Sony NEX-5: gadget of serieuze reflex?

Door: Arno - 33 reacties

In mei 2010 introduceerde Sony een nieuwe lijn camera’s; de NEX-serie. Met de komst van deze spiegelloze APS-C camera’s biedt de fabrikant een aardige concurrent van de Micro Four Thirds systeemcamera’s, waarvan de Olympus PEN momenteel misschien de bekendste is. Ik ging voor OMT een weekje op pad met de NEX-5k, het topmodel uit de NEX-serie en trof het geluk deze naast een PEN te kunnen houden voor het ultieme vergelijk.

Ik ben verwend met spiegelreflexcamera’s. De ultieme snelheid, grote body met échte knoppen en lenzen waar je spierballen mee kunt kweken geven mij het gevoel van het écht serieuze fotograferen. De Sony NEX-5 is daarentegen beslist geen zwaargewicht, behalve dan z’n prestaties. Een waardige vervanger voor de spiegelreflexcamera wil ik het niet noemen, maar het is zeker een fraaie camera voor de serieuze fotograaf die niet (meer) die zware DSLR om z’n nek wil hebben.

Verwisselbare lenzen
De NEX-5 kit is behoorlijk compleet en bevat naast de body twee E-mount lenzen (18-55 mm f/3.5-5.6 standaardzoom en een 16 mm f/2/8 prime) een mini-opzetflitser, oplader en twee accu’s. Qua vormgeving is de body geen schoonheid, en mist hij de strakke lijnen van de ∂-serie SLR-camera’s van Sony. Iets wat wel terug te vinden is in de 18-55 zoomlens die zeer degelijk en robuust aanvoelt. De zoomring draait lekker stroef, maar niet té. Ook de focusring voelt zeer solide aan maar is helaas van het digitale type zoals we kennen uit de DSC-series. Handmatig focussen kan dus wél, maar wordt digitaal gestuurd en is mijns inziens alleen werkbaar wanneer je ruim de tijd hebt om te focussen op je onderwerp.

De kit bevat ook een 16 mm f/2.8 ‘pancake’ lens incl. zonnekap, die naast 2 mm ‘wijder’ vooral lichter is dan de zoomlens. Helaas voelt deze prime wel behoorlijk plastic-achtig aan, zeker wanneer je ‘m naast de 17 mm pancake-lens van Olympus houdt. Qua prestaties is de lens prima, en daar gaat het tenslotte om. Lensflares bij invallend zonlicht zijn bij beide lenzen goed ondervangen. Scherpte in het midden is oké. De zoomlens toont in de uiterste zoomstanden redelijk wat vervorming en aan de randen zichtbare onscherpte en wat abberaties, wat normaal is bij een lens van dit type. De pancake heeft dit beter onder controle.

Een vergelijk tussen de Sony NEX-5 en een Canon EOS 5d, gemaakt met dezelfde instellingen en vanaf hetzelfde standpunt. Vooral in de hoeken is duidelijk verschil te merken. Ik blijf het echter verwarrend vinden dat een lens, gemaakt voor APS-C camera’s, met brandpunten werkt die niet omgerekend zijn naar 35 mm (full-frame). Wanneer je de Sony zoomlens bijvoorbeeld op 35 mm draait, staat hij effectief op 52.

Groot en duidelijk lcd-display
Het enorme 3″ lcd-display achterop de body is werkelijk super, zowel qua resolutie als qua helderheid en leesbaarheid bij zonnige omstandigheden. Erg fraai is ook de mogelijkheid om het scherm te kantelen waardoor je vanuit creatieve(re) hoeken kan fotograferen. Vooral bij het filmen, en dat kan bij de NEX-5 in full-HD, is dat een waardevolle toevoeging. De Olympus PEN kan wat betreft display daar nog een puntje aan zuigen.

Naast het display vind je drie knoppen en een vierknops draaiwiel waarmee je zo’n beetje alle functies van de camera bedient. De instellingen zitten redelijk logisch weggewerkt, en na even oefenen kan ik ze bijna blindelings vinden. Al blijft het wat stuntelen met die grote vingers op die kleine knopjes. Misschien ben ik teveel m’n iPhone gewend en betrap ik mezelf erop soms op het scherm te willen drukken. Helaas zit het instellen van de ISO onhandig ver weggewerkt achter een menu.

Dat de camera laagdrempelig wil zijn, merk je meteen wanneer één van de drie knoppen achterop gereserveerd is voor ‘opnametips’. Iets wat misschien voor eventjes leuk is, maar daarna vind ik het zonde van de kostbare ruimte. Wellicht is er via de instellingen van de camera een andere functie aan de knop te hangen. De laagdrempeligheid merk je ook in de terminologie van sommige functies. Zo valt de camera je niet lastig met sluitertijden en diafragma’s, waarvan het voor beginnelingen soms moeilijk te bevatten is wat deze twee op elkaar voor invloed hebben, maar spreek het gewoon over ‘achtergrond onscherp’ of ‘levendig’. Prima toch!

Panorama’s in (letterlijk) een handomdraai
De diverse scene- en andere (semi-)automatische programma’s ga ik niet afzonderlijk behandelen, die spreken voor zich. Wat wel erg leuk is, is de panorama en 3d-panorama functie, waarmee je in een handomdraai panorama’s maakt. Wanneer je de camera in portrait-stand (staand) houdt, de sluiter ingedrukt en langzaam in de richting van de pijl beweegt, voegt de camera deze serie foto’s samen tot een naadloos geheel. Hierin wordt de enorme processorkracht van de NEX bewezen; het ‘stitchen’ is in een paar seconde gedaan. Iets waar Photoshop op mijn iMac het nog weleens behoorlijk zwaar mee heeft.

Het is ook mogelijk om 3d-opnames te maken die je op een 3d-televisie kan bekijken. Ik heb dit echter niet kunnen testen.

Filmfunctie
Filmen kan zoals gezegd in HD-kwaliteit (1920 x 1080i). Ik heb dit niet heel uitgebreid kunnen testen, maar de testfilmpjes die ik heb kunnen maken zien er prima uit. Ook hier heb je natuurlijk weer het voordeel van de verwisselbare lenzen. Met een speciale verloopring kun je zelfs je bestaande Sony ∂- of Konika-Minolta lenzen gebruiken wat natuurlijk helemaal super is. We zijn natuurlijk een Apple-minded website, dus heb ik ook wat tests gemaakt met de iPhone 4 en die naast de NEX-filmpjes gehouden, waarbij ik geen noemenswaardig verschil in beeldkwaliteit merkte. Wel is het geluid van de NEX beter, en kan nóg beter wanneer je een externe microfoon aansluit op de accessoire-aansluiting. De NEX ligt, zeker met een zwaardere lens erop, stukken stabieler in de hand dan een iPhone.

Conclusie
Ik zou m’n spiegelreflex nooit wegdoen voor een systeemcamera als de NEX-5. Wel is het een waardige upgrade voor je compactcamera, waarbij de NEX zeker beter presteert met DSLR-waardige beeldprestaties. Met een prijskaartje van ± € 715, waar je ook een instap DSLR voor koopt, moet je écht op zoek zijn naar kleiner/lichter alternatief voor je spiegelreflex. Wanneer je investeert in betere lenzen is dit een camera waar je jaren mee kan doen. De resolutie van 14 megapixel is ruim voldoende voor normaal gebruik.

Plussen

 • Compact en licht
 • Krachtige processor voor snelle verwerking van panorama’s
 • Scherp en helder leesbaar lcd-scherm

Minnen

 • Sensor erg stofgevoelig
 • Snelheid bij het bekijken van je foto’s en weer doorschieten
 • Belangrijke instellingen (bijv. ISO) soms ver weggestopt in een menu

Tot slot
De Sony NEX of de Olympus PEN? Ik heb het idee dat de PEN meer gemaakt is voor de gadgetfreaks, waarbij het ontwerp/uitstraling belangrijker zijn dan de prestaties. Zeker het lcd-scherm van de PEN is bijna net zo retro als z’n behuizing. Ik zou eerder gaan voor kwaliteit, en kies de Sony.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Fijne en heldere review! Bedankt Arno!

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Goede review! Ben er zeker wijzer van geworden! Bedankt!:lol:

 • Profielfoto
  Chorro

  Verbazingwekkend verschil tussen de PEN en de NEX is dat de NEX vele malen sneller is, met vrijwel alles wat je maar kan bedenken (scherpstellen, reactietijden enz). Hele fijne camera!

 • Profielfoto
  MadDonna

  Compact en licht zou je ook bij de minpunten kunnen plaatsen.

  Ik merk het bijvoorbeeld bij mijn dochter (4), die heeft haar eigen camera een Canon A3100 powershot. Als die afdrukt, dan beweegt de gehele camera. Doet ze dit bijvoorbeeld op haar andere camera, een analoge Canon EOS 300v, dan doet hij dit niet. Hetzelfde geldt als ze mijn camera gebruikt.

  Persoonlijk vind ik de de NEX niet in verhouding ten opzichte van de lens.

  Heb je toevallig ook de snelheid getest? Waarmee ik bedoel de tijd die de camera nodig heeft tussen het indrukken van de toets en het moment waarop de camera daadwerkelijk de foto heeft gemaakt.

  Voor de rest een fijn review. Meer meer meer!!

 • Profielfoto
  Arno

  Verbazingwekkend verschil tussen de PEN en de NEX is dat de NEX vele malen sneller is, met vrijwel alles wat je maar kan bedenken (scherpstellen, reactietijden enz). Hele fijne camera!

  Beide camera’s zijn zeker heel fijn. Klopt dat de NEX heel traag is wanneer je een foto maakt, bekijkt en weer opnieuw wil fotograferen. Erg vervelend. Je kan wel via de burst-methode als een machinegeweer snel achter elkaar schieten, maar even snel de foto bekijken lukt dan weer niet.

 • Profielfoto
  Arno

  Ik denk dat mensen die een zware, stabiele camera zoeken niet de doelgroep zijn voor dit soort modellen. Zelf zou ik deze wel heel graag als tweede camera naast m’n DSLR gebruiken.

  Heb je toevallig ook de snelheid getest? Waarmee ik bedoel de tijd die de camera nodig heeft tussen het indrukken van de toets en het moment waarop de camera daadwerkelijk de foto heeft gemaakt.

  Yes, en die is zeer acceptabel en stukken beter dan bij de gemiddelde compactcamera (heb geen tijden gemeten helaas).

 • Profielfoto
  wimbo

  Ik blijf het echter verwarrend vinden dat een lens, gemaakt voor APS-C camera’s, met brandpunten werkt die niet omgerekend zijn naar 35 mm (full-frame). Wanneer je de Sony zoomlens bijvoorbeeld op 35 mm draait, staat hij effectief op 52.

  Dat komt omdat het lenseigenschappen zijn en geen camera eigenschappen.
  Ik vindt overigens het concept van de NEX-lijn leuk, maar vindt het met een grote lens verre van handzaam. Het is wel een mooie oplossing om naar binnen te smokkelen bij concerten…

 • Profielfoto
  error

  De NEX is een mooi hebbeding… maar als je al een paar Alpha-lensen hebt moet je een heel duur adaptertje kopen om deze aan een NEX te koppelen (ziet er niet fraai uit, NEX lensen zijn mooier… maar ook duur – maar wel weer te gebruiken op een nieuwe generatie videocamera’s van Sony).
  _
  Mijn ogen zijn momenteel gericht op de nieuwe SLT (single-lens translucent) camera van Sony, de Alpha A55 als vervanging van mijn A350 body.
  _
  Zie ie http://www.dpreview.com/reviews/sonyslta55
  + de review van David Pogue (NYT)

 • Profielfoto
  spacefreek

  Voor dat geld toch liever een 550D..

 • Profielfoto
  MadDonna

  Hoe zou het het doen in vergelijking met een camera als de Canon Powershot G11?

 • Profielfoto
  prullenbak

  Dat panorama’s schieten is ook wel meer naam als zaak als ik dat zo zie. Die horizon helemaal krom enzo. Dan is t mooier om een aantal losse foto’s te maken en dan in photoshop te mergen. Dat geeft een mooier (natuurlijker) resultaat. Verder vind ik de foto’s nog steeds een beetje compact-camera uitstraling hebben. (dat merk je altijd goed in lichte plekken, luchten etc…)

  Nee, doe mij maar mijn spiegel reflex camera. Voorlopig…

 • Profielfoto
  peerman

  Mooie foto’s! Oud-Beijerland is ook wel een mooi dorp hè?

 • Profielfoto
  polansky

  Op zich een Leuke review…. maar wat is de toegevoegde waarde van een review van een Sony camera op een Apple site?

  Daarom een prima review voor op de website van Zoom, maar niet echt voor hier….

  Overigens de Nex heeft een vreselijke menu structuur, waar je soms echt doorheen moet worstelen, niets is echt makkelijk in te stellen als je wilt fotograferen in de M (manuele) modus.

 • Profielfoto
  Chorro

  Heb je toevallig ook de snelheid getest? Waarmee ik bedoel de tijd die de camera nodig heeft tussen het indrukken van de toets en het moment waarop de camera daadwerkelijk de foto heeft gemaakt.

  Die snelheid is ook bij de NEX prima in orde, hij reageert direct zodra de sluiterknop wordt ingedrukt. In verhouding met de G11 presteert deze NEX5 mijns inziens beter in beeldkwaliteit, maar vergelijkbaar zijn ze niet. Je gaat een highend compact camera vergelijken met een ‘mini’spiegelreflex.

  Die 18-200 heb je wel gelijk in, die lens is veel te groot, te duur en niet passend bij een camera als dit. Een filtermaat van 67 is groter dan de camera zelf (die is 59) en het gewicht zal ook niet eerlijk zijn verdeeld, dat merk je al bij de 18-55 die nu al leverbaar is.

 • Profielfoto
  MadDonna

  Op zich een Leuke review…. maar wat is de toegevoegde waarde van een review van een Sony camera op een Apple site?

  Ik kan mij het wel voorstellen. Je hebt een mooie (i)Mac(book)(pro/mini) en daar wil je wat mee doen. Fotograferen is dan één zo’n ding.

 • Profielfoto
  bjorngra

  Ik heb zelf een NEX5 gekocht voor de compactheid, echter zijn de 18-55 en 16mm objectieven niet geheel gestoken scherp. De 18-200 is vele malen beter, maar kost ook wat meer. Stof op de lens ligt aan jezelf, hoe voorzichtig je bent met verwisselen. Heb nog niet 1 stofje erop.

  Als je kwalitatieve lenzen gebruikt heb je een prima snelle compacte camera. Vergelijking met een 5D is volgens mij appels met peren vergelijken.

 • Profielfoto
  Xentro

  Ik heb zelf een NEX5 gekocht voor de compactheid, echter zijn de 18-55 en 16mm objectieven niet geheel gestoken scherp. De 18-200 is vele malen beter, maar kost ook wat meer. Stof op de lens ligt aan jezelf, hoe voorzichtig je bent met verwisselen. Heb nog niet 1 stofje erop.

  Als je kwalitatieve lenzen gebruikt heb je een prima snelle compacte camera. Vergelijking met een 5D is volgens mij appels met peren vergelijken.

  Het is idd appels met peren vergelijken. FF kun je nu eenmaal niet vergelijken met een APS-C size sensor. Maar er komt wel een update voor uit, dat je sneller en makkelijk bij de instellingen zult kunnen. Dus één van je minpunten wordt weer onderuit gehaald. Daarnaast probeer wat objectiever te zijn, het is niet omdat sommige andere DSLR’s met het design dat nog stamt uit het verleden, waarbij het 35mm filmke moest weggestoken worden en de lens op voldoende afstand moest staan van het filmke, beter zouden zijn dan deze nieuwe categorie van camera’s. Vergeet niet dat veel afhangt van welke lens je erop steekt en er komen heel wat nieuwe lenzen voor de nex uit 2011 en 2012. Het design van dergelijke camera’s is een pak logischer in het digitale tijdperk. Het enige wat je hierdoor mist is een zoeker, maar dan vraag ik me weer af of je dat écht wel nodig hebt, het is weer iets dat je uit het analoge tijdperk nodig had. Wat ik wel mis zijn meer knoppen om rapper bij je functies te komen.

 • Profielfoto
  Arno

  Klopt dat de vergelijking met een camera van drie keer de waarde van NEX niet heel eerlijk is, maar ik wilde daarmee wel laten zien wat de zichtbare verschillen zijn. En ik vergelijk puur en alleen de foto’s, niet de body, snelheid etc. Voor 715 euro heb je ook een Canon xxxd met redelijk goede lens, die kwalitatief betere foto’s levert dan de NEX. Het verschil in gewicht is dan de belangrijkste keuze, en voor een camera met dit gewicht zijn de prestaties echt niet mis.

  Design is puur smaak, maar mooi om te zien vind ik de NEX niet. Ontwerp van de body past niet binnen de zo strakke ∂-lijn die Sony doorvoert in de objectieven en DSLR-bodies. In dat opzicht is de PEN stukken mooier om te zien.

 • Profielfoto
  bjorngra

  Smaken verschillen. Ik hou niet zo van die Retro-look van de PEN. De Sony is meer van deze tijd. Er zijn mensen die een Mini kopen, geef mij dan maar een A1.

  Als Nikon eerder was uitgekomen met de D7000 had ik waarschijnlijk die gekocht. Maar ik ben met de nieuwe 18-200 lens voor de NEX best tevreden. Ze blijven de firmware wel steeds optimaliseren/verbeteren.

  Ik kan me indenken dat veel mensen problemen hebben met weinig knopjes op de body. Maar semi pro’s kopen dan geen NEX. Hij is meer bedoeld voor de Point and Shoot generatie die over wil naar een spiegelreflex.

  Verder heb ik er geen problemen mee dat er zo nu en dat een niet Apple artikel gereviewed wordt. Apple mensen zijn meestal wel gadgetfreaks!

 • Profielfoto
  MichMich

  Eeennnehh… Wat heeft dit te maken met Apple?

 • Profielfoto
  bladerunner

  Een eerlijke en duidelijke review al snap ik de titel “Sony NEX-5: gadget of serieuze reflex?” niet helemaal.

  Daarnaast kan ik uit ervaring zeggen dat, naar mijn mening, de Olympus Pen E-PL1 niet alleen een beter resultaat levert dan de Sony NEX-5 maar ook een hoger gadget gehalte heeft.

 • Profielfoto
  McShamus

  Eeennnehh… Wat heeft dit te maken met Apple?

  Mijn idee precies. Zeuren over niet-Apple-gerelateerde zaken in het forum en ineens een Sony review…

  Prima hoor, ben altijd geïnteresseerd in cameraatjes. Maar, trek een lijn.

  On Topic:

  Als je dan een vergelijk maakt tussen deze camera en een 5D(welke versie?), post dan ook een groot formaat, zodat we tenminste kunnen pixel-loeren. Welke lens is er gebruikt op de 5D bijvoorbeeld. Mijn heerlijke 24-105 heeft behoorlijk moeite met het bedienen van de hele sensor op 24mm, stukken minder moeite op 35mm.

 • Profielfoto
  Arno

  Een eerlijke en duidelijke review al snap ik de titel “Sony NEX-5: gadget of serieuze reflex?” niet helemaal. Daarnaast kan ik uit ervaring zeggen dat, naar mijn mening, de Olympus Pen E-PL1 niet alleen een beter resultaat levert dan de Sony NEX-5 maar ook een hoger gadget gehalte heeft.

  Je geeft hier eigenlijk zelf al antwoord op je vraag :wink:. Maar dat was ook mijn conclusie (wat betreft gadget-gehalte), alhoewel ik het over die resultaten niet helemaal eens ben, maar daarvoor heb ik wellicht te weinig de PEN kunnen testen.

  Als je dan een vergelijk maakt tussen deze camera en een 5D(welke versie?), post dan ook een groot formaat, zodat we tenminste kunnen pixel-loeren. Welke lens is er gebruikt op de 5D bijvoorbeeld.

  Staat er allemaal bij, en als je klikt op de afbeelding zie je ‘m op 100% (perfect voor de pixelloerders). Het is overigens de ‘oude’ 5d-serie.

 • Profielfoto
  Jesper

  Ik vind dit een waardeloze review. Plaats wat originele bestanden online en zo ook met de ISO tests, dan kunnen we zelf beoordelen ipv. jou mening te lezen :sarcastic:

 • Profielfoto
  So Klear

  Ik vind dit een waardeloze review.

  dan kunnen we zelf beoordelen ipv. jou mening te lezen :sarcastic:

  Een review is veelal een verslag waarbij de schrijver zijn mening geeft over het besproken product of onderwerp…

  Wil je ruwe data, Google dan even. Geen reden om deze review af te kraken.

 • Profielfoto
  Michaeldw

  “dus heb ik ook wat tests gemaakt met de iPhone 4 en die naast de NEX-filmpjes gehouden, waarbij ik geen noemenswaardig verschil in beeldkwaliteit merkte.”

  Ik heb dan wel geen iPhone 4 en geen NEX, maar deze constatering vind ik op zijn minst frappant!

  De sensor van de NEX is vele malen groter dan die van de iPhone 4, waardoor je onderwerpen mooi kunt isoleren van de achtergrond. Heb je ook tests gemaakt met de NEX op een wat grotere brandpuntsafstand? In combinatie met een groot diafragma, zou dit in theorie moeten resulteren in een beeld met een mooie onscherpe achtergrond. Iets wat met de iPhone 4 niet echt mogelijk is door de kleine sensor.

 • Profielfoto
  Arno

  Heb je ook tests gemaakt met de NEX op een wat grotere brandpuntsafstand?

  Nee, ik heb met beide toestellen een filmpje gemaakt op een vergelijkbaar brandpunt, en dan zie je nauwelijks verschil (heb zelfs het idee dat de donkere partijen van de NEX eerder dichtlopen, wat me ook al opviel bij de foto’s). Uiteraard heeft de NEX een grotere sensor en kun je er andere lenzen opschroeven, maar dan klopt het vergelijk met de iPhone 4 niet meer. Om nog een beetje Apple-gerelateerd te zijn wilde ik deze twee graag even naast elkaar zetten.

  De review is inderdaad puur vanuit mijn oogpunt gezien, en op mijn smaak beoordeeld. ISO charts kun je prima via Google vinden en voegen mijns inziens niets toe aan deze review.

 • Profielfoto
  mausklaus2002

  Wat een onzin aan het eind over de Olympus PEN, dit is een zeer goede camera. Dat Sony kwaliteit levert en Olympus een gadget is, is totale onzin! Ik zal iedereen aanraden om een site zoals dpreview.com te raadplegen alvorens een camera aan te schaffen. Is dit stukje wellicht door Sony gepromoot? Het lijkt er wel op.

 • Profielfoto
  computer space

  Wel raar dat die Sony lens zo slecht is. Of was de 5D voorzien van een 35mm prime? Als je namelijk hetzelfde deel van het beeld bekijkt (het 50mm gebiedje van de 5D foto vs de hele Sony foto), dan zou de kwaliteit toch wel vergelijkbaar mogen zijn, maar dat is ie totaal niet. De hoeken bij de sony zijn extreem wollig en veel meer aberatie. Wat die aberatie betreft: blijft toch blij met mijn Nikon. Die haalt die troep standaard in de camera weg op een manier die zelfs met PS CS5 of Lightroom niet haalbaar is :D. Bah bah. Snap niet dat Canon dat nog niet fix heeft.

 • Profielfoto
  Arno

  Wat een onzin aan het eind over de Olympus PEN, dit is een zeer goede camera. Dat Sony kwaliteit levert en Olympus een gadget is, is totale onzin!

  Ik suggereer nergens dat de PEN een slechte of gadget-camera is, alleen wel dat de PEN een hoger gadget-gehalte heeft dan de NEX. Ik heb het idee (en ik praat alleen vanuit mijn optiek) dat de Sony meer gericht is op prestaties/kwaliteit, en de PEN meer op uitstraling/gevoel. De PEN is zeker niet slecht, maar voelt wel wat meer gedateerd aan dan de Sony (neem bijvoorbeeld het kleine lcd-scherm met beperkte resolutie). En nee, we zijn niet betaald door Sony;-)

 • Profielfoto
  freeway

  Bedankt voor de review, Ik zat erg te twijfelen tussen een full blown spiegelrrflex van nikkon of een moderne camera zoals deze, ik overwoog de samsung n10.
  Uiteindelijk is het de D90 Nikkon geworden nu 800 bij de Mediamarkt. Ik wil, blijkt nu, alles handmatig kunnen instellen terwijl ik door een optische zoeker kijk.
  Groeten En Bedankt

 • Profielfoto
  error

  Sinds een paar dagen een Sony Alpha 55 in de tas… erg fijn. Heeft veel van de NEX ingrediënten maar voelt wel als een echte camera.

 • Profielfoto
  Arno

  Sinds een paar dagen een Sony Alpha 55 in de tas… erg fijn. Heeft veel van de NEX ingrediënten maar voelt wel als een echte camera.

  Leuk, deze zijn we momenteel aan het testen. Later deze week kun je hier de review vinden.