Battle of the Tablets

Door: Koen van Tongeren - 39 reacties

De iPad-concurrentie komt maar moeizaam op gang. De eerste concrete iPad-killer, de HP Slate, is nog voor uitkomst in de ijskast gezet en is er tot nu toe nog steeds geen Windows-alternatief op Apple’s iOS bestuurde iPad. CEO Steve Ballmer beloofde vorige week (voor de tweede keer dit jaar) dat het er nu écht aan zit te komen en dat de markt binnekort overspoeld wordt met Windows 7 tablets. All Things Digital laat in een video zien hoe de twee OS’en tegen elkaar opwegen.

Wat meteen opvalt is dat dat de Windows tablet, een Hanvon slate, op een aantal punten sneller is dan de iPad. Zo gaat het laden van websites een fractie sneller en komt een YouTube-filmpje zelfs seconden eerder in beeld. Ook laat het filmpje zien hoe de PC-slate meer een mini-computer is, met audio input, USB, SD-card slot, trackpad en een webcam.

Is de ‘Battle of the Tablets’ daarmee nu al beslecht? Nee, want het zelfde filmpje laat duidelijk zien waar met name het OS nog steken laat vallen. Het zoomen in een webpagina of het navigeren over de Google Earth-wereldbol gaat behoorlijk schokkerig. Misschien nog belangrijker is het gebrek aan doorontwikkeling van Windows 7 voor touch-apparaten. Het starten van een app, het intypen van een tekst op het on-screen toetsenbord of het kijken van een filmpje gaat op identieke wijze als bij de iPad. Zodra er echter ingewikkelder dingen moeten gebeuren zoals een afspraak invoeren of instellingen wijzigen verdwijnt die touch interface als sneeuw voor de zon en moet de gebruiker zijn weg vinden tussen kleine icoontjes en lange lijsten met opties, gemaakt om met een muis te bedienen, niet met een vinger.

Daarmee lijkt een goede nachtrust voor Steve Jobs voorlopig nog geen probleem. Tegelijkertijd staat er wel eindelijk wat te gaan gebeuren op de tabletmarkt. Een iPad-killer zal er niet snel opstaan, maar onderling zullen tablet-bouwers een heftige concurrentiestrijd gaan voeren. Niet alleen op hardware, maar ook op OS, want naast  Windows 7 komen er ook tablets aan met Palm’s WebOS, Android en Linux.

Uiteindelijk zal de markt voor tablets daarmee niet veel anders worden dan de markt voor reguliere computers waar spelers zich onderscheiden met de laagste prijs, de meeste opties, het meest open systeem of de beste gebruikerservaring als geheel. Apple heeft zijn positie al ingenomen, nu de rest nog.

Reacties

39 reacties
 • Profielfoto
  JBStudio

  Een aangepast OS voor tablets is toch wel een vereiste… Het kan altijd sneller, altijd meer mogelijkheden, maar zodra de ‘iPadkiller’ er dan eindelijk is, introduceert Apple een update en zijn de ‘iPadkillers’ weer terug bij af.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ziet er niet eens slecht uit die van Windows alleen die mousepad vind ik echt super vreemd. Kan je ook een muis in de USB poort klikken trouwens? Dat zou wel droog zijn:P.

 • Profielfoto
  iFlorens

  Ik vind Windows er op een tablet erg goedkoop en nep uitzien. Ik krijg hierbij een beetje hetzelfde idee als toen ik met Teamviewer op de iPad een beetje op mijn Windows Vista zat. Gewoon nep, er niet voor gemaakt en niet goed werkend. Dat idee kreeg ik hier ook echt bij. Het lijkt wel alsof ze gewoon een laptop hebben nagemaakt, maar dan ipv een toetsenbord met muis een touch screen.. Zoals reactie hierboven, ze moeten er echt een totaal andere OS voor maken

 • Profielfoto
  Hanhart

  Ballmer zou als z’n developers beter eens aan een OS laten werken dat speciaal gemaakt is voor een tablet/telefoon.

 • Profielfoto
  EWH

  My God wat voorspelbaar weer hier. Toen ik de kop las wist ik al: Na 2 regels commentaar begint het bashen alweer (ene iFlorens bijvoorbeeld)…

  Godzijdank kan men hier ook soms wat realistisch en goeds schrijven en toegeven dat het op sommige punten beter is. Maar o wee, niet te lang hoor want Apple moet natuurlijk er wel goed uitkomen. Gelukkig dat ome Steve goed kan slapen na dit filmpje… Pff, het lijkt wel een kleuterspeelzaal hier soms…:confused:

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het OS is helemaal niet gemaakt voor een dergelijk tablet.
  Het is er naast ontwikkeld om op een tablet te werken.
  En dat maakt het filmpje pijnlijk duidelijk.

  Wat werkt dat beroerd zeg. Al zou het ding drie keer zo snel zijn.

  Er zijn zo veel details die maken dat een tablet met Windows 7 een… tablet is met Windows 7.
  Een Windows-computer zonder tpetsenbord dus.
  Niets meer en niets minder.

  Dit staat nog mijlenver af van de user-experience op de iPad.

  En of die reactie nu voorspelbaar is of niet, het is een voldongen feit (voorzover we dat natuurlijk uit een filmpje van een paar minuten kunnen opmaken).

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Die Windows 7 tablet is echt ontzettend kut als ik het zo zie. Er is gewoon geen rekening gehouden met de ‘feel’.
  Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik zo’n ding niet eens gratis wil hebben.

  Het is echt de software die hier het verschil maakt.

  Windows 7 op een iPad is ook kut. Het heeft gewoon te maken met de tijd die men erin gestoken heeft.

 • Profielfoto
  KingChaos

  @EWH
  Maar gelukkig loopt een echte volwassenen de kleuterspeelzaal gewoon zonder commentaar te moeten geven voorbij…

 • Profielfoto
  Mr. Nathan

  alleen dat in en uitzoomen al, what the

 • Profielfoto
  wjend

  Dat toetsenbord ziet er echt slecht uit. Valt me ook op bij de beeldkwaliteit trouwens, dat scherm van de iPad is echt stukken scherper en helderder.

 • Profielfoto
  MacHome

  Het laden van een youtube filmpje zegt niet zo veel. Als het filmpje eerder is bekeken staat hij waarschijnlijk nog in de cache waardoor hij sneller kan laden.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het is niet moeilijk om te voorspellen dat de specs van die 7-Tablets rondjes kunnen draaien om die van de iPad.

  27 USB-poorten, multifunctionele 19-voudige card-readers, 7 webcams op alle hoeken en niet alleen multitouch, maar zelfs een eigen mouse-padje.
  Wat wil je nog meer!

  Dat maakt het hele gebeuren er niet minder beroerd om.
  ‘Ze’ snappen het nog steeds niet. Zoveel is wel duidelijk.

  En er zullen er vast weer miljoenen van verkocht worden.
  Ik kan er niet wakker van liggen. En Apple zal dat zeker ook niet doen.

 • Profielfoto
  Wackman

  dat is weer helemaal niks.
  maar de ipad trekt me ook nog niet helemaal. wie weet de volgende generatie

 • Profielfoto
  Berend

  Ach er staat nog steeds geen “Apple” op. Ze kunnen er honderd maken die veel beter zijn, maar dat maakt het nog steeds niet voor de consument aantrekkelijk. Wat een bizarre verhouding heeft dat ding trouwens. Ik ga weer verder op mijn iPad;)

 • Profielfoto
  Dutch-American

  De naam ipad killer is erg slecht gekozen door OMT. ER is ruimte voor meerdere tablets en neit alleen de ipad. De apple fanboys hier denken weer eens dat het een wedstrijd is waar maar ruimte voor 1 tablet is. Er komen een paar goede tablets aan, maar hier kiest emn weer voor een minder model om de ipad er goed uit te laten zien.

  Daarnaast heeft niemand hier met een een windows tablet gewerkt dus het kommentaar van stevejobs is dus gewoon stom en onwetenheid. En als jij er 1 gratis krijg neem jij hem echt wel aan..

 • Profielfoto
  jeroen14

  Op een ipad kan je nog een beetje met 2 vingers typen, nou ga dat maar eens op z’n windows 7 ding proberen dan durf ik te wedden dat het op de ipad tien keer sneller gaat

 • Profielfoto
  Rickje

  @ Dutch American

  Oke, ik neem ‘m gratis aan. Hopelijk kan ik ‘m doorverkopen en er nog wat op verdienen….

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Er komen een paar goede tablets aan, maar hier kiest emn weer voor een minder model om de ipad er goed uit te laten zien.

  Daarnaast heeft niemand hier met een een windows tablet gewerkt dus het kommentaar van stevejobs is dus gewoon stom en onwetenheid….

  Voorlopig IS er nog helemaal niets goeds.
  Dus we kunnen ons alleen een mening vormen over wat ons voor ogen komt.
  En dat ziet er niet zo briljant uit helaas(?).

 • Profielfoto
  maconly

  wat een LELIJK ding , ze blijven oostblok dingen maken.

  De rest zegt me niets die test zag er nou niet echt professioneel en objectief uit.

 • Profielfoto
  iFlorens

  @EWR
  Ik wil niet moeilijk doen maar als ik het er zo uit vind zien dan zeg ik dat ook gewoon. Er is niets I love Apple en de rest kan de sloot in aan, het is gewoon mijn mening dat het er nep uit ziet. En zeg jij eens: wat is het verschil tussen een laptop-beeldscherm en die tablet? Misschien ziet het er nou eenmaal niet goed uit en zeg ik dat ook gewoon? En ik ben de kinderachtige hier.. Alsjeblieft.

  Ik blijf erbij dat ik het er nep uit vind zien, alsof er niets aan is gedaan

 • Profielfoto
  rainiervanes1

  Windhoos failes… :thumbsup:

 • Profielfoto
  Busara

  Het lijkt er op dat bij deze Windows 7 tablet de user experience niet hoog in het vaandel staat. Deze problematiek was natuurlijk ook eigenlijk wel te verwachten – je kunt een tablet niet zomaar gebruiksvriendelijk maken door een volwaardig en complex desktop OS te gebruiken – het overschot aan complexe userinterface elementen en menu’s waar je je doorheen moet worstelen lijkt me een regelrechte ramp voor zo’n apparaat.

  Het is begrijpelijk dat Microsoft ook tablets op de markt wil plaatsen, maar als ze het op deze manier aanpakken dan voorspelt dat niet veel goeds (zowel niet voor Microsoft als voor de potentiële eindgebruiker). Dit is niks meer dan snel proberen mee te liften met het succes van de iPad – en op het eerste gezicht is het ook nog eens een miserabele poging.

 • Profielfoto
  wardjj

  Hmm, internetpaginas laden toch wel ff wat sneller op mijn iPad, evenals YouTube filmpjes…

  Óf er is opzet in het spel (iPad trager netwerk dan andere tablet), óf het is gewoon een langzaam netwerk. Want YouTube filmpjes verschijnen bijna gelijk op mijn iPad 32GB WiFi + 3G…

 • Profielfoto
  Mona

  @ KarelWillem

  Wat.
  Maak.
  Jij.
  Fijne.
  Zinnen.

  :wink:

  Lastig lezen.

 • Profielfoto
  joosty

  Wat een gepriegel dat Windows7….

 • Profielfoto
  syltheboy

  Die Slate is zo traag als ik weet niet wat en die extra functies wegen natuurlijk niet op tegen het gebruiksgemak van de iPad.:wink:

 • Profielfoto
  KarelWillem

  @ KarelWillem
  Wat.
  Maak.
  Jij.
  Fijne.
  Zinnen….

  Ik heb mijn berichtjes nog eens nagelezen. Want ik doe vast iets fout.
  Je bedoelt vast dat ik nog ouderwets punten en komma’s gebruik.
  Ik weet, dat is not done tegenwoordig, maar ja; 47 hè!
  :lol:
  Maar leg eens uit? Ik ben benieuwd.

 • Profielfoto
  Lexis

  Hij/zij bedoelt denk ik dat je zinnen niet echt zinnen zijn, je vertelt er niks in.
  Voorbeeld: Zoveel is wel duidelijk. :slant:
  (dat had ook achter de vorige zin met een komma gekund)

  OT:
  Dat windows apparaat valt me nieteens tegen hoor, geen slechte poging.

 • Profielfoto
  throttlemeister

  wardjj: heb jij zeker een speciale iPad? Die van mij doet het nl precies zoals in het filmpje, en van die supersnelle über-browser experience zoals Apple beloofd is weinig te merken. Op mijn MBP gaat het stukken sneller. Dat verhaaltje van SJ is gebakken lucht. En het ligt echt niet aan het netwerk. Dat gezegd hebbende, de iPad doet precies wat ik wil dat ie doet en waarvoor ik hem gekocht heb: op de koffietafel liggen mooi te zijn tot ik even snel een mail wil beantwoorden, iets opzoeken of een spelletje spelen zonder dat ik naar mijn werk kamer hoef te lopen of mijn knieën zit te verbranden met de genoemde MBP in mijn schoot.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik vind dat de iPad nog aardig snel is met maar 1 GHz
  Hij kan de Windows tablet redelijk bijhouden.

  Misschien omdat het een super licht os draait.
  Dat Windows tablet doet niet onder voor de iPad hoor.
  Steve Jobs mag zich weldegelijk zorgen gaan maken.

  Want dat Windows tablet heeft verder alles wat de iPad mist.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Steve Jobs mag zich weldegelijk zorgen gaan maken.
  Want dat Windows tablet heeft verder alles wat de iPad mist.

  Nee.
  De iPad heeft alles wat dat Windows-tablet mist.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Als ze bij Microsoft een beetje wijs zijn dan plaatsen ze standaard de interface van Windows Mobile op het scherm, want dit werkt niet. Alles is veel te klein om fatsoenlijk aan te tikken met een vinger.

  Volgens Microsoft lijkt een tablet nog altijd een computer zonder toetsenbord te zijn, als dat het geval is waarom zet je er dan geen toetsenbord op zodat je een volledig laptop hebt?

  En voor wat betreft Youtube, als ik hetzelfde filmpje zoek op m’n MBP en iPad dan is de ene keer de iPad een fractie sneller, de andere keer m’n MBP, het scheelt steeds een fractie, maar zeker niet met het verschil dat in het filmpje te zien is.

  Dat betekend overigens niet dat het aan het netwerk ligt, wellicht is het andere tablet gewoonweg beter met internet of is het filmpje al een keer gecached. Of het iPad zit enkel op 3G…

 • Profielfoto
  ozzie X

  Natuurlijk heeft deze Slate een heleboel pluspunten tov de iPad: aansluitingen, features, volwaardig OS, Flash etc etc. Maar wat is dan precies het verschil met een Windows laptop? Daar krijg je er ook nog eens een gratis toetsenbord bij en heb je geen extra hoesje nodig om het scherm te beschermen.

  Let’s face it; De Slate en andere Windows 7 tabletten zijn gewoon laptops zonder toetsenbord maar met touchbediening. In mijn ogen alleen maar leuk voor gadgetfreaks want wat voegt het toe? Waarom zou je dat willen? Het is alleen maar onhandig om die menuutjes allemaal met je vinger te moeten gaan bedienen. Met een muis en een toetsenbord gaat dat gewoon veel efficienter want daar is het OS voor gemaakt.

  De iPad en de Android tabletten (die er nog niet echt zijn afgezien van de kleine Streak) hebben een speciaal OS voor touchbediening. Want daar is het tablet voor gemaakt. Dus niet voor OSX of Win7. Daar koop je een laptop of desktop voor.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Heb je ook gezien hoe DIK dat ding is? Weegt vast 20 kilo:lol:

 • Profielfoto
  strigoi

  Wat voor mensen werken er bij Microsoft? Het moeten wel hardware gerichte geeks zijn die graag kosten wat kost, USB / SD card / Audio in en uit etc op een tablet hebben of vlugge jongens die ‘wel ff een MS tabletje in elkaar flansen’. Leert Microsoft nou niks van Apple, Google, Android? Je kan niet een OS poorten naar een tablet. Dat er een muis vlakje bij zit zegt al voldoende. Het is geen volwaardige tablet. Maar een forse netbook verstopt in een touchscreen. Ik snap niet dat dit miljarden bedrijf niet eens iets fatsoenlijks kan maken. Iets echt nieuws, iets innovatiefs. Het moet ook best lastig zijn met een CEO die geen idee heeft wat er speelt. De iPhone en iPad zouden een flop worden. De iPhone te duur en de iPad zou falen vanwege het gebrek aan expansie poorten. Het enige wat Microsoft momenteel doet is wachten, kopiëren en bashen. Ik verwacht niks meer van Microsoft, gelukkig hebben we nog Google, Android die zichzelf wel serieus nemen en concurrentie kunnen bieden. Want hoe geweldig Apple ook is, op een monopolie zit ik niet te wachten.

 • Profielfoto
  maarten_m4

  Ik heb mijn berichtjes nog eens nagelezen. Want ik doe vast iets fout.
  Je bedoelt vast dat ik nog ouderwets punten en komma\’s gebruik.
  Ik weet, dat is not done tegenwoordig, maar ja; 47 hè!
  :lol:
  Maar leg eens uit? Ik ben benieuwd.

  Nee hij bedoelt het gebruik van enters…

 • Profielfoto
  BigAL

  Ik denk dat Steve zich toch zorgen moet maken.

 • Profielfoto
  timmiex

  namaaaaaaaaaaaaaak:evil:
  en waarvoor is die muis dan nodig?? doen ze gewoon om hem nog meer functies te laten hebben,, zo dom he.