USB 3 nagel aan doodskist FireWire?

Door: Lucas Raggers - 23 reacties

USB 3 is de opvolger van USB 2, dat spreekt voor zich. Maar vervangt USB 3 ook meteen FireWire 800? Die vraag rijst sind de nerds van Barefeats.com een PCIe kaart van CalDigit in een MacPro hebben gezet. Dankzij de bijbehorende driver kon er een USB 3 harde schijf aangehangen worden.

De cijfers spreken voor zich. USB 3 is beduidend sneller dan FireWire 800. En passant bleek uit de test ook dat de FireWire aansluiting van Caldigit sneller is dan die van Apple zelf…

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  Warudin

  Zou wat wezen als USB 3.0 niet sneller was..
  Light Peak zit er daarnaast ook nog aan te komen he!

 • Profielfoto
  Kipnugget

  Even ophalen; FireWire stuurt een stroom data met een aparte controller, USB stuurt data in pieken en gebruikt processorkracht. Blijft USB3 ook de processor belasten?

 • Profielfoto
  yinjan

  Snel, snel, sneller, snelst…

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Daar is mijn processor toch voor? Geef mij maar USB 3.0 voor de TimeMachine.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Ik zit al een tijdje te wachten op USB 3.0, hopelijk is Apple weer (1 van) de eerste die het implementeerd, dan koop ik ’n nieuwe 27″ iMac..

 • Profielfoto
  JacobK

  Ik zeg, usb 3 overslaan en meteen naar Light Peak. Nog sneller, en het kan potentieel de enige port op je computer zijn, aangezien het ook live beeld en geluid kan doorgeven.

 • Profielfoto
  1984

  hopelijk is Apple weer (1 van) de eerste die het implementeerd, dan koop ik \’n nieuwe 27″ iMac..

  Meestal is de concurrentie eerder,Sony VAIO beschikt al over USB 3 zoals ze eerder ook al over i5, i7 processors beschikte, terwijl Apple C2D gebruikte.

 • Profielfoto
  Marioscube

  Leuke prestaties van USB3, maar welke (SATA 7200rpm) HD haalt een sustained write rate van 149 megabyte per seconde?

  Ga ik er een halen als interne HD!

 • Profielfoto
  bitsflew

  USB 3.0 zal pas doorbreken als Intel chipsets levert met build-in USB 3.0 ondersteuning (volgens de laatste berichten ergens in 2012).

  Eerlijk gezegd denk ik dat Light Peak een grotere kans maakt als nieuwe standaard voor highspeed interfaces

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Is sneller ook altijd beter? Kan mij toch herinneren dat de overdracht (grote audio/video) stabieler is dan USB.

 • Profielfoto
  Obi

  Lightpeak is super stoer, en wordt hopelijk de standaard. Lightpeak kan alle denkbare protocollen tegelijkertijd oversturen (over 1 fiber kabeltje) inclusief USB3.0 en doet dat zonder een krimp te geven.
  “High speed fiber optics” en bijhorende schakel technieken waren tot voor kort nog relatief duur en worden bv tussen data centers gebruikt. Lightpeak is de eerste ‘consumenten’ toepassing die goedkoop genoeg kan worden geproduceerd. USB3.0 kan wel eens een korte levenscyclus hebben..

 • Profielfoto
  imar

  Gezien het feit dat USB 2 al bijna de doodsteek was voor FireWire (ja, ja, in het goedkopere model MacBook) denk ik dat het een reëele kans is dat USB 3 FireWire 800 eruit drukt.

  Als de snelheid van USB 3 zoveel hoger is dan die van FW800, dan zal het processorkracht-argument slechts voor een klein deel van de gebruikers gelden m.a.g. dat die aan het kortste eind trekken.

  Maar volgens mij blijven de Macs van deze herfst en komend voorjaar gewoon nog FW800 behouden.

 • Profielfoto
  stolichnaya

  Is dat niet een beetje appels met peren vergelijken? FW1600 moet toch de tegenhanger worden van USB3? Dus logisch dat FW800 het aflegt. Ik hoop wel dat als FW1600 uitkomt dat wel met stevigere connectors gebeurt want goedkope FW800 kabels zorgen nog wel eens voor problemen. Dus ben ik ook benieuwd wat voor kabels de mannen van Barefeats hebben gebruikt.

  Los daarvan is CalDigit erg sterk in video raids die itt een hoop concurrenten ook nog erg betaalbaar zijn.

 • Profielfoto
  joram

  Ach, Firewire 1600 is ook alweer onderweg, dus die cijfers zijn ook maar tijdelijk. En vergeet niet dat de snelheid van USB drastisch zakt als je ook andere dingen aan het doen bent op je Mac/PC.

  ’t Maakt mij op zich niet eens zoveel uit of USB of Firewire “wint”, maar het artikel spreekt een beetje alsof Firewire al dood is terwijl beide verbindingen nog volop in ontwikkeling zijn… en voorlopig nog blijven ook;-)

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Nee, nee, nee, jongens FW3200 is onderweg en weet je wat het leuke is? Het haalt die snelheid gewoon over de aanwezige FW800-poorten. Dus een externe FW3200 aan je FW800-poort en blazen maar. Zal je wel een nieuwe KEXT-file voor nodig hebben, maar toch.

  Maar ik vrees het ergste voor FW, vooral omdat je USB3.0 ook kan daisychainen.

 • Profielfoto
  Trat

  Tja, de voordelen van een directe stroom data wegen voor mij op tegen absolute snelheid. Voor audio en video is FW gewoon beter. Voor je HDD is USB3 straks sneller, maar daar heb ik al een eSATA aansluiting voor op mijn Mac Pro.

 • Profielfoto
  Anillusion

  Van mij kan USB3 of Light Peak niet snel genoeg komen op de Macs. De expresscard poort op de oude generatie 15inch MacBook Pro’s was voor de Professionele Audio en Video sector onmisbaar vanwege de uitbreidingen die je er voor had, vanwege de snelheid van die poort. Met USB3 heb je voor die toepassingen je snelheid weer terug. Ik zie het wel zitten om een UtraStudio Pro aan m’n MacBook Pro te hangen in ieder geval.

 • Profielfoto
  jaapdesticker

  Misschien al door iemand anders genoemd, maar wat voor de muzikanten onder ons belangrijker is dan de datasnelheid is de het feit dat USB volgens mij geen live-streaming aankan. Daardoor is de latency van een USB audio interface veel slechter dan die van een Firewire interface. Dus ik houd het vooralsnog op m’n Firewire audiointerface!

 • Profielfoto
  KR1275

  Maakt Apple dan nog computers?? Ik heb de indruk dat men aldaar niet verder meer komt dat wat processor-updates, maar dat ligt meer aan Intel dan aan Apple. De big money ligt bij de portables. Ooit was Apple vooruistrevend, maar ook op het gebied van filmbewerking gebeurt niet veel meer, om maar de zwijgen van BR. Apple moet niet zo eigenwijs doen en gewoon aansluiten bij de standaarden. Een nieuwe monitor zonder DVI, laat staan HDMI… FW was leuk en stabiel, maar er komen tijden dat ook dat achterhaald is en die tijd is nu aangebroken. Ik denk dat het computerteam bij Apple allang ontslagen is.

 • Profielfoto
  martinbats

  Die vraag rijst sind de nerds van Barefeats.com een PCIe kaart van CalDigit in een MacPro hebben gezet.

  Moet zijn: sinds

  zoiezo de zin: Die vraag rijst?

 • Profielfoto
  imacbrielle

  de snelheid die usb 3 in het grafiek haalt is theoreties
  die snelheid moet je over al de bussen die je in de comp hebt verdelen
  dat is en blijft een nadeel van usb
  heb er een artikel in diverse comp bladen over gelezen
  maar voor consumenten zijn usb apparaten goedkoper als firewire
  in de praktijk zou firewire 400 net zo snel zijn als usb3
  als je 2 of meer devices er aan hangt

 • Profielfoto
  KR1275

  Imacbrielle: je moet je even verdiepen in de techniek van USB3, die is niet te vergelijken met USB 1 en 2. Dus je argument gaat niet op.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Bij de vraag welke interface de standaard gaat worden is snelheid niet zo belangrijk. De vraag is: Welke techniek gaat (het meest) gebruikt worden in accessoires?