iPad guy versus Kindle gal

Door: Roelof Roos - 26 reacties

Amazon heeft een serie heel aardige commercials voor de Kindle. De laatste is echter anders en steekt de draak met de iPad. Blijkbaar voelt Amazon de hete adem van Apple. In de commercial zitten een man en een vrouw in de zon bij het zwembad, de vrouw uiteraard in bikini want dat trekt extra kijkers. Terwijl de man zijn ebook reader die toch erg veel op een iPad lijkt vanwege de zon niet kan gebruiken is de vrouw helemaal gelukkig met haar Kindle waarop zij alles wel kan lezen. Het is zoals bij de Mac-versus-PC commercials. Wat vinden wij er van?

Laten we eerst even kijken:

Toen ik op voor het eerst over deze commercial las was ik in een Starbucks net van het terras naar binnen verhuisd. Het was erg mooi weer (nee, niet in Nederland of België) en een iPad is in de zon gewoon niet te gebruiken. Erger nog, binnen was het met het vele licht ook niet ideaal. Amazon heeft zeker een punt!

Dit betekent echter niet dat de iPad moet worden afgeserveerd als ebook reader. Er zijn ook Kindle gebruikers die in plaats van de hardware van Amazon de Kindle App die op een iPad draait preferen. Zoals Bill Hill, een veteraan op het gebied van lezen van en scherm, die zelfs stelt dat de iPad het beter doet dan de Kindle onder zo’n beetje alle lichtomstandigheden behalve de felle zon. Hoe mooi en duidelijk een Kindle de letters ook weergeeft, het schijnt dat je toch meer licht nodig hebt dan bij een gewoon boek.

Een voor de hand liggend argument is bovendien dat je zo veel meer kan doen met een iPad. Wat misschien minder voor de hand ligt is dat dat ook het geval is als je het alleen over boeken hebt. Ik volg nu mijn favoriete schrijvers op Twitter, ik surf naar hun websites, enzovoort. Als ik een technisch boek lees wil ik misschien wat oefeningen maken of een filmpje bekijken. Of misschien moet mijn kennis even getest worden. Met een iPad kan dat allemaal, zoals bij een DVD aan een speelfilm allerlei extra’s worden toegevoegd, zo kan dat bij een boek ook. En als we het over studieboeken hebben zijn de mogelijkheden nog veel groter.

Conclusie: Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur en omstandigheden of een Kindle of een iPad beter dienst doet als ebook reader. Maar stel je koopt ze allebei, dan is de kans dat de Kindle op den duur ergens verstoft aanzienlijk groter dan dat de iPad een dergelijk lot treft. Lang nadat de laatste Kindle verkocht is verkoopt Apple nog steeds iPads. Niet dat het Amazon veel uit zal maken, ze verkopen dan nog steeds Kindle-boeken, ze worden alleen gelezen met de Kindle iOS App.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  Lauwrence

  Kinderachtig vind ik dat concurrent bashen altijd maar, je ziet het steeds vaker hier in NL. Ik ben van mening dat je de strijd wint op kwaliteit van jouw product, misschien ouderwets denken (?).

 • Profielfoto
  Pieterr
 • Profielfoto
  Stefan

  Ach de iPad leest wat rotter in zonlicht maar ik wil haar wel een boek zien lezen in het donker:razz:

 • Profielfoto
  Olieboer

  Ik snap niet zo goed dat er een heel artikel gewijd wordt aan het verdedigen van de iPad tov de Kindle, alleen maar door die reclame.

 • Profielfoto
  Roelof Roos

  @Olieboer Ik schrijf toch ook dat Amazon een punt heeft en dat ik dat zelf heb ervaren? Dus het is niet alleen verdedigen. Met de commercial als aanleiding maak ik vervolgens een punt over hoe boeken er in de toekomst uit kunnen zien.

 • Profielfoto
  soulutions

  Nu Apples met Kindles vergelijken. Ik vind 139$ best veel geld voor één functie… En meer geld voor die zonnebril, sorry hoor, maar dan heb je gewoon geen smaak tgsss!

 • Profielfoto
  MadDonna

  Met haar looks heb je ook geen iPad meer nodig.:lol:

  Het probleem dat Amazon hier schetst is natuurlijk een kritiekpunt voor elk computer-achtig iets met een spiegelend scherm.

 • Profielfoto
  MrHammond

  ’t Is een beetje een kromme vergelijking in mijn ogen: een one-purpose device met een meer computer-achtig iets. Het punt is duidelijk: in de spiegelende zon kun je een LCD-scherm niet gebruiken, maar de iPad heeft wel een hoop andere functies die weer niet op de Kindle kunnen…

 • Profielfoto
  Double_UK

  Ik moet wel zeggen dat ik niet zo snel (of lang) in de felle zon ga zitten in de zomer. Tijdens mijn vakantie zat ik onder een parasol in de felle zon. En kon ik heel goed lezen op m’n iPad. Goed, de verlichting moet behoorlijk omhoog (=korte batterijduur) maar het ging heel goed.
  Dus ik vond deze reclame een beetje overdreven.
  Maar ik denk als de prijzen van de Kindle-type E-readers omlaag komt, je er op een gegeven moment gewoon er eentje naast je iPad hebt.
  Veel mensen met een auto hebben ook een fiets in de garage staan. Of nemen wel eens de trein.

 • Profielfoto
  PretPedKadet

  De reclame maakt goed duidelijk aan de consument waarom je de Kindle moet kopen en niet een iPad die 4x zo duur is. Prima toch. En vervolgens maak je je afweging of je meer en duurder wil. Vind het wel sterk.

 • Profielfoto
  Trat

  En wat als de iPad 2 zo’n knakenscherm aan de achterkant krijgt? Productkosten zijn niks en een glazen achterkant zou passen met het iPhone design.

 • Profielfoto
  Undaunted

  Wie verzint er toch altijd dat er “eye-pet” muziek onder moet?

 • Profielfoto
  tekenpotlood

  Humoristisch, een knipoog en smaak…
  Veel beter dan de Windows 7 vs. Mac campagne van microsoft…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik vind het een leuk filmpje.
  Als ik Amazon was had ik ook zo’n filmpje laten bedenken.

  Ik heb de hele zomer de iPad overal gebruikt.
  Ook buiten in de zon. En zal deze zeker niet voor een Kindle willen inruilen.

  Kan die Kindle dit ook:
  http://www.youtube.com/watch?v=TqJa81YH3yU:lol:

 • Profielfoto
  dorxy

  @Roelof ik vind dit eigenlijk een btje buiten de OMT stijl artikel vallen, als ik dit lees klinkt ’t meer als een blog…

 • Profielfoto
  Victor - Aantrekkingskracht

  Oh, ging het daarover! Ik dacht: leuk dat deze man die aantrekkelijk vrouw aanspreekt. De iPad-openingszin is geboren. Misschien zou ik er eens over moeten bloggen?;-)

  Als hij was blijven praten met haar, dan waren zowel haar Kindle als zijn iPad overbodig geworden. Geen strijd om een apparaat meer, maar bijvoorbeeld lekker samen zwemmen…

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @dorxy: niet verklappen, maar eigenlijk zijn we ook een blog.:-)

  Wat betreft de inhoud: ik ben het wel met Roelof eens. In een tijd waarin we verwachten dat onze telefoons meer kunnen dan bellen, koelkasten internet hebben en camera’s kunnen geotaggen kan je volgens mij niet meer aankomen met een nieuwe gadget die single-purpose is. Daarbij is het natuurlijk niet al te sterk om het bestaansrecht van je product te verklaren met één technisch voordeel. Helemaal als dat voordeel beperkt is (wat doe je in ’t donker?).

  Volgens mij zou Amazon zich moeten focussen op hetgeen waar ze altijd sterk in zijn geweest: content! Vertel gewoon dat er tig meer boeken te krijgen zijn op de Kindle en dat ze goedkoper zijn dan Apple. Dan heb je een argument dat hout snijdt en kan je boodschap ook gehoor krijgen bij al die miljoenen iOS gebruikers (Kindle App).

 • Profielfoto
  Vodka

  Sterke reclame van Kindle. Ze wijzen precies op de twee zwakke punten van de iPad. Namelijk de prijs (tov een Kindle) en het feit dat bij een beetje zon het scherm zo erg spiegeld dat hij onbruikbaar wordt.

  Over andere functies van iPad zwijgt Amazon, wat heel verstandig is, want daar leggen ze het gewoon af tegen Apple

 • Profielfoto
  BigAL

  je kunt ook surfen met een Kindle

 • Profielfoto
  gipsman

  Verschil zit ‘m in de bril.
  Die kan er bij iPad-gebruikers toch ook
  nog af?

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Prima strategie, echter precies ook de punten die voor mij niet van belang zijn; boeken lezen (geef mij maar papier) en bij een zwembad lummelen (geef mij maar een 13e maand)…

 • Profielfoto
  RalphvRoekel

  Leuke meid, krijg je die bij zo’n kindle ding:lol:

 • Profielfoto
  Dutch-American

  heb de reclame meerdere keren zien langskomen, hier in SLC. echt goed gedaan van Amazon. Overigens zijn de kindle en ipad 2 verschillende producten die je niet echt met elkaar kunt vergelijken..

 • Profielfoto
  dwerf

  Hahaha geniaal! Is wel een beetje appels met peren vergelijken, maar deze commercial is volgens mij vooral gericht aan een digitale boekenverslinder…

 • Profielfoto
  Hessel89

  Met haar looks heb je ook geen iPad meer nodig.:lol:

  Het probleem dat Amazon hier schetst is natuurlijk een kritiekpunt voor elk computer-achtig iets met een spiegelend scherm.

  LOL.. dus lelijke mensen hebben wél een ipad nodig?:P

 • Profielfoto
  Hessel89

  wel effectieve reclame trouwens:)