Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 24 september 2010

iPhone laat de blinden zien

Enthousiaste verhalen over de iPhone kennen we inmiddels wel, maar zelden zijn ze zo aangrijpend als de blogpost van Austin Seraphin. Deze (bijna) blinde Amerikaan legt uit waarom de iPhone volgens hem de grootste innovatie ooit voor blinden en slechtzienden is.

Wat de iPhone allereerst zo uniek maakt zijn de extra functies voor gehandicapten die Apple in het OS heeft gebouwd. Zo kan er ingezoomd worden en zijn commando’s uit te voeren met speciale multi-touchbewegingen. Minstens zo belangrijk is VoiceOver voor Austin. Een telefoon die SMS’jes kan voorlezen én vertellen wat voor weer het is, waar je naar luistert en hoe laat het is was een utopie voordat de iPhone uitkwam.

Naast het OS beschrijft Austin ook prachtig hoe de iPhone hem weer kleuren heeft laten zien. Met de App Color Identifier (€ 0,79) kan hij de camera op een object richten, waarna de App de betreffende kleur voor hem uitspreekt. Voor zienden misschien niet indrukwekkend, maar voor hem was het ervaring waar hij nog altijd niet van bekomen lijkt te zijn.Mag deze telefoon die de blinden kan laten zien dan echt de Jesus Phone genoemd worden? Ja en nee, want naast zijn lofzang heeft Austin ook kritiek. Niet op de iPhone zelf, maar wel op iTunes. Dat is volgens hem een verschrikking voor de meeste blinden. De enige mogelijkheid om fatsoenlijk met het programma te werken om een Mac te kopen en gebruik te maken van de multitouch functionaliteit van de Magic Trackpad, en dat heeft hij dus ook gedaan.

Zijn er blinde of slechtziende OMT’ers die Austin’s verhaal kunnen onderschrijven, aanscherpen of tegenspreken?

Bron: The Atlantic

Reageer op artikel:
iPhone laat de blinden zien
Sluiten