Parallels 6: nu nóg sneller

Door: Lucas Raggers - 40 reacties

Draai jij wel eens stiekem Windows op je Mac? Let dan op, de strijd in de virtualisatiepakketenwereld krijgt vandaag een nieuwe stimulans. Parallels heeft een nieuwe versie uitgebracht. Versie 6 van Parallels Desktop lag al per ongeluk in de schappen, maar is nu ook te downloaden.

Snelheid is het toverwoord. In versie 6 start Windows maar liefst 41% sneller op en zijn de 3D-prestaties met 30% verbeterd. Parallels heeft nu ook een iPad app in de aanbieding. Hiermee kun je Windows draaien op je iPad of iPhone. Als het ware.

Parallels is nu te koop voor €69.99, een upgrade kost €39.99. Had je net versie 5 gekocht? Als je dit na 15 augustus hebt gedaan, krijg je de upgrade naar versie 6 gratis. VMWare heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om met een speciale overstapactie te komen. Wie nu overstapt naar concurrent VMWare 3.0, betaalt slechts $9.99.

Ben jij een voorstander van Parallels of van VMWare?

Reacties

40 reacties
 • Profielfoto
  Aanrecht

  Ik ben van geen beide voorstander. Ik ben een mac gebruiker. Als ik windows wil draaien koop ik wel een netbook. Of een PC.
  Geen rommel op mijn mac.

 • Profielfoto
  Lexis

  Ik ben er niet trots op, maar ik heb ‘m sinds vanmiddag draaien:)

 • Profielfoto
  jabesse

  VMware, maar dat komt door het ontstaan van Parallels. De makers van SVISTA verdwenen plotseling, waardoor Serenity Systems opeens geen virtualisatiesoftware meer kon aanbieden. Zeer kort daarna kwam uit het niets Parallels met virtualisatiesoftware die wel erg veel op SVISTA leek… Boeven zijn het!

 • Profielfoto
  niels

  Welke wolkenkrabber hadden jullie het nou gisteren over?

 • Profielfoto
  Mc Fountain

  Ik heb het. Gekocht bij een MacUpdate-bundel. Was niet veel geld. Versie 4, geïnstalleerd voor de kids: “voor school”. Heeft bijna nooit gedraaid. Af en toe voor de updates (antivirus software en windows updates). Had er een engelse versie Windows XP opgezet. Ook gekocht voor een prikje. Ik kan nu dus upgraden naar versie 6 voor € 36. Maar zelfs dát is veel voor een pakket dat je zelden gebruikt. Mijn oudste dochter klaagt 2 tot 3 x per jaar dat ze niet compatibel is met de anderen. Vooral voor Powerpoint voorstellingen. Wat we hier in Powerpoint 2003 voor Mac opmaken ziet er op Windows af en toe anders uit, door tekstverloop. De jongste lost het zo op: ze maakt haar werk in Keynote. Neemt onze laptop mee en verbaast de klas en de leraar met haar presentatie…

 • Profielfoto
  stimpsonjcat

  Het artikel hierboven lijkt rechtstreeks overgenomen uit het persbericht van Parallels zelf. Voor ik upgrade naar versie 6 ben ik wel benieuwd of de beweringen ook echt waar zijn. Versie 5 was al zoveel % sneller dan 4. Nu weer een snelheidsverbetering van 41% lijkt mij te mooi om waar te zijn. Wat zijn de ervaringen?

 • Profielfoto
  barrZ

  @ aanrecht

  helemaal gelijk.
  ik ben pas sinds een paar maanden ook een mac gebruiker.
  heb echt geen windows meer nodig. kan geen reden bedenken waarom er windows op mijn mac moet staan. Graag niet! :-)

 • Profielfoto
  rdesign

  @Mc Fountain
  Haha, ik had ooit voor een spreekbeurtje ook eigenlijk een onvoldoende, maar door mijn Keynote-presentatie toch een voldoende gehad. Snap écht niet dat je in Powerpoint na al die jaren nog steeds niks indrukwekkends kan doen.

  OnTopic: ik gebruik op mijn werk altijd Parallels, en thuis altijd VMWare. Kan ze alleen niet vergelijken, omdat hij bij de ene op een 2.8Ghz 4GB MBP draait en op de andere op een 2GB 2.16Ghz MBP.:sealed:

 • Profielfoto
  rdesign

  Het artikel hierboven lijkt rechtstreeks overgenomen uit het persbericht van Parallels zelf. Voor ik upgrade naar versie 6 ben ik wel benieuwd of de beweringen ook echt waar zijn. Versie 5 was al zoveel % sneller dan 4. Nu weer een snelheidsverbetering van 41% lijkt mij te mooi om waar te zijn. Wat zijn de ervaringen?

  Sloom ziet het er niet uit…
  http://www.youtube.com/watch?v=KrC2N5WhGjk&feature=related

 • Profielfoto
  paradoxdesign

  Voor klanten heb ik helaas nog wel eens Windows nodig:) maar ik maak geen gebruik van vmware of parallels maar virtualbox van Sun..gratis en goed..! Veel geklooi gehad met parallels in het verleden..

 • Profielfoto
  chatsmit

  wat lees ik, windows op je iPad?! Maar bedankt voor de update, ben benieuwd naar die 41% snellere opstart snelheid.

 • Profielfoto
  the_one

  @rdesign+Mc Fountain: Sorry hoor, maar een goede presentatie geven hangt niet af van het pakket dat je gebruikt! Presentaties geven hangt meer af hoe vaak je het oefent en hoe overtuigt je van je zaak bent (te oefenen;) ). Lees maar eens het boek: ‘The Presentation secrets of Steve Jobs’. Ik geef (helaas) liever een presentatie gemaakt in PowerPoint, omdat dit meer compatible is met de computers die ze op de universiteit gebruiken. Ik vind Keynote ook veel toffer, maar als je dit exporteert naar ppt(x), dan ziet het er niet uit…

  ontopic: Ik gebruik nog steeds VMWare 3. Al heb ik het idee dat het niet erg snel is. Wel erg betrouwbaar en stabiel!

 • Profielfoto
  Elbertox

  Heb windows ook nodig voor school jammer genoeg:( ik maak eveneens gebruik van Virtualbox, gratis en werkt super goed.

 • Profielfoto
  Road

  Ik heb geen ervaring met Parallels, wel Virtualbox, Vmware. Windows op een mac kan makkelijk zijn. Dan stel ik de vraag waarom koopt men een mac als ze via boot camp of via virtualisatie software windows gaan installeren. De originaliteit en definitie van een mac is dan gelijk niet meer relevant. Koop dan een netbook als je toch windows wil gebruiken. Kost minder dan een Apple product.

  Greetz Road

 • Profielfoto
  cailin coilleach

  wat lees ik, windows op je iPad?!

  Nee hoor. Wel een Citrix viewer voor de iPad, maar natuurlijk geen Parallels / VMWare / Windows op de iPad. Dat kan helemaal niet.

  Heb hier Parallels draaien op een MBtje met 4GB RAM. Werkt heel aardig met vier VMs tegelijk: twee keer Solaris, twee keer Linux, voor mijn test/dev omgeving.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Ik gebruik VirtualBox, da’s gratis:razz:

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Ook ik heb soms helaas nog windows nodig! Mijn facturatie software draait niet op mijn mac en tot op heden nog niet echt een goed alternatief voor de mac gevonden! Er zijn wel programma’s maar niet echt een topper! Tips zijn welkom, dan gooi ik alsnog windows eraf!

 • Profielfoto
  soulutions

  Snelheid is het toverwoord: je batterij van MacBook (of iPad) is nu nòg sneller leeg mèt Windhoos via Parallels 6… suc6! ;’) #knakensoftware

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Heb zowel Parallels als VMware Fusion (ik werk in een omgeving met te veel PC’s en te weinig Macs). Draai ze allebei alleen uit nieuwsgierigheid én om te laten zien dat Macs alles kunnen. Parallels heeft mijn voorkeur door de prachtige manier waarop Window-apps ‘kaal’ in hun eigen venstertje kunnen draaien.
  En 6 is inderdaad beduidend sneller (ik heb het nu een dag of drie draaien en een uurtje getest).

 • Profielfoto
  Bianco

  Ik heb het gekocht vorig jaar oktober, weliswaar in een Macbundel, maar kon direct (zeg een paar weken daarna) weer een betaling doen om naar 5 te upgraden, en we zitten nu in september het jaar erop, en nu kan ik weer 39 dollar gaan dokken voor een upgrade naar 6.

  Doen die ontwikkelaars hun werk zo slecht, dat er in een tijdsbestek van 11 maanden, 3 versies van dit programma gemaakt moeten worden, die, als ik ze los gekocht had, toch samen een kleine 120 euro kosten?

  Aan het besturingssysteem van Apple is niet veel veranderd sinds oktober vorig jaar volgens mij, dus daar kan het niet aan liggen.

  Ik word er een beetje moe van, van al dat geupdate. Op zich prima, als het voor patches o.i.d. moet, maar dit lijkt wel geldklopperij.

  Als ik geheel legaal werk, dan kost het me ondertussen een leuke som geld.
  (kan ik beter een Netbook kopen, staat Windows er al op.)

 • Profielfoto
  Marius1976

  @aanrecht

  Dat is nu juist het aardige van virtualisatie. Je krijgt geen ‘rommel’ op je mac, omdat alles afschermd in een eigen omgeving zit.

  Binnen die ‘eigen omgeving’ is windows natuurlijk gewoon windows… met alle voors en tegens. Maar verder heeft je mac nergens ‘last’ van.

  Persoonlijk heb ik windows niet nodig, maar helaas kan ik voor mijn werk alleen extern inloggen via windows, omdat ik met mijn Mac niet extern kan inloggen. Iets met webacces en activex ofzoiets.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Ga maar weer eens upgraden. Die onzin over ‘geen Windows op de Mac’ moet ook maar eens ophouden, juist dankzij programma’s als VMWare en Parallels heb ik geen windows-bak meer nodig in huis en kan ik toch de Win-only programmatuur draaien die ik nodig heb voor mijn werk.

  Daarnaast heeft het al meerdere collega’s overgehaald om toch een Mac aan te schaffen:)

 • Profielfoto
  Afroman

  Het is toch prachtig dat je legaal op een Mac het beste van beide werelden op 1 computer kan draaien?

  Ik zelf ben een VMware-user en ik zie niet veel voordelen in Parralels 6. En ik weet niet eens of die echt zo veel sneller is.(ik heb een late 2007 macbook)

 • Profielfoto
  Mc Fountain

  @the_one: Als graficus met een leraarsopleiding kan ik heus wel een presentatie maken. Dit gaat veel vlotter in Keynote dan in Powerpoint. De mogelijkheden zijn ruimer en de interface is veel duidelijker. Je exporteert je keynote naar PDF of voor een presentatie naar Quicktime. Dat kan je op elke PC afspelen. Je werkt wel met een groot bestand. Het blijft dus interessanter om het op de Mac te houden en zelf je Laptop mee te nemen naar de klas. Zorg dan wel zelf voor een kabeltje mini-dvi of displayport naar VGA of DVI. Exporteer nooit naar PPT want zelfs de verschillende powerpointversies zijn niet compatibel met elkaar.
  On topic: Het heeft inderdaad veel met geld te maken: Parallels + Windows + Office = 36+200+100=336 euro! En dan moet je nog afwachten of jouw nieuwe powerpointpresentatie compatibel is met de oude versie van de school…
  Trouwens, Microsoft heeft beloofd dat de nieuwe MacOffice volledig compatibel is met de nieuwe PC-versie.

 • Profielfoto
  One thing less

  Ik ben niet zo van de aanstellerige reacties in de trant van ieeks ik geen rommel op mijn Mac bla bla. Grootse aanstellerij vind ik het.

  Soms heb je nu eenmaal voor je werk of om andere redenen Windows nodig omdat de applicatie die jij op dat moment nodig hebt eenmaal niet op de Mac te vinden is. Soms zijn er alternatieven maar die volstaan dan nu eenmaal niet.

  Ik ben niet zo’n enorme aansteller. Als ik applicaties nodig heb die ik niet in Mac versie kan vinden dan ben ik blij dat ik op mijn iMac Windows kan draaien. Ik heb parallels desktop 5 ook zo ingesteld dat de Windows applicaties die ik gebruik (het zijn er maar twee) volledig opgaan in mijn Mac omgeving. Prima dat het kan.

  Ik zal versie 6 zeker overwegen. Ik ben er blij mee ik ben hierdoor instaat om mijn oude PC op zolder te laten weg stoffen.

  Dat heilig verklaren van dode dingen (hoe mooi en goed het ook werkt) is onzinnige aanstellerij.

  Zo, ik heb gesproken !

 • Profielfoto
  cailin coilleach

  @ Bianco:
  Dan sla je toch eens een versie over? Niemand die je scheef aankijkt.

  Ik moet wel toegeven dat drie major releases in elf maanden tijd erg veel is.

 • Profielfoto
  Mc Fountain

  @sjurkie en marco.nl: Er zijn in deze draad slechts twee personen die het over “rommel” op hun mac hebben. In één geval doelt de schrijver op virussen en dat is inderdaad een zaak die je ernstig moet nemen. Er zijn dus niet zo veel “aanstellers” meer op deze wereld:D
  Ik heb de indruk dat de welles-niets oorlog van weleer tussen Mac- en PC-gebruikers nog zelden hoog oplaait. Terecht ook, wie er mee werkt kent de voor- en nadelen van elk systeem.
  Hier blijkt ook duidelijk dat wij naar Windows switchen als het niet anders kan. Redenen daarvoor zijn: het werk, de school en een vakspecifiek pakket. Op het tweede gezicht is virtualisatiesoftware niet goedkoop en ook de snelheid is niet echt een verkoopsargument terwijl men er toch één van probeert te maken, dat legt meteen de vinger op de wonde. De snelste oplossing voor Windows op een Mac blijft Bootcamp. Voor een gamer die power wil is dit de enige optie.

 • Profielfoto
  edteer

  Omdat ik eens per twee dagen een Windows applicatie nodig heb, heb ik opeenvolgend versie 1,2 en 3 van Parallels gebruikt. Uiteindelijk ben ik er mee gestopt omdat het OSX teveel vertraagde door de toeters en bellen van Parallels. Van het voorjaar op Boot Camp met Windows 7 overgestapt. Afgelopen zomer een probeerversie van Parallels 5 geïnstalleerd maar na een paar uur eraf gegooid. Grrrr.

 • Profielfoto
  Bianco

  @cailin coilleach:

  Ik heb ook 4 al niet meer geupdate naar 5, en 6 zal ik ook overslaan. Maar dat is mijn punt niet. In een jaar tijd 3 betaalde upgrades (Het zijn er eigenlijk 2, de eerste was de aanschaf van parallels 4) vind ik veel. Erg veel. Dat doet niets af aan het feit of het programma wel of niet goed z’n werk doet.
  En dan ben ik nog van de oude guldengarde. Het is toch twee keer 88 gulden die je er voor neer moet leggen.
  En dat is wat ik er op tegen heb.

 • Profielfoto
  cornevanbakel

  Ik ben begonnen met VMware (laatste versie 3.1.1). De keuze voor VMware was omdat dit in mijn ogen de grondleggers zijn – correct me if I’m wrong? – en mij leek dat daar dus de meeste ervaring zou zijn. Wat mij opviel is dat de userinterface niet zo lekker snel was; als muzikant gebruik ik veel WinAmp, omdat ik middels het toetsenbord een MP3 makkelijk kan starten, stoppen of een paar seconden kan skippen in de muziek. Tussen het indrukken van een toets en de werkelijke reactie door de software zat soms wel een halve seconde, in plaats van directe respons. Dezelfde traagheid merkte ik met het programma SweetLight, voor het aansturen van DMX gestuurde verlichting.

  Sinds 3 weken heb ik de overstap gemaakt naar Parallels Desktop v5. Ik merk dat deze veel beter reageert en lekker snel aanvoelt. Met de genoemde upgrade denk ik dat Parallels de afstand nog groter maakt tot VMware. En, ik heb de mazzel dat ik in aanmerking kom voor een gratis upgrade.

  Parallels is voor mij dus favoriet vanwege de snelheid.

 • Profielfoto
  Edwin

  […] Dan stel ik de vraag waarom koopt men een mac als ze via boot camp of via virtualisatie software windows gaan installeren.

  Ik ken inmiddels 5 mensen die een iMac hebben gekocht voor in de huiskamer puur alleen voor het design. Men draait hier uitsluitend Windows 7 op, in enkele gevallen zelfs Windows XP.

  Dit gaat zowel om relatief jonge mensen als 60+.

 • Profielfoto
  afyzendo

  Ik gebruik al lange tijd versie 5 van Parallels en ben daar zeer tevreden over. Voor mijn werk programmeer ik in Visual Studio en dat gaat prima. Het is veel sneller dan VMWare Fusion dat ik daarvoor gebruikte. Ik was blij om te horen dat versie 6 nog sneller zou zijn. Meteen mijn VM gebackupped (anders kan je niet terug), de trial geïnstalleerd, de VM geconverteerd en gestart. Booten van Windows XP gaat een stuk sneller: 39s ipv 53s op een MacBook Pro 13″. Andere handelingen zoals compileren en programma’s starten waren ook 10 tot 30% sneller. Mooi dus.

  Maar dan: scrollen door tekstbestanden gaat schokkerig en dat is heel storend, onwerkbaar gewoon. Het voelt een beetje alsof je met zo’n oude muis aan het werken bent waarvan het balletje smerig is. Daarnaast gebeurt het regelmatig dat ik op bepaalde plekken op het scherm niet kan klikken, bijvoorbeeld op de taakbalk. De enige oplossing is dan iets te doen als alt-tab en dan werkt het weer.

  Ik ben weer vrolijk terug gegaan naar de stabiele versie 5 en kijk over een half jaar wel weer eens naar versie 6. U bent gewaarschuwd.

 • Profielfoto
  iDuck

  Eén woord: VirtualBox

 • Profielfoto
  chatsmit

  Ongelofelijk, wat is deze traaaag zeg! Ik draai hier normaal VMWare Fusion maar ik dacht even deze Parallels (Trial) proberen. Nou dat ‘even’ was sowieso een gedachtefout.. Ik weet niet of anderen dat ook hebben, maar ik merk het al met installeren van XP dat het tergend traag gaat tov VMWare. Na de installatie was XP zelf ook niet werkbaar zo traag.. Ik heb nog zitten spelen met de virtuele instellingen ervan, maar dat mocht niet helpen.
  Daarna nog een Ghost image (van windows 7) virtueel gedraaid om snel te restoren => 22 MB per minuut doorvoer snelheid….
  En datzelfde met VMWare => 230MB per minuut!
  Dus Parallels gaat er hier meteen af. Is dit normaal?

 • Profielfoto
  arturo

  Ik had parallels 5 geïnstalleerd op mijn Macbook Pro, windows 7 had ik draaiende, maar mijn macbook werd er echt super sloom van.( Iemand trouwens enig idee waar dat aan kan liggen ? ) Ik heb vervolgens alles eraf geknikkerd en gebruik soms bootcamp. Geen gezeur en de capaciteiten van de Macbook wordt optimaal gebruikt. Dus voor mij ook geen parallels 6 meer.

 • Profielfoto
  Lifelogger

  Heb even de probeer versie van Parallels geinstalleerd en moet zeggen dat ik van mijn stoel val van verbazing! Ik gebruikte tot nu toe altijd VirtualBox, maar moet zeggen dat Parallels wel heel erg snel is!

  Wat bovendien ook erg prettig is, is dat ik de schijf gewoon normaal kan benaderen binnen OS X en ook kan drag & droppen. Niet slecht. Even door testen en dan wellicht aanschaffen! Voor zo’n goed stukje software wil ik best betalen.

 • Profielfoto
  afyzendo

  @chatsmit: Nee, dit is niet normaal. Uit mijn ervaring maar ook uit uitgebreide benchmarks blijkt dat Parallels flink sneller is dan VMWare Fusion. Zie bijvoorbeeld de
  MacTech benchmarks: “Overall, Parallels Desktop 5 runs 30% faster with Windows XP, and 43% faster with Windows 7, than VMware Fusion 3.0.1.”.

  Parallels 6 is nog sneller dan versie 5 maar zoals ik eerder al schreef ben ik teruggegaan naar versie 5 vanwege scroll- en klikproblemen. Bij VMWare lijken ze de kwaliteitscontrole beter voor elkaar te hebben. Bij Parallels moet je altijd een paar updates wachten voordat het product ‘af’ is.

 • Profielfoto
  Camdiru

  Ben al tijden een grote voorstander van Parallels, jammer wel dat je zo’n proggie hiervoor moet gebruiken:confused:

 • Profielfoto
  dgroten

  Prima pakket als je net als ik je website wilt testen in IE. Dat is ook het enige waar ik het voor gebruik. Omdat je op een PC maar een versie van IE tegelijk kunt draaien en ik zowel IE7 als IE8 wil testen, hen ik twee virtuele Windows installaties. Super handig. Nu nog een derde aanmaken met IE9 erop. Hopelijk kunnen we snel IE7 vaarwel zeggen.

 • Profielfoto
  herman r.

  Super traag niet meer mee te werken,ook de Mac vertoont allerlei kuren na de upgrade van Parallels 5 naar 6 nu Euro 49,90 (dus snel een tientje er op gegooid) Met vm- xp er op is nu zeer traag maar met vm -windows 7 is werkelijk ongelofelijk daar wil ie helemaal niet meer upgraden………….En de Mac … is er niet beter op geworden. Mijn advies niet upgraden naar 6.Haal denk ik Parallels er maar af.