Adobe Photoshop en Premiere Elements 9

Door: Jan David Hanrath - 14 reacties

Voor mensen die op het gebied van fotobewerking tussen servet en tafellaken vallen, heeft Adobe sinds jaar en dag Photoshop Elements op de plank liggen, het retoucheer pakket voor ‘thuis’. Voor hen is er vandaag goed nieuws: Adobe heeft versie 9 van dit pakket aangekondigd.

Maar er is ook nieuws voor video-editors die in hetzelfde schuitje zitten. Apple’s Final Cut Express krijgt vanaf vandaag concurrentie van Adobe Premiere 9. Negen?dat klinkt gek voor een product dat voor het eerst verschijnt op het Mac-platform? Klopt, maar het pakket heeft dan ook een jarenlange Windows-voorgeschiedenis.

Maar wat voor leuke features bieden deze pakketten van € 99 per stuk en € 149 in gebundelde vorm?

Adobe Photoshop Elements 9

Het is niet verwonderlijk dat Photoshop Elements 9 een aantal nieuwe functies van z’n grote broer Photoshop CS5 overneemt. Zo zien we een aantal ‘Content Aware Fill’-opties terug als de Spot Healing Brush. Hiermee kun je in één actie bijvoorbeeld bovengrondse elektriciteitsdraden of ongewenste toeristen uit je vakantiefoto’s poetsen. Met dezelfde software-intelligentie kun je naadloze panorama’s creëren uit meerdere foto’s.

Maar er zitten ook functies in voor onervaren fotobewerkers, zoals een nieuwigheidje dat wordt aangeduid met de term ‘Photomerge Style Match’. Hiermee kun je karakteristieken uit de ene foto, zoals contrast en kleurverhouding, toepassen op een andere foto, om zo een specifieke fotostijl te dupliceren. ‘Guided Edit’-opties zijn een soort wizards die je door meervoudige bewerkingsstappen heen loodsen en maak je van elke portretfoto een Mona Lisa, door de ‘Perfect Portrait’ functie te gebruiken.

Zoals met alle moderne software ontbreekt het rechtstreeks vanuit de applicatie uploaden van foto’s naar sociale netwerken als Flickr en Facebook niet. Meer informatie over Photoshop Elements 9 is te vinden op de website van Adobe.

Adobe Premiere Elements 9

Premiere Elements 9 is een nieuwe Adobe-telg op de Mac, die weerstand zal moeten overwinnen bij fervente Final Cut gebruikers, die overtuigd zijn dat Apple’s videobewerkings-oplossing superieur is aan die van Adobe. Gereedschappen als een audio probleemoplosser, een automatische trimmer voor slechte opnames, een stabilisator tegen bibberende beelden, en schuifjes om slechte kleuren en belichting te corrigeren zullen het tegendeel moeten gaan bewijzen.

Het bewerken zou ook met HD-beelden vloeiend moeten verlopen en grapjes als het cartoon-effect, waarmee je van elke film een animatiefilm maakt, is de kers op de appelmoes.  Meer informatie over Premiere Elements 9 is te vinden op de website van Adobe.

Beide producten zijn in de Engelse taal te koop op adobe.com, bij officiële resellers en binnenkort ook via de online Apple Store te koop zijn. De Nederlandse versie verschijnt medio oktober.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Pieterr

  Prima! PSE is een fraai en betaalbaar pakket. Ben ook benieuwd naar Premiere Elements. Trial gedownload. Van het weekend eens nader bekijken.

 • Profielfoto
  rdesign

  Kersen met appelmoes?

 • Profielfoto
  kpr

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar een recensie van Premiere Elements: hoeveel toegevoegde waarde heeft het tegenover iMovie en kan het tegen Final Cut Express op? Of is het een beetje appels met peren vergelijken?

 • Profielfoto
  THX-1138

  nee, appelmoes met peren…

 • Profielfoto
  Michiel1980

  Komt de Mac-versie ook in het Nederlands? PSE8 is dat namelijk niet.
  En wat gaat de up-grade kosten voor ons Hollandsche menschen?

 • Profielfoto
  Guidoooh

  @Michiel1980,
  Voor de PSE pakketten zijn toch nooit upgrade versies? Verbeter mij als ik het mis heb.

 • Profielfoto
  Afroman

  Nee, voor zo’n relatief goedkoop pakket gaan ze geen upgrades uitbrengen inderdaad.

 • Profielfoto
  iJos

  te groot voor servet en te klein voor tafellaken
  tussen wal en schip vallen
  de kers op de taart
  in hetzelfde schuitje zitten (o, die was goed!):grin:
  Goed en goedkoop pakket van een doorgaans dure softwarebouwer!
  gr, Jos

 • Profielfoto
  MadDonna

  Ja, deze twee zijn echt goed, gebruik Photoshop elements al een hele tijd en als ik iets miste op de Mac was het dit wel (naast Visual Studio, Call of Duty World At War, IBM Websphere, alle Medal Of Honors na Breaktrhough)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @ rdesign: de kers op de appelmoes….daar zijn de Van der Valk hotels beroemd mee geworden. Dat moest volgens de oude Van der Valk het verschil aangeven tussen een ander restaurant en een Van der Valk.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  is de kers op de appelmoes.

  Zelfs Van der Valk is daarvan afgestapt. Dat is geen aanbeveling lijkt mij.
  En ach.. als dat het enige grapje is, valt het nog wel mee.
  Wel mooi dat dit een betaalbaar pakket is. Hopelijk gaat FCE ook een beetje zakken in prijs, anders wordt het pakket links en rechts gepasseerd.
  Tenzij het veel beter is natuurlijk.
  Ik zal eens wat nader naar Premiere Elements 9 gaan kijken.

 • Profielfoto
  Michiel1980

  @koleos & @Afroman
  Waarom zie ik dit dan op de Engelse site staan?
  Upgrade from € 82.28 € 68.00 ex VAT
  Full from € 98.77 € 83.00 ex VAT

 • Profielfoto
  WiBo1953

  Er is dus wel een upgrade deze keer, maar het prijsverschil maak je niet rijk.
  Voor mac nu ook organiser, maar wij hebben iphoto al toch?
  Wat wel veel beter is de fotobewerking nu ook lagenmaskers! Lang op gewacht. Ik zal het zeker kopen.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Première 1.0 was ook voor Mac.
  Ik heb het nog ergens op floppy staan.