Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 29 september 2010

AutoCAD WS: technisch tekenen op iOS

Vandaag is AutoCAD WS verschenen in de App Store voor gebruik op de iPad, iPhone en iPod touch. Het is de voorbode van meer goed nieuws voor architecten, ingenieurs en technisch tekenaars, want zoals we eerder lieten weten komt AutoCAD 2011 deze herfst nog naar de Mac.

De gratis app AutoCAD WS is vooral bedoeld om tekeningen in elektronisch formaat bij je te dragen, wanneer je bijvoorbeeld de bouwplaats bezoekt. Het is eenvoudig om kleine wijzigingen aan te brengen en revisie-opmerkingen te plaatsen. Een hele tekening maken op je touch-device zal niet lukken.

Tekeningen open je vanaf de gratis AutoCAD WS online workspace. Een soort iDisk, maar dan van softwareontwikkelaar Autodesk. Een account hiervoor maak je met een paar klikken aan op je iOS apparaat, in mijn geval de iPad. Na inloggen zie je meteen drie voorbeeldtekeningen.

In- en uitzoomen gaat net zoals bij foto’s door te pinchen met twee vingers. Verplaatsen over de tekening gaat ook bij grotere tekeningen soepel met één vinger. Objecten verplaatsen, schalen, roteren en opmeten gaat dankzij de automatische snap-punten vrij eenvoudig.

AutoCAD WS op de iPad

Het tekenen is beperkt tot cirkels, rechthoeken, lijnen en polylines, maar in combinatie met de tekstopties en revisiewolkjes lijkt het precies genoeg voor het werk in ‘het veld’.

Een iPhone of een iPad met 3G-verbinding lijkt wel noodzakelijk om goed gebruik te maken van AutoCAD WS, want de tekening wordt periodiek gesaved naar de online workspace en Wi-Fi is niet wijd verspreid op bouwplaatsen. Wanneer je een tekening op de workspace deelt, kunnen collega’s op kantoor live met je meekijken én mee bewerken. Een plug-in voor AutoCAD zorgt ervoor dat zij daarvoor hun vertrouwde applicatie niet hoeven te verlaten.

Het vak van architect is vandaag weer een beetje leuker geworden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
AutoCAD WS: technisch tekenen op iOS
Sluiten