Rechters Almelo gaan digitaal met iPad

Door: Jan David Hanrath - 19 reacties

Van 20 september tot 13 november zal bij wijze van proef recht gesproken worden met behulp van de iPad. Acht rechters in Almelo laten daartoe de wetboeken staan in de kast en zoeken de wetsartikelen op in de iBooks-app.

Kluwer, uitgever van juridische naslagwerken, en Bistro, digitale innovatieclub van de rechtspraak, hebben hiertoe het initiatief genomen.

Naast de wetboeken en naslagwerken in e-book formaat, is ook alle jurisprudentie op rechtspraak.nl online beschikbaar via Safari.

De iPad-pilot in Almelo staat niet op zichzelf. De rechtbank Almelo is volop bezig met de ontwikkeling van digitale voorzieningen ter ondersteuning van haar rechtspraak. Zo wordt binnenkort gestart met de bouw van een zogenaamde ‘digitale zittingszaal’, waardoor een rechtszitting met een (geheel of gedeeltelijk) digitaal dossier en het horen van getuigen via een videoverbinding tot de mogelijkheden zal behoren.

Tip: Bert

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Berrt

  Als het zó (volgens de foto) gaat dan is de rechtspraak met de iPad snel afgelopen.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Dat met de iPad kan een goed plan zijn maar met getuigen lijkt me een beetje ingewikkeld worden. Als de verbinding op de een of andere manier verbroken wordt heb je toch wel een probleem:P.

 • Profielfoto
  Julian Gijsen

  Het sneller opzoeken van bepalingen lijkt mij een prima ontwikkeling, het horen van getuigen via een videoverbinding zeker niet. Dat tast m.i. het recht op een degelijke rechtsbescherming voor de verdachte aan omdat getuigenissen op deze manier makkelijker gegeven en zelfs vervalst kunnen worden.

 • Profielfoto
  1984

  Honderd studenten van Fontys kregen woensdag 15 september een half jaar lang gratis een iPad in bruikleen. Met de iPads gaan zij onderzoeken welke bijdragen mobiele ict-apparaten kunnen leveren aan het onderwijs. Fontys Hogescholen wil serieus werk maken van de inzetbaarheid van moderne technologie in het onderwijs. Voor dit project is € 150.000,- vrijgemaakt En dat in een periode dat het onderwijs verder onder druk komt te staan door de bezuinigingen.
  Video

 • Profielfoto
  KingChaos

  Wel vet zeg! Elke keer weer een stapje naar die ultieme technologische toekomst!

 • Profielfoto
  McShamus

  Cool! En dan WiFi hijacken en allerlei rare artikelen voorschotelen!:-)

 • Profielfoto
  prullenbak

  Honderd studenten

  Voor dit project is € 100.000,- vrijgemaakt

  Dure ipads :S

 • Profielfoto
  NTG

  Ah! Mijn stiefmoeder die bij de landelijke recherge werkt klaagt altijd dat ze vaak letterlijke busjes vol met documenten heen en weer moeten laten rijden naar de rechtbank of het openbaar ministerie. Dus dit zou ideaal zijn!

 • Profielfoto
  ottovds

  En in Belgie weten ze nog niet eens hoe ze het met de computer moeten doen, en doen ze daarom nog vele zaken met pen en papier:oops:

 • Profielfoto
  OSAGE

  Almelo…. Mmmm ipaaaaaaaaaaaaaaad

 • Profielfoto
  1984

  Honderd studenten

  Voor dit project is € 100.000,- vrijgemaakt

  Dure ipads :S

  In het filmpje word gesproken over €150.000 het viel me op dat ze ook Wi-Fi + 3G iPad’s kregen, duur project, nu maar de bevindingen afwachten, flop of top

 • Profielfoto
  palahala

  Zouden deze ook achtergelaten worden in de trein of taxi?

 • Profielfoto
  twh

  Leuke afbeelding, zelf verzonnen of idee gejat van Tweakers die dit bericht gisteren al online had?

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  @twh sommige goede ideeën ontstaan blijkbaar op meerdere plekken. Ik had het nieuwtje nog niet bij tweakers gezien, anders had ik voor OMT wel iets anders bedacht.

 • Profielfoto
  1984

  De plaatjes verschillen, maar het gaat erom dat de iPad ook zo zijn zwakke plekken kent.en niet overal voor geschikt is.

 • Profielfoto
  Koning Frank

  Almelo pauperrs@!!!!. Nouja, woon ik wel, hoewel ik toch een ras echte Rotterdammer ben. Ohnee, ik kom uit zuid, dat telt niet ):

 • Profielfoto
  Erwal

  wat nou duur project? iPads zijn maar een klein stukje van de kosten. Want hoe zorg je ervoor dat de gebruikers secure kunnen inloggen, maak je content beschikbaar, koppel je e.e.a, meet je de resultaten en evalueer je e.e.a. Een gemiddelde IT-professional kost al gauw € 100 per uur, een adviseur wat meer. Dus daar gaan de kosten in zitten, niet in de high tech ijzerwinkel…
  En ja, dat is veel. Maar vergeet niet de werkgeverslasten, pensioen, overhead van de organisatie etc.

  Ben benieuwd wat hier uitkomt!

 • Profielfoto
  guide506

  Juist voor naslagwerken en losse documenten lijkt een ipad me ideaal, geen gesjouw, supersnel zoeken en alles bij de hand.

 • Profielfoto
  ramrod

  Wat is nu de meer waarde van zo,n IPad tegen over een laptop , het volgens mij meer een beetje modern doen , volgens mij kan de 100.000 beter ergens ander aan worden besteed .