenement vanavond op OMT Live. Welk gerucht zou jij nog aan toe willen voegen aan de lijst?

Reageer op artikel:
Back to the Mac; de geruchten op een rij
Sluiten