Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 6 september 2010

Nederlandse film en TV archief online, maar niet in iTunes

‘Mama is boos’, ‘Spetters’ en ‘De hufter’, binnenkort zijn deze en alle andere Hollandse ‘topproducties’ online te huur. Een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten (NVS), EYE Film Instituut Nederland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, dat voorlopig onder de naam Filmotech door het leven gaat, lanceert hiervoor een portal die uniek is in de wereld.

Op deze portal kunnen filmliefhebbers Nederlandse films en televisieseries bekijken. Oudere films en series kosten 1 euro, het recente materiaal kost 5 euro en er wordt gedacht aan abonnementsvormen a la Netflix. Binnen drie tot vijf jaar moeten alle Nederlandse films die ooit zijn gemaakt online beschikbaar zijn.

Het filmaanbod wordt gestreamed en om het te kunnen bekijken op je Mac of PC is Flash vereist. Op de website lezen we dat Filmotech de intentie heeft om het materiaal zo breed mogelijk toegankelijk te maken. Iets dat volgens ons niet rijmt met de keuze voor Flash. Alle iOS apparaten van Apple worden dan immers buitengesloten. Reden genoeg voor One More Thing om in de telefoon te klimmen en navraag te doen bij marketing manager van Filmotech Joost de Wit: hebben jullie wel gedacht aan iTunes, iPhone, iPad en Apple TV?

De antwoorden zijn enigszins teleurstellend: ja, er wordt aan gedacht, maar het is nog niet zo concreet dat de vraag al kan worden beantwoord. Zelfs op de vraag of met het regelen van de rechten voor de portal meteen ook de rechten voor het aanbieden in andere omgevingen, zoals iTunes, zijn meegenomen kon geen antwoord worden gegeven.

Hulde voor het initiatief, maar met denken alleen komt je niet ver genoeg. Nederlandse films en TV series: binnenkort alleen op je Mac.

De portal wordt op 28 september officieel gepresenteerd op het Nederlands Filmfestival.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlandse film en TV archief online, maar niet in iTunes
Sluiten