ePub export in Pages

Door: Jan David Hanrath - 14 reacties

Terwijl het toch niet heel erg lang meer kan duren totdat Apple iLife ’11 en iWork ’11 aankondigt, worden we vanavond verrast met een update voor iWork ’09.

De update bevat voornamelijk de bekende kleine fixes voor Pages, Keynote en Numbers, maar ook een leuke nieuwe functionaliteit: ondersteuning in Pages om een tekstdocument te exporteren naar het ePub-formaat, de open standaard voor e-Books die iBooks gebruikt op de iPad, iPhone en iPod touch. In afwachting op een eigen Nederlandse e-Bookwinkel kunnen we nu in elk geval onze eigen e-Books schrijven.

Wat de update inhoudt:

Keynote 5.0.4

 • Verhelpt een probleem bij het afdrukken van hand-outs met liniaallijnen.
 • Verhelpt een probleem met de diakiezer.
 • Lost een probleem op bij het automatisch vergroten/verkleinen van sommige foto’s bij het wijzigen van de diagrootte.
 • Verhelpt een probleem met tabellen.

Pages 4.0.4

 • Verhelpt een probleem met tabellen.
 • Omvat compatibiliteit met de standaard ePub-bestandsstructuur (voor gebruik met iBooks) bij het exporteren.

Numbers 2.0.4

 • Verhelpt een probleem met tabellen.

Je vindt de update bij Software-update, in de menubalk onder het appeltje.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Chorro

  Kijk, die halen we ff binnen!:D

 • Profielfoto
  mymac

  Ben benieuwd, morgen (straks na wat slaap… ) eens testen!:smile:

 • Profielfoto
  brabant

  Wat geeft dit meer dan de opdracht: Send to iTunes in het printscherm bij PDF? Gaat ook vanuit alle programma’s.

 • Profielfoto
  pinkie

  Net zoals Pages en Keynote voor iPad heeft de ePub export ook beperkingen. Een Table of Content wordt niet weergegeven, en dat is echt een beperking voor mij maar ook floating images worden niet geëxporteerd. ’t Is wel leuk maar meer ook (nog) niet.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Tja, het is toch een vak he DTP?:evil: “Men” denkt gelijk: “oohh jaa, doe ik ff” zonder de achterliggende gedachte achter het ePub verhaal te kennen. Dan kom je dus op de koffie. Het is ook een stomme feature om in Pages te stoppen. Juist vanwege de totaal andere manier van denken voor een eReader. Je kan niet zomaar 1 op 1 een document omzetten/verwerken. Maak er dan maar een PDF van die kan ook in je iBookstore op je iPad.

 • Profielfoto
  pinkie

  Klopt, ik ben een absolute leek op het DTP gebied en ben ook de eerste die dat toegeeft. Maar wanneer ik de optie aangeboden krijg om mijn Pages document te exporteren naar ePub dan probeer ik dat uit (dan denk ik: “Ooohh ja, doe ik ff”:grin:en vervolgens leer ik de beperkingen kennen. Prima hoor maar wel een teleurstelling omdat de verwachting wat te hoog was. Ook headers en footers worden niet ondersteunt en daarmee wordt de feature voor mij dus onbruikbaar en dat vind ik best jammer.

 • Profielfoto
  cailin coilleach

  Ook headers en footers worden niet ondersteunt

  Niet zo heel gek als je weet dat ePub documenten dynamisch hun flow moeten aanpassen naar gelang van de schermgrootte, de mate van zoom, de grootte van lettertypes enzovoorts.

  Ongetwijfeld is er wel een manier voor een header/footer, maar die werkt anders dan diegeen waar jij aan denkt.

  Nochthans ben ik blij met deze mogelijkheid! Als is het om documenten met grote lappen tekst netjes over te kunnen zetten.

  Een Table of Content wordt niet weergegeven, en dat is echt een beperking voor mij

  En ook daar moet een optie voor zijn, gezien mijn Sherlock Holmes ePubs die ik heb binnengehaald. Daar zit toch echt een werkende inhoudsopgave in.

  Wat geeft dit meer dan de opdracht: Send to iTunes in het printscherm bij PDF? Gaat ook vanuit alle programma’s.

  Waar jij aan denkt kopieert een PDF naar je iTunes library.

  Deze nieuwe functie voegt een export optie toe aan pages bij File -> Export -> ePub. Dat is wat anders dan File -> Export -> PDF, of File -> Print -> Save as PDF.

 • Profielfoto
  pinkie

  Het is dus het beste om een document dat je in ePub formaat wilt gebruiken later al vanaf het begin daarop voor te bereiden. Ik verkeerde in de illusie dat je bestaande documenten moeiteloos kunt omzetten en dat is dus niet altijd zo. Ik heb ook nogal wat documenten die meer op een gebruiksaanwijzing lijken met diverse illustraties, flow charts e.d. en als ik het goed begrijp kun je die beter exporteren naar PDF i.p.v ePub.

  Kijk, en alks ik dit goed begrepen heb dan heb ik, door gewoon wat te proberen en experimenteren toch weer veel geleerd op de vroege vrijdagmorgen.:cool:

 • Profielfoto
  rainiervanes1

  Het is wel allemaal erg beperkt.

 • Profielfoto
  pinkie

  Hier vind je meer informatie over mogelijkheden (en onmogelijkheden)

 • Profielfoto
  cailin coilleach

  Het is wel allemaal erg beperkt.

  Maar heeft dat te maken met jouw verwachtingen, of met wat je uberhaupt met ePub kan?:)

  EDIT:
  Over de inhoudsopgave, zoals besproken op pag1: dat werkt gewoon en precies zoals ik had verwacht. Zie onder. De vraag is dus eerder hoe jij tot nu toe inhoudsopgaven hebt gemaakt. Deed je dit zoals het “hoort” met Pages, dan hoort jouw ePub gewoon een TOC te hebben.

  A table of contents is automatically generated, which allows readers to jump quickly to any chapter title, heading, or subheading in the book. In order to create a meaningful table of contents, it’s important to apply appropriate styles within your document. The ePub reader uses the paragraph styles to determine which items should appear in the table of contents for your book.


  Lees ik die HOWTO van Apple verder door, dan zie ik helemaal niets dat voor mij voelt als een onnodige beperking. Eigenlijk verwacht ik dat al mijn documenten er goed uit komen als ePub.

  Ook wat betreft images zie ik geen gekke dingen. Het is logisch dat je geen floating images kan gebruiken, omdat je op een eReader niet kan spreken van vaste paginatie. De paginaindeling verandert naar gelang de instellingen van de reader, de schermgrootte, enz. En omdat je niet kan spreken van vaste pagina’s kan je ook geen afbeeldingen ankeren aan een vaste paginalocatie.

  Dat is geen limitatie van deze aanpassing van Pages, maar van het ePub format an sich.

  EDIT2:
  Hemel, wat iiritant, dat gebrek aan witregels op dit deel van OMT. Ik pas de smerige truc maar toe die ik van een ander heb geleerd :thumbsdown:

 • Profielfoto
  cobrp

  De conversie naar ePub is in ieder geval al beter dan die van inDesign. Verder is het inderdaad een begin. Sigil is een aardig vervolg om het eindproduct bij te werken.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Waarom is die van InDesign minder dan die van Pages? En over welke versie van InDesign heb je het?

 • Profielfoto
  wjvanzeist

  Had eerder al eens zitten spelen met calibre / sigil (zie hier), maar dit lijkt toch makkelijker! Net even geprobeert (was vooral verbaasd hoe goed pages nog word documenten importeert eigenlijk;) ) en lijkt allemaal goed te gaan. Inderdaad moet je trouwens niet een al te moeilijk document hebben, dan lukt het allemaal wel.

  Iets wat me opviel is dat in de .epub van pages de text ‘hard-coded’ zwart gemaakt is. Ik lees vaak .epubs in stanze, met een zwart achtergrond. De epub van Pages weigert echter de text wit te maken, zodat je tegen een zwart scherm aankijkt.