Moet de iPhone het afleggen tegen Android?

Door: Statenweg - 40 reacties

Cijfers van onderzoeksbureau Gartner laten zien dat het aantal toestellen met Android een hoge vlucht neemt. Steeds meer fabrikanten van smartphones rusten hun toestellen uit met het open-source besturingssysteem van Google.

In het tweede kwartaal van 2010 bereikte Android een marktaandeel van 17,2%. Een jaar eerder was dat nog 1,8%. De snelle groei gaat ten koste van Nokia’s Symbia, Blackberry OS en Windows Mobile van Microsoft.

Apple’s iOS voor de iPhone liet een bescheiden groei zien van 13% (tweede kwartaal 2009) naar 14,2% (dezelfde periode dit jaar). Uit deze cijfers blijkt, dat het wereldwijde marktaandeel van Android inmiddels groter is dan die van iOS.

Dit betekent echter niet dat het aantal verkochte iPhones tegenvalt. De totale markt groeide namelijk behoorlijk over het afgelopen jaar, waardoor er toch flink meer iPhones over de toonbank gingen.

Android is door het open karakter terug te vinden op toestellen van steeds meer fabrikanten, wat de groei vergemakkelijkt. Dit in tegenstelling tot iOS dat uitsluitend op Apple’s iPhone draait.Voor veel telefoonmakers die moeite hadden om te concurreren met de moderne interface van de iPhone, kwam Android als een geschenk uit de hemel.

Of Android definitief de iPhone heeft ingehaald moet nog blijken. Apple kampt regelmatig met een beperkte voorraad. Daarbij wordt het toestel slechts op een beperkt aantal plaatsen verkocht en in de meeste landen via slechts één telecomprovider. Als de voorraadproblemen verdwijnen en Apple besluit om de iPhone via meerdere carriers aan te bieden, kan dit mogelijk bijdragen aan een sterkere groei.

Reacties

40 reacties
 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Boeiend, het is geen wedstrijd. Nou ja, sommige denken van wel natuurlijk.

 • Profielfoto
  Sanderman1992

  Hmm, zolang het maar goed functioneert vind ik het prima. =)

 • Profielfoto
  Lau24

  Mooi, Android Ruuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuules hehehe:P

  (krijg deze week waarschijnlijk de ongelofelijk mooie en strakke Samsung Galaxy S binnen :D)

 • Profielfoto
  gsmaster

  Misschien eens die absurde iPhone prijzen naar beneden halen?

 • Profielfoto
  Cornworld

  Niets mis mee, blijft iedereen een beetje scherp en dat is uiteindelijk weer goed voor ons als consumenten. Ben persoonlijk zeer te spreken over beide operating systems maar heb nog steeds een voorkeur voor Apple op basis van design en het gemak van iOS.

 • Profielfoto
  Dems

  Android is gratis, vind je het gek dat veel merken het gebruiken.:slant:

 • Profielfoto
  iFlorens

  Ik denk dat als je het best verkochte android toestel en de iPhone vergelijkt, de iPhone alsnog beter is.. Maat wat maakt het ook uit, zolang Apple met al zijn producten blijft bestaan en android maar niet baat moddergooien ben ik blij.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ja en het is leuk voor fabrikanten dat ze met Android min of meer kunnen doen wat ze willen omdat het open-source is. Kan iedereen zijn eigen smaakje eraan geven;). Het kan me eigenlijk niet zoveel schelen hoeveel Androids er zijn. Eigenlijk vind ik het wel positief dat er meer Androids zijn;). De hoeveelheid iPhones is ook eigenlijk iets te veel;).

 • Profielfoto
  Hasoweh

  Misschien eens die absurde iPhone prijzen naar beneden halen?

  +1

 • Profielfoto
  klerks1986

  Ik vraag me af hoeveel mensen er werkelijk voor Android kiezen? Ik denk dat veel mensen voor die mooie Samsung of HTC kiezen en daar zit dat toevallig Android op. Voor dat er smartphones wist niemand op welke os er op een telefoon draaide.

  Hoe staan de verhoudingen tussen de merken. Apple vs HTC, Samsung etc

 • Profielfoto
  Edwin

  Het blijft ontzettend jammer dat je voor Android 2.2 (en toekomstige updates) afhankelijk bent van de fabrikant. Google’s Nexus One was de enige uitzondering. Mede door de keuzevrijheid van provider gaat mijns inziens Android steeds populairder worden.

 • Profielfoto
  12Mac

  Fijn dat Android het goed doet. Het is zeker een hele verbetering als je Windows Mobile gehad hebt.

  Zelf heb ik sinds kort voor het eerst een iPhone (4) en ik moet zeggen dat ik niet meer anders wil. Ik heb wel even gekeken naar een HTC maar als je die in de handen hebt gehad en ook een iPhone 4 dan voel je toch een wereld van verschil. En zeker toen ik me verdiept had in synchronisatie met mijn iMac was het wel duidelijk. Dan betaal ik liever wat meer, ik krijg er ook wat meer voor terug.

  Van mij mag Android groter worden dan iOS zolang iOS maar groot genoeg blijft voor ontwikkelaars.

 • Profielfoto
  bebitoes

  Als fabrikant kun je geen iphone maken of een toestel met ios, dus moet je kiezen uit android, windows of simbian en dan is de keuze toch eenvoudig. Dus is het logisch dat er uiteindelijk meer android toestellen op de markt komen. Gelukkig houdt dit apple scherp. Concurrentie is goed.

 • Profielfoto
  So Klear

  Waar gaat dit over, jongens?! iOS4 draait alleen op de iPhone vs de vele toestellen die Android draaien. Deze cijfers hebben totaal geen inhoud wat betreft kwaliteit en gebruiksgemak etc.

  Simpel gezegd: Boeiend!

 • Profielfoto
  Mausy

  Tsja, als je niet kunt kiezen voor iOS moet je wel je smartphone uitrusten met Android. De keus is erg beperkt. Windows Mobile of Android. Waarom er nu vergeleken wordt met IOS4 snap ik niet. Smartphone producenten kunnen daar gewoon niet voor kiezen.

 • Profielfoto
  NickBook Pro

  Ik blijf dit een rare vergelijking vinden.

  Er worden ook meer “computers met windows” verkocht dan “macs” en meer “auto’s die op euro 95 rijden” dan “audi’s”.

  Desalniettemin denk ik dat het voor de Nederlandse iPhone sales goed zou zijn als Vodafone hem asap gaat leveren. Praktisch iedereen die ik ken met een iPhone, is nu anti-T-Mobile.

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  @Dems: Android is vooral beschikbaar voor derden – iOS niet. Maar ik denk idd dat de keuze voor smartphones vaker dan niet een keuze voor hardware is. Dus wat dat betreft is een vergelijking tussen iPhone en andere toestellen relevanter.

  Maar ik geef toe, het lijken soms de OS wars all over again.

 • Profielfoto
  BigAL

  Op ieder potje past wel een OS-dekseltje. Voor telefoons is het voor mij Symbian en Meego.

 • Profielfoto
  petervl57

  Oud nieuws. Al een jaar geleden werd voorspeld dat android een marktaandeel van wel 35% zou gaan halen in enkele jaren tijd. We praten hier over een besturingssysteem wat door meer dan 10 leidinggevende merken is overgenomen, die elk vele types uitbrengen. Apple is maar 1 merk, wat op zijn eentje alleen 1 smartphone verkoopt, zich dus richt op een bepaald marktsegment en daarmee een marktaandeel heeft van ongeveer 3%. Dat is een knappe prestatie, maar niet te vergelijken met het marktsegment wat android bestrijkt.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  De strijd is eerder tussen Windows Mobile en Android. Fabrikanten, behalve Apple, hebben tenslotte niet de keuze voor iOS4. En gegeven genoemde keuze zou ik het wel weten.

 • Profielfoto
  Garbera

  Mooi dat Apple concurentie krijgt van een ander smartphone-os, dat houd ze scherp en misschien nemen ze daardoor voor ons positieve beslissingen.

 • Profielfoto
  Steo

  Ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk ben van het Android Os! Ik heb inmiddels een iPhone 4, maar de HTC Legend paste qua uiterlijk beter bij mijn iMac. Alleen jammer dat de Legend niet zo snel was als de desire (lelijk ding) of de iPhone 4.
  Ja, ik kijk naar OS, maar ook naar uiterlijk. En als je een iPhone 3G had dan is de overstap naar 4 zo gemaakt natuurlijk. Maar zoals gezegd… die Androids zijn best cool eigenlijk!

 • Profielfoto
  ctxppc

  Android moet een groter marktaandeel hebben want het is niet gekoppeld aan één product. Je hebt duizenden producten die samen groter zijn dan de iPhone, wat één product is en waar het daar in China erg warm loopt van de vraag. En daar stopt het niet: je hebt ook (minder succesvolle) tablets die op Android werken, en zelfs andere soorten apparaten. We zijn nu puur een iPhone zitten te vergelijken met de hele wereld. Zelfs een vergelijking trekken met de Mac en Windows brengt het niet zover, want Mac OS X is ook beschikbaar onder verschillende systemen (laptop, desktop en server), net als Windows.

  Er zijn tientallen extra redenen.

 • Profielfoto
  Sbojevets

  iOS vs Android is niet eens zozeer interessant. Ze zijn beide leuke OS’en met toekomst.

  Maar het mooiste is dat Windows Mobile echt zwaar in de problemen komt. Dat gaat echt verdwijnen van telefoons. Het houdt vanzelf op te bestaan vanwege z’n onmogelijk moeilijke en omslachtige OS.

  Een kennis van me heeft een HTC met WinMo en die krijgt met geen mogelijkheid Exchange werkend zelfs niet met ICT ondersteuning. Ik op Android en een collega op iOS hebben dat in 5 minuten werkend. Ik heb zelf 2 WinMo HTC’s gehad met de nodige onvrede en ben nu zeer tevreden met Android.

  Dus aub, meer Android is minder WinMo. Android en iOS zullen onder consumenten niet echt concurrenten worden. Het zal meer de uitstraling en prijskaart blijven die een consument de een of de andere kant op trekt.

  @Klerks1986: Denk niet dat mensen zo’n telefoon kiezen zonder te weten wat voor OS er op draait. Die mensen kopen een Nokia. Ik denk dat er veel bewuster gekeken wordt naar Android telefoons.

 • Profielfoto
  Paul Rubert

  Het verbaasd me niet als android ios voorbijsteekt, er zijn honderden toestellen die op android draaien, en maar 2 (iPad niet meegeteld) toestellen die op ios draaien!!!

 • Profielfoto
  LEXY

  Wordt tijd dat Google ook een gratis Android OS voor computers gaat lanceren!

 • Profielfoto
  juliantomoriati

  Ik ben het met klerks1986 eens. Veel mensen kiezen niet bewust voor een bepaald type os, maar het gaat ze om de telefoon. Er zijn genoeg mensen die niks van een iPhone willen weten, maar wel een smartphone willen hebben. Dan is het logisch dat Android het wint aan “populariteit” aangezien het op de meeste smartphones geïnstalleerd is.

 • Profielfoto
  Andre Mesker

  Ik heb nu ongeveer een maand de Samsung Galaxy S waar Android op draait en het werkt echt hartstikke goed. Ik zou niet kunnen zeggen wat beter is, iPhone of Android. De Samsung Galaxy S heeft veel weg van een iPhone en Android draait soepel. Enigste nadeel vind ik dat veel programma’s niet afgesloten kunnen worden en op de achtergrond blijven draaien. Maar ja, daardoor heb je ook multitasking.
  Maar afgezien daarvan is het een supertoestel. En de Android Market? Eh… ja… daar zit veel meuk, troep en rotzooi tussen. Hopelijk verbetert dat nog want je ziet door de rotzooi de goeie apps niet meer.
  Een iPhone was te duur en deze kreeg ik gratis bij mijn abonnement. En dat zal vast voor meer mensen de doorslag geven als ze moeten kiezen.

 • Profielfoto
  jf

  Tsja, er is nu keus tussen 2 in principe goede OS-en. Als een klant dan in de winkel staat en kan kiezen tussen het reserveren van een iPhone 4 die hij dan mogelijk over een paar weken mee mag nemen of een Android telefoon die hij direct mee kan nemen, dan moet hij wel echt persé een iPhone 4 willen hebben…

 • Profielfoto
  websania

  Mijn keuze voor Android (HTC Legend) had zuiver te maken met dat ik bij de KPN wilde blijven. Als de KNP de iPhone zou hebben gehad, was die het geworden. Ben trouwens wel tevreden over het Android-gebeuren; veel apps ook, maar een telefoon moet je vooral mee kunnen bellen natuurlijk.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Ik denk dat Apple met meer vernieuwingen moet komen om de concurrentie voor te blijven. Met introducties als facetime en een video opname functie loop je toch alsnog achter de feiten aan. Dat kon vijf jaar geleden ook al dan wel niet in HD (720p).

  En iets minder praatjes als “the best .. ever”, “this is amazing”, “And boy have we patented it!”. Volgens mij is alleen het Apple logo’tje op de achterkant gepatenteerd want al het andere is inmiddels overgenomen door andere merken. Al dit soort “power” termen geven verkeerde verwachtingen en krijgen bijna een lachwekkende lading omdat het steeds meer weg heeft van een tellsell reclame.

 • Profielfoto
  ErikBruinsma

  Ben zelf nooit voorstander geweest van open-source software. Zorgt voor een lage instap voor programmeurs en jan en alleman maar de kwaliteit en stabiliteit vind ik tot nu toe nogal tegen vallen. Je ziet toch dat programmatjes nog wel eens vast lopen of dat hij spontaan opnieuw opstart.

 • Profielfoto
  jf

  @Maddox: ik heb een beetje hetzelfde gevoel. Apple heeft enige tijd kunnen profiteren van het “eerste en beste” zijn met de belangrijkste voordelen van de iPhone (het touchscreen en de user interface), maar wordt inmiddels aan alle kanten bij- of zelfs ingehaald door de concurrentie met notabene een “gratis” open source systeem.

  Het is dan maar zeer de vraag hoelang je nog kunt volhouden mondjesmaat uit te leveren en een zekere mate van exclusiviteit te claimen.

  Maar goed, dat verschilt natuurlijk nauwelijks met de situatie bij de gewone computers en daar komen ze er ook nog steeds mee weg…

  Nog wel…

 • Profielfoto
  Cea

  Ik heb ze beide gehad en beide hebben hun sterktes en zwaktes.
  Het is inderdaad moeilijk vergeklijken.
  Het enigste dat er boeiend aan is dat beide platformen er hopelijk scherp bij blijven en dus innovatief blijven.
  Beide ( Google – Apple) zullen uit een ander vaatje moeten tappen om aan de top te blijven.
  Dat is enkel maar goed voor de consument, dus maak je keuze wat je het leukste vind.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Zijn er aantallen bekend over het aanbod van beide appstores?

 • Profielfoto
  jeroenhorst

  Het is een logisch gevolg over een jaar zal Android nog veel groter zijn. Het is inderdaad geen wedstrijd en al zou het een wedstrijd zijn gaan zie die niet winnen.

  Android zit in veel meer verschillende segmenten en hebben voor iedereen een toestel van budget telefoon tot een geavanceerd model. Apple doet het erg goed gezien ze maar één echt model telefoon hebben die toch wel boven in het segment zit.

  Een Android telefoon heb je al gratis bij een goedkoop abonnement. Tevens zijn er veel verschillende modellen en is er voor iedereen wat wils. Zelf ben ik helemaal gek van mijn eigen IPhone maar wat er nu gebeurd is een OS vergelijken met inprincipe één telefoon.

 • Profielfoto
  MadDonna

  In feite hetzelfde verhaal als in de jaren 80, Apple hield zijn besturingssysteem voor zichzelf en IBM gaf licenties uit waardoor ook anderen pc-dos/ms-dos machines konden fabriceren. Hierdoor werd de gebruikersbasis van IBM(-gebaseerde) pc’s zo groot dat Apple in de marge werd gedrukt. Ondanks dat de Macintoshes (vooral de II’s fantastische machines waren).

 • Profielfoto
  eiskoud

  alleen maar mooi.. hoe kleiner we blijven hoe minder aandacht we trekken van kwaadwillende…

  daarom heeft de mac (nog) geen last van virussen.. en daarom verschijnen nu de eerste virussen op android..

  laat maar lekker groeien;)

 • Profielfoto
  maconly

  Mooi, Android Ruuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuules hehehe:P

  (krijg deze week waarschijnlijk de ongelofelijk mooie en strakke Samsung Galaxy S binnen :D)

  Nou veel plezier er mee , ik ben benieuwd hoe lang het duurt eer je naar een iphone verlangt, met je net niet telefoon.

  Maar meer android dan apple heeft alleen maar met de inhaligheid van Apple te maken.

 • Profielfoto
  Andre Mesker

  Nou veel plezier er mee , ik ben benieuwd hoe lang het duurt eer je naar een iphone verlangt, met je net niet telefoon.

  Maar meer android dan apple heeft alleen maar met de inhaligheid van Apple te maken.

  Ik heb al een paar keer gelezen dat mensen met een iPhone 4 liever een Samsung Galaxy hadden gehad. Dus om die telefoon af te doen als een ‘net niet telefoon’ is een misser van jewelste.
  :razz: