NOS vindt toelatingsbeleid App Store te streng

Door: Koen van Tongeren - 36 reacties

Apple’s deurbeleid voor de App Store is te streng. Dat vindt Roeland Stekelenburg, nieuwe media expert bij de NOS. Hij deed zijn noodkreet tijdens een besloten meeting voor mediabedrijven op het hoofdkantoor van Apple Nederland in Amsterdam. Zijn verhaal is opgetekend door NU.nl, maar hij heeft zich tegenover OMT nader verklaard.

Vooral het beleid om zogenaamde ‘lege apps’ te weigeren ziet Stekelenburg graag veranderd. Dit zijn Apps die niet meer doen dan doorverwijzen naar een website. De belangrijkste reden voor de NOS om lege Apps aan te willen bieden is de tijd en kosten die gemoeid gaan met het aanbieden van Apps voor verschillende mobiele platformen: iOS, BlackBerry, Android etc. Voor elk OS moet nu een App gebouwd en onderhouden worden. Dat wordt een stuk makkelijker als een App niet meer is dan een schil om een website heen, waarbij alleen de website onderhouden en vernieuwd hoeft te worden en de App het zelfde blijft.

Apple verbiedt deze apps omdat de inhoud niet gecontroleerd kan worden, wat tot juridische problemen voor het bedrijf kan leiden. Volgens Stekelenburg zijn er echter genoeg Apps in de Store te vinden die doorverwijzen naar online content en daarmee ook niet 100% gecontroleerd kunnen worden door Apple. Tegelijkertijd begrijpt hij Apple’s wens om controle te houden over de inhoud van Apps. Ook vindt hij web-apps (snelkoppelingen naar een site met een eigen icoon op het iOS springboard) een prima alternatief, ware het niet dat deze moeilijk te vinden zijn voor mensen die hun content voor de iPhone/ iPod touch of iPad voornamelijk in de App Store zoeken. De oplossing is dan ook simpel volgens Stekelenburg: Apple moet een categorie in de App Store maken voor web-apps. Deze Apps zijn per definitie gratis en vallen niet onder de gebruikersvoorwaarden van de downloadbare Apps in de Store.

Buiten een niet-officiële quote van Apple Nederland in het NU.nl artikel reageert Apple (uiteraard) niet op Stekelenburgs oproep. Toch moet zijn verhaal als muziek in de oren klinken van Steve Jobs, die bij de introductie van de iPhone nog beweerde dat web-apps de toekomst zijn.

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  joostmarkerink

  Maak gewoon een goede webapp. Of stop wat meer geld in een degelijke iphone app, zou ik zo zeggen.

 • Profielfoto
  MadDonna

  De apps die ik van de nos heb zijn over het algemeen goed. teletekst, nos journaal.

  Web apps hebben als nadeel dat ze een stuk trager zijn en meer data over moeten sturen, want naast inhoud ook opmaak.

  Bij een ‘gewone’ app hoef je alleen de inhoud over te sturen.

 • Profielfoto
  mimbee

  aah boehoe.. NOS moet niet zo mekkeren. Doen ze tenminste iets goeds van dat geld!

 • Profielfoto
  Nelis Infra

  Terecht. Opzouten met die lege apps. Daar hebben wij – de gebruikers – een hekel aan. Goed dat ze dat weigeren.

 • Profielfoto
  Moffel

  Dat Apple streng is, is duidelijk. Hoeft nog niet zo heel slecht te zijn, alleen een beetje flexibiliteit zou wenselijk zijn.

 • Profielfoto
  rdesign

  Ik heb liever geen App dan een lege app. Doe dan lekker niks.
  En precies. Ze krijgen geld genoeg van de overheid. Doe er wat nuttigs mee, in plaats van 30 correspondenten in Afganistan zetten en laten lullen over oorlogen wat toch niemand boeit…

 • Profielfoto
  One thing less

  Er zit echt wel wat in hoor in de argumenten van de NOS. De BBC heeft de zelfde problemen met de Appstore. Overigens OMT, beetje laat met dit bericht zijn jullie wel hoor. Vorige week was er op de radio al over bericht dat Meneer Stekelburg gesproken zou hebben met Apple.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Lekker belangrijk wat de NOS vindt…. pffff
  Bovendien: lege apps kunnen we allemaal zelf wel maken. Als NOS te lui is voor allemaal platforms apps te maken dan zullen ze het wel niet belangrijk genoeg vinden (en ik ook niet).

 • Profielfoto
  TypeWriter

  Ik vind het idee van een web-app panel in de Appstore helemaal niet gek. Sowieso wordt het hoog tijd dat de Appstore helemaal op de schop gaat, want zoals het nu werkt is het denk ik een onoverzichtelijke bende. De hele zoekmachine en indeling is gewoon niet berekend op 250.000 apps.
  Dus als Apple de indeling eindelijk eens aanpakt kunnen ze gelijk een portal maken voor WebApps. Vraag is dan natuurlijk wel of ALLE web apps meegenomen moeten worden? Misschien is het geen gek idee om te betalen voor een plaatsje onder de zon, dat scheidt meteen het kaf van het koren.

  En misschien kunnen ze dan ook de stofkam halen door alle taal- en stedengidsen en die gelijk even onder een soort ‘bundel’ brengen.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Als het voor de NOS niet aantrekkelijk is om een app te bouwen doen ze het toch lekker niet? De website werkt al prachig op de iPad. Ik die dan ook niet de toegevoegde waarde van een app… maar dat zal wel weer aan mij liggen.

 • Profielfoto
  Infinitatus

  De NOS mag zich eens wat meer bezig houden met nieuwsneutraliteit. kijk eens naar het laatste 8 uur journaal van afgelopen vrijdag. Hierin wordt het misslukken van de zoveelste kabinetformatie toegelicht. Zonder in de politieke kwesties (ik woon al een aantal jaar in Spanje, dus ik heb geen enkele interesse noch baat bij om mijn politieke mening te ventileren) te gaan wordt hier wel heel duidelijk een partij als schuldige aangewezen. Terwijl hier toch echt meerdere schuldigen zijn. Hier is sprake van meer dan indirect je mening tonen. Aangezien tv media erg invloedrijk kan zijn, vind ik dit niet kunnen.

 • Profielfoto
  bartje

  Nou Dhr Stekelenburg. Trek je conclusies uit deze reacties.
  “Apple moet dit, Apple moet dat..” komt op.. Zij hebben hun systeem, wil je daar gebruik van maken heb je te doen met hun regelgeving. Steek er wat meer tijd in als jullie graag op de iDevices willen zitten en anders niet.

 • Profielfoto
  bouncer

  Als de lege app alleen maar naar een website doorlinkt, heb je geen app nodig.
  Zet dan het beginscherm van de site maar als icoon op je iphone.

  NOS =: New Old Stock

 • Profielfoto
  i.am.will

  De NOS moet zich de moeite nemen om een goeie en stabiele app te maken ipv zich er zo gemakkelijk vanaf te maken.

 • Profielfoto
  Mr. Dragon

  Ze krijgen geld genoeg van de overheid. Doe er wat nuttigs mee

  Dertig procent van de app-omzet gaat naar de zak van Steve Jobs. Is ook geen nuttige besteding van het geld.

 • Profielfoto
  chonazz

  Apple bied juist de mogelijkheid om je content op een mooi vormgegeven manier aan te bieden. Die er dan iets mee. Je mag nog zo je best doen om een mooie webapp te maken, of om content via een lege schil aan te bieden. Het zal er nooit zo mooi uitzien als Apps die speciaal voor het iOS ontworpen zijn.
  Komt nog eens bij dat de enige manier voor NOS om zich te onderscheiden van andere nieuwsdiensten de vormgeving is. De inhoud is toch overal het zelfde. Als je app er qua vormgeving niet bovenuit steekt dan kijkt niemand er naar, en heeft het dus ook geen zin om er een uit te brengen.

  Jonas

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Waarom zeurt iedereen op de NOS? Ze geven altijd teveel geld uit is de kritiek. Nu willen ze eens denken in goedkope oplossingen en dan is het weer niet goed.
  Ik vind dat de NOS een fantastische website heeft die ook nog eens volledig iPhone/iPad compatible is.

 • Profielfoto
  Beninho

  Nou Dhr Stekelenburg. Trek je conclusies uit deze reacties.
  “Apple moet dit, Apple moet dat..” komt op.. Zij hebben hun systeem, wil je daar gebruik van maken heb je te doen met hun regelgeving. Steek er wat meer tijd in als jullie graag op de iDevices willen zitten en anders niet.

  Laten we vooral nooit meer kritisch zijn!

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Ze krijgen geld genoeg van de overheid. Doe er wat nuttigs mee

  Dertig procent van de app-omzet gaat naar de zak van Steve Jobs. Is ook geen nuttige besteding van het geld.

  Dus als de NOS app’s gratis zijn , krijgt steve jobs 30% van gratis ^^

 • Profielfoto
  iFlorens

  De belangrijkste reden voor de NOS om lege Apps aan te willen bieden is de tijd en kosten die gemoeid gaan met het aanbieden van Apps voor verschillende mobiele platformen: iOS, BlackBerry, Android etc. Voor elk OS moet nu een App gebouwd en onderhouden worden.

  Gewoon lui dus..

  En btw, Steve jobs verdiend maar 1 dollar per jaar:P

 • Profielfoto
  22091

  Handleiding voor de NOS, lees je mee Stekelenburg?

  Stap 1. Ga naar een NOS website op je iPhone, iPad, iPod touch.
  Stap 2. Klik op het plus teken
  Stap 3. Kies “Zet in beginscherm”

  Kost de NOS niets extra’s :slant:

 • Profielfoto
  e.abrahamse

  Wie zit er te wachten op oude wijn in nieuwe zakken? Waarom zou je de NOS “webview app” gebruiken als je Safari of Chrome direct beschikbaar hebt. Is het ontwikkelen van een dergelijke app geen verspilling van overheidsgeld?Onderschat je daarmee de “mobiele intelligentie” van moderne mobiele gebruikers en de „mobiele deskundigheid” van je eigen organisatie niet?

  Elke lege app, evenals het ontwikkelen van loze NOS portaal-apps:

  – zorgt bij iedereen voor storende, bandbreedte verlagende 3G-traffic;
  – snoept onzichtbaar (en onnodig) van je straks beperkte, dure databundel;
  – verbruikt met visueel rijke content onnodig veel energie van je batterij;
  – heeft geen enkele directe toegevoegde waarde voor gebruikers;
  – kan iedere ongewenste, ongefilterde content (via het Web) oproepen;
  neemt plaats in van een echte nog gemiste app;

  Dit zijn zaken die Apple én gebruikers zeer terecht erg na aan het hart liggen. Hiertegen strijden zal een heilloze tijd- en energieverspilling blijken. Bij de NOS zullen ze ongetwijfeld weten dat er meer wegen naar Rome leiden!!

  Met een beetje meer out-of-the-box denken en handelen hadden er in dezelfde tijd magische dingen kunnen gebeuren. Ik wens de heer Stekelenburg en zijn team snel veel wijsheid en energie toe.

 • Profielfoto
  CPnieuws

  Lege apps zijn nutteloos! :slant:

 • Profielfoto
  Yip

  Ik heb liever geen App dan een lege app. Doe dan lekker niks.
  En precies. Ze krijgen geld genoeg van de overheid. Doe er wat nuttigs mee, in plaats van 30 correspondenten in Afganistan zetten en laten lullen over oorlogen wat toch niemand boeit…

  Ja hoor… ga nu effe zeiken over dat de NOS zo slecht is… Die zorgen tenminste voor kwalitatief hoogwaardige nieuwsuitzendingen. Dat kun je van die RTL/SBS-zooi niet zeggen..

 • Profielfoto
  kawouter

  Ik heb liever geen App dan een lege app. Doe dan lekker niks.
  En precies. Ze krijgen geld genoeg van de overheid. Doe er wat nuttigs mee, in plaats van 30 correspondenten in Afganistan zetten en laten lullen over oorlogen wat toch niemand boeit…

  Ja hoor… ga nu effe zeiken over dat de NOS zo slecht is… Die zorgen tenminste voor kwalitatief hoogwaardige nieuwsuitzendingen. Dat kun je van die RTL/SBS-zooi niet zeggen..

  x2

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Het is niet zo dat web apps altijd data verkeer veroorzaken, je kunt een ‘manifest’ bestand toevoegen waarin je kunt instellen dat de applicatie zelf en bepaalde gegevens op de telefoon bewaard moeten worden.

  Het is wel zo dat het erg veel moeite kost om een web app te maken die net zo handig werkt als een ‘echte’ applicatie. Daar staat tegenover dat je geen toestemming van Apple nodig hebt.

 • Profielfoto
  klonic

  Voor mijn iPhone 4 had ik een T-Mobile (HTC) G1 met Android. Gebruik een jaar Android en je weet waar het beleid van Apple vandaan komt. Daarnaast heeft Android last gehad van Phishing apps. Relatief is de App Store superschoon en ik denk dat Apple dat heeft afgedwongen met haar beleid.

  Ik snap dat het vervelend is voor ontwikkelaars maar voor de klant is dit een goede zaak.

 • Profielfoto
  EWH

  Nou Dhr Stekelenburg. Trek je conclusies uit deze reacties.
  “Apple moet dit, Apple moet dat..” komt op.. Zij hebben hun systeem, wil je daar gebruik van maken heb je te doen met hun regelgeving. Steek er wat meer tijd in als jullie graag op de iDevices willen zitten en anders niet.

  Ooit gehoord van de woorden ‘overleg’, ‘discussie’, ‘suggestie’? Zoals ik hier al eens eerder heb gezegd, digitale dictatuur is schijnbaar wel goed en vooruitstrevend ineens? Ik denk dat vele hier niet de betekenis en waarde kennen van ‘customer feedback’. Kijk bijvoorbeeld eens naar een Lightroom 3. Die is compleet aangepast door de developers zelf en zekers ook door de belangrijke input van daadwerkelijke gebruikers. Met als resultaat een beter programma die meer aansluit op de end-users. Ik zie daarin geen ‘verkeerd’ iets, zoals velen hier wel doen overkomen. Maar goed, Apple-gebruikers zijn sowieso meer van het “niet tegenstribbelen, maar gewoon het ermee doen want Apple heeft altijd het beste met ons voor”-mentaliteit merk ik zo…:confused:

 • Profielfoto
  Tempest

  En openappmkt dan?
  Toegegeven, niet van Apple zelf, maar wel een prima alternatief.

 • Profielfoto
  Jandejoop

  De oplossing is dan ook simpel volgens Stekelenburg: Apple moet een categorie in de App Store maken voor web-apps. Deze Apps zijn per definitie gratis en vallen niet onder de gebruikersvoorwaarden van de downloadbare Apps in de Store.

  Niet alleen voor de web-apps, maar ook voor andere dingen (bijvoorbeeld te grove of geweldadige games, of 18+ content).:smile:

 • Profielfoto
  Tempest

  Niet alleen voor de web-apps, maar ook voor andere dingen (bijvoorbeeld te grove of geweldadige games, of 18+ content).:smile:

  Ja, maar Apple vindt een browser al 17+… (opera mini)

 • Profielfoto
  w1mster

  Ik heb liever geen App dan een lege app. Doe dan lekker niks.
  En precies. Ze krijgen geld genoeg van de overheid. Doe er wat nuttigs mee, in plaats van 30 correspondenten in Afganistan zetten en laten lullen over oorlogen wat toch niemand boeit…

  Ja hoor… ga nu effe zeiken over dat de NOS zo slecht is… Die zorgen tenminste voor kwalitatief hoogwaardige nieuwsuitzendingen. Dat kun je van die RTL/SBS-zooi niet zeggen..

  x2

  x3

 • Profielfoto
  Jesper

  Ik vind eerlijk gezegd dat de NOS hier wel een punt heeft. Jullie roepen wel dat NOS ook prima een app kan maken voor de iPhone. Maar in het artikel word duidelijk aangegeven dat ze dan voor de Blackberry, Android en andere mobiele apparaten ook een aparte app moeten maken. :slant:

  Wat is er mis met een extra categorie in de App Store die niet valt onder de gebruikersvoorwaarden van de downloadbare Apps in de Store?

 • Profielfoto
  StarDesign

  Hmm… Ja webaps, super idee… Dus niet, alleen een lege Shell voor 1 of andere crappy site die uiteindelijk toch in safari geladen wordt. Mja kan van NOS ook niks zinnigs verwachten.

  Daarnaast als je echt een icoon wil hebben voor een link in je homescreen. Dan kan je hem
  Zelf in een paar minuten aanmaken.

 • Profielfoto
  basiel

  ik vind dit artikel wel echt om te lachen. Toen de eerste iphone gelanceerd werd. Was de apple SDK oplossing webapps maken voor de iphone. Op dat moment was iedereen gaan protesteren dat dit geen app development was enz… En nu zijn er een hoop bedrijven die lege apps willen maken en hun content van het web halen. Wat apple jaren geleden al voorspeld had is nu aan het uitkomen:

  1 development kost van webapp is goedkoper
  2 app kan universeel voor verschillende smartphones gebruikt worden
  3 geen nood aan nieuwe programmeertaal te leren.

  Verder houd niemand NOS tegen een webapp te maken natuurlijk;-)

 • Profielfoto
  vc

  Ik heb liever geen App dan een lege app. Doe dan lekker niks.
  En precies. Ze krijgen geld genoeg van de overheid. Doe er wat nuttigs mee, in plaats van 30 correspondenten in Afganistan zetten en laten lullen over oorlogen wat toch niemand boeit…

  Ja hoor… ga nu effe zeiken over dat de NOS zo slecht is… Die zorgen tenminste voor kwalitatief hoogwaardige nieuwsuitzendingen. Dat kun je van die RTL/SBS-zooi niet zeggen..

  x2

  x3

  Net of ze zoveel van mekaar schelen.:confused:
  Het is dezelfde onzin op welke zender dan ook dat alleen een ander jasje aan heeft zodat het voor jullie net lijkt of er verschil in zit.