Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Review 20 augustus 2010

Review: i-Got-it afstandsbediening

Bezoekers van de OMT-zaal op iCreate Live afgelopen mei hebben het al live gedemonstreerd zien worden door David Lemereis van Bright: i-Got-Control, de universele afstandsbediening voor de iPhone en iPod touch van i-Got-it.

Het kleinnood is sinds kort ook voor € 70,- rechtstreeks in Nederland leverbaar bij 2moso. Genoeg reden om er nog even aandacht aan te besteden op OMT in beeld, geluid én tekst.

Multimedia-geeks zoeken al jaren naar de ultieme universele afstandsbediening. De afstandbediening die al je andere afstandsbedieningen overbodig maakt, zodat je de armleuning op je fauteuil weer kunt gebruik waarvoor deze bedoeld was: het neerleggen van je armen.

Universele afstandsbedieningen bestaan al jaren, maar deze blonken vooral uit in het hebben van héél véél knopjes, omdat er héél véél apparaten ondersteund moesten worden. Sinds de introductie van de iPhone wordt er door deze zelfde geeks verwachtingsvol uitgekeken naar een universele afstandsbediening op de iPhone. Het grote aanraakgevoelige scherm maakt het immers mogelijk om voor elk apparaat aparte knoppen-configuraties te ontwerpen of een samengestelde configuratie te ontwerpen waarmee je de meest gebruikte knoppen van meerdere apparaten in één scherm samenbrengt. De iPhone heeft echter geen infrarood en de meeste apparaten met een afstandsbediening hebben geen bluetooth.

Om dit verschil in techniek te overbruggen zijn er verschillende oplossingen beschikbaar. De i-Got-Control universele afstandsbediening voegt infrarood toe aan je iPhone. Het is namelijk een blokje dat je in de 30 pens dockconnector stopt en de input op het scherm van de iPhone vertaalt naar keurige infraroodsignalen. Wat wel enige gewenning vergt is dat je de iPhone op z’n kop moet houden, zodat je naar de TV wijst met het blokje.

Nooit geweten dat de Dockconnector bovenop de iPhone zat...

Het toevoegen van apparaten aan de iPhone is met de meegeleverde database met apparaten redelijk eenvoudig en als een apparaat van jouw er niet bijstaat, kun je met een beetje moeite i-Got-Control een nieuwe afstandsbediening aanleren.

Is i-Got-Control hiermee de heilige graal voor universele afstandsbedienings-fetishisten? Nee, helaas niet. De grootste domper van het product is namelijk dat je de knoppen-layout niet kunt aanpassen én dat je niet de knoppen van meerdere apparaten kunt samenbrengen in één scherm. Hierdoor moet je per apparaat wisselen van virtuele remote. De vormgeving van de remote is ook niet echt des Apples en zoals David liet zien raak je het blokje eenvoudig kwijt.

Het is hopen op een software-update.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Review: i-Got-it afstandsbediening
Sluiten