CBP neemt privacybeleid Apple onder de loep

Door: Statenweg - 10 reacties

Door een recente wijziging in de voorwaarden van iTunes moeten gebruikers om muziek en apps te kunnen downloaden ermee instemmen dat Apple real-time locatiegegevens van de iPhone mag vastleggen en delen met partners. Door te weten waar je bent, kan Apple onder meer advertenties tonen die afgestemd zijn op je locatie.

VVD-kamerleden Jeanine Hennis-Plasschaert en Ton Elias stelden eind juni naar aanleiding hiervan kamervragen aan demissionair minister Maria van der Hoeven (economische zaken). In een antwoord laat zij weten het pricacybeleid van Apple te laten toetsen door het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Duidelijk moet worden of Apple zich houdt aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens die in Nederland geldt.

Voor gebruikers van de iPhone bestaat een zogenaamde ‘opt-out’. Hiermee wordt voorkomen dat advertenties toegespitst worden op je locatie. Dit voorkomt echter niet dat de locatie wordt geregistreerd door Apple. Het is aan het CBP om te bepalen of deze opt-out-regeling afdoende is. Ook moet onderzocht worden of de locatiegegevens voldoende anoniem worden vastgelegd. Volgens Apple zijn de gegevens niet te herleiden tot personen, maar privacyexperts betwijfelen dit.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Maikelw

  Ik vind het inderdaad ook een beetje apart dat Apple zo kan weten waar je bent, goed dat er even een onderzoek komt om te kijken of dat wel helemaal legaal is, wat me overigens niet zo lijkt…

 • Profielfoto
  koenvisser

  @Maikelw: Je weet toch wel dat dit al jarenlang gebeurd door andere bedrijven zoals Google? Ik begrijp niet waarom ze nu precies maar 1 bedrijf aanpakken in plaats van alle bedrijven…
  Volgens mij wil de VVD graag in het nieuws.:p

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  @koenvisser: Het zou inderdaad pas interessant zijn als het gehele principe onder de loupe kwam. Ik gok op kansloos…..

 • Profielfoto
  knekkie

  Kans loze media stunt. En ze kunnen beter de hand in eigen boezem steken.
  Want de overheid doet namelijk precies het zelfde met ons telefoon verkeer en het rekeningrijden

 • Profielfoto
  Zuurpruim

  Goeie zaak, en niet zeuren dat anderen het ook doen.
  Ook die anderen onderzoeken.
  Stelen van privacygegevens is niet goed, ook niet door Apple.

 • Profielfoto
  mlmv

  @koenvisser: het argument dat als iemand anders iets strafbaars doet jij het ook mag doen houdt natuurlijk niet lang stand. Je moet ergens beginnen met handhaven en een grote speler aanpakken heeft dan eenmaal een omvangrijker resultaat.

  @knekkie: er is natuurlijk wel een verschil tussen de overheid en een commercieel bedrijf…

 • Profielfoto
  sedikit

  Waarom nou meteen naar anderen wijzen?! Dat is net zo kinderachtig als St. Jobs, die zijn persconferentie n.a.v de iPhone4 problemen, ook meteen begon met het beschuldigend wijzen naar andere fabrikanten. Oh oh wat is het toch moeilijk om gewoon je eigen onvolkomenheden te erkennen. Fout is gewoon fout.

 • Profielfoto
  hapipiko

  ..

 • Profielfoto
  Ezra

  Goed dat er onderzoek komt. Moet beetje balans komen tussen privacy en tja hoe noem je het welzijn ofzo?

 • Profielfoto
  JMO

  Ik vind het goed dat er nu naar gekeken wordt hoe Apple dit nu doet. Ik vind het inderdaad ook vreemd dat alleen naar Apple gekeken wordt en niet ook naar Google die misschien nog veel erger is. Maar ja, VVD wilt graag in het nieuws komen, dus was het wel te verwachten. Het zou goed zijn als ook direct naar bedrijven worden gekeken om te kijken of zij ook niet over de lijn gaan.