Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 9 september 2010

OMT probeert de nieuwe iPods

Iets meer dan een week na hun onthulling liggen de nieuwe iPod touch, shuffle en nano al op OMT HQ om eens goed bestudeerd te worden. Kon er nog geïnnoveerd worden aan de kleine shuffle? Is de touch de prijsverhoging waard en valt er te werken met het micro-touchscreen van de nano? Witte jas aan, veiligheidsbril op en testen maar!

iPod shuffle

De kleinste iPod van het stel heeft een interessante ontwikkeling doorgemaakt door terug te gaan naar een eerder ontwerp. De vierde generatie iPod shuffle heeft namelijk weer de knoppen die bij de derde generatie verdwenen waren. Apple heeft blijkbaar zelf ook ontdekt dat het bedienen erg lastig was zonder knoppen.

Door de terugkomst van knopjes is de iPod shuffle wel groter geworden dan zijn voorganger, maar nog altijd een stuk kleiner dan de tweede generatie. Verder is er een aparte knop bijgekomen voor VoiceOver. Daarmee worden titels, albums, artiesten en afspeellijsten uitgesproken. Deze functie werd geïntroduceerd bij de derde generatie, maar moest toen geactiveerd worden door de play-knop op de afstandsbediening ingedrukt te houden.

De earbuds met afstandsbediening waren bij de vorige shuffle noodzakelijk. Omdat de nieuwe generatie weer knoppen heeft is de remote weer verdwenen. Verder krijg je een kort mini-jack naar USB kabeltje om de shuffle te synchroniseren en op te laden. Misschien komt het wat karig over, maar voor € 49,- voor een 2 GB model heb je met de nieuwe iPod shuffle wel waar voor je geld. Weliswaar iets groter dan z’n voorganger, maar nog altijd piepklein en eenvoudiger te bedienen.

iPod touch
Op het eerste gezicht lijkt de nieuwe iPod touch geen grote metamorfose ondergaan te hebben. Toegegeven, hij is smaller en zowaar nóg iets dunner dan de tweede generatie, maar voor een prijsverhoging van bijna 30% (voor het 8 GB model) mogen we meer verwachten. Gelukkig maakt de nieuwe iPod touch die verwachtingen waar zodra je ’em aanzet. Het apparaat blijkt namelijk veel functies overgenomen te hebben van de iPhone 4, of toch niet helemaal?

Om te beginnen valt het retina display op dat we al kennen van de iPhone 4. Apple heeft echter waarschijnlijk een goedkoper scherm gebruikt voor de touch, want ondanks de identieke helderheid en superscherpe resolutie is er verschil te zien in kleur en kijkhoek. Hierbij wint de iPhone 4, zij het met een marginaal verschil.

Ook de A4 processor van de iPhone 4 is terug te vinden in de nieuwe iPod touch, maar ook daar valt een klein verschil op. De iPhone heeft namelijk 512 MB RAM aan boord, terwijl de iPod touch het moet stellen met de helft. Op zich is het niet vreemd dat de touch minder RAM heeft. Net als de iPad (die ook 256 MB RAM heeft) hoef je met de touch niet te kunnen bellen terwijl je met andere Apps bezig bent. Er is wel een snelheidsverschil merkbaar tussen de iPod touch en iPhone 4. De user interface reageert een fractie sneller op de iPhone. Het verschil is beter merkbaar bij het starten van een processor-intensieve App. Toch blijft de iPhone hierbij niet meer dan een halve seconde sneller en zal je praktisch dus geen last hebben van de marginaal tragere iPod touch.

De grootste vernieuwing aan de iPod touch zijn de camera’s die toegevoegd zijn: één aan de achterkant en één aan de voorkant. Die laatste is bedoeld voor het maken van FaceTime gesprekken. Omdat je iPod touch natuurlijk geen telefoonnummer heeft moet je aanmelden met je Apple ID. Vervolgens kunnen anderen je ‘bellen’ via een door jou opgegeven e-mailadres. FaceTime’en werkt daarna identiek als op de iPhone.

De camera aan de achterkant is het eerste punt waarin de nieuwe iPod touch aanzienlijk verschilt met de iPhone 4, en niet in positieve zin. Beiden kunnen 720p HD filmen, maar de touch doet dit met minder mooie kleuren. Bij het maken van foto’s worden de verschillen alleen maar groter. De resolutie van de touch is veel lager, de kleuren zijn opnieuw minder mooi en omdat een flits ontbreekt is het een stuk moeilijker om foto’s in donkere omgevingen te maken.

Is de vierde generatie iPod touch daarmee een teleurstelling? Allesbehalve. De foto/videofunctionaliteit had beter gekund, maar deze lichte teleurstelling valt in het niet bij de enorme snelheidsverbetering en het hoge resolutie scherm waarmee de iPod touch nog leuker wordt als spelcomputer of mobiel media center. In tegenstelling tot de vorige generatie hebben nu ook alle modellen (8, 32 en 64 GB) alle nieuwe functies, al moet je daar bij het 8 GB model dus wel meer voor betalen.

iPod nano
Waarschijnlijk was de onthulling van alweer de zesde generatie iPod nano wel de grootste verrassing. Een compleet nieuw uiterlijk met een klein multitouch schermpje in een aluminium behuizing en een clip aan de achterkant. De iPod nano heeft een eigen OS, maar er is geprobeerd om de look en feel zoveel mogelijk te laten lijken op iOS. Tegelijkertijd is er een nieuwe manier bedacht om snel door muziek, foto’s en radiostations te navigeren. Ondanks het kleine schermpje is dat bijzonder goed gelukt. Sterker nog, het vinden van je favoriete nummer gaat misschien nog sneller dan bij de vorige nano met clickwheel.

Net als de vorige generatie heeft de nieuwe nano een radio aan boord. Plug je een koptelefoon met microfoon in (standaard niet meegeleverd) dan verschijnt spontaan een voice recorder icoontje op het mini-springboard. Ook heeft de nano een ingebouwde stappenteller. Met een video-dockconnectorkabel kan je met de nieuwe iPod nano zelfs foto-slideshows op je televisie laten zien. Toch zijn er een aantal opties van de vorige nano die het nieuwe model moet missen, zoals de mogelijkheid om video te bekijken, spelletje te spelen én het maken van filmpjes.

Noem het persoonlijke smaak, maar het team van Jony Ive lijkt een haastklus gemaakt te hebben van het ontwerp voor de nieuwe nano. Het schermpje ligt op de behuizing en de aansluiting heeft in de breedte een andere verhouding dan in de lengte. Tegelijkertijd biedt het nieuwe design, dat optisch niet veel meer lijkt te zijn dan een beeldschermpje, nieuwe mogelijkheden als kleding accessoire. Zo kan je de nieuwe nano gebruiken als een moderne interpretatie van een horloge met de ingebouwde klok of als interactieve broche.

De meeste geïnteresseerden zullen echter gewoon een compacte muziekspeler willen waar wel op te navigeren valt en daar is de nano zeker toe in staat. Lekker compact met de focus op muziek in plaats van extra functies.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
OMT probeert de nieuwe iPods
Sluiten