AutoCAD 2011 voor Mac: hij is er

20 reacties

Na de eerste geruchten en de officiële aankondiging was het vrijdag zover: AutoCAD is na 18 jaar weer terug op het Mac-platform.

Voor Windowsgebruikers voelt AutoCAD 2011 for Mac als een warm bad. De interface ziet er hetzelfde uit en tekeningen zijn naadloos uitwisselbaar. De Mac-versie heeft een paar extra’s maar moet voorlopig ook een paar zaken ontberen.

CoverFlow en Quick View laten je op de Mac als vertrouwd spieken in tekeningen en meervingerige zoom- en pan-gebaren op multitouch trackpads worden ook ondersteund.

Visual Basic for Applications en Object Linking & Embedding komen we niet tegen op de Mac en ook missen we een paar commando’s, zoals layer filters, layer groups en layer states. We kunnen ook geen DGN-, PDF- en DWF-files als onderlegger gebruiken voor onze tekening.

Om een beetje grote tekening te kunnen openen en bewerken stelt AutoCAD relatief zware hardware eisen: Een Intel Mac met een 64-bit CPU, 3GB RAM en een 1280×800 beeldscherm is het minimum. Dit betekent dat je met een iMac van begin 2008, een MacBook van eind 2008 en een Mac mini van begin 2009 uit de voeten kunt.

In de Verenigde Staten kan AutoCAD 2011 for Mac zonder support abonnement online worden aangeschaft voor $3.975. Er moet $4.425 worden afgerekend voor een editie met ondersteuning en directe toegang tot updates. De verkoop in Nederland en België gaat via de bestaande AutoCAD resellers, maar nog geen van deze resellers geeft momenteel informatie over prijs en beschikbaarheid. Voor studenten en docenten is AutoCAD onder strikte gebruiksvoorwaarden gratis te downloaden.

Ook is het nog niet bekend of er meer van het AutoCAD eco-systeem, zoals AutoCAD Architecture, Revit, Map 3D en Civil 3D, naar de Mac komt.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  iDecide

  Het heeft even wat tijd gekost, maar dan is het ook zover. Dit gaat vast en zeker een hoop gebruikers gelukkig maken. Toevallig gister nog een klant voor gehad.

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Hm misschien interessant te vermelden, dat hij gratis is voor studenten en docenten. :crazy:
  bron

 • Profielfoto
  vanquish

  Is de studenten versie “watermerk” vrij ??

  Of staat er weer een logo door de tekening ??

 • Profielfoto
  deenel1987

  En nu Autodesk Inventor nog en dan is het windows tijdperk (alvast voor mij) definitief voorbij:D

 • Profielfoto
  Divad

  Students and educators have 2 smart options for getting their hands on AutoCAD for Mac. You can download the software for free* on the Education Community or purchase it with a perpetual license and no watermarks for 90%** off suggested retail price from the Autodesk Store.

  Ik denk dat de gratis versie watermerken heeft, ja.

 • Profielfoto
  yinjan

  Doe mij maar Vectorworks: beter èn goedkoper!

 • Profielfoto
  computer space

  Is de studenten versie “watermerk” vrij ??

  Of staat er weer een logo door de tekening ??

  2 opties:
  Of je flikkert het watermerk in Acrobat weg
  Of nog makkelijker, je flikkert het watermerk in de pakketinhoud weg.

 • Profielfoto
  computer space

  4000 euro voor een generiek CAD programma? Ik weet niet wat ze er mee hopen te bereiken. De bouwbranche is failliet en werkt inmiddels op Sketchup met hier en daar een paar technisch tekenaars op Acad LT om de kosten te drukken, en andere branches hebben al lang andere programma’s.

  En Vectorworks…. kan daar nu eindelijk het papier eens uit? Welke idioot het heeft bedacht dat een cad programma een soort digitale kalk+pennen emulatie moet zijn? Belachelijke kromme werkwijze die er volgens mij nog steeds in zit.

 • Profielfoto
  pebro

  Er is een 30 days free trial versie te downloaden :yum:
  De hardcore Cad-dude’s zullen dat wel weten via twitter, maar toch maar even de link; http://autode.sk/bSxUSb

 • Profielfoto
  Ikreisrond

  RC2 doet het nog altijd prima…:D

 • Profielfoto
  241

  Mijn iMac uit eind 2007 zou hem ook gewoon moeten kunnen draaien,
  zo zwaar zijn die eisen ook weer niet:smile:
  Je moet natuurlijk wel het geheugen uitgebreid hebben..

 • Profielfoto
  Pepperonie

  Ik ga hem gelijk even downloaden (ja studenten krijgen autoCAD gratis:) ). Alleen ik geloof dat ik niet de enige ben die hem wil downloaden, wat gaat het langzaam, zeg!
  Alleen ik wacht nu nog wel op de Civil 3D versie, die werkt toch echt wel beter voor civiele ontwerpen. Dus daarom moet ik er toch nog steeds windows bij houden voor het echte ontwerp werk. Op mijn mac kan ik dan wel gelukkig de kleine aanpassingen doen zonder helemaal windows te moeten opstarten.

 • Profielfoto
  Rockerruben

  Heb de studenten versie al een dag hier, werkt top!

 • Profielfoto
  Ikreisrond

  @Rockerruben:
  Hoe komt een bestand er uit w.b. het watermerk? Is dat echt zichtbaar? Anders houd ik het nog even bij de RC2-versie als Beta-tester..;)

 • Profielfoto
  Rockerruben

  @Ikreisrond;

  Er komt, net zoals de windows versie overal ‘educational product’ te staan.
  Tijdens het tekenen zelf merk ik er gelukkig niks van, en de teksten zelf fotoshop ik lekker weg. Er komt zelf niks qua tekst over de tekening zelf (voorbeeld

 • Profielfoto
  krisp

  Een niet geformuleerde eis, maar wel de reden waarom je alleen Macbooks kunt gebruiken vanaf 2008: je hebt een Ati of NVidia grafics card nodig. Intel kaarten zullen niet werken.

 • Profielfoto
  Kev

  Voor die genen (net als ik) met een wat oudere mac, een mooi alternatief:
  Draftsight.
  http://www.3ds.com/products/draftsight/

  Een gratis 2D cad programma gemaakt door de makers van Catia en solidworks.
  Het heeft de zelfde feel als autocad, de meeste line comando’s zijn het zelfde.
  Werkt met dwg 2010 en DXF bestanden.

 • Profielfoto
  maxim22

  ik heb hem… Gratis!!
  Wat is student zijn toch leuk

 • Profielfoto
  Cenobyte

  @yinyan: ja gemakkelijk, zelfs een Mercedes C-klasse is nog goedkoper. Jeemig, wat een prijs voor een softwarepakket zeg… :angry:

 • Profielfoto
  Einstijn

  als ik op download now klik wordt ik uitgelogd en kom ik automatisch bij een formulier wat ik moet invullen om hem te downloaden, maar dat gaat niet want ik heb al een account met mijn school email:p anyone know what to do?
  als ik opnieuw inlog kom ik weer niet bij download..