Statenweg
Statenweg Nieuws 5 augustus 2010
Leestijd: 1 minuut

CBP neemt privacybeleid Apple onder de loep

Door een recente wijziging in de voorwaarden van iTunes moeten gebruikers om muziek en apps te kunnen downloaden ermee instemmen dat Apple real-time locatiegegevens van de iPhone mag vastleggen en delen met partners. Door te weten waar je bent, kan Apple onder meer advertenties tonen die afgestemd zijn op je locatie.

VVD-kamerleden Jeanine Hennis-Plasschaert en Ton Elias stelden eind juni naar aanleiding hiervan kamervragen aan demissionair minister Maria van der Hoeven (economische zaken). In een antwoord laat zij weten het pricacybeleid van Apple te laten toetsen door het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Duidelijk moet worden of Apple zich houdt aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens die in Nederland geldt.

Voor gebruikers van de iPhone bestaat een zogenaamde ‘opt-out’. Hiermee wordt voorkomen dat advertenties toegespitst worden op je locatie. Dit voorkomt echter niet dat de locatie wordt geregistreerd door Apple. Het is aan het CBP om te bepalen of deze opt-out-regeling afdoende is. Ook moet onderzocht worden of de locatiegegevens voldoende anoniem worden vastgelegd. Volgens Apple zijn de gegevens niet te herleiden tot personen, maar privacyexperts betwijfelen dit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
CBP neemt privacybeleid Apple onder de loep
Sluiten