Belgische printmedia duiken op iPad

Door: Jens - 14 reacties

Gisteren maakte uitgeverij Corelio (van ondermeer De Standaard en Het Nieuwsblad) bekend dat haar iPad applicatie reeds 10.000 keer werd verkocht. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de gebruikers gemiddeld drie of meer keer per week de krant lezen op de iPad.

Naast Corelio zag ook Roularta Media het nut van de iPad. Momenteel heeft de uitgeverij haar kwaliteitsmagazines Knack (+ Le Vif/L’Express) en Trends gedigitaliseerd en toegevoegd aan Zinio, een app die toegang geeft tot honderden tijdschriften. Onlangs kondigde Roularta Media aan dat ze bezig was met het ontwikkelen van eigen iPad Knack app (lancering begin oktober). Ten slotte zouden haar andere publicaties zoals Trends, Sport Magazine en Data News nog tegen het eind van het jaar volgen.

In tegenstelling tot de vorige twee uitgeverijen, gaat die andere, namelijk De Persgroep, een app ontwikkelen waarin al haar Belgische en Nederlandse publicaties (8 in totaal) verwerkt zitten. Hieronder vallen ondermeer Het Laatste Nieuws, De Morgen, het Algemeen Dagblad en De Volkskrant

Ten slotte liet Mediafin (De Tijd en L’Echo) weten dat haar publicaties, net zoals die van haar conculega’s, het inmiddels bekende platform zullen betreden. Dieter Haerens, operationeel directeur bij Mediafin, vertelde ons dat de app van De Tijd (financieel dagblad) uitgerust zal zijn met specifieke tools voor beleggers en ondernemers.

Zoals je kan zien, de Belgische printmedia markt zit niet stil. Deze evoluerende trend zal ook een verandering teweeg brengen met betrekking tot de gebruikservaring, aldus Hans De Ridder, managing editor van De Persgroep:

De huidige generatie kranten-apps is sterk gericht op het weergeven van de gedrukte krant in haar oorspronkelijke lay-out. Ik ben ervan overtuigd dat deze manier van lezen steeds zal blijven bestaan op tablets als de iPad. Maar op een bepaald moment komt er een instroom van mensen die geen band hebben met de gedrukte krant, en die verwachten een heel andere gebruikservaring.

Gebruik jij al een app om je geliefde krant/magazine digitaal te lezen?

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  ex-macfreak

  Ook de beeldindustrie springt op de kar.

  Belgacom zal haar voetbalzender Belgacom TV begin oktober naar de iPad brengen en elk weekend 3 wedstrijden uit de Jupiler Pro League aanbieden tegen 3,5 euro per wedstrijd !

 • Profielfoto
  PatrickHopman

  Springen op een iPad is zonde.

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Ik vind het alleen jammer dat bijvoorbeeld de standaard onbeschrijfelijk duur is. Je betaalt 3,99 euro voor de app wat best goedkoop is, maar voor elke krant die je, zeg maar download, betaal je per dag nog eens 0,79 euro. Dan kun je gelijk gewoon surfen via Safari, heb je net ’t zelfde én gratis.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Kost de krant op papier minder dan 0,79 euro dan?
  Dat zit toch zo rond de 1,50 euro, of niet?

  En surfen naar je nieuws, of het – met een bepaald kleurtje en achtergrond-informatie – gepresenteerd krijgen per dag, is toch wel wat anders.

 • Profielfoto
  Jens

  @Niiiiiickk, ik heb net even gekeken en De Standaard biedt digitale abonnementen aan per maand, per drie maanden of per jaar. Alleen spijtig dat dit aparte abo’s zijn i.p.v. een gratis dienst indien je al abonnee bent.

 • Profielfoto
  PatrickHopman

  Duiken is ook zonde! Dat doet jezelf ook nog pijn:P

 • Profielfoto
  wab

  Ik gebruik reeder

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Kost de krant op papier minder dan 0,79 euro dan?
  Dat zit toch zo rond de 1,50 euro, of niet?

  En surfen naar je nieuws, of het – met een bepaald kleurtje en achtergrond-informatie – gepresenteerd krijgen per dag, is toch wel wat anders.

  Ik wil gewoon nieuws, géén leuk kleurtje of een mooie achtergrond op mijn iPhone.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Ik heb wel de Telegraaf geinstalleerd, maar ik vind het een zeer matige app. Ik gebruik hem ook zelden.

  Ik zou graag zie dat het meer de kant als Wired magazine op gaat. Nu weet ik niet hoe de Belgische Apps werken, maar het lijkt me behoorlijk goed als de verkopen zo hoog zijn.

  Ik voel dat het einde van de papieren krant in zijn huidige vorm nu wel heel dichtbij komen.

 • Profielfoto
  Zakske

  Alleen spijtig dat dit aparte abo\’s zijn i.p.v. een gratis dienst indien je al abonnee bent.

  Als je abonnee van De Standaard bent is de digitale versie van de krant op de iPad gewoon gratis.

 • Profielfoto
  tklapgat

  Ik vind het alleen jammer dat bijvoorbeeld de standaard onbeschrijfelijk duur is. Je betaalt 3,99 euro voor de app wat best goedkoop is, maar voor elke krant die je, zeg maar download, betaal je per dag nog eens 0,79 euro. Dan kun je gelijk gewoon surfen via Safari, heb je net \’t zelfde én gratis.

  Voor die 3,99 euro kan je 5 kranten gratis downloaden. Dus dat is al in feite gratis, zeker als je 5 keer een weekendkrant neemt.
  En tot mijn verbazing werkte dat bij mij zoals voorzien op mijn iPad, maar ook nog eens op mijn touch. Dubbele winst dus.
  Als je dan zo eens ‘gewoon op je Ipad’ een krant leest, dan staat daar toch driemaal zoveel in als op de website. Volledige artikels, interviews, achtergrondinformatie, columns… De krant is echt wel meer dan de website, zowel van DM als DS.
  0,79 en 1,59 of 15 euro per maand is zowat 65 procent van de prijs bij de krantenboer. Daarvoor hebben ze niet moeten drukken en leveren (of met de auto gaan halen twee straten verder). Eigenlijk wel een faire prijs. Zeker als je als DS-abonnee tot eind 2010 je ipadkrant gratis krijgt.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  … En surfen naar je nieuws, of het – met een bepaald kleurtje en achtergrond-informatie – gepresenteerd krijgen per dag, is toch wel wat anders.

  Ik wil gewoon nieuws, géén leuk kleurtje of een mooie achtergrond op mijn iPhone.

  Lol. Met een ‘kleurtje’ bedoel ik de stijl van de krant. Zoals je een NRC kunt onderscheiden van een Telegraaf in schrijfstijl, achtgrondinformatie, etc.

 • Profielfoto
  Lorenz

  ahaaaaa… hier zat ik op te wachten!!:evil:

 • Profielfoto
  webracer

  Lees zelf courant De Standaard en vind 0.79 euro een schappelijke prijs. De normale kranteneditie kost immers 1 euro. Natuurlijk mag die prijs nog beter zijn maar de kranten moeten er ook nog aan verdienen. En dat zou voorlopig wel eens kunnen tegenvallen. 10000 exemplare is goed voor maximaal 7900 euro (want de abonnement zijn nog goedkoper) en neem van mij aan: voor die prijs ontwikkel je geen iOS App van dit kaliber.
  Hoop dat andere Belgische kranten en tijdschriften snel volgen en dat de kranten snel ook interactiviteit gaan toevoegen (reacties op artikelen etc). Zo mis ik in De Standaard App een mogelijkheid om krantenknipsels voor onbepaalde tijd op te slaan. Je kan wel een link naar een favoriet artikel aanmaken maar wat als je geen plaats meer hebt voor nieuwe kranten; dan verdwijnt dit volgens mij.