Statenweg
Statenweg Nieuws 6 oktober 2010

A4-processor in Apple TV maakt lage prijs van $99,- mogelijk

Vorige maand introduceerde Steve Jobs de nieuwe Apple TV voor de Amerikaanse markt. In tegenstelling tot het oude model is deze zo klein dat hij in je handpalm past. Het model is volledig gericht op het huren van films en tv-shows via internet en het streamen van media vanaf je Mac, iPhone en iPad naar het HD-scherm in de huiskamer.

De grootste verrassing van de nieuwe Apple TV was echter de prijs, slechts 99 dollar. Maar hoeveel geeft Apple uit aan de onderdelen? iSuppli heeft er een hobby van gemaakt om Apple-hardware te ontleden en vervolgens de kostprijs van de onderdelen te bepalen.Ook dit keer leidde dat tot bijzondere ontdekkingen. De totale kosten voor de onderdelen schat iSuppli op slechts $61,98. Daarnaast betaalt Apple ongeveer twee dollar aan productiekosten, waardoor de totale kostprijs van de Apple TV en de remote uitkomt op $63,95.

Het duurste onderdeel was de A4-processor, die Apple overigens zelf heeft ontwikkeld en laat fabriceren door Samsung, met een prijskaartje van 16,55 dollar. Daarna komt het interne geheugen van 8GB voor 14 dollar, bedoeld als ruimte voor het OS en het cachen van media tijdens het streamen. Een harde schijf heeft het apparaatje niet meer, films worden immers gestreamd en niet bewaard.

Opvallend is, dat de lage prijs van de nieuwste Apple TV voor een belangrijk deel is toe te schrijven aan de beslissing van Apple om zelf processors te gaan ontwikkelen. Dit blijkt uit het feit dat de kosten van de Intel-processors in de oude Apple TV bij elkaar hoger waren dan de totale kostprijs van de nieuwe Apple TV. Het nieuwe model heeft dan ook meer weg van een iPhone of iPad, die ook gebouwd zijn rondom de goedkope, maar krachtige A4-processor van Apple.

Vergelijken we de verkoopprijs met de kostprijs, dan kunnen we concluderen dat Apple op elke verkochte Apple TV een marge maakt van zo’n 35% Dit is een stuk hoger dan bij het vorige model, dat weliswaar een veel hogere winkelprijs had, maar tegelijkertijd duurdere onderdelen bezat. Maar let op, het gaat hier uitsluitend om de productkosten van de Apple TV. Periodekosten voor bijvoorbeeld marketing en research&development zijn niet meegenomen.

Bron: iSuppli

Reageer op artikel:
A4-processor in Apple TV maakt lage prijs van $99,- mogelijk
Sluiten