Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 22 september 2010

Adobe Photoshop en Premiere Elements 9

Voor mensen die op het gebied van fotobewerking tussen servet en tafellaken vallen, heeft Adobe sinds jaar en dag Photoshop Elements op de plank liggen, het retoucheer pakket voor ‘thuis’. Voor hen is er vandaag goed nieuws: Adobe heeft versie 9 van dit pakket aangekondigd.

Maar er is ook nieuws voor video-editors die in hetzelfde schuitje zitten. Apple’s Final Cut Express krijgt vanaf vandaag concurrentie van Adobe Premiere 9. Negen?dat klinkt gek voor een product dat voor het eerst verschijnt op het Mac-platform? Klopt, maar het pakket heeft dan ook een jarenlange Windows-voorgeschiedenis.

Maar wat voor leuke features bieden deze pakketten van € 99 per stuk en € 149 in gebundelde vorm?

Adobe Photoshop Elements 9

Het is niet verwonderlijk dat Photoshop Elements 9 een aantal nieuwe functies van z’n grote broer Photoshop CS5 overneemt. Zo zien we een aantal ‘Content Aware Fill’-opties terug als de Spot Healing Brush. Hiermee kun je in één actie bijvoorbeeld bovengrondse elektriciteitsdraden of ongewenste toeristen uit je vakantiefoto’s poetsen. Met dezelfde software-intelligentie kun je naadloze panorama’s creëren uit meerdere foto’s.

Maar er zitten ook functies in voor onervaren fotobewerkers, zoals een nieuwigheidje dat wordt aangeduid met de term ‘Photomerge Style Match’. Hiermee kun je karakteristieken uit de ene foto, zoals contrast en kleurverhouding, toepassen op een andere foto, om zo een specifieke fotostijl te dupliceren. ‘Guided Edit’-opties zijn een soort wizards die je door meervoudige bewerkingsstappen heen loodsen en maak je van elke portretfoto een Mona Lisa, door de ‘Perfect Portrait’ functie te gebruiken.

Zoals met alle moderne software ontbreekt het rechtstreeks vanuit de applicatie uploaden van foto’s naar sociale netwerken als Flickr en Facebook niet. Meer informatie over Photoshop Elements 9 is te vinden op de website van Adobe.

Adobe Premiere Elements 9

Premiere Elements 9 is een nieuwe Adobe-telg op de Mac, die weerstand zal moeten overwinnen bij fervente Final Cut gebruikers, die overtuigd zijn dat Apple’s videobewerkings-oplossing superieur is aan die van Adobe. Gereedschappen als een audio probleemoplosser, een automatische trimmer voor slechte opnames, een stabilisator tegen bibberende beelden, en schuifjes om slechte kleuren en belichting te corrigeren zullen het tegendeel moeten gaan bewijzen.

Het bewerken zou ook met HD-beelden vloeiend moeten verlopen en grapjes als het cartoon-effect, waarmee je van elke film een animatiefilm maakt, is de kers op de appelmoes.  Meer informatie over Premiere Elements 9 is te vinden op de website van Adobe.

Beide producten zijn in de Engelse taal te koop op adobe.com, bij officiële resellers en binnenkort ook via de online Apple Store te koop zijn. De Nederlandse versie verschijnt medio oktober.

Reageer op artikel:
Adobe Photoshop en Premiere Elements 9
Sluiten