Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 13 augustus 2010
Leestijd: 3 minuten

FaceTime onderweg, hoe doe je dat?

Wat doe je als je nieuwe iPhone 4 eindelijk binnen is? Spelen met de gyroscoop, kwijlen over het Retina display of HD filmpjes maken? Hoe dan ook, op een gegeven moment komt FaceTime aan de beurt. Apple’s interpretatie van videobellen werkt eenvoudig en ziet er prachtig uit maar heeft één groot nadeel: het werkt alleen via een WiFi-verbinding. Best jammer, want juist onderweg, in de winkel of op het terras kan FaceTime daadwerkelijk iets toevoegen aan een normaal mobiel gesprek.

Bij de presentatie van FaceTime op de WWDC werd beloofd dat video-bellen via een 3G verbinding ‘in de toekomst’ mogelijk wordt. Gelukkig zijn er nu al manieren om alsnog onderweg gebruik te maken van FaceTime. One More Thing zet drie mogelijkheden voor je op een rij.

Hotspots
De meest voor zich sprekende optie is een WiFi hotspot. T-Mobile abonnees kunnen in Nederland al gratis  gebruik maken van alle T-Mobile én KPN hotspots in hotels, café’s, congresgebouwen en tegenwoordig zelfs intercitytreinen. Daarnaast bieden sommige bedrijven als McDonald’s gratis WiFi aan voor alle klanten. Maar wat doe je als je geen zin hebt in een hamburger, of op vakantie in het buitenland bent?

Gebruik maken van WiFI-hotspots in het buitenland is een stuk prijziger. Vaak kan je moeiteloos inloggen met je Nederlandse T-Mobile account, maar verschijnt er vervolgens een flinke ‘roaming charge’ op je rekening. Een betaalbaar alternatief is dan Boingo. Deze Amerikaanse dienst heeft contracten gesloten met vrijwel alle hotspot-providers wereldwijd, waardoor je bijna overal kan inloggen en onbeperkt gebruik kan maken van het internet.

Boingo heeft een speciaal abonnement voor mobiele telefoons: voor $7,95 (ongeveer € 6,15) per maand kan je onbeperkt gebruik maken van alle hotspots wereldwijd. Niet slecht als je bedenkt dat een dagje internet in een hotel al snel het drie-voudige kan zijn. Zo kan je dus vrijwel overal waar een publiek WiFi-netwerk in de lucht hangt een FaceTime-gesprek beginnen. Maar wat als je midden op de hei zit, zonder wifi maar met 3G?

Jailbreak
Het jailbreaken van je iPhone kan dé oplossing bieden om ook buiten WiFi-netwerken om te kunnen FaceTime’en. Onlangs is in de VS bepaald dat het jailbreaken van je iPhone niet illegaal is en de handeling is tegenwoordig zo eenvoudig dat iedereen het kan. Zolang je niet ge-update hebt naar de laatste versie van iOS 4 is een bezoek aan deze website genoeg om je iPhone te bevrijden van de ketens uit Cupertino. Via Cydia installeer je vervolgens 3G Unrestrictor ($2 via PayPal). Daarna kunnen alle functies op je iPhone die eigenlijk een WiFi verbinding vereisen gewoon gebruik maken van je 3G verbinding.

Natuurlijk zitten er nadelen aan een jailbreak. De belangrijkste is het gebrek aan ondersteuning. Legaal of niet, Apple is niet blij met de jailbreak-community en dicht met elke update van iOS de lekken die jailbreaks mogelijk maken. Dat betekent dat je updates niet kan installeren totdat er een nieuwe manier gevonden is om er een jailbreak in uit te voeren.

Mobiele hotspot
Eigenlijk zou je bovenstaande opties willen combineren: het mobiele van een 3G verbinding met het gemak en de zekerheid (geen jailbreak nodig) van WiFi. Daarvoor is er MiFi, een mobiele WiFi-hotspot die Henk van Ess (bekend van de iPhone-accu’s) op de Nederlandse markt heeft gebracht. Je stopt er een simkaart, de MiFi maakt contact met het 3G netwerk van je provider en zet de verbinding om in een WiFi-signaal. Vervolgens kan je die mobiele WiFi-verbinding gebruiken om waar dan ook te FaceTime’en.

Uiteraard moet je wel een mobiel data-abonnement hebben, maar voor iPhone-gebruikers met een T-Mobile abonnement hoeft dat geen probleem te zijn. Vraag gewoon een duo-sim aan, stop één kaart in je iPhone en de andere in de MiFi. Als je vervolgens de 3G verbinding op je iPhone uitzet, kan de MiFi met de tweede sim verbinding maken met het T-Mobile netwerk. Zo spaar je een extra abonnement uit. Maar goed ook, want de MiFi zelf is alles behalve gratis: je betaalt € 232,- voor dit slimme kastje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.