FaceTime onderweg, hoe doe je dat?

Door: Koen van Tongeren - 24 reacties

Wat doe je als je nieuwe iPhone 4 eindelijk binnen is? Spelen met de gyroscoop, kwijlen over het Retina display of HD filmpjes maken? Hoe dan ook, op een gegeven moment komt FaceTime aan de beurt. Apple’s interpretatie van videobellen werkt eenvoudig en ziet er prachtig uit maar heeft één groot nadeel: het werkt alleen via een WiFi-verbinding. Best jammer, want juist onderweg, in de winkel of op het terras kan FaceTime daadwerkelijk iets toevoegen aan een normaal mobiel gesprek.

Bij de presentatie van FaceTime op de WWDC werd beloofd dat video-bellen via een 3G verbinding ‘in de toekomst’ mogelijk wordt. Gelukkig zijn er nu al manieren om alsnog onderweg gebruik te maken van FaceTime. One More Thing zet drie mogelijkheden voor je op een rij.

Hotspots
De meest voor zich sprekende optie is een WiFi hotspot. T-Mobile abonnees kunnen in Nederland al gratis  gebruik maken van alle T-Mobile én KPN hotspots in hotels, café’s, congresgebouwen en tegenwoordig zelfs intercitytreinen. Daarnaast bieden sommige bedrijven als McDonald’s gratis WiFi aan voor alle klanten. Maar wat doe je als je geen zin hebt in een hamburger, of op vakantie in het buitenland bent?

Gebruik maken van WiFI-hotspots in het buitenland is een stuk prijziger. Vaak kan je moeiteloos inloggen met je Nederlandse T-Mobile account, maar verschijnt er vervolgens een flinke ‘roaming charge’ op je rekening. Een betaalbaar alternatief is dan Boingo. Deze Amerikaanse dienst heeft contracten gesloten met vrijwel alle hotspot-providers wereldwijd, waardoor je bijna overal kan inloggen en onbeperkt gebruik kan maken van het internet.

Boingo heeft een speciaal abonnement voor mobiele telefoons: voor $7,95 (ongeveer € 6,15) per maand kan je onbeperkt gebruik maken van alle hotspots wereldwijd. Niet slecht als je bedenkt dat een dagje internet in een hotel al snel het drie-voudige kan zijn. Zo kan je dus vrijwel overal waar een publiek WiFi-netwerk in de lucht hangt een FaceTime-gesprek beginnen. Maar wat als je midden op de hei zit, zonder wifi maar met 3G?

Jailbreak
Het jailbreaken van je iPhone kan dé oplossing bieden om ook buiten WiFi-netwerken om te kunnen FaceTime’en. Onlangs is in de VS bepaald dat het jailbreaken van je iPhone niet illegaal is en de handeling is tegenwoordig zo eenvoudig dat iedereen het kan. Zolang je niet ge-update hebt naar de laatste versie van iOS 4 is een bezoek aan deze website genoeg om je iPhone te bevrijden van de ketens uit Cupertino. Via Cydia installeer je vervolgens 3G Unrestrictor ($2 via PayPal). Daarna kunnen alle functies op je iPhone die eigenlijk een WiFi verbinding vereisen gewoon gebruik maken van je 3G verbinding.

Natuurlijk zitten er nadelen aan een jailbreak. De belangrijkste is het gebrek aan ondersteuning. Legaal of niet, Apple is niet blij met de jailbreak-community en dicht met elke update van iOS de lekken die jailbreaks mogelijk maken. Dat betekent dat je updates niet kan installeren totdat er een nieuwe manier gevonden is om er een jailbreak in uit te voeren.

Mobiele hotspot
Eigenlijk zou je bovenstaande opties willen combineren: het mobiele van een 3G verbinding met het gemak en de zekerheid (geen jailbreak nodig) van WiFi. Daarvoor is er MiFi, een mobiele WiFi-hotspot die Henk van Ess (bekend van de iPhone-accu’s) op de Nederlandse markt heeft gebracht. Je stopt er een simkaart, de MiFi maakt contact met het 3G netwerk van je provider en zet de verbinding om in een WiFi-signaal. Vervolgens kan je die mobiele WiFi-verbinding gebruiken om waar dan ook te FaceTime’en.


Uiteraard moet je wel een mobiel data-abonnement hebben, maar voor iPhone-gebruikers met een T-Mobile abonnement hoeft dat geen probleem te zijn. Vraag gewoon een duo-sim aan, stop één kaart in je iPhone en de andere in de MiFi. Als je vervolgens de 3G verbinding op je iPhone uitzet, kan de MiFi met de tweede sim verbinding maken met het T-Mobile netwerk. Zo spaar je een extra abonnement uit. Maar goed ook, want de MiFi zelf is alles behalve gratis: je betaalt € 232,- voor dit slimme kastje.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  kj.web

  Fring?

 • Profielfoto
  wjend

  232 euro en dan mag ik Face-Timen, joepie. Ik ga dan wel iets anders doen!

 • Profielfoto
  Arno

  Maar wat doe je als je geen zin hebt in een hamburger? Als je geen zin hebt in een hamburger??? :crazy:

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ik wacht wel totdat ik thuis ben om op internet te kunnen;). Ik hoef gelukkig niet altijd op het internet te zijn:).

 • Profielfoto
  Elrithranduil

  Jammer dat die MiFi zo duur is anders had ik ook nog wel wat andere toepassingen ervoor kunnen bedenken.
  Pff als die T-Mobile lui nou eindelijk eens dat tethering activeren maarja ik denk dat ik me dan zelf in de vinger snij omdat het netwerk dan nog rampzaliger zal worden met die extra belasting.

 • Profielfoto
  Vince247

  idd, waar is fring in dit artikel?

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  Fring is een aparte dienst voor videobellen. Dit artikel gaat over manieren om FaceTime onderweg te gebruiken.

 • Profielfoto
  Napsju

  Ik heb een Three MiFi (Huawei E585) uit de UK. Simlockvrij gemaakt voor 96 euro totaal en ’t werkt perfect met Voda NL.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ach, in een gezin met een paar iPhones kan MyWi (Jailbreak) ook een oplossing bieden.

  En verder is er dan ook My3G, waarmee FaceTime over 3G mogelijk is.

 • Profielfoto
  Aussie

  Of je neemt een Android met Froyo of een Palm Pre Plus erbij die ondersteunen ook MiFi….

 • Profielfoto
  wjend

  @Aussie, je bedoelt tethering?

 • Profielfoto
  AntarcticPL

  Wilde ik net ook voorstellen.
  Je komt langs mij zitten op de trein en mag via m’n HTC Desire met Froyo tethering gebruiken … tegen een schappelijke prijs van 1€ per Mb :lol:

 • Profielfoto
  Hvalbiff

  Zo vreemd. T-Mobile en XS4ALL klanten mogen gratis KPN hotspots gebruiken maar als KPN glasvezel klant mag ik dat niet:confused:

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Tsja, mobiel dataverkeer is nu eenmaal iets anders dan glasvezel.

  Als je een KPN data-abonnement hebt, mag je ook niet gratis op KPN glasvezel.

 • Profielfoto
  Hvalbiff

  @KarelWillem: KPN hotspots zijn ook gratis voor XS4ALL abonnees die alleen vast internet hebben hoor.

 • Profielfoto
  Aussie

  @wandersiemers, nee, ik bedoel MiFi

  Sinds Apple mijn 3G onbruikbaar heeft gemaakt met iOS4 ben ik eens verder gaan kijken en het valt niet tegen hoor.

 • Profielfoto
  JaNiintendo

  FacePalm.

 • Profielfoto
  computer space

  Neem gewoon een iPod met chinese iPhone converter. Deze backpack van 70 euro voor de iPod voorziet m van 3G internet, extra batterij, camera en microfoon.

 • Profielfoto
  Volkie

  Ach, binnenkort heb je toch geen unrestricted data usage op 3G meer in Nederland. Wil je ineens niet meer allerlei dingen via 3G doen omdat het niet past in je databundle.

 • Profielfoto
  Bart1972

  @Aussie
  Werkt inderdaad prima en snel. M’n MacBook maakte eenvoudig contact met een Desire en NexusOne (met 2.2), dus waarom niet met een iPhone.

  Verdient volgens mij om als vierde optie genoemd te worden.

 • Profielfoto
  flyinghigh

  Volgens mij zit OMT vuistdiep in Henk van Ess. Er zijn meer en goedkopere oplossingen dan de MIFI. OMT doe eens wat meer onafhankelijke journalistiek!

  http://www.laptopshop.nl/product/94242/huawei-e5-pocket-wifi-modem.html

  En inderdaad wel een duo sim in normaal formaat aanvragen. Want iPhone 4 gebruikt het “revolutionaire” microsim formaat, dat natuurlijk niet in het wifi modem past.

 • Profielfoto
  wouwout

  Fring natuurlijk. En hoort ook in dit artikel, want doet precies wat facetime doet.

 • Profielfoto
  MightyMouse

  Toch gewoon naar de MC gaan en die hamburger voor 1 euro kopen.
  Knikker je die euroknaller in de prullenbak en kan jij gratis internetten.

  Kun je aardig wat keer een FaceTime call doen voor dat geld:nerd:

 • Profielfoto
  bartvd

  is er een app waarmee je kan zien waar al die hotspots zijn?