iPhone laat de blinden zien

Door: Koen van Tongeren - 10 reacties

Enthousiaste verhalen over de iPhone kennen we inmiddels wel, maar zelden zijn ze zo aangrijpend als de blogpost van Austin Seraphin. Deze (bijna) blinde Amerikaan legt uit waarom de iPhone volgens hem de grootste innovatie ooit voor blinden en slechtzienden is.

Wat de iPhone allereerst zo uniek maakt zijn de extra functies voor gehandicapten die Apple in het OS heeft gebouwd. Zo kan er ingezoomd worden en zijn commando’s uit te voeren met speciale multi-touchbewegingen. Minstens zo belangrijk is VoiceOver voor Austin. Een telefoon die SMS’jes kan voorlezen én vertellen wat voor weer het is, waar je naar luistert en hoe laat het is was een utopie voordat de iPhone uitkwam.

Naast het OS beschrijft Austin ook prachtig hoe de iPhone hem weer kleuren heeft laten zien. Met de App Color Identifier (€ 0,79) kan hij de camera op een object richten, waarna de App de betreffende kleur voor hem uitspreekt. Voor zienden misschien niet indrukwekkend, maar voor hem was het ervaring waar hij nog altijd niet van bekomen lijkt te zijn.Mag deze telefoon die de blinden kan laten zien dan echt de Jesus Phone genoemd worden? Ja en nee, want naast zijn lofzang heeft Austin ook kritiek. Niet op de iPhone zelf, maar wel op iTunes. Dat is volgens hem een verschrikking voor de meeste blinden. De enige mogelijkheid om fatsoenlijk met het programma te werken om een Mac te kopen en gebruik te maken van de multitouch functionaliteit van de Magic Trackpad, en dat heeft hij dus ook gedaan.

Zijn er blinde of slechtziende OMT’ers die Austin’s verhaal kunnen onderschrijven, aanscherpen of tegenspreken?

Bron: The Atlantic

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Vinhelper

  Probeer dat maar eens met een Blackberry.:grin:

  Ik geloof best dat het een comfort is, maar je zult toch flink moeten oefenen.

  Zelf nooit mee te maken gehad.

 • Profielfoto
  iFlorens

  Een blackberry is inderdaad best ingewikkeld ja xd.

  Ik begrijp wel dat de iphone handig is voor blinden en slechtziende, alles werkt zo duidelijk enzo en volgensmij is VoiceOver redelijk uniek voor hoe hij werkt op de iphone

 • Profielfoto
  My My

  Ik kan het verhaal geheel onderstrepen, ben zelf slechtziend (zie maar 30 % Gecorrigeerd + nog een erfelijke oogafwijking) en gebruik naast de iPhone een ipad, de ipad geeft nog meer comfort voor slechtzienden.
  denk maar eens aan het eenvoudig vergroten van het beeldscherm.
  ik ben zeer gelukkig met de toegankelijkheid die Apple ingebouwd heeft in de iMac, iPhone en iPad, met deze drie hulpmiddelen kunnen slechtzienden beter en makkelijker communiceren. Dat deze drie ook nog eens perfect samen kunnen werken door mobile.me is dan maar een bijzaak, maar wel een prettige.

 • Profielfoto
  JanPlak

  Zeer, zeer herkenbaar. Ik ben ook slechtziend en geniet volop van de toegankelijkheid van de Iphone,Ipad en Imac. Mijn Iphone leest lange mails en websites voor. (twee vingers over het scherm en hij praat). Dit spaart energie. Binnen de NVBS (ned ver. voor blinden en slechtzienden), waar ik een bestuursfunctie bekleed, veel aandacht voor dit onderwerp. Er zijn in nederland ruim 250 duizend slechtzienden mensen. Een grote markt!

  Apple heeft door de toegankelijkheid zo eenvoudig te maken een grote groep mensen geholpen. Helaas is dit nog onvoldoende bekend. Andere PDA/smartphone leveranciers hebben nog niet zo een gemakkelijke toegankelijkheid

  De Ipad werkt op een zelfde manier (uiteraard) voor de Imac moet je een extra nederlandse stem kopen (ivox).

 • Profielfoto
  wjend

  Wat een geweldige verhalen zeg, niet omdat het over een iPhone gaat, maar gewoon hoe moeilijk de wereld van mobieltjes enz. voor blinden/slechtzienden is. Daar het ik echt het volste respect voor. Er zouden meer van dit soort voorzieningen moeten komen!

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Dit is niet iets waar je 1-2-3 aan denkt bij toegankelijkheid van een platform, maar het is sowieso een mooie zaak dat minder validen zo ook toegang hebben tot de digitale wereld natuurlijk!

 • Profielfoto
  spacefreek

  Hoe mooi is het als ideeën van Apple voor ‘minder validen’ ook bij de gebruikers aanslaan.. Doet me denken aan de Facetime reclame waarin dove mensen met elkaar ‘bellen’, ’t wordt in mijn ogen pas echt mooi als je er dit soort feedback van gebruikers van krijgt

  Dus, hulde voor dit artikel :thumbsup:

 • Profielfoto
  MacTrunk

  Leuk om de ervaringen van Jan Plak en My My te lezen. Mijn vrouw noemt haar Mac en iphone een verlichting en verbetering op haar leven haha. Zo snel zal ik dat niet roepen maar voor bovenstaande mensen kan ik me voorstellen dat de iphone en ipad de digitale wereld veel toegankelijker maakt. Dus wederom petje af voor de iphone.;)

  Mooi artikel!:)

 • Profielfoto
  RoyHochstenbach

  Denk dat de titel moet worden aangepast naar ‘slechtzienden’ ipv ‘blinden’. Als je blind bent, zie je helemaal niets meer.

 • Profielfoto
  Drekidi

  Oud artikel, maar wil toch reageren. Ik kan het volledig onderstrepen. Ik ben van een Samsung Galaxy S overgestapt naar de Iphone 4 (was een kerstpakket, don’t ask :)) en het heeft voor mij een wereld geopend. Ik zie ongeveer nog 15%. Als ik moe ben, zet ik de voice-over aan en laat ik het apparaat mijn mails voorlezen. Ik kan in en uitzoomen en ik kan met een gedownloade applicatie “voile of daisy” gesproken boeken op de Iphone kwijt. Ook kun je in combinatie met de voiceover en het programma “sayText” een document scannen (bijvoorbeeld een rekening die je hebt gehad) en deze wordt je dan voorgelezen. Navigatiesysteem (ik gebruik zelf Navigon voor voetgangers is ook ideaal. Ik ben er blij mee en inderdaad: ik ben erg onder de indruk. “Jesus phone” is misschien wat overdreven, maar het heeft toch heel wat drempels weggenomen voor me!