Google zit Apple op de hielen met cloud-based muziekdienst

Door: Statenweg - 27 reacties

Deze week stond in het teken van nieuwe iPods en iTunes 10 met Ping, een sociaal netwerk voor muziek. Wat echter ontbrak was de mogelijkheid om muziek te streamen vanuit de ‘cloud’. Als we de geruchten geloven heeft Apple nog geen goedkeuring van de platenbazen.

De tijd begint echter te dringen voor iTunes. Reuters meldt namelijk dat Google eveneens met de muziekindustrie praat over het opzetten van een ‘digitale kluis’ voor muziek met de mogelijkheid om de deuntjes op elk moment te streamen. Daarnaast zou het bedrijf broeden op een iTunes-concurrent met à la carte muziekdownloads. Google’s VP of Engineering Andy Rubin is optimistisch en hoopt dat de dienst al voor Kerstmis live gaat.

Apple heeft de digitale verkoop van muziek weliswaar in gang gezet, maar door het grote marktaandeel van 70% voor digitale muziekverkoop in de VS hopen muzieklabels op meer concurrentie in de markt. Zij beschouwen Google machtig genoeg om het tegen iTunes op te nemen. Hoewel de licentiedeals met Google nog niet ondertekend zijn, lijkt het dus onwaarschijnlijk dat de muziekindustrie dwars gaat liggen.

De markt voor mobiele apparaatjes als de iPhone, iPad en Android-toestellen groeit hard. Een kans voor de industrie om te profiteren van mensen die onderweg muziek willen luisteren en kopen.

Ondanks de invloed die Google heeft, is het niet vanzelfsprekend dat een muziekdienst ook gelijk succesvol wordt. Neem als voorbeeld Amazon, dat sinds 2007 online mp3’s verkoopt, maar nog altijd een marktaandeel heeft van nog geen 12%.

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  mchl

  Ik moet idd nog maar zien of Google iTunes en Ping kan overtreffen. Dan moet je wel van goede huizen komen imho.

 • Profielfoto
  Patrick101

  Denk namenlijk ook niet dan een itunes gebruiker gaat overhalen. Laat Google maar lekker met chrome en gmail spellen. Mischien dat android op hun muziek platform kan maar dan heb je het denk ook wel gehad.

 • Profielfoto
  mister@

  Ook ik zie google iTunes nog niet zo snel evenaren, maar ik moet zeggen blij te zijn met deze ontwikkeling. Een beetje concurrentie is wel zo gezond, voor zowel de muziek industrie alsook ons consumenten.

 • Profielfoto
  soeperfriek

  ‘muziek met de mogelijkheid om de deuntjes op elk moment te streamen’

  Spotify anyone? Ik moet eerlijk zeggen dat ik iTunes met mijn 60GB muziek bibliotheek al maanden niet meer heb geopend….

 • Profielfoto
  DNibbeling

  Wat ik in iTunes nog graag zou zien is draadloos synchroniseren. Dit is iets wat ik al lang had verwacht. Meestal sync ik mijn iPhone niet eens omdat ik meestal geen zin heb om extra die kabel te pakken voor het syncen. Verder vindt ik een beetje gezonde concurrentie niet erg. Misschien gaan we dan weer terug naar 99 cent per nummer in plaats van (meestal) 1,29 euro.

  We gaan het zien. Al denk ik ook niet dat ik dan ineens over zou stappen naar een andere online winkel voor muziek. iTunes evenaren lijkt me lastig, iTunes vindt ik namelijk zeer eenvoudig werken, navigatie is supersimpel en snel. Kortom, ik moet het nog zien!

 • Profielfoto
  kawouter

  Op zicht heeft google wel een goed uitgangspunt als zij hun eigen Social Media platform Orkut (120 miljoen profielen) daarvoor gaan inzetten. Als ze dat kunnen koppelen (net als apple nu doet met itunes en ping, andersom dus) dan zie ik dat nog wel eens slagen.

 • Profielfoto
  iFlorens

  Eerst duikt Google op als Internetbrowser, Telefoonplatform, Maildienst, weetikveel wat allemaal. Ze nemen alles over. Nu komen ze weer met een muziekdienst, in 2020 zitten ze in het parlement en in 2030 is de Eigenaar van Google president van de VS.

  Naja ze doen hun best maar:P

 • Profielfoto
  Lexis

  Eerst duikt Google op als Internetbrowser, Telefoonplatform, Maildienst, weetikveel wat allemaal. Ze nemen alles over. Nu komen ze weer met een muziekdienst, in 2020 zitten ze in het parlement en in 2030 is de Eigenaar van Google president van de VS.

  Naja ze doen hun best maar:P

  Precies. Mijns inziens doet Google zich voor als concurrent, terwijl ze undercover al bijna monopolist in iedere branche zijn.

 • Profielfoto
  MacHanker.

  Apple is vaak genoeg niet de eerste of de snelste maar wel de beste. Gaat in de streaming dienst ook gebeuren.

 • Profielfoto
  kawouter

  Ik denk dat wat dat betreft google wel moet. Ik denk namelijk dat over een aantal jaar de hele zoekmachine google nouwlijks meer word gebruikt. Alle communicatie en zoeken gaat dan via sociale netwerken. Dat merkt google ook en daarom willen ze overal een vinger in de pap hebben.

 • Profielfoto
  DutchMac

  Sinds ik Spotify heb ondekt geen iTunes meer aan gehad.. Lol, download zelfs geen muziek meer…. Spotify rules!

 • Profielfoto
  kawouter

  Zelfde hier. Alleen dan via grooveshark. Daarnaast blijf ik altijd zelf naar platen en cd’s luisteren.

 • Profielfoto
  1984

  Ondanks de grote achterstand van Google op Apple als het aankomt op muziek – iTunes heeft zo’n 160 miljoen gebruikers en is al zeven jaar actief – kan het bedrijf toch serieuze concurrentie betekenen voor Apple.

  Telefoons die uitgerust zijn met Android behaalden namelijk in het tweede kwartaal van dit jaar een leidend marktaandeel in Amerika en liet de iPhone van Apple daarmee achter zich. Analisten verwachten dat Androidtelefoons volgend jaar wereldwijd een leidend marktaandeel zullen hebben.

  http://www.nu.nl/internet/2325930/google-lanceert-kerst-itunesconcurrent.html

 • Profielfoto
  kawouter

  hahahaha super grappig. hebben jullie gezien dat de advertentie in het midden van de tekst een Ipad is? haha. In ieder geval bij mij wel.

 • Profielfoto
  1984

  En jawel hoor , eerst het gedonder over Adobe Flash, Steve jobs is een slecht verliezer door constant zijn concurrente er onder uit te halen, echter hij is al eerder gewaarschuwd, het is een tikkende tijdbom die Steve jobs heeft geplaatst.

  Zoekgigant Google is niet te spreken over een opmerking van Apple-directeur Steve Jobs. Deze liet tijdens de presentatie van de nieuwe iPods woensdagavond weten dat hij vermoedt dat zijn ‘concurrenten’ de activatienummers van nieuwe smartphones en mediaspelers opblazen.bron

  De Europese Commissie gaat samen met de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) onderzoeken of Apple de Europese concurrentieregels overtreedt.

 • Profielfoto
  1984

  hahahaha super grappig. hebben jullie gezien dat de advertentie in het midden van de tekst een Ipad is? haha. In ieder geval bij mij wel.

  welke advertentie..?

 • Profielfoto
  kawouter

  O nu is ie inderdaad weg. Ik kreeg een advertentie van Nu.nl op de iPad.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Wat Google zal vergeten is dat muziek kopen een beleving moet zijn.

 • Profielfoto
  EWH

  Wat Google zal vergeten is dat muziek kopen een beleving moet zijn.

  *zucht* Alsof dat in de iTunes Store een hele happening is… Klik en koop, goh wat een beleving is me dat zeg…:thumbsdown:

 • Profielfoto
  leovanh

  Het is volstrekt logisch dat Android het in aantallen gaat overnemen. De consument heeft meer keuze in toestellen en software. Groot deel van de markt gaat niet voor de goede kwaliteit in combinatie met de beperkingen die Apple biedt.
  Concurrentie is alleen maar gezond. Ik hoop wel dat de google-variant ook geschikt is voor andere platforms dan Android.

 • Profielfoto
  katteman

  ’t Zijn precies een stel kleine kinderen die van Google.
  Steek ze samen in een zak met die pipo’s van Microsoft en laat ze daar zitten.
  Die van Sony mogen er ook bij.

 • Profielfoto
  ernst.

  Ik zeg dat Jobs over een tijdje als deze Google dienst succesvol blijkt en wat van Apple’s aandeel aftroeft,Jobs weer een koffie moment in scene gaat zetten zoals voorheen op dat terrasje in Cupertino om even de goede verstandhouding te benadrukken en zoete broodjes te bakken.
  Ik zeg Go Google!

 • Profielfoto
  .Daan

  Ik vrees dat dit de zoveelste flop gaat worden voor Google. Mensen associëren Google immers met gratis. Daar past een muziekwinkel niet echt bepaald bij…

 • Profielfoto
  macker

  Misschien met heel veel reclame.

 • Profielfoto
  MacBooky

  Ik geloof toch echt mijn ogen niet … staat er nou echt dat de platenlabels wel wat meer concurrentie zouden willen?

 • Profielfoto
  Double_UK

  @ MacBooky

  Je moet het als volgt lezen: Platenlabels willen meer bedrijven tegen elkaar uitspelen. Nu zitten ze vast aan Apple (iTunes). Als er meerdere kanalen zijn hebben zij weer de keuze en kunnen ze weer eisen (lees: hogere prizen) stellen

 • Profielfoto
  Petje

  Google moet niet te machtig worden, want straks heeft Google overal de vinger in de pap en hebben we zelf niets meer te vertellen.
  Ik “Google” dan ook minimaal en probeer andere diensten te vinden die niet door Google worden beheerst.