Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 6 september 2010

NOS vindt toelatingsbeleid App Store te streng

Apple’s deurbeleid voor de App Store is te streng. Dat vindt Roeland Stekelenburg, nieuwe media expert bij de NOS. Hij deed zijn noodkreet tijdens een besloten meeting voor mediabedrijven op het hoofdkantoor van Apple Nederland in Amsterdam. Zijn verhaal is opgetekend door NU.nl, maar hij heeft zich tegenover OMT nader verklaard.

Vooral het beleid om zogenaamde ‘lege apps’ te weigeren ziet Stekelenburg graag veranderd. Dit zijn Apps die niet meer doen dan doorverwijzen naar een website. De belangrijkste reden voor de NOS om lege Apps aan te willen bieden is de tijd en kosten die gemoeid gaan met het aanbieden van Apps voor verschillende mobiele platformen: iOS, BlackBerry, Android etc. Voor elk OS moet nu een App gebouwd en onderhouden worden. Dat wordt een stuk makkelijker als een App niet meer is dan een schil om een website heen, waarbij alleen de website onderhouden en vernieuwd hoeft te worden en de App het zelfde blijft.

Apple verbiedt deze apps omdat de inhoud niet gecontroleerd kan worden, wat tot juridische problemen voor het bedrijf kan leiden. Volgens Stekelenburg zijn er echter genoeg Apps in de Store te vinden die doorverwijzen naar online content en daarmee ook niet 100% gecontroleerd kunnen worden door Apple. Tegelijkertijd begrijpt hij Apple’s wens om controle te houden over de inhoud van Apps. Ook vindt hij web-apps (snelkoppelingen naar een site met een eigen icoon op het iOS springboard) een prima alternatief, ware het niet dat deze moeilijk te vinden zijn voor mensen die hun content voor de iPhone/ iPod touch of iPad voornamelijk in de App Store zoeken. De oplossing is dan ook simpel volgens Stekelenburg: Apple moet een categorie in de App Store maken voor web-apps. Deze Apps zijn per definitie gratis en vallen niet onder de gebruikersvoorwaarden van de downloadbare Apps in de Store.

Buiten een niet-officiële quote van Apple Nederland in het NU.nl artikel reageert Apple (uiteraard) niet op Stekelenburgs oproep. Toch moet zijn verhaal als muziek in de oren klinken van Steve Jobs, die bij de introductie van de iPhone nog beweerde dat web-apps de toekomst zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
NOS vindt toelatingsbeleid App Store te streng
Sluiten