OMT probeert de nieuwe iPods

Door: Koen van Tongeren - 36 reacties

Iets meer dan een week na hun onthulling liggen de nieuwe iPod touch, shuffle en nano al op OMT HQ om eens goed bestudeerd te worden. Kon er nog geïnnoveerd worden aan de kleine shuffle? Is de touch de prijsverhoging waard en valt er te werken met het micro-touchscreen van de nano? Witte jas aan, veiligheidsbril op en testen maar!

iPod shuffle

De kleinste iPod van het stel heeft een interessante ontwikkeling doorgemaakt door terug te gaan naar een eerder ontwerp. De vierde generatie iPod shuffle heeft namelijk weer de knoppen die bij de derde generatie verdwenen waren. Apple heeft blijkbaar zelf ook ontdekt dat het bedienen erg lastig was zonder knoppen.

Door de terugkomst van knopjes is de iPod shuffle wel groter geworden dan zijn voorganger, maar nog altijd een stuk kleiner dan de tweede generatie. Verder is er een aparte knop bijgekomen voor VoiceOver. Daarmee worden titels, albums, artiesten en afspeellijsten uitgesproken. Deze functie werd geïntroduceerd bij de derde generatie, maar moest toen geactiveerd worden door de play-knop op de afstandsbediening ingedrukt te houden.

De earbuds met afstandsbediening waren bij de vorige shuffle noodzakelijk. Omdat de nieuwe generatie weer knoppen heeft is de remote weer verdwenen. Verder krijg je een kort mini-jack naar USB kabeltje om de shuffle te synchroniseren en op te laden. Misschien komt het wat karig over, maar voor € 49,- voor een 2 GB model heb je met de nieuwe iPod shuffle wel waar voor je geld. Weliswaar iets groter dan z’n voorganger, maar nog altijd piepklein en eenvoudiger te bedienen.

iPod touch
Op het eerste gezicht lijkt de nieuwe iPod touch geen grote metamorfose ondergaan te hebben. Toegegeven, hij is smaller en zowaar nóg iets dunner dan de tweede generatie, maar voor een prijsverhoging van bijna 30% (voor het 8 GB model) mogen we meer verwachten. Gelukkig maakt de nieuwe iPod touch die verwachtingen waar zodra je ‘em aanzet. Het apparaat blijkt namelijk veel functies overgenomen te hebben van de iPhone 4, of toch niet helemaal?

Om te beginnen valt het retina display op dat we al kennen van de iPhone 4. Apple heeft echter waarschijnlijk een goedkoper scherm gebruikt voor de touch, want ondanks de identieke helderheid en superscherpe resolutie is er verschil te zien in kleur en kijkhoek. Hierbij wint de iPhone 4, zij het met een marginaal verschil.

Ook de A4 processor van de iPhone 4 is terug te vinden in de nieuwe iPod touch, maar ook daar valt een klein verschil op. De iPhone heeft namelijk 512 MB RAM aan boord, terwijl de iPod touch het moet stellen met de helft. Op zich is het niet vreemd dat de touch minder RAM heeft. Net als de iPad (die ook 256 MB RAM heeft) hoef je met de touch niet te kunnen bellen terwijl je met andere Apps bezig bent. Er is wel een snelheidsverschil merkbaar tussen de iPod touch en iPhone 4. De user interface reageert een fractie sneller op de iPhone. Het verschil is beter merkbaar bij het starten van een processor-intensieve App. Toch blijft de iPhone hierbij niet meer dan een halve seconde sneller en zal je praktisch dus geen last hebben van de marginaal tragere iPod touch.

De grootste vernieuwing aan de iPod touch zijn de camera’s die toegevoegd zijn: één aan de achterkant en één aan de voorkant. Die laatste is bedoeld voor het maken van FaceTime gesprekken. Omdat je iPod touch natuurlijk geen telefoonnummer heeft moet je aanmelden met je Apple ID. Vervolgens kunnen anderen je ‘bellen’ via een door jou opgegeven e-mailadres. FaceTime’en werkt daarna identiek als op de iPhone.

De camera aan de achterkant is het eerste punt waarin de nieuwe iPod touch aanzienlijk verschilt met de iPhone 4, en niet in positieve zin. Beiden kunnen 720p HD filmen, maar de touch doet dit met minder mooie kleuren. Bij het maken van foto’s worden de verschillen alleen maar groter. De resolutie van de touch is veel lager, de kleuren zijn opnieuw minder mooi en omdat een flits ontbreekt is het een stuk moeilijker om foto’s in donkere omgevingen te maken.

Is de vierde generatie iPod touch daarmee een teleurstelling? Allesbehalve. De foto/videofunctionaliteit had beter gekund, maar deze lichte teleurstelling valt in het niet bij de enorme snelheidsverbetering en het hoge resolutie scherm waarmee de iPod touch nog leuker wordt als spelcomputer of mobiel media center. In tegenstelling tot de vorige generatie hebben nu ook alle modellen (8, 32 en 64 GB) alle nieuwe functies, al moet je daar bij het 8 GB model dus wel meer voor betalen.

iPod nano
Waarschijnlijk was de onthulling van alweer de zesde generatie iPod nano wel de grootste verrassing. Een compleet nieuw uiterlijk met een klein multitouch schermpje in een aluminium behuizing en een clip aan de achterkant. De iPod nano heeft een eigen OS, maar er is geprobeerd om de look en feel zoveel mogelijk te laten lijken op iOS. Tegelijkertijd is er een nieuwe manier bedacht om snel door muziek, foto’s en radiostations te navigeren. Ondanks het kleine schermpje is dat bijzonder goed gelukt. Sterker nog, het vinden van je favoriete nummer gaat misschien nog sneller dan bij de vorige nano met clickwheel.

Net als de vorige generatie heeft de nieuwe nano een radio aan boord. Plug je een koptelefoon met microfoon in (standaard niet meegeleverd) dan verschijnt spontaan een voice recorder icoontje op het mini-springboard. Ook heeft de nano een ingebouwde stappenteller. Met een video-dockconnectorkabel kan je met de nieuwe iPod nano zelfs foto-slideshows op je televisie laten zien. Toch zijn er een aantal opties van de vorige nano die het nieuwe model moet missen, zoals de mogelijkheid om video te bekijken, spelletje te spelen én het maken van filmpjes.

Noem het persoonlijke smaak, maar het team van Jony Ive lijkt een haastklus gemaakt te hebben van het ontwerp voor de nieuwe nano. Het schermpje ligt op de behuizing en de aansluiting heeft in de breedte een andere verhouding dan in de lengte. Tegelijkertijd biedt het nieuwe design, dat optisch niet veel meer lijkt te zijn dan een beeldschermpje, nieuwe mogelijkheden als kleding accessoire. Zo kan je de nieuwe nano gebruiken als een moderne interpretatie van een horloge met de ingebouwde klok of als interactieve broche.

De meeste geïnteresseerden zullen echter gewoon een compacte muziekspeler willen waar wel op te navigeren valt en daar is de nano zeker toe in staat. Lekker compact met de focus op muziek in plaats van extra functies.

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  Kaki

  iPad heeft 256 MB, net als de iPhone 3GS. De iPhone 4 heeft 512 MB, niet 1GB.

  Verder mooi artikel, iPod touch is een mooi ding!

 • Profielfoto
  Soap

  Sinds wanneer heeft de iPhone 4 1GB Ram?
  Ik dacht 512…

 • Profielfoto
  iFlorens

  Mooi artikel

 • Profielfoto
  Divad

  Ik zou overzichtjes van de oude naar de nieuwe iPods wel leuk vinden. :innocent: Aangezien Apple ook zo bezig is met overzichtjes.:lol:

 • Profielfoto
  R-Flow

  Jongens doe toch eens een keer aan fact checking voordat jullie een artikel posten. De iPhone 4 heeft 512 MB aan geheugen… Niet 1 GB. De iPad heeft 256 MB aan geheugen en niet 512 MB.

  Dit soort feitelijke onjuistheden komen veel te vaak voor op de home page.

 • Profielfoto
  Hasoweh

  Hmm ook al geven jullie aan dat het scherm een kleine domper is, vind ik dit toch wel echt een naaistreek van Apple. Maar al met al ik heb ‘m nog niet binnen dus als die eenmaal in mijn handpalm rust zal ik als een klein kind glimlachen:grin:

 • Profielfoto
  Yannes

  Ik vind het nog steeds het geld niet waard om van een iPod Touch 1G naar 4G te upgraden, de camera was voor mij het punt geweest om toch te upgraden, maar aangezien de slechte kwaliteit zie ik er toch maar vanaf. De laatste 3 updates hebben maar weinig nieuws gebracht en de prijs voor de 8 GB is nu ook te hoog geworden.

 • Profielfoto
  IJSTHEE

  Heeft de iPhone 4 niet 512 mb geheugen en de iPad en iPod touch 4G niet beide 256?

  Verder ben ik wel een beetje teleurgesteld in de camera van de iPod touch. Maar goed dat is niet de reden waarom ik er eentje waarschijnlijk ga kopen. Eerst verder ook maar eens het scherm vergelijken met de iPhone 4 of het niet echt veel minder is qua kwaliteit.

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  Correcte opmerkingen. 512 voor de iPhone en 256 voor iPod en iPad. Artikel is aangepast

 • Profielfoto
  kawouter

  Alleen al om de horloge functie zou ik de nano nemen. Mooie band er bij en je hebt een super cool horloge. Daar hou ik van. haha

 • Profielfoto
  haangel

  Ik vind die nieuwe iPod nano maar een lelijk ding.

 • Profielfoto
  AirBag

  Nano is echt lelijk geworden. Geef mij maar mijn 5th gen:)

 • Profielfoto
  sally

  Over de iPod Touch:
  Het met minder mooie kleuren filmen, vind ik een beetje vreemd klinken.
  Valt daar ook iets aan in te stellen?
  En heb je ook getallen bij het verschil met de iPhone in resolutie bij foto’s?

 • Profielfoto
  kawouter

  Ik vind de nano juist leuk. Over de afwerking kan ik zelf niks zeggen uiteraard omdat ik hem niet vast heb gehad maar ik vind hem er leuk uitzien.

 • Profielfoto
  MadDonna

  Het is altijd lastig om een goed beeld te krijgen van foto’s. Je moet hem gewoon in je handen hebben gehad om een goed waardeoordeel te kunnen geven.

  Ga binnenkort eens kijken. De Nano lijkt me een fijn ding om mee te hardlopen.

 • Profielfoto
  Chiel1990

  Vergeet ook niet dat de iPod Touch geen fotocamera heeft, maar een videocamera. Dit is hetzelfde als toen bij de iPod Nano 5g die had ook geen fotocamera, omdat deze dikker zijn dan videocamera’s
  De foto die je met een iPod Touch kan nemen is eigenlijk een stilstaand shot van de videocamera (uhm.. ja, ik weet het dat je ook een foto noemt:sarcastic: )

  Dit verklaard het verschil in de foto’s tussen de iPhone 4 en de iPod Touch. qua kleur weet ik er weinig vanaf

 • Profielfoto
  tjetta

  Tegelijkertijd is er een nieuwe manier bedacht om snel door muziek, foto’s en radiostations te navigeren.

  Ehm… Wat dan precies?:)

 • Profielfoto
  Pieterr

  Weer eens een echt inhoudelijk nieuwsbericht. Leuke review!

 • Profielfoto
  Vincent

  Volgens mij kan je nu ook Skype bellen met de touch, zonder externe microfoon, ofwel, een ‘huistelefoon’-audiospeler-gamemachine-whatever in één (icm skype out)?

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Ik vind de nieuwe nano echt schitterend!

 • Profielfoto
  iPrincess

  Ik kan niet wachten op mijn iPod touch:lol:

 • Profielfoto
  computer space

  Alleen al om de horloge functie zou ik de nano nemen. Mooie band er bij en je hebt een super cool horloge. Daar hou ik van. haha

  Volgens mij raak je precies het probleem van de Nano. De asistent-ontwerper die dit dingetje van Ive moest overnemen was helemaal klaar met de Nano, en dacht, ik maak er gewoon een iWatch van met full-size BT headset. Tot dat de grote heren riepen: doe ff normaal, het wordt gewoon een Nano, met goedkope chinese rommel-earbuds om oren te mollen. De verpakking is heilig! We moeten wel genoeg dollars/container verdienen en een full size headset vernielt onze marge compleet.

  Vandaar dat ie zo krom uitziet en net niet lijkt te kloppen. Als de jonge hond zijn zin had gekregen was die klip gewoon een mooie polsband geweest, had er geen snoertje of snoergat aangezeten en had je deze telg eindelijk weer begrepen.

  Het is dat ze de Shuffle zo zunig houden (2gb, da’s niks), anders was de nano echt kompleet zinloos geweest.

 • Profielfoto
  THX-1138

  geinig artikel. Waardeloze “ff snel” foto’s..

 • Profielfoto
  Mrwhoopie

  De pil zou rap plat zijn.

 • Profielfoto
  janbergstra

  Bij de vorige iPod nano zat er een kleine camera in.

  Zit die in de nieuwste versie ook of is dat gesneuveld? Ik heb net op de site van apple gezocht, maar kan er niks meer over vinden.

  Iemand enig idee?

  groet,

  Jan

 • Profielfoto
  hardstylemaster

  Die camera is gesneuveld ze gaan weer naar de core van het apparaatje, muziek luisteren:D. Ik kan het wel waarderen. Wel jammer dat je geen video meer kan kijken maarja dat deed ik toch niet op mn iPod.

  Weet iemand wanneer ze in de winkel gaan verschijnen, zie op de site van dixons al 17 september staan.

 • Profielfoto
  SImmenga

  Ik zou overzichtjes van de oude naar de nieuwe iPods wel leuk vinden. [innocent] Aangezien Apple ook zo bezig is met overzichtjes. [lol]

  Dit al gezien?
  http://www.apple.com/pr/products/ipodhistory/

 • Profielfoto
  jasper050

  Heb de Nano nu sinds woensdag en moet zeggen hij bevalt me goed.
  Gebruik nu de Shufle vaak als ik langere tijd aan het reizen ben om de batterij van de Iphone te sparen. De Nano heeft dan toch wat extra’s. Ben er blij mee.

 • Profielfoto
  Mr. Dragon

  Jammer dat er geen GPS in de iPod zit. Dat zou voor mij de doorslag geven.

 • Profielfoto
  gsmaster

  Die klok in de nano is wel cool…
  Op die prijsstijging van de touch zat ik niet echt te wachten moet ik zeggen! Was al veel te duur zeker voor het belachelijk geheugen!

 • Profielfoto
  Moriarty

  kleine witbalans correctie voor de foto’s had wel gemogen – des al niet te plus – een leuk artikel!

 • Profielfoto
  Stefcke

  Apple heeft nog steeds niet door om producten te maken als ze beweren. Ik snap dat ik nu veel commentaar zal krijgen van Apple Fanboys maar als je kijkt naar de producten valt het weer een klein beetje tegen.

  De iPod Touch heeft een mooier scherm gekregen, dat moet ik toegeven. De camera hebben ze echter verminderd, wat erg erg jammer is.

  De iPod Classic (Waarmee het allemaal begon) wordt verwaarloosd. Het moet gewoon wat nieuwe functies krijgen en hij is top.

  Een shuffle is een waardeloos ding, wie koopt dat nou.

  De iPod Nano lijkt iets nieuws, maar is het niet. Het is weer dat touch screen.

  Apple zou een doorbraak maken door met nieuwe dingen te komen, zoals een iPod Touch met 3D scherm, een iPod Nano met eigen App Store (wat eigenlijk helemaal niet nieuw nieuw is) een iPod Classic die compacter, een nieuw design en betere bediening heeft en door de iPhone te voorzien van een QWERTY toetsenbord (dat is persoonlijke voorkeur).

  Jammer Apple, maar toch weten ze met marketing trucjes je zo te tricken dat je het toch gaat kopen;) .. Dus ik ga denk ik toch voor die nieuwe Touch!

 • Profielfoto
  iPrincess

  @hardstylemaster Verschillend. Bol.com zegt dat ze hem de 13e al willen versturen

 • Profielfoto
  recoiller

  Artikel is op zich goed, maar hoewel het neutraal gebracht wordt ben ik nog kritischer over de nieuwe generatie iPods.

  iPod Shuffle: Vorige deugde niet dus terug naar oude design (stapje terug ipv vooruit). De clip is nu moeilijker te gebruiken omdat er buiten het clickwheel vrijwel geen ruimte is om kracht te zetten. Voor 49 euro een 2Gb mp3 speler is best prijzig, ook al is het Apple. Voor dat geld hebben concurrenten 4Gb of zelfs 8Gb.Ik heb natuurlijk ook liever Apple maar de Shuffle heeft geen vernieuwingen.

  iPod Nano: Met de omvang is ook de functionaliteit beperkt. Natuurlijk is er een (multi)touch scherm maar dat voegt hooguit iets toe aan het gadgetgehalte maar zeker niet aan functionaliteit. In tegendeel, voor hetzelfde geld heb je nu een kleiner ding waar veel minder mee kan. Geen films afspelen, geen films opnemen, geen foto’s geen spellen maar wel dezelfde prijs. Daarbij zie ik op dat formaat niet echt het grote voordeel van de multitouch.

  iPod Touch: De camera zat natuurlijk iedereen op te wachten, ook het betere scherm. Frontcam is ook super voor facetime hoewel ik het ook op de iPhone heb en je het volgens mij amper gebruikt. Na dit artikel zou ik toch wel balen dat alles minder is dan bij de iPhone. Het lijkt een goede vervanger voor wie geen iPhone wil, maar dat blijkt dus tegen te vallen.
  Daarbij zag ik in mijn omgeving heel veel kinderen kiezen voor de iPod Touch in plaats van de Gameboy DSi. Het prijsverschil was amper 20 euro en dan was de iPod Touch vaak de betere keus. Het prijsverschil met de goedkoopste iPod Touch is nu 50 euro meer geworden, dus 70 euro in totaal.
  Ik begrijp de voordelen van de Touch, die zijn de extra 50 euro waarschijnlijk ook wel waard. Maar het is een stap terug in concurrentiepositie tegen ander gaming handhelds.

  Echt iets nieuws hebben we niet gezien. Ook geen vooruitgang die niet al beschikbaar was op de iPhone. Sorry steve, het is dan misschien “Beautifull”, maar zeker niet “Amazing”

 • Profielfoto
  Blik

  Verschil in beeldkwaliteit tussen de iPhone4 en de nieuwe iPod Touch is het feit dat voor de eerste gebruik is gemaakt van een IPS paneel

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Tegelijkertijd is er een nieuwe manier bedacht om snel door muziek, foto’s en radiostations te navigeren.

  Ehm… Wat dan precies?:)

  Je veegt naar links om terug te gaan in een menu. Dat vegen is overigens wel erg gevoelig, reageert ook als je met het scherm over je broek veegt, niet handig, aangezien je de nano niet kan locken.