“Lieve Steve” over iTunes 10 icoon

Door: Koen van Tongeren - 57 reacties

Joshua Kopac is een Apple fan die zijn adoratie in perspectief kan plaatsen. Zo durft hij af en toe een kritische noot te plaatsen. Zo ook na afloop van Steve Jobs’ keynote, afgelopen woensdag. Was het de nieuwe iPod nano die ‘em niet zinde, het negeren van de iPod classic of de iOS 4.2 update voor de iPad die pas in november komt?

Nee, Joshua kon niet in het reine komen met het nieuwe icoontje voor iTunes 10. En wat doe je op zo’n moment als kritische Apple fanaat? Je mailt Steve Jobs.

Enjoyed the presentation today. But…this new iTunes logo really sucks. You’re taking 10+ years of instant product recognition and replacing it with an unknown. Let’s both cross our fingers on this…

Wie denkt dat Steve het te druk heeft voor dit soort kleinigheden heeft het mis. Joshua ontving een kort en krachtig antwoord.

We disagree.
Sent from my iPhone

En zo kunnen we allemaal weer rustig slapen, want in tegenstelling tot wat Joshua en sommige OMT’ers dachten, blijkt het icoontje van iTunes 10 wél mooi te zijn.

Reacties

57 reacties
 • Profielfoto
  Garbera

  Welke uitgever brengt een boek uit met alle one-liners van Steve Jobs?

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Ook al zijn ze niet van Steve.
  Maar wat een zeikerds zeg, doe wat met je leven in plaats te zeiken over een logo en er nog een mail aan te wijden ook:|

 • Profielfoto
  Hessel89

  wat een gezeik om icon…

 • Profielfoto
  W0utR

  Wat hadden ze dan verwacht?

  Dat Steve gaat zeggen dat het logo suckt?
  Vind je het logo niet leuk, doe dan zoals de vele andere, maak er zelf eentje of vervang het.

  Maar doe niet belachelijk door mails te sturen erover…

 • Profielfoto
  Froggle

  Ik ben er inmiddels al weer aan gewend. Niks mis mee.

 • Profielfoto
  maikel22

  Ik vond het logo op het eerste gezicht ook heel slecht en ‘goedkoop’, maar nu ik het regelmatig in het Dock zie staan, valt het wel mee. Ik denk dat Apple een beetje overgaat naar simpelere iconen, net als bij de iPhone. Misschien worden alle iconen straks alles een rondje.

 • Profielfoto
  iHaring

  Mijn persoonlijke mening, ik vindt hem prachtig, die cd in het oude logo moest er al een tijdje uit! Ouderwets medium.

 • Profielfoto
  rodey

  Ja ze hebben wel gelijk maar doe mij dit icoontje maar past veel beter:)
  http://dribbble.com/shots/51530-iTunes-10-Replacement-Icon-Rebound

 • Profielfoto
  w1mster

  Ja ze hebben wel gelijk maar doe mij dit icoontje maar past veel beter:)
  http://dribbble.com/shots/51530-iTunes-10-Replacement-Icon-Rebound

  Pure kitsch!

  Niks mis met dit logo. Het oude was achterhaald, evenals de cd. En mensen kunnen niet tegen verandering – dat betekent altijd gezeik. De heer Jobs heeft groot gelijk met z’n antwoord.

 • Profielfoto
  w1mster

  Mmm, dat ging niet helemaal goed. De bijdrage van Rodey is dus een quote, de rest is aanvulling van ondergetekende… Werkt toch nog niet helemaal, dat quoten.

 • Profielfoto
  Sprint

  Is het erg dat ik nu al niet meer weet hoe het oude icoon eruit zag? Wel weet ik dat het nieuwe tussen de vele blauwe in mijn dock wat onopvallend wegvalt. Ik heb terstond de volgorde hier en daar aangepast. Even wennen, komt wel weer goed. Er zijn ergere dingen, toch?

 • Profielfoto
  1984

  Over dat logo kan ik me niet zo druk maken (heb mijn dock verborgen) , dat was eerder ook al het geval toen het van groen blauw werd, echter die grijze bedoeling in iTunes 10, je kunt wel zien dat Apple niet meer zoveel door grafische vormgevers gebruikt word.maar door de grote grijze massa. Persoonlijk vind ik het betreft vormgeving 2 stappen terug.


  zo zagen de oude logo’s eruit

 • Profielfoto
  SanderMichelsen

  Triest dat gejank om een logo. Zoals Denis Leary ooit zei: “too much free fucking time on your hands” als dat soort dingen je bezig houden.

 • Profielfoto
  reynaert.devos

  Ik vind het icon wel leuk retro en het doet mij denken aan het logo van Nasa.

 • Profielfoto
  marcelnijman

  Noem mij conservatief, maar ik heb direct het nieuwe icoontje vervangen door het oude.:-)

  Ik vind het nieuwe icoontje gewoon niet mooi (te simpel, in vergelijking met bijv. Mail of TextEdit) en hij springt er teveel uit (een blauwe vlek op je scherm).

 • Profielfoto
  Cea

  Mooi of niet mooi, ik hoop maar dat ze niet alle icoontjes rond gaan maken en gelijkend op elkaar.
  Zet maar eens itunes, idvd en quicktime naast elkaaar in je dock, in een oogwenk zal je niet direct het verschil merken. Als ze mail, kalender,adresboek enz ook gaan rond maken dan zal het enkel moeilijker worden om het te onderscheiden en vlug je icoon te vinden dat je nodig hebt.
  Vind het best goed nu.

 • Profielfoto
  Di May

  Doet me heel erg denken aan Windows prullen.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Niks mis met dat icoon, ik vind de gebrekkige DAAP een veel groter probleem!

 • Profielfoto
  basbrouwers

  Inderdaad ouderwets medium, maar dit logo is echt weerzinwekkend. Mijn nekharen gingen er van overeind staan. Ik doe dit normaal nooit, maar heb ‘m nu toch echt aangepast naar ’n ander logo.

  En what’s up met de knopjes linksboven … onder elkaar? Ze gooien niet alleen 10 jaar herkenbaarheid maar ook de hele uniformiteit van het besturingssysteem in de prullenbak. Daarnaast moet ik zeggen dat ik absoluut niet tégen ’n nieuw logo ben, maar waarom dit logo? Het lijkt te makkelijk en het lijkt echt niet door-ontwikkeld. iTunes is toch wel één van de belangrijkere logo’s in het besturingssysteem en dat verdient een beter logo als het nieuwe.

 • Profielfoto
  voor een apple en een ei

  Het went wel, dat logo. Eerst vond ik het ook maar niks, maar nu het een poosje in mijn Dock staat gaat het wel weer. Toch hoop ik niet dat Apple de huidige iconen gaat vervangen door eenvoudigere, ik vind het juist wel mooi, die gedetailleerde iconen. Zo kun je lekker een poosje tijd doorkomen met het kijken van iconen uit je applications folder die je op zo groot mogelijke grootte hebt staan.

 • Profielfoto
  MrPapple

  Back to basics is tegenwoordig de trend… Persoonlijk heb ik er niets op tegen. Vind het logo wel leuk. Wat ik me afvraag is hoe de “grafische toekomst” van het Mac OS er uit ziet… iTunes was altijd de voorbode van vernieuwingen… Spannend!

 • Profielfoto
  Kenneth B. Done

  Vergeet niet dat het oude iTunes icoon uit 2 elementen bestaat: een optische 12 cm disc (wie heeft ze nog?) en een muzieknoot. Dat zijn allebei niet langer de belangrijkste zaken, iTunes is een mediahub geworden voor zo’n beetje alles. Tijd dus voor een nieuw abstracter symbooltje, en over smaak valt te twisten.

  Maar het is niet te hopen dat mijn Mac gaandeweg verandert in een soort iPad.

 • Profielfoto
  MadDonna

  Ouderwets?:grin: Wel een idee! Een nieuw icoontje waarin zo’n jaren 80 boombox staat te trillen met wat muzieknootjes eruit!

 • Profielfoto
  nicciwilli

  Hopen dat dit niet meer gebeurt met de andere programma’s, zou niet leuk meer zijn. Quiktime X heeft onlangs toch ook een nieuw logo gekregen, het lijkt verassend veel op dat van de nieuwe iTunes.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ik vond het eerst ook niet mooi, maar wen er nu wel weer aan. Die CD was inderdaad vreemd maar goed het maakt niet zoveel uit.
  Volgens mij past het met name mooi bij de standaardachtergrond van (Snow)Leopard. Maar die achtergrond hebben de meeste niet:P.

 • Profielfoto
  macstremist

  Heeft hier ook iemand een deja vu? Enkele presentaties geleden werd Vista met de grond gelijk gemaakt door een spreker met een frans accent. Daar had hij het over spotlight, iCal en iPhoto, hoe goed dat was nagemaakt, maar ook over het logo. “This isn’t the old logo with a fancy blue bolb around it, no. This is the actual logo.”
  :slant:

 • Profielfoto
  Terwanerik

  Jongens, het gaat hier over een logo!! De stijl van apple liep al een tijdje uit elkaar en ik neem aan dat in 10.7 alles weer een beetje bij elkaar wordt geraapt, iTunes en Safari en bijv. iPhoto lijken totaal niet op elkaar, ik hoop dat apple weer een beetje terug gaat naar hoe het in 10.2/3/4 was dat alles mooi op elkaar leek.

 • Profielfoto
  Eelke

  Ik vind het icoontje, na het regelmatig zien in het dock, wel mooi. Alleen die volumebalk……..:(

 • Profielfoto
  Bor

  Over dat logo kan ik me niet zo druk maken (heb mijn dock verborgen) , dat was eerder ook al het geval toen het van groen blauw werd, echter die grijze bedoeling in iTunes 10, je kunt wel zien dat Apple niet meer zoveel door grafische vormgevers gebruikt word.maar door de grote grijze massa. Persoonlijk vind ik het betreft vormgeving 2 stappen terug.


  zo zagen de oude logo\’s eruit

  Daar moet ik je even aanvullen: nog vóór de groene muzieknoot waren die dingen roze. We hebben het nu wel over Mac OS 9, toen iTunes niet veel meer was dan een uitbreiding op het programma “Apple CD Audio Player”

  Ik voel me heel oud nu.

 • Profielfoto
  Jord

  Steve schijnt ook gereageerd te hebben op het ontbreken van de kleuren op de menu-onderdelen, volgens iemand op MacRumors. De focus moet op de albumart liggen.

 • Profielfoto
  rodey

  @w1mster ik zeg toch niet dat het icoontje lelijk is en natuurlijk snap ik waarom ze die CD hebben weggehaald, maar wat ik niet snap is het gedeelte waarom iTunes nog iTunes heet dan?

  Dat is nu dan ook toch soort van achterhaald, aangezien het ook films, iPhones, boeken, online leer programma’s, enz. is geworden. 

  Wat ik probeer te zeggen is als je iets probeerd te doen doe het dan goed en noem het dan iCenter of wat dan ook, iTunes is geen iTunes meer:P

 • Profielfoto
  Jor1

  hmmm… volgens mij is het nog erger…

  Volgens mij hebben ze niet alleen de CD uit hun logootje gehaald, maar HELEMAAL UIT ITUNES VERWIJDERD.
  Ik kan geen ceedees meer branden.!!! (idd ik draai ceedees in de auto)
  GRRR…

 • Profielfoto
  R-Flow

  Dat Apple 10 jaar van productherkenning uit de deur gooit is natuurlijk ook complete onzin. Het belangrijkste punt van herkenning – de muzieknoten – zijn intact gebleven. Het iTunes symbool heeft sinds 2001 sowieso verschillende vormen, kleuren en maten gekend. Met als enige constante de muzieknoten.

  Onze beste Joshua had het beter over de stijl van het symbool kunnen hebben, Mac OS X heeft altijd fotorealistische symbolen gehad, iTunes en QuickTime X zijn beetje vreemde eenden in de bijt.

 • Profielfoto
  Undaunted

  @Jor1
  Je hebt gelijk. Gadver zeg, ’t is dus alweer hetzelfde gezeur als ook met Quicktime. Waarom functionaliteit verwijderen? Ik vond het juist zo makkelijk via iTunes.

  @Ontopic
  Ik vind het logo ook echt lelijk.

  @Offtopic
  Ik mis alle kleur in iTunes10. Is dat het ontwerp of heb ik te maken met een bug? Zelfs geen kleur in de icoontjes.

 • Profielfoto
  thommthomm

  @Jor1
  Je hebt gelijk. Gadver zeg, \’t is dus alweer hetzelfde gezeur als ook met Quicktime. Waarom functionaliteit verwijderen? Ik vond het juist zo makkelijk via iTunes.

  @Offtopic
  Ik mis alle kleur in iTunes10. Is dat het ontwerp of heb ik te maken met een bug? Zelfs geen kleur in de icoontjes.

  Uhm: http://www.apple.com/itunes/features/#burning
  En ik weet niet of het serieus was, maar het hoort grijs te zijn.

 • Profielfoto
  R-Flow

  iTunes 10 is inderdaad extreem grijs. We gaan weer terug naar de jaren 50 mensen!

 • Profielfoto
  koen

  LIjkt het nu maar zo, of staat de muzieknoot een beetje uit het midden in het nieuwe icoon?

 • Profielfoto
  Tuvok

  hmmm… volgens mij is het nog erger…
  Volgens mij hebben ze niet alleen de CD uit hun logootje gehaald, maar HELEMAAL UIT ITUNES VERWIJDERD.
  Ik kan geen ceedees meer branden.!!! (idd ik draai ceedees in de auto)
  GRRR…

  Wanneer je de help even nazoekt van iTunes lees je dat je wel zeker nog kunt branden. Kies een afspeellijst en neem een kijkje in het menu Archief.

  Het zit er nog steeds in hoor:grin:

 • Profielfoto
  samuhe

  Het is gewoon even wennen.
  In eerste instantie zoek ik ook nog naar het het cd’tje met muzieknootje, maar binnen een maand vast niet meer.
  het nieuwe is imho veel mooier!

 • Profielfoto
  Hasoweh
 • Profielfoto
  Tempest

  Toen ik het nieuwe logo voor het eerst zag, moest ik meteen denken aan de keynote die ze voor WWDC 2006 hebben gegeven. Daar haalde Bertrand Serlet windows vista en het nieuwe logo ervan door het slijk… Het was namelijk maar het windows logo met een ‘aqua bubble’ eromheen. Nu doen ze het zelf met iTunes.

  Link naar Youtube over die WWDC (slechts 5 min lang, dus niet de hele keynote)

 • Profielfoto
  nijsseri

  Prima icoontje, niks mis mee

 • Profielfoto
  KR1275

  De oude logo’s waren nog uit de tijd dat de meeste gebruikers de eigen cd-collectie in iTunes importeerden (we spreken nog over classic). Die tijd ligt toch ver achter ons (de meesten althans), dus een cd in het logo is niet meer actueel. En… het is maar een logo. Een andere plaats in het dock is irritanter dan een ander logo, maar dat heb ik zelf in de hand. Ik vind het nieuwe logo SCHITTEREND! Met andere woorden: ‘kan me niet schelen’.

 • Profielfoto
  kawouter

  OMG weer 40 berichten over een wel of niet mooi icoontje.

 • Profielfoto
  IBram15

  Ik dacht bij het begin wel van “wat is dit!”… Hij staat er nu sinds gisterenavond en ik vind hem eigenlijk best wel mooi. Het is wel even wennen, maar vind een vernieuwing wel mooi…

 • Profielfoto
  Japsuh

  Ik vind cd’s absoluut niet ouderwets! CD’s zijn leuker dan een bestandje (tastbaar en een boekje)… Ik zal nooit wat downloaden uit de store. Waarom moet een logo trouwens actueel zijn? Soms is ‘retro’ juist veel leuker.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Even relativeren mensen:

  Ooit was iTunes een fijn programma voor muziek, en muziek alleen. Nu is het een veelkoppig monster geworden voor films, TV en Podcast’s met een stom icon dat in geen enkel opzicht de mogelijkheden van het programma reflecteert. Jack Nouws de columnist van het tijdschrift MacFan praat er hier en hier over. Wat heeft b.v.b. het synchroniseren van de iPhone nu met “tunes” te maken? Kunnen we daar niet een ander programma voor gebruiken Steve? iTunes geeft zo al problemen genoeg. Waarom moeten sommige mensen b.v.b. “”DesktopVideoOut.component” verwijderen om te kunnen installeren of om een crash te vermijden??? Dat synchroniseer programma noemen we dan “iSync”. Hola…. wacht eens, zo’n programma hebben we toch al? Waarom wordt iTunes dan opgestart als ik mijn iPhone aansluit? (gebruiken we iSync nog wel?)

  Maar het is nog erger geworden: nu is er Ping (Pong, daar zal wel weer een patent op zitten). Nu kunnen iTunes abonnees triviale zaken via een soort van twitter de wereld vertellen dat ze in de trein zitten en naar Lady Ga Ga luisteren. Zitten we daar nu echt op te wachten? Ik niet, ik sluit mij aan bij Jack…

  Ik heb overigens een icon ontworpen voor iTunes. Het symboliseert de mogelijkheden en overzichtelijkheid van het programma uitstekend…

 • Profielfoto
  ch3izs

  Ik vond het logo op het eerste gezicht ook heel slecht en \’goedkoop\’, maar nu ik het regelmatig in het Dock zie staan, valt het wel mee. Ik denk dat Apple een beetje overgaat naar simpelere iconen, net als bij de iPhone. Misschien worden alle iconen straks alles een rondje.

  Dat denk ik ook. Ik vind het logo wel mooi maar het past niet tussen de andere iconen in het dock. Dus, misschien in 10.7 een compleet nieuwe set?

 • Profielfoto
  SvS

  Update deed ik nu net pas. Oude icoon bewaarde ik ffkes. Nieuwe icoon wilt zich niet vervangen laten worden f*! Moet nog even wennen. Ben wel eens dat cd ‘outdated’ is, maar het moet wel passen bij overige iLife icoontjes en ik vind het nog geen een geheel, zoals bij Adobe software wel het geval is.

 • Profielfoto
  martinbats

  als grafisch vormgever zijnde vind ik dit logo ook te goedkoop.
  het icoontje zelf is opzelf niets mis mee, maar de kleuren blauw ogen inderdaad zoals velen al zeggen goedkoop.

  persoonlijk had ik het icoontje alu grijs gemaakt ofzo. ik vond het vorige icoontje dan beter =)

 • Profielfoto
  spacefreek

  ’t spijt me, maar ik vind het een briljant icoon, tevens ondersteund de redenatie van de CD (en de gedachte van Apple over dit soort media) prima bij de icoonkeuze

 • Profielfoto
  Ledda

  ik vind hem ook prachtig…

 • Profielfoto
  Bianco

  Begrijp zo een uitspraak van een vormgever niet. Blauw oogt goedkoop!? WTF?

  Dus Photoshop, Safari, Word, Toast, Oude Quicktime, Mail, Finder, zijn allemaal goedkoop ogende logo’s, nee toch?

  Of je het nu mooi of lelijk vindt, tussen de andere iconen in het Dock, valt het toch maar mooi op.

 • Profielfoto
  ernst.

  Jobs moet die achtelijke sig eens weghalen alsof het enige meerwaarde heeft in een bericht. ik zie het al: Ik bel iemand en meld elke keer dat ik vanuit mijn
  Xlzs merkwagen bel die zoveel €€€ heeft gekost waar ik vanuit en vandaan bel.

  Inzake de klacht is het duidelijk dat Jobs het geen barst kan schelen zolang het geld binnenstroomt en zodra de klachten duizenden personen betreft en het zijn omzet schaadt dat pas zal hij serieus zaken gaan veranderen.

 • Profielfoto
  operator

  een goed icoon/logo is héél belangerijk.
  en dit logo is echt wel slecht. op zich valt het nog mee, maar het is echt windows-ish

 • Profielfoto
  Maat

  Los van het logo, ook interessant: de pluralis majestatis van king Steve (in we disagree…:grin:

 • Profielfoto
  Moffel

  Kijk, lekker duidelijk antwoord. Kun je niet omheen. Neemt niet weg dat het logo niet extreem lelijk is, maar naar mijn mening had het ook wel wat mooier gekund.