Roelof Roos
Roelof Roos Nieuws 16 september 2010
Leestijd: 2 minuten

iPad guy versus Kindle gal

Amazon heeft een serie heel aardige commercials voor de Kindle. De laatste is echter anders en steekt de draak met de iPad. Blijkbaar voelt Amazon de hete adem van Apple. In de commercial zitten een man en een vrouw in de zon bij het zwembad, de vrouw uiteraard in bikini want dat trekt extra kijkers. Terwijl de man zijn ebook reader die toch erg veel op een iPad lijkt vanwege de zon niet kan gebruiken is de vrouw helemaal gelukkig met haar Kindle waarop zij alles wel kan lezen. Het is zoals bij de Mac-versus-PC commercials. Wat vinden wij er van?

Laten we eerst even kijken:

Toen ik op voor het eerst over deze commercial las was ik in een Starbucks net van het terras naar binnen verhuisd. Het was erg mooi weer (nee, niet in Nederland of België) en een iPad is in de zon gewoon niet te gebruiken. Erger nog, binnen was het met het vele licht ook niet ideaal. Amazon heeft zeker een punt!

Dit betekent echter niet dat de iPad moet worden afgeserveerd als ebook reader. Er zijn ook Kindle gebruikers die in plaats van de hardware van Amazon de Kindle App die op een iPad draait preferen. Zoals Bill Hill, een veteraan op het gebied van lezen van en scherm, die zelfs stelt dat de iPad het beter doet dan de Kindle onder zo’n beetje alle lichtomstandigheden behalve de felle zon. Hoe mooi en duidelijk een Kindle de letters ook weergeeft, het schijnt dat je toch meer licht nodig hebt dan bij een gewoon boek.

Een voor de hand liggend argument is bovendien dat je zo veel meer kan doen met een iPad. Wat misschien minder voor de hand ligt is dat dat ook het geval is als je het alleen over boeken hebt. Ik volg nu mijn favoriete schrijvers op Twitter, ik surf naar hun websites, enzovoort. Als ik een technisch boek lees wil ik misschien wat oefeningen maken of een filmpje bekijken. Of misschien moet mijn kennis even getest worden. Met een iPad kan dat allemaal, zoals bij een DVD aan een speelfilm allerlei extra’s worden toegevoegd, zo kan dat bij een boek ook. En als we het over studieboeken hebben zijn de mogelijkheden nog veel groter.

Conclusie: Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur en omstandigheden of een Kindle of een iPad beter dienst doet als ebook reader. Maar stel je koopt ze allebei, dan is de kans dat de Kindle op den duur ergens verstoft aanzienlijk groter dan dat de iPad een dergelijk lot treft. Lang nadat de laatste Kindle verkocht is verkoopt Apple nog steeds iPads. Niet dat het Amazon veel uit zal maken, ze verkopen dan nog steeds Kindle-boeken, ze worden alleen gelezen met de Kindle iOS App.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
iPad guy versus Kindle gal
Sluiten