AppleTV helemaal in de wolken

Door: Lucas Raggers - 46 reacties

De ‘One more thing’ van Steve’s werd een ‘One more hobby’. De kenners onder ons weten dan dat we het over de AppleTV hebben. Sinds 2006 kennen we hem al, maar vandaag gaat de hobby een nieuwe levensfase in. Klein, stiller, goedkoper, makkelijker.

De nieuwe AppleTV neemt afscheid van de harde schijf. Daarmee neemt het ook afscheid van het kopen van content. Voortaan kun je alleen nog films en series huren, rechtstreeks uit de cloud. Streamen is dan ook het toverwoord van de AppleTV. Hij beschikt over WiFI, heeft aan de achterkant een ethernetaansluiting en een HDMI poort om hem aan te sluiten op je TV.

Naast het huren van films en series (die in Amerika nog maar 0.99 dollar kosten) is het ook mogelijk om YouTube filmpjes te bekijken. Netflix gebruikers komen ook aan hun trekken, want gehuurde films op NetFlix zijn gewoon te bekijken op je AppleTV.

Er is één probleem. De nieuwe AppleTV is niet te koop in Nederland, alleen de oude. Amerikanen kunnen de nieuwe aan het einde van deze maand kopen voor 99 dollar. In Nederland is er voorlopig nog geen content, en nu ook geen AppleTV meer. Later dit jaar worden krijgen meer Europese landen toegang tot het film en serie-aanbod van de iTunes Store. Voorlopig moet Nederland wachten, en wachten, en wachten…

Reacties

46 reacties
 • Profielfoto
  Ganymedus

  Voor de puristen is het jammer dat hij max 720 aan kan. Wel weer lekker voor het data verkeer natuurlijk. Nu maar hopen dat de vrolijke hackers van de voorgaande apple tv weer iets leuks verzinnen voor dit speeltje. Ik zou het bijvoorbeeld heel fijn vinden als je middels de micro usb een HD zou kunnen aansluiten.

 • Profielfoto
  Matanza

  Ik hoop dat diensten zoals iWatch/Net gemist (In België dan) Mee in de boot springen. Alleen zo kan dit werken.

  Al vrees ik dat belgacom/telenet daar ambetant gaat over doen.

  Mvg,

 • Profielfoto
  wmaat

  Is het jullie duidelijk of ik eigen films vanaf TC kan streamen naap ATV?

 • Profielfoto
  patrickheiloo

  Ik ga hem bestellen zodra hij uit is. Wou eerst een Media speler kopen, maar nu deze er is komt het beter uit qua compatibiliteit. De prijs is ook zeer gunstig:smile:

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Netflix gebruikers kom ook een hun trekken

  Wat is dit voor een zin?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Die 99 dollar is natuurlijk nauwelijks kostendekkend.
  Dus Apple zal hem alleen gaan verkopen in landen waar de kans groot is dat er veel content afgenomen gaat worden.
  Daar hoort Nederland dus duidelijk niet bij.

 • Profielfoto
  eliasNL

  Hoe zit het met de huidige Apple TV? Kunnen we deze gewoon blijven gebruiken? Met andere woorden: kunnen we hierop nieuwe content blijven downloaden via de iTunes store?
  Komt er een update voor de huidige Apple TV?

  Jammer dat hier niets over bekend gemaakt is tot nu toe…

 • Profielfoto
  jabesse

  In Nederland is er voorlopig nog geen content, en nu ook geen AppleTV meer.

  Volgens mij staat de oude Apple TV nog in de NL store.

 • Profielfoto
  Meh1965

  Later dit jaar worden krijgen… ???

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Voor 99 dollar / euro wil ik m ook wel kopen. Al heb ik wel mijn bedenkingen bij het ontbreken van een HD. Heb nog nog een good old xbox waar ik XBMC op heb staan en gebruik m voor uitzending gemist en het streamen van xvid films / series.
  Als je bijvoorbeeld plex op je mac zet en je gebruikt de nieuwe iPhone app dan heb je toch eigenlijk het zelfde voorelkaar. Het staat me tegen dat om je content te streamen je toch altijd een computer nodig hebt die aan staat.

  Als er nou eens een mega cloud beschikbaar was waar je al je itunes content in kon gooien dan is de Apple tv natuurlijk al een stuk handiger.

  Maar zoals ik al zei voor 99 dollar is het een mooi apparaat!

 • Profielfoto
  Mattheus

  Zoals ik het nu zie kan deze ATV alleen content vanuit je iTunes streamen… het leek mij juist geweldig als hij dat ook met m’n “losse” movies zou gaan doen, dus ook avi’s, divx’en, TS’jes etc. Dat was voor mij indertijd ook de reden om de ATV te negeren en te gaan voor een Mac Mini…

 • Profielfoto
  Anillusion

  Ik ben benieuwd of iemand er Plex op weet te zetten tzt en of er dan ineens wel 1080p uit te toveren is. Ik begreep dat dat bij de vorige Apple TV alleen niet kon vanwege de processor, dus ben benieuwd wat de A4 chip ons te bieden heeft. Als Plex werkt in 1080p dan ga ik hem zeker halen.

 • Profielfoto
  vanadium

  Wordt dus geen vervanger van mijn PCH, jammer gemiste kans voor Apple

 • Profielfoto
  Aidovive

  Geen nieuwe AppleTV in Nederland?! Dus tot die tijd toch maar een MacMini met Flex onder de TV schuiven….

 • Profielfoto
  iAlwin

  Tsja, wat heb je dan nog aan RTL4, 5, 7, Veronica en Net5 als je een Apple TV in je huiskamer hebt staan:) Is vooralsnog een droombeeld in Nederland… Lekker makkelijk in het gebruik dat wel… Maar of dit nu zo’n vooruitgang op de Apple TV 1 is? Nou, nee…

  Ik hou het voorlopig bij een HTPC, ofwel een Mac Mini met XBMC daarop. Een Logitech Harmony en een volwaardig geluidssysteem en je bent compleet. Kost wat meer, maar dan heb je wat.

 • Profielfoto
  Meh1965

  Als er nou eens een mega cloud beschikbaar was waar je al je itunes content in kon gooien dan is de Apple tv natuurlijk al een stuk handiger.

  Ik vraag me dan af wat zo’n megacloud moet gaan kosten gezien de prijs van MobileMe voor GB 20. Niet helemaal vergelijkbaar natuurlijk, maar toch.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Gunstige prijs ? De media player van western digital kost 20 euro minder , kan alles wat de apple tv kan , en zelfs meer ( 1080p bv !)
  Met USB aansluiting voor HDD/flash drive , dus geen continue gebuffer door brakke wifi verbinding bv

  In mijn ogen falen ze nog steeds met de ‘hobby’ van jobs

 • Profielfoto
  Meh1965

  Ik heb ook een MacMini met XBMC en dat bevalt goed. Maar stel dat de MacMini aan vervanging toe is, dan is Eur 799 een hoop geld. Ik zou dan toch een ATV overwegen en daar Plex of XBMC op draaien. Hopen dat er ook voor de nieuwe ATV dan een flash komt zodat er een harddisk aan kan en Plex / XBMC.

  Dat scheelt Eur 700 -/- de prijs van een externe harddisk. En dat is een hoop geld inderdaad.

 • Profielfoto
  computer space

  Deze heeft ook USB. Ik denk dat ie uiteindelijk meer kan dan de WD.
  De A4 processor is gewoon ARM, en daar is Linux en XBMC al naar geport. Even geduld dus, en dit ding wordt ook voor anderen dingen dan iTunes leuk. Het is gewoon een PC. Processor, videokaart, geluidskaart, ethernet, wifi, boot-flash geheugen, externe flashdrive/HD. Daar kan straks alles op!

 • Profielfoto
  joram

  Wat ik het meest jammer vindt is dat de limiet inderdaad 720p is, én dat hij (nog steeds) geen avi’s e.d. kan afspelen. Begrijpelijk aangezien je toch streamt via iTunes, maar wel jammer voor diegene die naast iTunes aankopen ook nog een andere (download)bezigheid hebben. Moet je toch weer al je films e.d. omzetten voor je ze via iTunes kunt streamen.

  De prijs is goed, en als nu eindelijk na zoveel jaar de video-aankopen/huur ook naar Nederland komt is voor mij persoonlijk heel de Apple TV ontzettend interessant. Maar het gebrek aan formaat-ondersteuningen is helaas een ontzettende dooddoener voor me.

 • Profielfoto
  Trat

  Wordt dus geen vervanger van mijn PCH, jammer gemiste kans voor Apple

  Ik denk dat iemand met een PCH sowieso niet meer te redden is door Apple;-)

 • Profielfoto
  ibobi

  Voor de liefhebbers: de nieuwe AppleTV is wel al in Duitsland te bestellen, voor eur 119,01.. En met een Amerikaans iTunes account (wie heeft die nou niet bij OMT) en een redelijk Engels vocabulair zit je eerste rang.

 • Profielfoto
  WiBo1953

  beetje sneu als je net een oude apple tv hebt gekocht. bovendien is het een erg USA opzet.. ik laat me eerst verrassen met NL toegankelijke content:cool:

 • Profielfoto
  Angelos

  Slim van Apple, weinig tot geen reden voor mensen om deze te jailbraiken.. Er is toch geen harde schijf:)

 • Profielfoto
  R1039

  Zou tof zijn als er veel NL content beschikbaar zou komen maar dat betwijfel ik. Sowieso voor het geld hoef je het niet te laten dus een Apple TV komt er wel, dan maar met US iTunes.

 • Profielfoto
  error

  Video content in de Nederlandse iTunes Store? Dit jaar nog? Denk het niet. Gaat nog vele jaren duren hier… Leve de vooruitgang!

 • Profielfoto
  thajeztah

  De nieuwste versie van Plex Media Server kan real-time video’s omzetten voor de iPad en iPhone. Als de AppleTV hiermee kan verbinden, zou het mogelijk zijn om al je videos (ook DivX, AVI) te bekijken. Kan het toch nog een nuttig apparaat worden:)

 • Profielfoto
  Aerea

  “Later dit jaar worden krijgen meer Europese landen toegang tot het film en serie-aanbod van de iTunes Store.”
  DE, FR & UK hebben gewoon de Apple TV al leverbaar voor €119 en de levertijd is gelijk aan de USA. In onder andere die drie landen hebben ze namelijk wel content voor de Apple TV (films en/of series).

 • Profielfoto
  Volkie

  Ik ga hem bestellen zodra hij uit is. Wou eerst een Media speler kopen, maar nu deze er is komt het beter uit qua compatibiliteit. De prijs is ook zeer gunstig:smile:

  Let wel, de Apple TV is helemaal niet krachtig. Een beetje mooie HD film (hoge bitrate) trekt hij niet. Ik heb een “oud” modelletje die ik via software aanpassing als media center kan gebruiken maar doe het eigenlijk nooit omdat veel echt mooie HD content niet werkt. Waar ik hem wel veel voor gebruik is huren (en soms kopen) in de US iTunes storen. Dat werkt super!

 • Profielfoto
  sonic1984

  Ik heb hem bij de UK store net besteld, kijken of ze deze keer weer het Borderlinx.com adres willen gebruiken.

 • Profielfoto
  wimbers

  dit is zo enorm duidelijk gericht op grote landen waar lucratieve contentdeals bestaan.

  Nederland is veel te gefragmenteerd om daar bij te kunnen horen.

  ook het hele huren concept is belachelijk. wel eens kinderfilms gehuurd? kinderen kijken een echt leuke film graag en vaak. Ga je hem dan telkens opnieuw huren?

  dat is leuk voor een blockbuster, maar kinderfilms ga je dus nog steeds op blu-ray (ja ik zei blu-ray, Steve!) kopen.

  Apple heeft nog steeds niet begrepen dat ze de appleTV samen met een mediahub / nas / itunes server hadden moeten uitbrengen. de cloud is leuk. maar wel ieder zijn eigen cloud.

  ik had echt verwacht dat ze een soort nas uit zouden brengen die als i-media (itunes is de term tunes al lang ontgroeid) door het leven zou kunnen, en fungeerd als movie / photo / tunes server voor het hele huis.

  ik wil dat spul niet online hebben. ik wil er zelf bijkunnen..
  dat kan dus niet met apple spul. (gelukkig zijn er alternatieven. Maar het is geen apple..

 • Profielfoto
  kawouter

  Kan ik hiermee ook muziek streamen vanaf bijvoorbeeld spotify of grooveshark??

  Anders heeft het voor mij zowiso erg weinig nut.

 • Profielfoto
  bobbel

  wil hem ook zeker hebben, vooral in combinatie met Airplay.
  Zouden er ook apps voor komen? Dan is hij wel volledig af!

 • Profielfoto
  Bobo

  Voor mij is deze AppleTv een gepimpte AirportExpress met een frontrow-chip erin. Met hdmi-output ipv Audio-output. Met AirPlay ipv AirTunes. Een HD is niet nodig, alles staat al op uw Mac. Uw downloads: Avi, divx, enz. zullen moeten geript worden naar .mov
  Ik verwacht veel van AirPlay !
     

 • Profielfoto
  iDuck

  Voorheen was een 40GB Apple TV te klein… en advies was 160GB kopen (terecht). En nu is iedereen tevreden met geen opslag? :confused:
  Stand-alone spelers vind ik veel handiger, dus ik blijf bij mijn geliefde oude Apple TV, ook al is deze heel groot.:smile:

 • Profielfoto
  Qmagic

  “Oude” AppleTV 160GB is nu in de Apple Store (NL) in prijs verlaagd van €269,00 voor €189,00. Ze willen nu blijkbaar alvast de oude voorraad verkopen.
  apple store

 • Profielfoto
  StefvdZiel

  Apple heeft in de USA, Canada, Frankrijk, Duitsland en Australie al een grotere bibliotheek aan premium films en series dan elke kabelmaatschappij of IPTV provider.

  Doe daar Netflix, Youtube en de content op je eigen PC bij, en consumenten hebben in die landen een makkelijke keuze: $85 tot $135 dollar per maand voor cable + $500 voor een HD tuner of $99 voor een AppleTV met eens $50 aan films en series. Andere landen zullen worden toegevoegd.

  Dat Apple zelf nog niet veel content in Nederland heeft is eigenlijk niet zo boeiend. En live TV mist uiteraard nog… maar:

  De meest belangrijke ontwikkeling is (eindelijk) dat AppleTV dankzij AirPlay een TV-accessoire wordt voor je iPod, iPhone of iPad.

  Dankzij de mogelijkheid om elke content vanaf zo’n handzaam apparaat naar je grote HDTV te streamen gooit Apple de mogelijkheid voor elke content publisher open om buiten de kabel om HD kwaliteit content in de woonkamer te krijgen.

  iPad, iPhone, iPod worden een fantastische afstandsbediening. Iedereen kan een eigen afstandsbedienings-app ontwikkelen met social, EPG en interactiviteit functies. De lean forward experience in je handen, de lean backward content op je grote TV.

  Deze ontwikkelingen leggen op middellange termijn een bom onder het businessmodel van kabel en IPTV. In de USA verloren de kabelaars vorig jaar 600.000 abonnees aan online TV diensten. En ze hebben nog geen antwoord.

  Maar de online content library is immens veel groter. Niet alleen Apple’s eigen content library. De keuzevrijheid is gewoon onbeperkt. Iedereen kan content ontsluiten, iedereen kan een zap-app bouwen, iedereen kan deze apps installeren en iedereen kan buiten de walled gardens van de kabelaars om consumeren. Tegen lagere kosten.

  Kwaliteit is voor veel consumenten helemaal geen argument. De gemiddelde consument betaalt liever minder en heeft liever meer vrijheid. De gemiddelde consument ziet het verschil tussen 720p en 1080i niet.

  Consumenten keren door dit soort ontwikkelingen kabeltv en de gangbare omroepen de rug toe. Net als de uitgeverijwereld en de muziekbranche zal de TV wereld het volgende slachtoffer worden van de ultieme liberalisering van het Internet.

  Het gaat allemaal om de eyeballs. Consumenten gaan ‘over the top’. Dus advertentiebudgetten verschuiven naar online en naar ‘over the top’. Dus omroepen zullen wel mee moeten. Die zullen prachtige apps lanceren zodat consumenten buiten de kabel om premium en free-to-air content via hun kanalen blijven consumeren.

  Kabelaars zullen zeer defensief reageren. Ze zullen proberen ‘three screens’ support aan te bieden, zodat je ook hun content op je iPad en PC kan krijgen.

  Maar dit is eigenlijk gewoon een nieuwe life cycle. De kerntaak van een kabelmaatschappij is content distribueren, niet content exploiteren. Als je teruggaat naar die core, dan is het beter deze ontwikkeling te stimuleren.

  De kabelaars en internet providers die wel lef hebben stappen nu al in deze Over The Top markt. Zij bieden hun netwerk aan content aanbieders aan. Ze gaan distributiecapaciteit verhuren aan Over The Top content providers. (= business model)

  Ze bieden daarmee niet alleen de content partijen de mogelijkheid om met hogere kwaliteit en garanties hun content naar de consument te brengen, ook brengen ze differentiatie aan: bij provider A werkt YouTube / RTL / Sanoma gegarandeerd goed. Bij provider B is het best effort. Als consument zou ik wel weten bij welke provider ik dan abonnee zou worden. Ook al kost het me een tientje in de maand meer. (= business model).

  Door deze content intelligenter over hun netwerk te distribueren (logistiek) bespaart men enorm op transportkosten (peers, transit, backbones). Ook besparingen zijn een business model. Wij zien besparingen van 45 tot 65 procent in tests in mobiele netwerken door een combinatie van slimme logistieke techniek.

  De providers die hier niet in meegaan riskeren dat ze worden gedegradeerd tot een commodity: een domme pijp tot content tegen de laagste prijs. Providers die geen QoS gaan bieden riskeren gigantische brand damage (zoek op #attfail) als hun netwerken niet waarmaken wat hun marketing machine altijd belooft (namelijk onbeperkt snel internet).

 • Profielfoto
  kawouter

  Nette uitleg StefvdZiel.

  Maar kan ik nou streamen vanaf andere programma’s dan Itunes?

 • Profielfoto
  StefvdZiel

  @kawouter, ik denk dat AirFoil je hier mee kan gaan helpen.
  In elk geval kun je ook vanaf iOS devices gaan streamen.

 • Profielfoto
  kawouter

  @StefvdZiel
  Dat ziet er inderdaad goed uit. En AirFoil werkt weer samen met de ITV neem ik aan?

 • Profielfoto
  partyfart

  misschien even gemist. Maar kun je niet gewoon met een US iTunes account WEL movies kijken etc. Of zou dat op ip-land-basis afgevangen worden?

 • Profielfoto
  hagar2008

  Aan diegenen die denken dat je AVI en MKV videos moet converteren om in iTunes te steken (en af te spelen op de ATV): dit is niet juist. Je kan incompatibele videos gemakkelijk in iTunes importeren met VideoDrive zonder dat ze geconverteerd worden. Als je je ATV gehacked hebt en extra codecs hebt gezet (kan gratis, maar ook met een betalende oplossing zoals ATVflash), dan streamen en syncen die ongeconverteerde videos zonder probleem.

  Ik heb er uiteraard geen idee van of dit nog zal werken met de nieuwe ATV, dus ik kijk nog even de kat uit de boom en gebruik VideoDrive verder om mijn oude ATV te vullen.

 • Profielfoto
  Infinitatus

  wimbers 6 uur geleden
  ik had echt verwacht dat ze een soort nas uit zouden brengen die als i-media (itunes is de term tunes al lang ontgroeid) door het leven zou kunnen, en fungeerd als movie / photo / tunes server voor het hele huis.
  ik wil dat spul niet online hebben. ik wil er zelf bijkunnen..
  dat kan dus niet met apple spul. (gelukkig zijn er alternatieven. Maar het is geen apple..

  Dat kan wel met Apple spul: De Mac mini (en eigenlijk elke Mac). Er is zelfs een speciale serverversie: De mac mini is natuurlijk wel iets duurder dan een dedicated NAS. Dus in dat opzicht heb je wel gelijk. Maar een mac mini is dan ook veelzijdiger.
  Dit zou eigenlijk gewoon via een airdisk moeten kunnen .(AiportExtreme/Timecapsule)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Besteld in Duitsland (zou het werken?).:lol:

  Moet alleen mijn afleveradres nog een beetje handig aanpassen.
  Daar is toch Duitsland komen te staan.
  Morgen maar eens een mailtje sturen.

 • Profielfoto
  Bas de Zwart

  Ik heb nu twee jaar een AppleTV 160 GB in gebruik. Die heb ik vooral aangeschaft om mijn foto’s op de flatscreen mee te kunnen bekijken. Nu we thuis geen fotoalbums meer plakken en ik het vervelend vind om met de hele familie om de computer heen te hangen om je vakanties terug te zien is de oude Apple TV een fantastisch apparaat om dit voor elkaar te krijgen. Je kunt om zelfs ‘stand-alone’ meenemen als je bij vrienden op bezoek gaat. Het is me dan ook een raadsel waarom Apple afstapt van de huidige HD-norm. Een digitale foto vraagt gewoon om de hoogste setting. Foute keuze van meneer Jobs om nu te kiezen voor downscalen.
  By the way: hoe lang wachten we al op serieuze content in de iTunes film/tv afdeling?

 • Profielfoto
  Steo

  Is het niet mogelijk om (net zoals Plex en een Mac mini) te streamen vanaf een externe harddisk dat is aangesloten op het netwerk?

  Ben wel benieuwd, want dan ben ik om. Moet er natuurlijk wel iets zoals xbmc of boxee op kunnen draaien.

  Wie weet of dit kan? Anders toch maar een oude Apple TV voor op de slaapkamer.