Tech briefing “Security on Apple platforms”

8 reacties

Apple organiseert op 23 en 24 september in samenwerking met de beveiligingsexperts van MASS twee bijeenkomsten voor professionele Applegebruikers in Amsterdam. Onderwerp: de beveiliging van Apple platforms.

Apple staat algemeen bekend om z’n virusvrije en zorgeloze computers. Maar met de toenemende populariteit van het merk én het populaire mobiele iOS platform wordt Apple wel een steeds interessantere prooi voor kwaadwillenden. Genoeg reden voor een briefing op Apple’s hoofdkantoor aan het Leidseplein in Amsterdam.

Tijdens deze bijeenkomsten wordt uitgebreid stil gestaan bij de vele beveiligingsmogelijkheden voor de Apple platforms. Vragen die aan bod komen zijn o.a. hoe belangrijk is een goede beveiliging voor Mac- en iOS-gebruikers, wat voor oplossingen biedt Apple voor een zakelijke omgeving en hoe zit het met de gevaren van hackers.

De bijeenkomsten duren van 10 tot 17 en voor een lunch wordt gezorgd. Deelname is gratis, maar geïnteresseerde pro’s* moeten zich vooraf online aanmelden (23/9 of 24/9).

* resellers, medewerkers van wederverkopers en onafhankelijk Apple consultants zijn uitgesloten van deze bijeenkomsten. Voor deze groepen zijn separate sessies beschikbaar.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  madcat

  jammer dat ik helaas niet bij kan, maar ik neem aan dat jullie er weer en mooie podcast van gaan maken!

 • Profielfoto
  iMacDonalds

  Ik hoop het!

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Maar met de toenemende populariteit van het merk én het populaire mobiele iOS platform wordt Apple wel een steeds interessantere prooi voor kwaadwillenden.

  Dat is nog steeds een verkeerde aanname. De populariteit van de Mac is al jaren aan het toenemen. Dat is begonnen met de Intel Mac. Gedurende dat zelfde aantal jaren zijn virussen e.d. nauwelijks tot niks toegenomen. Verschillende hackers waaronder de bekende Charly Miller hebben al toegegeven dat het schrijven van een goed virus voor Mac OS-X daadwerkelijk veel moeilijker is dan voor Windows.
  Als virussen marktgebonden zouden zijn, hoe komt het dan dat er door de jaren heen voor Linux meer virussen hebben bestaan dan voor de Mac terwijl het Linux aandeel nog veel minder is dan dat van OS-X?

 • Profielfoto
  McLoe

  @hendrik ijzerbroot: kan best zijn -ik ken de cijfers mbt Linux niet- maar het neemt niet weg dat ook OS-X niet 100% veilig is, we zitten niet voor niets al op beveiligingsupdate nr. 5 dit jaar. En iOS moet zich nog gaan bewijzen. Goed initiatief van Apple toch, om security onder de aandacht te brengen?

 • Profielfoto
  magnustrouw

  @McLoe en @ijzerbroot: ik zal een paar leuke Hacker demo’s laten zien die dagen. Virussen zijn niet het enige grote gevaar. Beveiliging is grotendeels de mindset van een gebruiker.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik beweer ook niet dat Mac OS-X 100% veilig is (geen enkel systeem is dat). Wat wel zo is, is het simpele feit dat er geen link is tussen de groei van Apple’s marktaandeel en de groei van virussen, wormen, Trojans en andere vormen van malware. Dat blijft “men” maar steeds beweren. Het is waar dat er geregeld security updates komen, maar daarin verschilt Apple niets van Windows.
  Het is echter wel zo, dat een vrij groot deel van die updates third party componenten betreft zoals Java. Verder is het zo, dat de ernst van een lek in wat voor systeem dan ook vaak breed uitgemeten wordt in de media en haast altijd door de makers van AV software (of personen die er een belang in hebben!) “ernstig” of “kritiek” wordt genoemd.

  Sinds de eerste dagen van OS-X tot en met nu is de groei van malware e.d. ver achter gebleven bij de groei van het marktaandeel. Diverse virusontwikkelaars hebben zwakke pogingen ondernomen, en omdat dat niet lukte neemt men zijn toevlucht tot b.v.b. Trojans (ook maar een enkele), omdat die immers alleen maar door een niets vermoedende gebruiker gedownload hoeven te worden.
  Het aantal noemenswaardige besmettingen is maar een fractie van dat van Windows, terwijl als je dat 1 op 1 met (het marktaandeel van) Windows vergelijkt dit aantal veel en veel groter zou moeten zijn. De belangrijkste reden dat dit niet zo is, is niet het marktaandeel maar de veel moeilijker te hacken fundamenten van Mac OS-X.

  In de (NL)Wiki kun je in het artikel “computervirus” lezen dat Windows van oorsprong bedoelt was voor de “personel computer” terwijl het huidige Mac OS en Linux van oorsprong bedoelt waren voor meerdere gebruikers en een netwerk omgeving. Als gevolg daarvan zijn deze systemen van nature al veel veiliger ontworpen.

  Praktisch 99% van de Mac virussen door de jaren heen (±60 tegenover ± 100.000 voor Windows) komen overigens voor rekening van OS-7 t/m 9, omdat die systemen qua veiligheid op de zelfde leest waren geschroeid als Windows. Ooit zou Bill Gates over internet hebben gezegd “dat wordt nooit wat”. En dat was de grootste fout, want daardoor bleef men op de zelfde OS fundamenten werken die zelfs in W7 nog voor een groot deel aanwezig zijn.

  De enigste keren dat men een Mac hackte was tijdens die “hackwedstrijden” waarbij men eerst enkele maanden voorbereiding genoot, de Mac geprepareerd en ge-patched in een net werk “hing”, plus dat men een geldprijs en een laptop of zo in het vooruitzicht had. Geen van die “overtuigende” pogingen onder optimale omstandigheden (“klaar terwijl u wacht” ) kon zich handhaven “in het wild”. Alleen al het (jaren lang) bestaan van dit soort wedstrijden geeft aan dat men nog steeds (en naar mijn idee blijft dat zo) in een “oefenstadium” verkeerd. Immers: OS-X bestaat al pakweg een decennia, en nog steeds verkeerd met name het virus in een embryonaal stadium, terwijl slechts enkele maanden na het verschijnen van Windows 95 het aantal virussen al reeds enkele tientallen bedroeg.

 • Profielfoto
  Milt

  @hendrik ijzerbroot: Volgens mij zegt Charlie Miller juist het tegenovergestelde in dit interview.

 • Profielfoto
  magnustrouw

  26 oktober doen we er nog eentje. Check deze twitter en maak kans op een VIP plaats!