Rene Bouwmeester
Rene Bouwmeester Nieuws 22 september 2010
Leestijd: 3 minuten

Sonos: nu met Spotify en iPad App

Wanneer Sonos wat nieuws te melden heeft, doet het dat meestal op stijlvolle wijze. Ditmaal huurde het bedrijf de fraaie Falckstudio in Amsterdam af om het verzamelde journaille een ‘hands on experience’ te geven van de nieuwe iPad applicatie voor het aansturen van het Sonos Wireless Music System – en om de aanstaande integratie met streaming muziekdienst Spotify te demonstreren.

Op zo’n zonnige dinsdagmiddag wil het echter wel eens gebeuren dat de gehele OMT-redactie andere bezigheden buitenshuis heeft. Gelukkig was Remy Jokhoe bereid om in de rol van special reporter zijn hoofd om de hoek te steken en de nieuwe software eens aan de tand te voelen.

Op het Wireless Music System van Sonos wierpen we al eens eerder een blik, waarbij we concludeerden dat het een prima oplossing is om je muziek draadloos op verschillende plekken in je huis af te spelen en dat op het vlak van gebruikersvriendelijkheid en stabiliteit duidelijk een streep voor heeft op concurrerende systemen.

Het systeem, dat bestaat uit drie verschillende zogenoemde Zone Players, kan worden bediend met de Sonos Controller of met een iPhone of iPod Touch waarop de gratis Sonos software is geladen. Eind deze maand voegt het bedrijf daar een applicatie aan toe voor de iPad. Het is een gelikte App geworden, die mede door toepassing van technieken als drag & drop (sleep de muziek die je wilt afspelen uit het overzicht op de Zone Player van je keuze) aanvoelt als een ‘echte iPad App’.

Het andere grote nieuws van de dag is de samenwerking met Spotify: voor premium subscribers van de muziekdienst is het vanaf het einde van deze maand mogelijk om alle plm. 10 miljoen beschikbare nummers af te spelen via het Sonos systeem. Eén en ander is netjes geïntegreerd in de controller, waarbij je als gebruiker naar hartelust kunt bladeren door je playlists of kunt zoeken op artiest, album of nummer.

Je kunt daarbij je eigen muziek (die Sonos benadert via een gedeelde netwerkmap op je Mac, PC of NAS) en die van Spotify probleemloos door elkaar afspelen. Fraai is bovendien dat je met één Spotify-account op alle Zone Players in je huis verschillende muziek of afspeellijsten tegelijkertijd kunt afspelen – plezierig voor huishoudens met meerdere muziekliefhebbers onder één dak.

Sonos-gebruikers in de Verenigde Staten, Engeland, Duitsland en Frankrijk konden al langer gebruik maken van muziekdiensten als Napster en Rhapsody, maar nu is het dus ook de beurt aan de Europese landen waar Spotify beschikbaar is – waaronder Nederland. De combinatie van een streaming muzieksysteem en een muziekservice als Spotify lijkt op het eerste gezicht een prima combinatie, waarin de sterke punten van beide partners nauw ineengrijpen.

Of dat inderdaad zo is, zal de komende tijd blijken – als we het systeem op de OMT-burelen eens stevig aan de tand voelen. We vergelijken het dan bovendien met de Squeezebox van concurrent Logitech, waarvoor al enige weken een (niet officiële) plugin voor integratie met de Spotify-dienst beschikbaar is. Is de oplossing van Sonos (die samen met de techneuten van Spotify speciaal voor het systeem is ontwikkeld) het beste wat de markt heeft te bieden, of heeft de open source gemeenschap rond de Squeezebox een verrassing in petto?

Zodra wij het weten, weet u het ook.


Bekijk de korte video-impressie van de nieuwe iPad App (Script, beeld en geluid: Remy Jokhoe, camera: iPhone 3GS)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Sonos: nu met Spotify en iPad App
Sluiten