Statenweg
Statenweg Nieuws 1 september 2010

Apple’s passie voor muziek hoorbaar in nieuwe iPod-modellen

Steve Jobs verraste ons vanavond door alle iPod-modellen in een nieuw jasje te steken. De shuffle duikt in het verleden, de nano krijgt een aanraakscherm en de nieuwe iPod touch is ondanks zijn Retina Display en FaceTime-camera nóg dunner dan zijn voorganger.

iPod shuffle

De iPod shuffle is in het leven geroepen met ‘less is more’ als uitgangspunt. Een scherm heeft deze iPod nooit gehad en het huidige model heeft zelfs geen knoppen meer. Het regelen van muziek is alleen mogelijk met de bediening in de headphone.

Niet iedereen bleek echter blij met het ontbreken van de knoppen. Om die reden heeft Apple besloten het beste van beide modellen te combineren in de nieuwe iPod shuffle. De nieuwe shuffle lijkt op de 2e generatie, maar is kleiner. De knoppen zijn weer terug en daarnaast blijft Voice-Over bestaan voor het oplezen van muziektitels en de namen van artiesten.

De shuffle (2GB) is verkrijgbaar in 5 verschillende kleuren en kost slechts €49,-

iPod nano
De rechthoekige iPod nano moet plaatsmaken voor een nieuwe model, dat het beste te omschrijven is als een vierkant aanraakschermpje met een clip aan de achterzijde. Daarmee is het model 46% kleiner en 42% lichter dan zijn voorganger.

Het multi-touch scherm maakt dat de nano voortaan te bedienen is met dezelfde vingerbewegingen die we kennen van de iPhone. Ook vinden we functies van de vorige nano, zoals Nike+, voice memo’s en FM-radio, terug op het nieuwe model.

Met een batterijtijd van 24 uur kun je lang genieten van je muziek. De nieuwe iPod nano komt in 6 kleuren. Daarnaast levert Apple de nano als een RED-product, waarbij een deel van de opbrengt naar een goed doel gaat. Voor 8GB aan opslagruimte betaal je €159,-. Voor 16GB moet je €189,-neertellen.

iPod touch
De iPod touch is erg populair als draagbaar apparaat voor het spelen van games. Dit met dank aan de vele spelletjes die al dan niet gratis zijn te downloaden in de App Store.

Het nieuwe model is nog dunner dan zijn voorganger. De camera aan de achterzijde is geschikt voor het opnemen van HD-video. De beelden zijn onderweg te monteren met de iMovie app. Aan de voorzijde is een camera toegevoegd, zodat nu ook videobellen via FaceTime tot de mogelijkheden behoort. Deze functie kenden we al van de iPhone 4.

Dat is echter niet de enige eigenschap die de iPod touch overneemt van de iPhone. De touch krijgt ook hetzelfde Retina Display, die zo scherp is dat de pixels nauwelijks zijn te onderscheiden. Daarnaast wordt de nieuwe iPod uitgerust met de Apple A4 processor en een gyroscoop met 3 assen, waardoor het spelen van games nog meer plezier geeft.

De nieuwe iPod touch wordt geleverd met iOS 4.1 en heeft een batterijtijd van 40 uur (bij het afspelen van muziek). Het 8 GB-model kost €229,-. Wil je 32GB opslagruimte, dan ben je €299 kwijt. Voor een iPod touch met 64 GB geheugen €399.

Alle nieuwe iPod-modellen zijn in de loop van volgende week verkrijgbaar. De online Apple Store meldt momenteel een levertijd van 1 tot 2 weken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple’s passie voor muziek hoorbaar in nieuwe iPod-modellen
Sluiten