Sonos: nu met Spotify en iPad App

Door: Rene Bouwmeester - 6 reacties

Wanneer Sonos wat nieuws te melden heeft, doet het dat meestal op stijlvolle wijze. Ditmaal huurde het bedrijf de fraaie Falckstudio in Amsterdam af om het verzamelde journaille een ‘hands on experience’ te geven van de nieuwe iPad applicatie voor het aansturen van het Sonos Wireless Music System – en om de aanstaande integratie met streaming muziekdienst Spotify te demonstreren.

Op zo’n zonnige dinsdagmiddag wil het echter wel eens gebeuren dat de gehele OMT-redactie andere bezigheden buitenshuis heeft. Gelukkig was Remy Jokhoe bereid om in de rol van special reporter zijn hoofd om de hoek te steken en de nieuwe software eens aan de tand te voelen.

Op het Wireless Music System van Sonos wierpen we al eens eerder een blik, waarbij we concludeerden dat het een prima oplossing is om je muziek draadloos op verschillende plekken in je huis af te spelen en dat op het vlak van gebruikersvriendelijkheid en stabiliteit duidelijk een streep voor heeft op concurrerende systemen.

Het systeem, dat bestaat uit drie verschillende zogenoemde Zone Players, kan worden bediend met de Sonos Controller of met een iPhone of iPod Touch waarop de gratis Sonos software is geladen. Eind deze maand voegt het bedrijf daar een applicatie aan toe voor de iPad. Het is een gelikte App geworden, die mede door toepassing van technieken als drag & drop (sleep de muziek die je wilt afspelen uit het overzicht op de Zone Player van je keuze) aanvoelt als een ‘echte iPad App’.

Het andere grote nieuws van de dag is de samenwerking met Spotify: voor premium subscribers van de muziekdienst is het vanaf het einde van deze maand mogelijk om alle plm. 10 miljoen beschikbare nummers af te spelen via het Sonos systeem. Eén en ander is netjes geïntegreerd in de controller, waarbij je als gebruiker naar hartelust kunt bladeren door je playlists of kunt zoeken op artiest, album of nummer.

Je kunt daarbij je eigen muziek (die Sonos benadert via een gedeelde netwerkmap op je Mac, PC of NAS) en die van Spotify probleemloos door elkaar afspelen. Fraai is bovendien dat je met één Spotify-account op alle Zone Players in je huis verschillende muziek of afspeellijsten tegelijkertijd kunt afspelen – plezierig voor huishoudens met meerdere muziekliefhebbers onder één dak.

Sonos-gebruikers in de Verenigde Staten, Engeland, Duitsland en Frankrijk konden al langer gebruik maken van muziekdiensten als Napster en Rhapsody, maar nu is het dus ook de beurt aan de Europese landen waar Spotify beschikbaar is – waaronder Nederland. De combinatie van een streaming muzieksysteem en een muziekservice als Spotify lijkt op het eerste gezicht een prima combinatie, waarin de sterke punten van beide partners nauw ineengrijpen.

Of dat inderdaad zo is, zal de komende tijd blijken – als we het systeem op de OMT-burelen eens stevig aan de tand voelen. We vergelijken het dan bovendien met de Squeezebox van concurrent Logitech, waarvoor al enige weken een (niet officiële) plugin voor integratie met de Spotify-dienst beschikbaar is. Is de oplossing van Sonos (die samen met de techneuten van Spotify speciaal voor het systeem is ontwikkeld) het beste wat de markt heeft te bieden, of heeft de open source gemeenschap rond de Squeezebox een verrassing in petto?

Zodra wij het weten, weet u het ook.


Bekijk de korte video-impressie van de nieuwe iPad App (Script, beeld en geluid: Remy Jokhoe, camera: iPhone 3GS)

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Jens

  Heel leuk! Eind september is de iPad app beschikbaar dacht ik?

 • Profielfoto
  ivar

  De app is eind september begin oktober beschikbaar. Ik zit er ook op te wachten nl dus had even navraag gedaan bij SONOS.

 • Profielfoto
  mausse

  Sonos is een mooi systeem, maar met de komst van airplay overbodig lijkt mij…

 • Profielfoto
  ivar

  Nou waar het in uit blijft blinken is denk ik de mogelijkheid om per ruimte andere muziek te spelen? En redelijke tot goede kwaliteit boxen?

 • Profielfoto
  ivar

  Wasber op die meeting niets te zien van ipoddock? Lees bij buren dat die er eind oktober aankomt? Streamen vanaf je iPod draadloos naar geheel systeem?

 • Profielfoto
  Tykoen

  Lieve mensen, zo vaak reageer ik niet… ondanks dat ik hier bijna dagelijk even langs browse met een van mijn iPad’s, Macbook, MacbookPro, Kreler System, HP nog wat… (van de zaak, begrijp je wel)
  Maar nu moest ik toch echt even reageren!!!

  Afgelopen maand heb ik een Sonos ZonePlayer 90 aangesloten op mijn receiver! Daarnaast een abonnement op Spotify genomen van 9,99 euro (de kosten van itunes werden mij een beetje te gek…) Het systeem op mijn MacbookPro, iPad & iPhone aangesloten… en heb nu eindelijk, wat ik 5 jaar geleden al wilde!!!

  Eindeloos muziek draaien, via de iPad zo eenvoudig dat iedereen die op visite komt (zoveel komen er niet hoor, je bent niet de enige) direct weet hoe het werkt! (en ja.. die beatles komen ook gerust wel op spotify toch?!?)

  Vanuit mijn receiver kan ik de muziek in de keuken of de kamer “aan en uit’ zetten, zodat mijn zoon lekker TV kan blijven kijken… ik ga sparen voor een S5 (Rare naam he?!?) in de slaapkamer!

  Kortom: Sonos, een aanrader voor iedereen die nu zonder gerommel aan de gang wil zonder rompslomp en ingewikkelde materie… Maar het kost je wel geld…