AutoCAD WS: technisch tekenen op iOS

Door: Jan David Hanrath - 16 reacties

Vandaag is AutoCAD WS verschenen in de App Store voor gebruik op de iPad, iPhone en iPod touch. Het is de voorbode van meer goed nieuws voor architecten, ingenieurs en technisch tekenaars, want zoals we eerder lieten weten komt AutoCAD 2011 deze herfst nog naar de Mac.

De gratis app AutoCAD WS is vooral bedoeld om tekeningen in elektronisch formaat bij je te dragen, wanneer je bijvoorbeeld de bouwplaats bezoekt. Het is eenvoudig om kleine wijzigingen aan te brengen en revisie-opmerkingen te plaatsen. Een hele tekening maken op je touch-device zal niet lukken.

Tekeningen open je vanaf de gratis AutoCAD WS online workspace. Een soort iDisk, maar dan van softwareontwikkelaar Autodesk. Een account hiervoor maak je met een paar klikken aan op je iOS apparaat, in mijn geval de iPad. Na inloggen zie je meteen drie voorbeeldtekeningen.

In- en uitzoomen gaat net zoals bij foto’s door te pinchen met twee vingers. Verplaatsen over de tekening gaat ook bij grotere tekeningen soepel met één vinger. Objecten verplaatsen, schalen, roteren en opmeten gaat dankzij de automatische snap-punten vrij eenvoudig.

AutoCAD WS op de iPad

Het tekenen is beperkt tot cirkels, rechthoeken, lijnen en polylines, maar in combinatie met de tekstopties en revisiewolkjes lijkt het precies genoeg voor het werk in ‘het veld’.

Een iPhone of een iPad met 3G-verbinding lijkt wel noodzakelijk om goed gebruik te maken van AutoCAD WS, want de tekening wordt periodiek gesaved naar de online workspace en Wi-Fi is niet wijd verspreid op bouwplaatsen. Wanneer je een tekening op de workspace deelt, kunnen collega’s op kantoor live met je meekijken én mee bewerken. Een plug-in voor AutoCAD zorgt ervoor dat zij daarvoor hun vertrouwde applicatie niet hoeven te verlaten.

Het vak van architect is vandaag weer een beetje leuker geworden.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Munchlax

  Toeval: vandaag had ik 2 uur Science Technisch Ontwerpen.
  Leuk weetje: Op mijn school is het technisch gezien oké om een iPad mee te nemen, een iPod (touch) mag alleen in de kantine.

 • Profielfoto
  Melle

  lijkt interessant. Ik ben eigelijk niet zo gelukkig met het uitkomen van autocad voor Mac… nu heb ik terug keuze… Ik werk nu met vectorworks en wil eigenlijk nooit meer terug naar autocad. Veel te saai en lomp programma…

  Maar natuurlijk gebruikt wel 90% van de bouwwereld autocad… zeker vanaf je naar aannemers, ingenieurs en alle andere partijen kijkt… hmmm, ik ga het mss toch in de gaten houden…

  Maar ik denk dat de eerste versie op niet zoveel zal trekken… we zien wel

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Zelfs op een iPad is autocad niet leuk.

 • Profielfoto
  ocramarco

  Mooi man leuke app. Die beta zien er ook erg goed van AutoCAD mac. Ik moet zeggen dat de eerste beta al stabieler en fijner liep dan de windows versie.
  @melle; Enige nadeel van Vectorworks is op wit tekenen en dat je meteen op papier tekent. Geef mij maar toch AutoCAD hoor, of BricsCAD is een heel goed alternatief!

 • Profielfoto
  computer space

  Maar natuurlijk gebruikt wel 90% van de bouwwereld autocad…

  Nog wel. Met hun update en licentiebeleid jagen ze de bouwwereld hard weg, zeker in crisistijd. Dit is een soort wortel om de bouwko’s weer een beetje AutoCADblij te maken, maar of het gaat werken…

 • Profielfoto
  computer space

  @ocramarco:
  Dat direct op papier tekenen vind ik ook een erg rare frats van vectorworks. Maar AutoCAD is met 5000 euro + 1500 euro/jaar aan updates, en onoverdraagbare licenties natuurlijk knetterduur. Heb laatst ZDCAD gekocht. 100% Autocad 2006 kloon van chinese makelijk voor 600 euro. Werkt prima.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Dan toch liever ALLPLAN, vooral in 3D veel beter..

 • Profielfoto
  ocramarco

  BricsCAD van Bricsys vind ik de allerbeste, layout hetzelfde als AutoCAD en ook in najaar een MacOSX versie voor geloof onder de 600 euro voor de pro versie. Nog nooit problemen gehad met uitwisseling van tekeningen zelfs niet in 3D.

 • Profielfoto
  checkmac

  Enige nadeel van Vectorworks is op wit tekenen en dat je meteen op papier tekent.

  Dat vind ik nou juist weer een voordeel…
  Overigens is dat in VW ook anders in te stellen: krijg je gewoon een zwarte achtergrond en weer witte lijnen.
  Autocadd is saai maar zo’n app zal zeker zijn nut gaan bewijzen.

 • Profielfoto
  computer space

  BricsCAD van Bricsys vind ik de allerbeste

  Goede tip. Linux is ook prima trouwens. Zijn de licenties cross-platform?

 • Profielfoto
  Arno

  Zelfs op een iPad is autocad niet leuk.

  :lol:

 • Profielfoto
  Mister Lee

  Het werkt nog niet lekker. Ik heb de AutoCad WS app op m’n iPod Touch 4G gezet. Ondanks dat ik toch echt op een goeie wifi zit blijft dit programma komen met de melding dat er iets mis is met de internetverbinding. :slant: Ik heb het op verschillende wifi spots. Hebben hier meer mensen ervaring mee?

 • Profielfoto
  Mister Lee

  Online op http://www.autocadws.com werkt alles overigens perfect.:wink:

 • Profielfoto
  rwestera

  Hier ook op de iphone 3gs. regelmatig de melding.
  No connection to the Autocad WS service. Please check your internet connection.

  Dit terwijl het binnen halen van bijv. mail geen probleem is.

 • Profielfoto
  ctxppc

  Leuk weetje: Op mijn school is het technisch gezien oké om een iPad mee te nemen, een iPod (touch) mag alleen in de kantine.

  Ik ‘misbruik’ (braafjes) het ‘lek’ in het schoolreglement (ook) om mijn iPad mee in de les te nemen. Ik zeg de leerkrachten tot zwijgen door ze te tonen hoe iWork een miljoen keren beter is dan µ|©®0$0ƒ† Oƒƒ|©€. Sommigen hebben me zelfs expliciet toestemming gegeven om mijn iPad te gebruiken i.p.v. van Office voor opdrachten.

 • Profielfoto
  3dGuy

  AutoCad WS voor mac is er nu ook en staat nu ook in de App store!
  Dus voor wie het wel leuk vindt en een wat groter scherm wil!