Jens
Jens Nieuws 22 september 2010
Leestijd: 6 minuten

Audio gadgets, niet voor Wattjes

Afgelopen maandag werd OMT uitgenodigd op een vakbeurs uitsluitend georganiseerd voor verdelers van professionele audio- en videoapparatuur. Wat ons voornamelijk interesseerde waren de nieuwste ontwikkelingen waarbij Apple producten een centrale rol kregen toebedeeld. Opvallend was de steeds toenemende interesse van fabrikanten om bekende Apple producten als iPod en iPhone te integreren in hun audioapparatuur. We hebben het dan over bijvoorbeeld docking stations op versterkers, CD-spelers, radiowekkers, multi-roomsystemen (audio), enz.

Nieuw is dit gegeven natuurlijk niet, denk maar aan de populaire Bose, Logitech of JVC speaker docks voor je iPod of iPhone. Interessant is wel dat er steeds meer producten op de markt komen waarbij jouw iPhone, iPad of iPod touch gaan functioneren als afstandsbediening (via een app) of als muziekdatabase. Wanneer fabrikanten al deze functies gaan integreren tot één geheel wordt het leven net iets makkelijker voor iedereen die wat extra geld wilt uitgeven aan gemakszucht voor hun audio- en video ervaring.

Dus, wat hebbben we gezien, geleerd en ervaren? Ga voor je dit artikel begint te lezen alvast een kop koffie halen en zet je klaar om even weg te dromen.

We kwamen omstreeks 14u aan in ‘Salon de Romree’ (Grimbergen, België). Onze eerste indruk was positief. We wandelden door een mooie tuin richting de verschillende zalen, ondergebracht in een gerestaureerde hoeve. Er waren in totaal drie zalen waarin ondermeer Artsound, Canton, Onkyo, Aton, Klipsch, Roth, Olive, McIntosch (geen link met Apple) en Redeye hun plaats hadden. We starten onze ronde bij de eerste drie audiomerken.

Na onze naamkaartje te hebben ontvangen, was het betaalbare Artsound als eerste aan de beurt. Alle vertegenwoordigers liepen rond in en felblauwe T-shirt met een oranje Artsound logo op de borst. Persoonlijk vonden we het een lelijke shirt (zie foto), maar de vriendelijke jonge dame liet ons weten dat we allemaal een exemplaar zouden krijgen op het einde van de rit. Leuk om aan te doen bij het verven van onze redactie denken we dan. Ok, wat was leuk?

De eerste producten waarmee we kennis maakten, waren de speaker docks IPD2, AS-A275i en AS-A400i (zie onderstaande foto). Het eerste docking station is een multisource reader. Simpel gezegd: het is een wekker voorzien van een docking station voor je iPod en/of iPhone waarin ook een SD-kaartlezer en een USB-poort zitten verwerkt. Je bedient je ingeplugde Apple product via 8 multifunctionele knoppen of gewoon via de bijgeleverde afstandsbediening. Echt groot is het apparaat niet en dat hoor je ook aan de geluidskwaliteit. Richtprijs? Voor 129 euro is het hebbeding de jouwe.

De tweede speaker dock was de AS-A275i. Hier zie je duidelijk dat focus op de luidspreker ligt. Het toestel bedienen doe je met een afstandsbediening of gewoon rechtstreeks via je ingeplugde iPod. Uiteraard hebben we dit even getest. Even de iPhone 3GS ingeplugd, en hopla, leuk geluid! Verder waren de zwarte of wit gelakte behuizingen niet slecht. De richtprijs voor dit product is 199 euro.

We beëindigden onze Artsound toer met de AS-A400i. Deze docking heeft een tuner, LCD scherm, RCA input (rood en witte tulpstekker ingang) en een iPod aansluiting. Het viel op dat Artsound met dit product voornamelijk de focus legde op de kwaliteit van het geluid. Het was een speaker met docking in plaats van een docking met speaker. Kopen? 249 euro en je bent dj in eigen huis.

Volgende in rij was Canton. Deze luidsprekers van Duitse makelij hebben niet meteen een link met Apple, maar we laten je alvast even dromen. Helaas kunnen we het jullie niet laten horen, wel laten zien. Op onderstaande foto staat onder andere de Reference 1.2DC. Met zijn 900watt blaas je niet alleen je vriendin naar huis, maar ook je zuurverdiende euro’s. De speakertoren kost slechts 10.000 euro en je hebt er ineens een leuk meubel in pianolak bij. Begin alvast te sparen.

Even voortspoelen: de bedrijven Audioscape en AV4U, invoerders van ondermeer Klipsch, Aton, Olive en Roth waren ook aanwezig. Eye-catchers van de stand waren de nieuwe Olive O4HD muziekserver en de Roth MC4 docking station.

De Olive O4HD is werkelijk een fantastisch apparaat voor alle mensen met een grote CD collectie en die liefst zo weinig mogelijk met een computer willen werken. Wat is het? Concreet is de Olive O4HD een muziekserver waar je CD’s mee kunt rippen en branden met als eerste doel een backup te maken van je muziekcollectie. Ten tweede kan je met deze server, en dat is wel de essentie van het hele apparaat, muziek streamen in een bepaalde ruimte. Dankzij de interne harde schijf tot 2tb, een ethernetpoort, HDMI-uitgang, USB aansluiting en Color Touch navigatie scherm is het apparaat met een prijskaartje vanaf 999 euro best wel te pruimen. Een apparaat zoals dit krijgt hier pas een vermelding als werkelijk iets te maken heeft met onze Apple minds. Dankzij de naadloze integratie van de server met je iTunes bibliotheek en de bediening via een gratis app op je iPhone of iPod touch is het zeker en vast een aanrader voor iedere muziekliefhebber.

Vervolgens, als echte eye-candy, was er de MC4 docking station van Roth. Het ding ziet er niet alleen leuk uit, het klinkt ook goed! Nadelig is misschien wel de warmte dat het apparaat uitstraalt en de niet-compatibiliteit met iPhone 4. Wel voordelig is dat je het docking station kan gebruiken tijdens koude winteravonden om je kleine kamertje op te warmen of om je Royco Minute Soup klaar te stomen (sense the tone). Naast deze leuke faciliteiten kan je ook je laptop of eender welk apparaat aansluiten via de 3,5mm jack aansluiting. Weet wel dat je voor deze versie ongeveer 350 eurotjes zal moeten neertellen.

Intussen zijn we aangekomen bij Redeye. Toen we de ruimte binnenkwamen, werden we meteen vastgegrepen door een standhouder. Hij liet ons hun Redeye systeem zien. Met dit systeem kan je je iPhone of iPod Touch omtoveren tot een universele afstandsbediening. Het enige wat je nodig hebt is een speciaal docking station. Dit docking station staat draadloos in je thuisnetwerk en maakt via infarood contact met je apparaten. De bedoeling is dat je via een app op je iPhone je apparaten gaat inladen. Op deze manier kan je in principe elk toestel (met infarood bediening) in je huis bedienen. Nieuw is het systeem niet, want het bestaat al sinds 2009. Wel nieuw is dat er vanaf heden ook een iPad app uit is, alsook een iPad docking station. Wil je zien hoe het werkt? Hier is alvast een filmje.

De laatste zaal die we bezochten, werd bezet door mensen van McIntosch. We hadden er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, althans niet in de audio industrie, maar blijkbaar was ‘kijken mag, aanraken niet’ hier wel op zijn plaats. Ondanks het spuuglelijke, alienachtige design en het dure prijskaartje, kunnen deze versterkers best veel watt produceren (tot 2kw). Bovendien zijn ze helemaal niet handig. De versterkers hebben een ontoegankelijke vorm. Ze zijn breed, hoog en produceren bovendien veel hitte.

Waarschijnlijk zijn we hier veel te kritisch, want waarom kosten deze apparaten anders zoveel geld? Juist ja, intern is het beest meer dan OK. Versterkertje kopen? Gelieve jezelf te bewegen naar kassa 3 met een budget boven 15.000 euro. De reden waarom we dit hier even vermelden, is omdat we toch een link zien met Apple maar toch ook weer niet, drie keer raden.

Na een kleine drie uur hadden we alles gezien. Althans dat dachten we toch … we hadden niet gerekend op dit:

Welk audiospeeltje wil jij?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Audio gadgets, niet voor Wattjes
Sluiten