Patent: beveiligingsysteem voor de iPhone helpt bij het opsporen van dieven

Door: Statenweg - 16 reacties

Een nieuwe patentaanvraag van Apple omschrijft een uitgebreid beveiligingssysteem om onbevoegden toegang tot je iPhone of iPad te weigeren en deze vervolgens op te sporen.

Aan de hand van bijvoorbeeld de hartslag, stem of foto van de gebruiker kan nagegaan worden wie het apparaat in handen heeft. Als blijkt dat dit niet de rechtmatige eigenaar is, dan zal de toegang tot de gegevens op het toestel geblokkeerd worden.

Een foto, stemopname of hartslagmeting van de gebruiker kan opgeslagen en vervolgens vergeleken worden met die van de eigenaar. Als deze niet overeenkomen, dan zal de persoon aangewezen worden als ongeautoriseerd.

Verdachte omstandigheden die kunnen wijzen op misbruik worden ook beter herkend. Denk daarbij aan het verwijderen van de SIM-kaart, meerdere malen achterelkaar een verkeerd wachtwoord invoeren of het unlocken en jailbreaken van het toestel. Dit laatste zorgt -begrijpelijk- voor de nodige controverse.

Opsporing
Het patent voorziet ook in de opsporing van de persoon die er met je iPhone of iPad vandoor is gegaan. De opsporingsmethodes gaan verder dan slechts de huidige locatie van het apparaat, zoals nu al mogelijk is met ‘Find My iPhone’ in MobileMe.

Op afstand kunnen gegevens verzameld worden over de dief, zoals geotagged foto’s (waarin de huidige GPS-locatie is vastgelegd), hartslagmetingen, stemopnames en het internetverkeer. Bovendien is aan de hand van bewegingen die de iPhone registreert te achterhalen of deze vervoerd wordt met bijvoorbeeld een auto, trein, fiets of vliegtuig.

“Pas op, je iPhone is mogelijk gestolen”
Als het systeem meent dat een onbevoegde gebruik probeert te maken van het toestel, dan zal een waarschuwing verstuurd worden naar de eigenaar. Eventueel wordt de verzamelde informatie over de dief automatisch verzonden naar de politie. Natuurlijk kan de eigenaar vervolgens op afstand alle gegevens op het toestel wissen, zoals reeds mogelijk is met MobileMe.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  kaanmijo

  Dus als ik dan mijn iPad aan mijn vader zou geven om een spelletje te spelen, zou hij gelijk worden aangezien als dief, ofzoiets?

 • Profielfoto
  iMacDonalds

  Dus als ik dan mijn iPad aan mijn vader zou geven om een spelletje te spelen, zou hij gelijk worden aangezien als dief, ofzoiets?

  Ja. Gaat helemaal nergens over dit.

 • Profielfoto
  wardjj

  Dus als ik dan mijn iPad aan mijn vader zou geven om een spelletje te spelen, zou hij gelijk worden aangezien als dief, ofzoiets?

  Ja, alleen zal Apple dan echt wel goed over zoiets nadenken hoor…:)

 • Profielfoto
  Reimzter

  In het vliegtuig? Dus het werkt ook als je iPhone uitstaat? o_O

 • Profielfoto
  spacefreek

  Eigenlijk zou je op afstand een paar spijkers er met een rotgang uit moeten kunnen laten schieten..

 • Profielfoto
  One Less Thing

  Apple heeft echt zelf al bedacht dat gezinsleden van de eigenaar van een iphone of ipad niet als dief gezien zal worden. Jij bent de eigenaar. Jij stelt zelf de voorwaarden wanneer er om dergelijke gegevens gevraagd zal worden. Bijvoorbeeld 15 of 30 minuten na dat jij op het ding het wachtwoord ingevoerd hebt.

  Kortom, denk niet dat je je daar druk om hoeft te maken hoor Kaanmijo…

 • Profielfoto
  Julian Gijsen

  Ik ben al begonnen met turven, vandaag al zo’n 7 links naar de Apple store genoteerd. Blegh, als ik ergens slecht tegen kan is het een door sponsoring-beĆÆnvloede site. Iemand alternatieven voor Another More Apple-Sponsored-Thing?

 • Profielfoto
  wardjj

  Ik ben al begonnen met turven, vandaag al zo\’n 7 links naar de Apple store genoteerd. Blegh, als ik ergens slecht tegen kan is het een door sponsoring-beĆÆnvloede site. Iemand alternatieven voor Another More Apple-Sponsored-Thing?

  Jezus man, ga je dit nu nog in elk nieuwsbericht melden? Dit is al jaren een manier om (een deel van) de gemaakte kosten te dekken.
  Of you don’t like it, just leave.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ik vind het wel een beetje freaky. Dat kunnen ze dan ook doen als je niet dief bent maar gewoon de gebruiker:P.

 • Profielfoto
  Matanza

  Ik ben al begonnen met turven, vandaag al zo\’n 7 links naar de Apple store genoteerd. Blegh, als ik ergens slecht tegen kan is het een door sponsoring-beĆÆnvloede site. Iemand alternatieven voor Another More Apple-Sponsored-Thing?

  Macfreak.nl is iets proper. Heb het ook maar net leren kennen, maar scoort goed.

  Mvg,

 • Profielfoto
  Thomassss

  Ik begrijp niet waarom ze een hartslag zouden gebruiken; deze is immers nooit hetzelfde (bv. je hebt net de trap opgelopen). Met een stem is het net zo; met een verkoudheid klinkt een stem een pak anders. Een vingerafdruk lijkt me nog het efficiƫntste.

 • Profielfoto
  xionix

  Behoorlijk oud nieuws dat het er nu pas hier op staat vind ik wel jammer zeg.
  Maar zie het niet gebeuren dat ze op je hartslag het apparaat vergrendelen of iets dergelijks want je hartslag is immers nooit precies gelijk.
  Zie het ook niet echt gebeuren dat het wordt toegestaan dat apple zomaar toestellen mag gaan blokkeren als zij vinden dat er iets niet aan klopt.
  Maak me er niet al te druk over, mocht het er toch van komen dan maar mayb geen iphone de volgende keer. Ik wil immers zelf uitmaken wat ik met mijn toestel doe en niet dat een bedrijf voor mij gaat bepalen wat ik ermee mag doen en anders wordt deze vergrendeld.

 • Profielfoto
  Ouistiti

  Elke keer het systeem nu net een foutje maakt en je aanziet voor iemand anders wordt de politie dus voor niets verwittigd?

  ZĆ©Ć©r benieuwd of dit er ooit doorkomt, ik volg bovenstaande

 • Profielfoto
  jafd01

  We gaan eraan Apple is het gevaar van 2012 AAAA my all seeing eye in me rug brand

 • Profielfoto
  Jandejoop

  HAHAHAHAHA!!!!! “Als het systeem meent dat een onbevoegde gebruik probeert te maken van het toestel, dan zal een waarschuwing verstuurd worden naar de eigenaar.” Misschien is de eigenaar dan niet meer in het bezit van z’n mobiele telefoon…”

 • Profielfoto
  timmiex

  ok