Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 8 september 2010

iOS 4 biedt hoop voor jailbreakers

Wie een jailbreak heeft uitgevoerd op een iPhone of iPod touch heeft sinds iOS 4.0.2 niet meer kunnen updaten. Een gevonden onvolkomenheid in de 4.0 firmware waardoor de jailbreak kon worden uitgevoerd werd toen namelijk gedicht. Daardoor werd de keuze eenvoudig: oude firmware draaien of je jailbreak-idealen overboord gooien.

Gelukkig groeit er hoop in bange dagen voor de die-hard jailbreaker. Er is een mogelijkheid gevonden in iOS 4 om een jailbreak uit te voeren. Misschien nog interessanter is het vermoeden dat het gevonden gat niet door Apple gedicht kan worden.

Het nieuws werd via Twitter wereldkundig gemaakt nadat Apple de 4.1 update uitbracht. Onduidelijk is in hoeverre de vondst te maken had met de update. Hackers vonden de benodigde opening in een ‘low-level boot ROM’ van het OS. Dit heeft een aantal interessante gevolgen, waarvan de belangrijkste is dat Apple de jailbreak niet kan verhelpen met een firmware update. Volgens de hackers kan alleen met nieuwe iOS apparaten de jailbreak tegengehouden worden. Een andere implicatie van de vondst is dat de jailbreak waarschijnlijk ook zal gaan werken op de iPad, die het sinds de laatste software update ook zonder jailbreak-mogelijkheid moet stellen.

Wie z’n gejailbreakte iPhone, iPod touch of iPad na bovenstaand nieuws meteen is gaan updaten is echter wat voorbarig geweest. De iPhone-hackers die de ontdekking hebben gedaan zeggen zelf dat er nog veel moet gebeuren voordat er een werkbare jailbreak beschikbaar komt. Maar in ieder geval gloort er hoop aan de horizon voor gebruikers die meer willen halen uit iOS dan Apple ze toestaat.

Reageer op artikel:
iOS 4 biedt hoop voor jailbreakers
Sluiten