BB PlayBook: iPad voor grote mensen

Door: Koen van Tongeren - 47 reacties

Na maanden van speculatie heeft Research in Motion, beter bekend als de maker van Blackberry telefoons, vandaag officieel aangekondigd met een tabletcomputer te komen, gericht op de zakelijke markt. De 7 inch tablet krijgt echter een verrassend speelse naam: PlayBook.

De specificaties van de PlayBook zijn veel belovend: een 1024×600 multitouch scherm, DualCore 1 Ghz processor, 1 GB RAM en twee camera’s: 3 megapixels aan de voorkant, 5 megapixels aan de achterkant. Er zit een USB en HDMI poort ingebouwd en als klap op de vuurpijl kan de PlayBook moeiteloos omgaan met Flash websites en video’s. Stuk voor stuk punten waarop het apparaat de iPad voorbij streeft.

Eigenlijk lijkt er maar weinig aan te merken op de PlayBook. Het enige grote gemis is het gebrek aan 3G. De PlayBook kan alleen via WiFi het internet op, of door gebruik te maken van de verbinding van een BlackBerry toestel. Het geringe aantal en de beperkte kwaliteit van Apps voor het Blackberry OS kan nauwelijks een gemis genoemd worden. Zakelijke gebruikers hebben immers betere dingen te doen dan Angry Birds spelen. Veilige verbindingen, zakelijke tools en integratie in bedrijfsnetwerken is veel belangrijker voor een zakelijke tablet, en laat dat nou net zijn waar RIM in uitblinkt.

Des te verrassender is het dat de eerste promo van de PlayBook vooral focust op foto’s, video’s, muziek en andere futiliteiten waar de zakenman of -vrouw doorgaans niets van moet hebben. Het grote voordeel waar RIM gebruik van kan maken is juist dat veel bedrijfsnetwerken al helemaal zijn ingericht voor Blackberry apparatuur. Waar systeemebeheerders doorgaans vies kijken bij woorden die met ‘i’ beginnen, wordt de Blackberry, en zometeen dus ook de PlayBook met open armen ontvangen.

Het succes van de PlayBook zal dan ook afhangen van de durf van RIM om niet de consumentenmassa achter zich te willen scharen, maar zich puur te focussen op de zakelijk gebruiker. Overigens heeft het bedrijf nog genoeg tijd om hun marketingstrategie op orde te krijgen. Pas in het eerste kwartaal van 2011 zal bekend gemaakt worden wanneer de PlayBook uitkomt, en wat ie moet gaan kosten. Dat geeft Apple dus ook nog alle tijd om met een passende iPad 2.0 aanval te komen. Steve Jobs is in ieder geval niet onder de indruk van de PlayBook. Hij schijnt het apparaat afgedaan te hebben als ‘lackluster RIM job’.

Wat vind jij van de PlayBook?

Reacties

47 reacties
 • Profielfoto
  Makkiej

  Als het zo soepel werkt ziet het er veel belovend uit, wat ik echter aan ervaring heb overgehouden is dat dat meestal (behalve bij apple tot nu toe) niet het geval is, en overduidelijk is het in het filmpje ook niet de echte footage van de Pad zelf, maar erin gemonteerd, dus eerst zien/voelen, dan geloven.

 • Profielfoto
  wimjan

  Weer één uit de serie “It is better to steal something good then to invent something bad”.
  Nu nog zien of ze het product ook op de markt kunnen brengen…

 • Profielfoto
  Gastonw

  “Steve Jobs is lijkt…”?

 • Profielfoto
  Gfive

  helaas al meer oud nieuws. En tja apple komt, als de geruchten kloppen, begin 2011 met de Ipad 2.

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Ik vind het formaat wel een voordeel, lekker compact. Anderzijds, wat is dan nog het verschil met een te groot uitgevallen telefoon? Ik dacht laatst iets gelezen te hebben over een telefoon met 5″ scherm?

 • Profielfoto
  So Klear

  Meestal maak ik er niet zo’n punt van als concurrenten goede ideeën van elkaar kopiëren, maar dit apparaat is werkelijk inspiratieloos.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Los van het feit dat het een regelrechte iPad kloon is qua uiterlijk, het hele ding is nog niet te koop, nauwelijks een gevaar voor de iPad dus, en zodra het ooit te koop zou komen, is de iPad vast weer een stap verder vooruit.

 • Profielfoto
  Gastonw

  Kijk, nou kan je wel zaniken over dat het gejat is, maar al de door Apple uitgebrachte apparaten zijn ook niet allemaal zelf verzonnen.
  Ik vind het apparaat zelf er niet zo mooi uitzien als de iPad, maar toch, ze benadrukken de punten die de iPad mist

  Achja, Apple heeft genoeg tijd om een iPad II uit te brengen; de BB PlayBook komt toch pas Q2 2011

 • Profielfoto
  .Robin

  @WimJan; Wat een bullshit uitspraak. ’t Feit dat ie een zwarte rand heeft maakt het geen iPad Look-a-like. Dan kan je net zo goed zeggen dat elke touch-smartphone die op de markt is een iPhone rip-off is omdat-ie een touchscreen heeft. Apple was echt niet de eerste met een Tablet. Het OS lijkt van geen kant op elkaar en de hardware is vele malen beter. Dit fuckingfuck ding kan tenminste normaal op een TV worden aangesloten en heeft USB.

  Ik ben benieuwd of ’t wat word. Ik heb d’r een hard hoofd in, maar dat had ik ook met de iPad. Vind ik ook nogsteeds een on-product. Ik snap het doel van de iPad echt maar dan ook echt niet. Je kan er niks extra mee wat je met een laptop/iphone zou kunnen doen.

 • Profielfoto
  1984

  De BlackBerry Playbook zou eigenlijk BlackPad heten:wink:, Hij bied in ieder geval veel meer mogelijkheden, enfin specificaties:
  • 7 inch lcd multitouch scherm  1024 x 600 pixels
  • BlackBerry Tablet OS met multiprocessing en multitasking
  • 1 GHz dual-core processor en 1 GB RAM
  • twee camera’s, de achterste ondersteunt 1080p HD videoopnames
  • HDMI video output
  • wifi en bluetooth, latere modellen met 3G en 4G
  • 130mm x 193mm x 10mm, 400 gram

 • Profielfoto
  snipper

  Het meest opvallend is uiteraard dat deze PlayBook Flash kan! (Kommaar, kommaar, kommaarrr…) wat nou niet bepaald het eerste is waar je aan denkt bij zakelijke gebruikers, de belangrijkste doelgroep van RIM. Dus toch voor consumenten?
  .
  Het is niet waarschijnlijk dat Apple binnen een jaar na de eerste iPad met een iPad 2.0 zal komen, met opzienbarende nieuwe functies. Dat kost veel tijd en testen en kan niet even snel omdat RIM met een concurrent komt.
  .
  Uiteindelijk is het alleen maar stimulerend voor Apple dat er concurrentie komt. Zonder competitie worden bedrijven arrogant en lui.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het werken met de touch-screen heeft Apple toch echt het best in z’n vingers. Natuurlijk heeft dit ding features die de iPad nog vreselijk mist. Twee of tenminste 1 camera, USB, maar ik hoop dat de iPad 2 dit allemaal wel heeft.
  Verder graag Office erop en de mogelijkheid ermee te bellen. Lijkt mij heel logisch en handig, vooral voor de zakelijke markt. Specificaties van de Playbook (hoe halen ze het in hun hoofd het ding zo te noemen! Dat is wel een regelrechte misser, tenzij ze alleen tieners willen aantrekken) zijn verder OK.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  En tja……het mag er dan op lijken, maar het IS gewoon geen iPad……!
  Net als al die iPhone klonen, het lijkt er wel op en hier en daar zie je een feature de erbij zou kunnen, maar het IS gewoon geen iPhone.
  Apple is en blijft toch de trendsetter met de basisproducten, al lopen ze daarna door hun marketingstrategie van langzaam het apparaat in volgende versies uitbouwen dan weer een tijdje achter.

 • Profielfoto
  katteman

  Irritante reclame.
  Wat je hieruit kan leren is dat Apple op de juiste weg zit want iedereen kopieert hun apparatuur.
  Zomer 2011 komt PadMan van Sony.

 • Profielfoto
  Electr0n

  Allereerst wil ik zeggen dat het een leuk dingetje is en eigenlijk stiekem wel een grote concurrent kan zijn voor de iPad. Er komt een SDK kit uit zodat developers al games en applicaties kunnen ontwikkelen. En als dit goed gaat lopen, dan is het zeker een concurrent.

  Want je kan zeggen wat je wil, maar qua hardware is de iPad niet geweldig vergeleken met de BB. Als mensen dat zien en aandurven. Ben ik benieuwd wat de iPad 2.0 gaat bieden dan.

 • Profielfoto
  NickBook Pro

  Ik ken veel mensen met een Blackberry. Op de vraag waarom ze daarvoor hebben gekozen antwoorden ze bijna allemaal: “Doe mij maar gewoon een toetsenbord: dat hele touchverhaal ‘kan ik niet’ / ‘is niets voor mij’ “.

  Waar is het keyboard op de Playbook?

  Overigens echt de slechtste productnaam als je iets als serieuze zakelijke tabletcomputer op de markt wil zetten. Playbook klinkt meer als een grote Playstation Portable:-)

 • Profielfoto
  wolfje

  Waarom die stemmingmakerij in zo’n ‘analyse’ (die overigens uit eweek komt). Ik bedoel het tekstje dat Steve Jobs de playbook als ‘lackluster RIM job’ afgedaan zou hebben. Deze uitspraak is gelanceerd door de twitteraar funnyordie, die er van houdt om funny uitspraken te lanceren omdat dat fun oplevert. Maar onemorething heeft toch wel meer pretenties dan het verspreiden van hele en halve verzinsels.:confused:

 • Profielfoto
  Ree

  Ben ik de enige die zich afvraagt waarom niemand, zelfs de RIM niet op de specs pagina van dit ding, praat over battery-life?
  Ben er wel benieuwd naar. Maar omdat iedereen zijn mond erover houdt zal dat wel enorm kort zijn.

  Verder; dit ding is van plastic. De iPad van Aluminium en glas. Ook een niet te verwaarlozen verschil.

 • Profielfoto
  iJeroen

  Ziet er veelbelovend uit, hoewel het scherm veel te klein is voor een degelijke tablet, dit is eerder een grote telefoon.

  De iPad was perfect om de tablet naar de grote massa te krijgen, maar ik hoop nu echt dat de volgende generatie qua functionaliteit dichter bij mijn MacBook komt inplaats van mijn telefoon, anders vrees ik dat Apple’s marktaandeel weer behoorlijk zal gaan dalen als dit apparaat ook zo werkt als in de video te zien is.

 • Profielfoto
  Tempest

  Ik hoop dat de multitasking beter werkt dan bij Apple. Daar kan ik bevoorbeeld geen groot bestand van dropbox op de achtergrond laten downloaden terwijl ik ondertussen OMT lees (bijvoorbeeld).

  Voor de rest ziet het er een kopie van de iPad uit. Zelfs een zwarte rand rond het scherm. Hardware specs zien er alvast wel beter uit.
  Toch ga ik het niet kopen, tenzij het maar half zoveel kost als een iPad.

 • Profielfoto
  iSponge

  Whaha.. eerst noemen ze een zakelijk product ‘Playbook’ en daarna maken ze ook nog een promo filmpje die allerlei functies laat zien waar de ‘zakelijke markt’ totaal niet op zit te wachten (/nodig heeft). Iets in mij schreeuwt constant “YOU’RE DOING IT WRONG!!!”.
  .
  Apple richt zich niet hoofdzakelijk op de zakelijke markt, ze weten zelf ook wel dat hun ‘customer base’ bij consumenten vele male groter is dan in de zakenwereld, dat kun je dan ook duidelijk zien aan wat ze allemaal doen en hoe ze het doen. RIM slaat hier naar mijn idee dan ook weer compleet de plank mis.

 • Profielfoto
  MadDonna

  Eerst maar eens eentje in handen.

 • Profielfoto
  scully

  Eerst maar eens eentje in handen.

  Idd. Zolang dit apparaat nog niet op de markt is, is het vapourware.

 • Profielfoto
  MadSven

  ‘Het enige grote gemis is het gebrek aan 3G’ … Wat een lariekoek.
  Alsof het heel praktisch is om met zo’n onding in een bus, tram, of wat dan ook te zitten. Om nog maar te zwijgen over de kosten en bereikbaarheid van de providers. Boven alles, die hele tablet hype van Apple, BB of wie dan ook kan me gestolen worden.

 • Profielfoto
  paradoxdesign

  Waar systeemebeheerders doorgaans vies kijken bij woorden die met ‘i’ beginnen, wordt de Blackberry, en zometeen dus ook de PlayBook met open armen ontvangen.

  Bovenstaande Quote gaat mij even geheel voorbij…..Als systeembeheerder ben ik veel apparaten tegengekomen die met corporate systemen moeten communiceren maar met de “i” producten eigenlijk nooit zo fijn gewerkt als met de andere Windows based apparaten..
  De iPhone en iPad integreren vrijwel naadloos in netwerken, exchange servers en VPN verbindingen…zonder problemen…
  Windows, Symbian en overige apparaten hebben mij en mijn colllega’s veel hoofdbrekens bezorgt!! Vreemde stelling…de meeste systeembeheerders gaan glimmen bij “i” producten!!

 • Profielfoto
  Oppie

  Eerlijk gezegd vind ik het hele verhaal een kul-verhaal.
  Weinig feiten en veel, niet waar te maken aannames.

  De enige duidelijke conclusie hier voor mij is dat elk artikel hier op OMT wordt neergekwakt, ook als het inhoudelijk een waardeloos gedrocht is!

 • Profielfoto
  Trat

  Beettje aan de dikke kant, of ligt dat aan mij? Anyway, begin steeds meer het gevoel te krijgen dat 1Gb en een dual-core CPU ook in de iPad 2 komen. Die 1GB lijkt mij haast zeker.

 • Profielfoto
  Julian Gijsen

  Hoewel ik de naam ongelukkig gekozen vind (een beetje kinderachtig) denk ik dat dit ding nog wel eens een succes kan worden…

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Naam past niet bij positionering.
  ‘Play’ hoor je vooral in vrije tijd-producten. Play Doh, PlayStation, Playboy, Player.. Etc.

 • Profielfoto
  KingChaos

  Awesome! Dus hij projecteert op bushokjes, bureaus en ramen! In high-res! Ik moet dat ding zeker hebben!!!

 • Profielfoto
  EWH

  Sommige reacties hier laten maar weer eens zien hoe infantiel de Apple-community is. Zonder enige realiteitszin of wat dan ook. Volgens mij zitten zinnen als “Weer een kopie van de iPad, die gaat toch wel mislukken” ergens voorgeprogrammeerd, klaar om meteen gebruikt te worden als er hier een concurrent wordt aangehaald… Non-argumenten worden aangehaald, alles wordt al meteen als een enorme bedreiging gezien, etc. Het is lachwekkend aan het worden hier. Mijn beeld van ‘hippe’, ‘anders willen zijnde’ mensen die Apple gebruiken wordt steeds minder. Het is als met veel merken (en zelfs voetbalclubs), zodra iets het goed doet komen er hordes wanne-be’s ernaartoe en vern**ken de boel…:sealed:

 • Profielfoto
  Apaja

  In de Verenigde Staten heeft het woord “playbook” een andere betekenis dan de letterlijke vertaling in het Nederlands. Een playbook is een soort strategisch boek dat bij verschillende sporten wordt gebruikt. In het playbook staan aanvalstechnieken etc. Google ook even op “playbook” voor meer uitleg.

 • Profielfoto
  themacs

  Heb geen probleem met de concurrentie, de iPad heeft als eerste bewezen dat er wél een grote markt kan zijn voor tablets.
  De opgegeven specs zijn beter dan de iPad, duo processor, dunner, compacter,…
  maar zoals iemand hier al zei, geen woord over de batterijduur… Laat dat nu net één van de sterke punten van de huidige iPad zijn.
  Ik ben eens benieuwd naar de echte vergelijkende reviews (en ook naar de prijs trouwens).

 • Profielfoto
  Uxmal

  Eerste reactie: boosheid, wat een jatwerk weer. Na enig nadenken: concurrentie is goed voor de ontwikkeling van de Ipad. Naam is beter dan iPad.

  Terzijde: Naast een iPhone voor privé voor werk (helaas) een BB. Enige voordeel van BB is de onkwetsbaarheid en de batterijtijd. En dat zijn wel heel belangrijke dingen.

 • Profielfoto
  ronald

  Het ziet er zeer veelbelovend uit.

  Ja, ik heb de Ipad.

  Maar usb zou toch wel handig zijn.

  Net zoals mogelijk andere features.

  Echter, wat is nu het mooiste aan de huidige Ipad. Niets gaat fout.
  Als ik hem zelf niet gebruik – en hem even doorgeef aan familielid – dan geen problemen met vastlopers of wat dan ook.
  En ik denk dat dit met multitasken mogelijk gaat ontstaan. Vergeten om programma’s af te sluiten etc.
  Ik zie de Ipad dus als mogelijk media tool voor ook ouderen. Maar dan geen multitasken.

  Waar ik hem voor gebruik? Om eenvoudig mail te checken, te surfen, nieuws bij te houden , boeken te lezen, foto’s te laten zien, muziek te draaien.
  Zeker als ik snel mail wil checken en mijn mac’s zijn uit (ja, ik zet ze lekker uit) dan kan je via de Ipad heel snel je mail checken.
  Dus, ‘ s ochtends en ‘ avonds.
  En om mee te nemen als je op vak bent. werkte prima .

 • Profielfoto
  EWH

  Eerste reactie: boosheid, wat een jatwerk weer. Na enig nadenken: concurrentie is goed voor de ontwikkeling van de Ipad. Naam is beter dan iPad.

  Terzijde: Naast een iPhone voor privé voor werk (helaas) een BB. Enige voordeel van BB is de onkwetsbaarheid en de batterijtijd. En dat zijn wel heel belangrijke dingen.

  Ik denk dat in jouw wereld alles met een touchscreen dan wordt gezien als jatwerk van Apple??:confused:

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Je kan er niks extra mee wat je met een laptop/iphone zou kunnen doen.

  Dan heb je de iPad nog steeds niet begrepen en moet je er vooral ook geen kopen. Persoonlijk vind ik de iPad veel handiger dan een laptop (die ik overigens ook eentje heb, maar toch echt voor andere doeleinden gebruik dan de iPad).

  iPad:
  – snel lekker even losjes internetten & mailen
  – video kijken
  – Twitter
  – eigenlijk alles wat een “vluggertje” vergt:grin: Het ding start namelijk in 1 seconde op en dat is bij een laptop wel anders

  laptop:
  – serieus werken (Word, Excel)
  – eigenlijk alles waarbij veel tekst moet worden getypt.

  Voor sommige dingen is een iPad echt wel veel handiger dan een laptop.

 • Profielfoto
  Cea

  Het enigste dat ik hier lees is: oh concurrentie ten aanval en maak er gehakt van.
  shame shame , objectief zijn is er niet meer bij.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Sommige reacties hier laten maar weer eens zien hoe infantiel de Apple-community is. Zonder enige realiteitszin of wat dan ook. Volgens mij zitten zinnen als “Weer een kopie van de iPad, die gaat toch wel mislukken” ergens voorgeprogrammeerd, klaar om meteen gebruikt te worden als er hier een concurrent wordt aangehaald… Non-argumenten worden aangehaald, alles wordt al meteen als een enorme bedreiging gezien, etc. Het is lachwekkend aan het worden hier. Mijn beeld van \’hippe\’, \’anders willen zijnde\’ mensen die Apple gebruiken wordt steeds minder. Het is als met veel merken (en zelfs voetbalclubs), zodra iets het goed doet komen er hordes wanne-be\’s ernaartoe en vern**ken de boel…:sealed:

  Jouw reactie op de ‘infantiele, voorgeprogrammeerde’ reacties doet gelukkig niet aan een copy-paste actie denken… :slant:

 • Profielfoto
  Ostinato

  Wat mij vooral opvalt is hoe weinig je van het apparaat zelf te zien krijgt in dit filmpje. Ben benieuwd of echte hands-on demo’s net zo’n soepele bediening laten zien als die van de iPad.

 • Profielfoto
  iFlorens

  Dat reclame filmpje doet me aan alles behalve zakelijk denken, maar het is wel een mooi filmpje. Voor de rest ziet hij er even groot uit als de iPad in dat filmpje? En als hij zo zakelijk is heb je ook niets aan een camera? Beetje dubbel op allemaal. Nouja ik zie net allemaal wel. Bljf het een misleidend filmpje vinden.

 • Profielfoto
  EWH

  Sommige reacties hier laten maar weer eens zien hoe infantiel de Apple-community is. Zonder enige realiteitszin of wat dan ook. Volgens mij zitten zinnen als “Weer een kopie van de iPad, die gaat toch wel mislukken” ergens voorgeprogrammeerd, klaar om meteen gebruikt te worden als er hier een concurrent wordt aangehaald… Non-argumenten worden aangehaald, alles wordt al meteen als een enorme bedreiging gezien, etc. Het is lachwekkend aan het worden hier. Mijn beeld van \\\’hippe\\\’, \\\’anders willen zijnde\\\’ mensen die Apple gebruiken wordt steeds minder. Het is als met veel merken (en zelfs voetbalclubs), zodra iets het goed doet komen er hordes wanne-be\\\’s ernaartoe en vern**ken de boel…:sealed:

  Jouw reactie op de \’infantiele, voorgeprogrammeerde\’ reacties doet gelukkig niet aan een copy-paste actie denken… :slant:

  Ben blij dat je dat opmerkt, het is inderdaad geen copy/paste-actie. Bedankt voor je observatie.:neutral:

 • Profielfoto
  Appintosh

  Wow, vet OS. Het apparaat zelf vind ik er wat minder uitzien, maar, als ik ooit het geld zou hebben zou ik ‘m gaan halen.

 • Profielfoto
  rastarobin

  Vind de naam al zeer kleuterschool gehalte hebben en verder weer lekker nageaapt.
  Hebben die lui nou niet eens eigen ideeen om iets totaal anders te verzinnen.
  Wat moet je nou in vredesnaam met een camera op een ipad of playbook?.
  Hij is te groot om een foto te maken of filmen en facetime daarvoor weer te zwaar dan ga je toch niet op de bank zitten en hem zo voor je houden de hele tijd.
  Ook gaat het snel vervelen om elkaars tronie elke keer te zien.
  En mocht je een keer elkaar willen zien dan ga je achter je macbook of imac zitten.
  Heb de ipad pas in huis en vind hem nu al onmisbaar om snel even te internetten of mailen dus de lichtere dingen en daar is die dan ook voor ontworpen dacht ik zo.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Apple fanboy prietpraat :thumbsdown:

  Zwaar ? deze playbook weegt amper 400 gram , lichter dan de meeste DSLR camera’s
  En het punt wat je zei over het foto’s trekken en filmen is ook al zoveel keer herhaald
  En weet je wat , dat is NIET het gene wat het belangrijkste uitmaakt van deze tablet , net zoals de camera op de iPod nano 5G dat was

  Het is gewoon een extra toeter of bel om de verkoop op te drijven
  Om toch die koper over de streep te halen
  Dat doet blackberry , samsung , sony en ja, zelfs uw heilige Apple doet het
  Want bij de iPad 2 komt die er ook
  En word die camera bij jouw in de hemel geprezen ook !

  Het is in mijn ogen een mooi product , met een zeer mooie GUI , goede hardware specs (USB , HDMI ! )
  En doet wat het moet doen ; internetten , video , mailen

 • Profielfoto
  Cerandox

  @wimjan

  Een paar jaar voordat de iPad werd aangekondigd had Microsoft al Windws-tablets, ze vonden het toen niet het juiste moment om ze op de markt te brengen. Nu hebben ze echter te lang gewacht en steelt Apple de show, maar origineel is het zeker dus niet van Apple. En deze tablet is ook niet in ontwikkeling gegaan nadat de iPad was aangekondigd, maar dik daarvoor, anders kan je nooit dit resultaat hebben en ik moet zeggend at ik onder de indruk ben.

 • Profielfoto
  haroldv

  Als zakelijke Ipad-gebruiker ben ik vooral nieuwsgierig naar de accuduur en opstarttijd.
  Hoe zit het verder met presentaties, prestaties (snelheid, opstarttijd)?