Statenweg
Statenweg Nieuws 23 augustus 2010

Patent: beveiligingsysteem voor de iPhone helpt bij het opsporen van dieven

Een nieuwe patentaanvraag van Apple omschrijft een uitgebreid beveiligingssysteem om onbevoegden toegang tot je iPhone of iPad te weigeren en deze vervolgens op te sporen.

Aan de hand van bijvoorbeeld de hartslag, stem of foto van de gebruiker kan nagegaan worden wie het apparaat in handen heeft. Als blijkt dat dit niet de rechtmatige eigenaar is, dan zal de toegang tot de gegevens op het toestel geblokkeerd worden.

Een foto, stemopname of hartslagmeting van de gebruiker kan opgeslagen en vervolgens vergeleken worden met die van de eigenaar. Als deze niet overeenkomen, dan zal de persoon aangewezen worden als ongeautoriseerd.

Verdachte omstandigheden die kunnen wijzen op misbruik worden ook beter herkend. Denk daarbij aan het verwijderen van de SIM-kaart, meerdere malen achterelkaar een verkeerd wachtwoord invoeren of het unlocken en jailbreaken van het toestel. Dit laatste zorgt -begrijpelijk- voor de nodige controverse.

Opsporing
Het patent voorziet ook in de opsporing van de persoon die er met je iPhone of iPad vandoor is gegaan. De opsporingsmethodes gaan verder dan slechts de huidige locatie van het apparaat, zoals nu al mogelijk is met ‘Find My iPhone’ in MobileMe.

Op afstand kunnen gegevens verzameld worden over de dief, zoals geotagged foto’s (waarin de huidige GPS-locatie is vastgelegd), hartslagmetingen, stemopnames en het internetverkeer. Bovendien is aan de hand van bewegingen die de iPhone registreert te achterhalen of deze vervoerd wordt met bijvoorbeeld een auto, trein, fiets of vliegtuig.

“Pas op, je iPhone is mogelijk gestolen”
Als het systeem meent dat een onbevoegde gebruik probeert te maken van het toestel, dan zal een waarschuwing verstuurd worden naar de eigenaar. Eventueel wordt de verzamelde informatie over de dief automatisch verzonden naar de politie. Natuurlijk kan de eigenaar vervolgens op afstand alle gegevens op het toestel wissen, zoals reeds mogelijk is met MobileMe.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Patent: beveiligingsysteem voor de iPhone helpt bij het opsporen van dieven
Sluiten