De volgende iMac: iPad en Mac in één?

Door: Koen van Tongeren - 61 reacties

Een vandaag onthuld patent dat Apple heeft aangevraagd geeft mogelijk een inkijkje in de toekomstvisie voor de iMac. Het patent beschrijft een computer en beeldscherm in één op een voet. In tegenstelling tot de huidige iMac zit er in die voet een scharnier waardoor het scherm platgelegd kan worden. Sensors in het scherm en in de voet voelen wanneer dit gebeurt en toveren de standaard OS X interface om in een touch interface, waardoor de iMac opeens als een soort extra large iPad gebruikt kan worden.

De website Patently Apple ontdekte de patentaanvraag nadat men eerder al op een patent was gestuit waarin omschreven wordt hoe een touch-computer bediend zou kunnen worden, bijvoorbeeld voor iLife-applicaties. Mocht de iMac touch daadwerkelijk in productie komen, dan is het daarom ook niet waarschijnlijk dat de zelfde iOS interface van de iPad gebruikt zal worden. Een groter scherm biedt immers mogelijkheden voor complexere applicaties.

Welke mogelijkheden zie jij allemaal voor een iMac touch/iPad XL?

Reacties

61 reacties
 • Profielfoto
  maxyboy1001

  Dit ziet er wel heel gaaf uit!:razz:

 • Profielfoto
  iFlorens

  Leuk, erg leuk. Maar houd dit in, dat omdat Apple hier nu patent op heeft aangevraagd geeneen ander bedrijf dit ooit kan gebruiken?

 • Profielfoto
  RuudBerg

  Ships with Mac OS X version10.7.0

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Ik zie het al voor me om lekker de DJ uit te hangen op een big ass iMac touch!

 • Profielfoto
  appievanr

  Zie veel kansen en zal dit echt gaan aanschaffen als dit uikomt. Hopen dat ze de schanier achter het scherm met soort van kogel zo soepel maken dat je spelletjes kan spelen zoals op de iPad bijvoorbeeld.:yum:

  Vette productie machine en mega spelconsole.

  Hij mag van mij komen volgend jaar.:thumbsup:

 • Profielfoto
  Lexis

  Dat is wel de enige manier waarop een iMac met touchscreen gaat werken. Als ie gewoon recht voor je staat werkt het niet.

  Als dit komt; heb ik het nodig.

 • Profielfoto
  iFlorens

  @Maddox en moet ik dan aan tientallen miljoenen denken, honderden of misschien toch maar een paar?

  Btw ik dacht dat de ideeëntrommel van Apple wel op zou zijn maar ik denk echt dat we nog veel revolutionaire dingen van Apple kunnen verwachten, en dan bedoel ik serieus revolutionair, zoals het touch screen. Wat zullen ze nog meer verzinnen..

 • Profielfoto
  Type-R

  revival van de iMac G4?

 • Profielfoto
  Lexis

  Ik zeg jullie; dit wordt geniaal!

 • Profielfoto
  StephanNL

  Ik zie mij al voorovergebogen zitten. Na 10 minuten ben je de miskoop aardig beu. Want we weten dat er een glasplaat op zal zitten, als je het scherm zoals op het plaatje neerzet en je er recht achter gaat zitten zal je niet veel zien dan een spiegeling van hetgeen wat erachter zit. Met een mat scherm zou je dit veel minder hebben (gehad) . Pak maar een iMac G4 bollentje en duw deze in de afgebeelde positie.

  Al met al ben ik wel benieuwd wat of het ooit iets zal worden. Misschien wordt het patent enkel gebruikt om een “look-a-like” iMac productie van andere bedrijven tegen te gaan. HP of ASUS heeft een soortgelijk product, niet dat je het vaak ziet, het is er wel.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Een beetje lastig mee te nemen lijkt het me wel… Maar het lijkt me desalniettemin heel erg gaaf zo. Ik zou het kopen:)

 • Profielfoto
  iz75

  Ik had het eerlijk gezegd al verwacht bij de huidige iMac serie….

 • Profielfoto
  snipper

  Patentaanvragen zeggen niets maar dat er vroeg of laat een touch versie van OS X + bijbehorende hardware / software komt staat voor mij als een paal boven water, sinds de introductie van de iPhone. Dan zal er ook ‘echt’ op gewerkt kunnen worden, gefotoshopt kunnen worden bijvoorbeeld, of 3D software gebruiken, wat op een iPad niet kan vanwege de minimale hardware, wat spielerei daargelaten.

 • Profielfoto
  1984

  iMac met touchscreen
  “patent dat Apple heeft aangevraagd…..” ja ja, wat vertelde Steve Jobs : Good artists copy great artists steal

  http://www.youtube.com/watch?v=WJZlLF3chxo&feature=fvsr
  http://www.youtube.com/watch?v=T5IC1UneZxQ&feature=related

  Maar het positieve is wel dat Apple eindelijk een klein beetje aan de verstelbaarheid van de schermen en all-in-one’s gaat denken….al is dat natuurlijk ook maar afwachten..?

 • Profielfoto
  Osipz

  Er zijn natuurlijk al all-in computers met een touch screen, dus wat dat betreft is Apple niet vernieuwend.
  De combinatie van twee verschillende apparaten in een, intuitief overschakelend van de een naar de ander is wel nieuw.
  Bezwaar tegen touch screens is dat je na een tijdje een overbelast schoudergewricht hebt. Dat zou hiermee uit de wereld zijn.
  Practisch bezwaar is de werkhoogte, een liggend beeldscherm op een soort voetje geeft een heel andere werkhouding dan een verticaal beeldscherm.

  Maar als Aperture uitkomt in een compleet “vingergestuurde”versie, doe ik mee!

 • Profielfoto
  Rano

  @1984: dat is een monitor, geen computer. Een groot verschil.

 • Profielfoto
  krisp

  Het is juist evident dat iOS als basis gaat dienen voor dit soort apparaten. Vergeet niet dat de kernel van iOS ‘gewoon’ van Mac OS X is, en dat deze dus vrij eenvoudig uitgebreid kan worden met onderdelen die op dat platform horen. Ik denk dan ook dat iOS uiteindelijk (na 10.9 oid) als de opvolger van OS X gaat dienen. Vergeet niet dat Steve Jobs OS X bij introductie een levensduur van 10 jaar heeft gegeven. Daar zitten we nu zo ongeveer op.

  Het argument omtrent resolutie gaat mijns inziens niet op, aangezien Apple voor de iPad ook iOS heeft toegepast. Wel zullen er opnieuw veranderingen in de interface zijn, die waarschijnlijk ergens tussen OS X en iOS inzweven. Hoe dat er precies gaat uitzien, zullen we tzt gaan zien.:)

 • Profielfoto
  MadDonna

  Ik heb er nu al een hekel aan als iemand aan mijn scherm zit, laat staan mijzelf, al die vingers erop.

 • Profielfoto
  verbeek.h

  Je bouwt een uitgebreide iMac op OSX in de voet en iOS in het scherm.
  Dat scherm kun je van de voet afhalen, dan heb je een iPad die ook draadloos van de zwaardere applicaties in de “voet” gebruik kan maken.
  Voor het app-werk van de iPad-achtige scherm heb je dat niet nodig en kun je gewoon je digitale krant op het scherm op schoot lezen in de huiskamer, mailen, internetten. Een kruising tussen een mini en iPad, dus, maar dan sterker en een nieuwe Ive-touch.
  Of zoiets.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Nou ik weet niet hoe je dit moet zien. Ik vind het bij gewoon muis/toetsenbord al vervelend als je veel moet schakelen. Laat staan als je daarbij ook nog eens het hele scherm moet verbouwen in de juiste stand voordat je verder kunt. Dit lijkt me een patent dat voorlopig geen toepassing kent zoals er zoveel patenten ‘voor de heb’ worden aangevraagd.

 • Profielfoto
  firepower

  Jullie zijn de Apple woordjes zoals iMac vergeten te linken naar de Apple Store;)

 • Profielfoto
  Jens

  Ik denk spontaan aan een soort van kassasyteem voor in winkels. Er bestaan waarschijnlijk zotte ideeën op dat vlak, maar dit was mijn eerste gedacht toen ik de afbeelding zag:)

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Helemaal niet gek bedacht. Vaak openen commerciële toepassingen de deuren voor de consument als eindgebruiker.

 • Profielfoto
  cailin coilleach

  Krisp schreef:

  Het is juist evident dat iOS als basis gaat dienen voor dit soort apparaten

  I disagree.

  De basis voor dit alles is multi-touch en je ziet nu al dat Apple op sneaky wijze de verschillende OS X developers aan het voorbereiden is op deze switch! Want multitouch hadden we al op alle Macbooks en nu hebben we ook de Magic Trackpad. Geef het een paar jaar zodat steeds meer applicaties met multi-touch werken en plotseling is de overstap naar deze semi-touch-based Mac een simpel en voor de hand liggend feit!

 • Profielfoto
  joezu

  @ dr maddox dat is idd ook het eerste waar ik aan dacht !
  en laten we dit idee is doortrekken naar je macbook dat heb je boven en onder een scherm een soort nintendo ds xxxl !!

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ze doen ‘r dan vast ook een gezinsverpakking schermreiniger bij denk ik. Als ik de iPad nu al zie na een uurtje intensief klooien op dat ding…

 • Profielfoto
  fvdam

  Touchscreen best een mooi idee. Alleen, wat te denken van een vies en vettig scherm? Ik poets mijn iPhone nu al een ongeluk, laat staan een 27 inch iMac met touchscreen…

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  ik poets m’n iPad alleen als ik een filmpje ga kijken… en dat is zelden.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Waarom is een doekje over een scherm halen zo’n groot probleem?! Bij een zonnebril doe je het toch ook zonder er over na te denken? Daarbij, het is in vier seconden gedaan.

 • Profielfoto
  knekkie

  Hahah ja dat dacht ik ook.
  Mensen willen gewoon wat aan te merken hebben.
  De zelfde aan,erking gaat op voor de iPhone iPad brillen en vast nog meer producten.

  Komop mensen het is je eigen lichaamsvet. Daar ben je toch niet vies van?

 • Profielfoto
  Maced.2

  Ga hem vast bestellen…:grin:

 • Profielfoto
  Angelos

  Dat zit er…… vermoeiend uit! Geloof je me niet? Zet een oud monitor schuin en doe alsof je aan het werk bent… Wedden dat je de 10 min niet volhoud?
  Er is maar 1 ding die hier een winner zal zijn, en dat is RSI.

  We proberen al een paar jaar de muis bewegingen te minimaliseren naar schroll/touch vinger manoeuvres zodat we niet ons hand veel en langdurig gebruiken, dit is alles behalve dat.. Idee is wel leuk en daarom gok ik dat het een hobby apparaat wordt (hey, was de appletv ook geen hobby apparaat?).

 • Profielfoto
  cailin coilleach

  Er is maar 1 ding die hier een winner zal zijn, en dat is RSI.

  We proberen al een paar jaar de muis bewegingen te minimaliseren naar schroll/touch vinger manoeuvres zodat we niet ons hand veel en langdurig gebruiken, dit is alles behalve dat..

  Euh… Wat je beschrijft is -JUIST- de oorzaak van RSI. Mooie grote bewegingen maken op een tafel/vlak oppervlak is beter voor je dan krampachtig je arm op dezelfde plek houden en alleen vanuit je pols muizen.

 • Profielfoto
  Bloemie

  Zie je wel. Apple veranderd de manier waarop wij computers beleven. Eerst iPhone toen iPad. Nu weer dit.
  Een computer is echt geen grijze systeemkast meer die je onder je bureau verstopt. Verbonden met smerige kabels. Waarom snapt 95% van de wereld bevolking dat nog niet?

 • Profielfoto
  Angelos

  @cailin coilleach
  Euh, dus nu moeten we alle ergonomische muizen makers aanklagen want ze hebben het fout gehad tot nu toe! Ik ken 3 mensen in mijn directe omgeving die dit gekregen hebben en het kwam door de oude muisbewegingen. Waarom denk je dat het ook een tennisarm heet? niet om zijn korte bewegingen.
  Graag je onderbouwing met officiële toewijzing (dus geen wiki graag).
  Serieus, niet om je aan te vallen, ben gewoon erg benieuwd waar je deze informatie vandaan hebt. Mijn Pa is btw een orthopeed.

  Stel dat het inderdaad rsi zou doen voorkomen (wat ik niet geloof) zal je niet in staat zijn om 8uur durende werkdagen te maken, best vermoeiend lijkt het me, niet?

 • Profielfoto
  MadDonna

  Een computer is echt geen grijze systeemkast meer die je onder je bureau verstopt. Verbonden met smerige kabels. Waarom snapt 95% van de wereld bevolking dat nog niet?

  Omdat dat alleen bij jou zo is?:lol: Bij mij is de systeemkast een glimmende aluminium kast, met van die mooie propellers die je vaag door de gaatjes aan de voorkant ziet draaien.
  Of een groen/blauw witte met zo’n Apple logo met vaag doorschijnende G3 daar doorheen.
  Of een mooi grijs geval met van die spiegelende klepjes.
  Of zoals bij mijn buurman, een doorschijnende zijkant met zacht rood oplichtende geheugenbankjes en andere verlichtingen.

  Kabels?

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Dat zit er…… vermoeiend uit! Geloof je me niet? Zet een oud monitor schuin en doe alsof je aan het werk bent… Wedden dat je de 10 min niet volhoud?
  Er is maar 1 ding die hier een winner zal zijn, en dat is RSI.

  Wat dacht je van de schrijfhouding? Niks mis mee hoor! Gaat al eeuwen goed..

  Stel dat het inderdaad rsi zou doen voorkomen (wat ik niet geloof) zal je niet in staat zijn om 8uur durende werkdagen te maken, best vermoeiend lijkt het me, niet?

  Hoe kom je er bij dat deze iMacs gemaakt worden voor fulltime werk in deze houding? Dat slaat serieus helemaal nergens op.

  Ik ben ook illustrator en weet donders goed hoe fijn het is om in een schrijfhouding te werken. RSI is helemaal geen issue. Daarbij is de houding van je nek en hoofd minstens zo belangrijk en in een schrijfhouding meer ontspannen.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  iOS gaat hier zeker niet werken, daar dit een bestandsbeheer a la OSX mist. De computer in zijn geheel zou dan enorm inboeten aan productiviteit in de “normale” stand. En overschakelen tussen iOS en OSX lijkt mij ook een lastig verhaal. Wel zou er een soort Frontrow kunnen komen die als schil in OSX draait en een beleving geeft die sterk op iOS lijkt. Het betreft hier dan echter gewoon een programma in OSX.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Ik zie het al voor me om lekker de DJ uit te hangen op een big ass iMac touch!

  Helaas, ook al zou het zo mooi zijn heb ik nog nooit met een goede touch dj apparatuur kunnen werken. De software en besturing systeem zorgen voor input en output lag waardoor je out of sync moet draaien om de muziek synchroon te krijgen. Zo snel als de response is van een goede denon kan nooit een PC tegenop, zelfs geen mac pro.

  Kijk maar naar dit filmpje dan snap je wat ik bedoel met de lag: http://www.dumpert.nl/mediabase/1066071/0a82b0ff/dj_leeft_in_de_toekomst.html

 • Profielfoto
  Angelos

  @Dr. Maddox
  Onderbouwing graag, is het getest dat het geen issue is? Schrijven gaat al lang goed? nope, sorry to disapoint you, nr2 klacht in de orthopedische wereld. Mede schuldige is ook de zithouding en hoogte van schrijfblad/tafel..
  Dat is idd zo en het geldt ook voor het verkrijgen van een muis arm.
  Zolang het niet een bestaand product is kan ik speculeren dat het geen gezonde werkhouding levert, mijn mening.

  BTW, hoe kom jij erbij dat het niet voor een fultime werkgebruik is?
  Dat slaat serieus helemaal nergens op… (ook al meen ik dit niet tov van jou)
  Het is nogmaals mijn mening, het slaat pas nergens op om een mening voor een niet bestaande product af te kraken met “dat slaat nergens op”
  Ik mag aannemen dat illustrator je fultime baan is? dan hoef jij je er geen zorgen te maken, want zoals ik al zei, het wordt een hobby product.

  Aangezien je zegt:

  Hoe kom je er bij dat deze iMacs gemaakt worden voor fulltime werk in deze houding? Dat slaat serieus helemaal nergens op.

  Ben je het daar ook mee eens,

  Fijne dag

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  @ dj bazzie wazzie – Ow jee. Nee vertraging is dodelijk voor DJ software!:eek: Zou het echt een probleem kunnen zijn? Ik zie het wel voor me om bijvoorbeeld Traktor zo te bedienen.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Sorry Angelos ik kan je totaal niet volgen. Hoe dan ook, ik bedoel het allemaal niet zo vervelend als dat je het blijkbaar opvat. Mijn excuses voor het misverstand.

  Ik mag aannemen dat illustrator je fultime baan is?

  Nee helaas niet. Ken je dit soort borden? Hier heb ik comfortabel uren en uren op zitten tekenen. Daarbij, waarom denk je dat Wacom en Apple dergelijke producten maken? Hebben ze dan minder kijk op de zaak dan jij?

 • Profielfoto
  imacbrielle

  dan wel een 27″ model:razz:

  Type-R 12 uur geleden
  revival van de iMac G4?

  daar lijkt het weel een beetje op

 • Profielfoto
  Angelos

  @Dr. Maddox
  Het is ok Maddox, dat is het nadeel van forums, je ziet niet iemands uitdrukking.
  No hard feelings dus..
  Verder, vind ik dat je nu wel je mening sterk onderbouwd hebt, ik kende deze boorden idd niet.
  Had je het niet veel eerder kunnen posten? had mij een stuk minder RSI gevaar gebracht van al dat typen en muis bewegingen (apple muis nog steeds hier):)

 • Profielfoto
  Kaki

  Dit bericht is echt onzin, het laat maar weer eens zien dat OMT alles kopieert. Lees dit maar even: Pliep.nl.

  MacWereld.nl is nog de enige Apple-site die goed naar het nieuws kijkt en nooit stomme geruchten plaatst:sad:

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  @ Angelos – No problemo!:)

  @ Kaki – Er is er maar één die het echt weet en dat is Apple zelf. Dat maakt het standpunt van Pliep net zo twijfelachtig als de geruchten hier op OMT. Daarbij sluit één patentaanvraag niets uit betreft andere mogelijkheden en toepassingen rondom dergelijke producten.

 • Profielfoto
  Cube

  Allemaal leuk en aardig, maar ik zit er echt niet op te wachten om dezelfde OS op mijn iMac te gaan draaien. Zit er niet op te wachten om mijn documenten/foto’s/videos in allerlei klote-apps moeten gaan zitten indelen. Daarnaast maak ik veelvuldig gebruik van creatieve programma’s zoals Adobe Photoshop etc. Ik vind wel dat de communicatie tussen OS en Leopard bijvoorbeeld wat beter mag qua interactie. Dat het dichterbij komt. Maar er moet wel een verschil in blijven.

 • Profielfoto
  fritsveer

  Eerlijk gezegd vind ik dat het patent rijkelijk laat is. Zou nl dit apparaat begin volgend jaar op z’n laatst verwachten.

  hopelijk hebben ze het patent even op zich laten wachten en zijn ze al bezig met de productie (lijkt me wel)

  hoe dan ook: ik wil wel!

 • Profielfoto
  iMacDonalds

  Een “iPad XL” is denk ik niet de juiste benaming. Een touchscreen packard bell desktop computer noem je toch ook geen tablet?

 • Profielfoto
  JaNiintendo

  Nee. Bedankt.

 • Profielfoto
  Ikreisrond

  SJ gaf in een keynote over OS X in 2000 aan dat ze daarmee 10 jaar vooruit konden. Het wordt dus tijd voor een 3D multi-touch OS: OS 11 (staat beter dan OS XI).
  Mij lijkt 2011 een mooi introductiejaar voor OS11.
  OS11 zou moeten brengen:
  – Stacks op de desktop, zoals nu op de iPad (á la Bumptop)
  – Flexibeler Time Machine
  – Nieuw bestandssysteem
  – Makkelijker in te stellen delings-functies
  – en nog wat zut…:wink:

 • Profielfoto
  bzguy

  Geniaal !

 • Profielfoto
  Ikreisrond

  SJ gaf in een keynote over OS X in 2000 aan dat ze daarmee 10 jaar vooruit konden. Het wordt dus tijd voor een 3D multi-touch OS: OS 11 (staat beter dan OS XI).
  Mij lijkt 2011 een mooi introductiejaar voor OS11.
  OS11 zou moeten brengen:
  – Stacks op de desktop, zoals nu op de iPad (á la Bumptop)
  – Flexibeler Time Machine
  – Nieuw bestandssysteem
  – Makkelijker in te stellen delings-functies
  – en nog wat zut…:wink:

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Ik denk inderdaad dat ze een zeer mooie OS aan het voorbereiden zijn voor volgend jaar! Tien jaar later, na het succes van de iPod en iPhone zijn alle ogen op Apple gericht. Meer dan ooit! Ze komen nu niet meer weg met grappige gimmicks als Dashboard of frontrow. Het wordt tijd dat ze Windows een schop verkopen en tien jaar terug in de tijd achter laten…

  Bumptop zou leuk zijn wanneer je het combineert met de spaces mogelijkheden.

  Ben erg benieuwd! De finder, iTunes, iChat (zou Facetime moeten worden) en de dock zijn wel aan vernieuwing toe!

 • Profielfoto
  leovanh

  @Kaki en andere mensen die klagen over berichten

  Je kunt veel geruchten- en interesse sites najagen of gewoon stick to one zoals ik doe. Scheelt een hoop tijd. Ik ben dik tevreden met OMT.Ik heb niet de indruk dat ik op het verkeerde been gezet wordt of slecht geinformeerd.:cool:

 • Profielfoto
  juliantomoriati

  Ik vind die patent plaatjes er altijd grappig uit zien en vraag me altijd af waar die cijfertjes voor staan.

  Maar ontopic: ik zie mezelf niet zo snel een brief typen op deze manier. MAAR ik zie grote mogelijkheden voor bv videomontage-apps en bewerkingsprogramma’s voor fotografie. Of denk eens aan designers die 3D tekeningen maken, componisten die snel een deuntje op een soort van keyboard/piano achtig scherm willen inspelen. Genoeg mogelijkheden dus.

  Het idee zal vooral erg welkom zijn voor de creatieve wereld.

 • Profielfoto
  1984

  @1984: dat is een monitor, geen computer. Een groot verschil.

  klik

 • Profielfoto
  wessellonus

  @iFlorens
  inderdaad, maar patenten zijn volgens mij 25 jaar houdbaar
  dus in 2035 gaat de markt dan weer helemaal open,
  volgens mij, weet het niet zeker.
  Lijkt me toch wel een enorme standaard die nodig is om iets in het formaat van een 20 inch scherm met alles erop en eraan zo te kunnen buigen
  of dan een ingebouwd toetsenbord in de standaard?
  De mogelijkheden zijn eindeloos,
  of het rekenvermogen achter de standaard leggen als contragewicht en om het scherm dunner te maken,
  zijn er nog vacatures bij Apple?

 • Profielfoto
  Jandejoop

  nou, nou. geweldig. Een voet met een scharnier, briljant. Had ik natuuurlijk niet kunnen bedenken…(dacht dat die er al in zat). Oh, en zijn ze inderdaad heel snel mee, ook de moeite waard om er patent op aan te vragen. In een laptop zit ook een scharnier…

  PC’s hebben dat al en Windows biedt er al een tijd lang ondersteuning voor.

 • Profielfoto
  timmiex

  lijk me heus wel cool, maar ik denk niet dat ik hem vaak als iPad ga gebruiken want dat lijkt me wel irri. maar het is natuurlijk wel cooler dan een gewone iMac:D

 • Profielfoto
  Sunshine

  Corning, de fabrikant van het Gorilla Glass heeft wel leuke ideen.
  Ideen die er beter uitzien dan een iMac met kantelscherm.
  Als osteopaat kan ik je vertellen dat je daar echt niet op zit te wachten.
  (ik persoonlijk wel, want het gaat me gegarandeerd werk opleveren:evil:)

  Enniewee, kijk hier naar het filmpje van Corning
  http://www.youtube.com/watch?v=6Cf7IL_eZ38