Apple krijgt alleenrecht voor ‘supermetaal’

23 reacties

Afgelopen week heeft Apple een deal gesloten met het bedrijf Liquidmetal. De inzet was het exclusieve gebruikersrecht van een geheimzinnig en daardoor erg tot de verbeelding sprekend product. Het betreft een metaalsoort met een ‘unieke atomische structuur’ die ontwikkeld is door het California Institute of Technology. Het product is sterker, dunner, lichter en meer kras- en corrosiebestendig dan roestvrij staal, aluminium of titanium.

Het supermetaal van Liquidmetal wordt al gebruikt in militaire toepassingen, medische instrumenten, sportattributen en electronica. Die laatste markt zal het door de overeenkomst die nu gesloten is zonder Liquidmetal moeten doen, want voor computers, telefoons en andere electronica heeft Apple nu het exclusieve gebruiksrecht.

Apple’s fascinatie met metaalsoorten kent een lange geschiedenis. In de zoektocht naar dunnere, lichtere en sterkere laptops kwam het bedrijf in 2001 al met de PowerBook G4 die een titanium body had. Een paar jaar later kwamen de eerste aluminium PowerBooks. Apple’s laatste innovatie op dit gebied was de unibody. Dit proces waarbij de buitenkant en delen van de binnenkant uit één blok aluminium gefreesd worden zorgde voor nog dunnere en meer robuuste MacBooks.

Liquidmetal is een logische volgende stap in Apple’s zoektocht naar de heilige graal van laptop-design. Tegelijkertijd zal het ongetwijfeld ook gebruikt gaan worden in toekomstige iPhones, iPads en andere producten. In ieder geval liggen de verwachtingen erg hoog, want niet eerder heeft Apple zoveel moeite gedaan om exclusief gebruik van een materiaal zeker te stellen.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  wouwout

  en hier zie je een mooie demonstratie van het goedje:

  liquid metal demo op youtube

 • Profielfoto
  Usain

  stuiterden macbooks joepie

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @wouwout: dank je, ik heb ’t filmpje toegevoegd.

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Jon Ive:
  “You know, when something bounces beyond your reach, you just, well, accept the fact that it bounces. And that’s just what the new iMac does. It bounces. All day. All night. On your desk. It’s like magic, and the mouse, completely redesigned, to bounce. Just like the new keyboard. And when you hold the Apple Remote, you hold it firmly, to prevent it from bouncing away. It’s just magical.”

  Steve Jobs:
  “Haha, with these new bouncing products hard drives won’t work. And you’ll be forced to buy our expensive SSD’s!”

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Aanvullende info:

  The atomic structure is the most striking characteristic of the Liquidmetal alloys as it fundamentally differentiates Liquidmetal alloys from ordinary metals.

  The atomic structure of ordinary or conventional metals and alloys is periodic, where the layout of atomic elements shows repeating patterns over an extended range. This atomic structure is called “crystalline” and limits the overall performance of conventional metals.

  Liquidmetal alloys possess an “amorphous” atomic structure, which is truly unique. By contrast to the crystalline structure, no discernable patterns exist in the atomic structure of the unique Liquidmetal alloys. As such, properties superior to the limits of conventional metals can be achieved.

  > Bron

 • Profielfoto
  koenvisser

  hopelijk in de iphone 5, dan wordt die mooi van mij ^^

 • Profielfoto
  Appletosh

  @waffle lol:grin:

  Hier nog een filmpje met duidelijker beeld van het stuiteren:
  http://www.youtube.com/watch?v=uv0tVjfarD8&feature=related

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  iPod Bounce.

 • Profielfoto
  krisp

  Laten we wel wezen: Apple had ook nog niet eerder de grootte om exclusief gebruik te kunnen maken van dit materiaal. Door alle producten (Macbooks, iPods, IPhone en iPad) die draagbaar zijn uit te rusten met dit metaal, zijn ze in staat om dat volume te creëren. Ik verwacht binnen een jaar nadat dit contract is ingegaan een redesign van alle producten die draagbaar zijn.

  Fantastisch materiaal overigens, knap dat we dit nog uit metaal kunnen krijgen.

 • Profielfoto
  Ouistiti

  Kijk ik het filmpje op 0:38 naar het bolletje in de linkse buis, het beeld wordt vertraagd om zo het bolletje in het midden langer te laten stuiten. De sloebers!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het zegt mij nog erg weinig wat hier de voordelen van zijn. Het wordt pas echt leuk als het materiaal wordt gebruikt dat gevonden is bij het neerstorten van de vliegende schotel bij Roswell in 1947: een soort metaal dat na buigen of in elkaar frommelen direct weer de oorspronkelijke vorm aannam. Mensen die daar stukjes van hadden meegenomen heb laten politie en leger op bezoek gehad en moesten alles weer afgeven en werden bedreigd. er volgde een cover-up operatie en alles werd geheim van het Pentagon. Maar DAT materiaal moet erg handig zijn om te gebruiken.

 • Profielfoto
  1234

  hahaha, inderdaad vertraagd, wat een paupers. Als Apple dat ultrasterke spul gaan gebruiken mogen ze ook wel aan de binnenkant wat duurzamer gaan ontwikkelen.

 • Profielfoto
  bestbier

  Vloeibaar metaal! De TERMINATOR wordt werkelijkheid! :-D

 • Profielfoto
  boerke

  Snap alleen het plaatje niet;
  een plastic? laptap is groter dan titanium?, is groter dan dit nieuwe spul?
  Dus plastic is het best?

 • Profielfoto
  Radioactivetoy

  Ik word zenuwachtig van die bolletjes…

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Liquidmetal ? Een macbook pro uit kwik ?
  Kan best zijn , want ik heb dan ook nog nooit krassen in kwik gezien :crazy:

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Nee, eerder Gallium. Als je de MacBook oppakt smelt ie!
  Dus als je krassen hebt, even vasthouden!
  Tenminste, als je geen Alkali metalen wil gebruiken, anders verbrand (of explodeert) hij…want anders zouden Francium en Caesium ook kunnen worden gebruikt… (Alhoewel dit geen vloeibare metalen zijn bij kamertemparatuur)

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Oeps, iPhone laten vallen….:cry:

 • Profielfoto
  Pokerface

  Zit men echt op een nog hardere, stuiterende Mac te wachten? Volgens mij gaat het de meeste mensen om de prestaties van de Mac en daar voegt LiquidMetal niets aan toe, toch?

 • Profielfoto
  petethefreeze

  De > tekens staan de verkeerde kant op :slant:

 • Profielfoto
  Scrooge McDuck

  Het zegt mij nog erg weinig wat hier de voordelen van zijn. Het wordt pas echt leuk als het materiaal wordt gebruikt dat gevonden is bij het neerstorten van de vliegende schotel bij Roswell in 1947: een soort metaal dat na buigen of in elkaar frommelen direct weer de oorspronkelijke vorm aannam. Mensen die daar stukjes van hadden meegenomen heb laten politie en leger op bezoek gehad en moesten alles weer afgeven en werden bedreigd. er volgde een cover-up operatie en alles werd geheim van het Pentagon. Maar DAT materiaal moet erg handig zijn om te gebruiken.

  vliegende schotels…:P

 • Profielfoto
  palahala

  Ik vind het best een foute deal. Zo maak je monopolies, of mis ik iets?

  (Trouwens, zou dat vertragen van het beeld op 0’38” een illusie kunnen zijn als gevolg van het wagon-wheel effect? Net zoals dat autowielen in films soms achteruit lijken te draaien?)

 • Profielfoto
  ocramarco

  Het zegt mij nog erg weinig wat hier de voordelen van zijn. Het wordt pas echt leuk als het materiaal wordt gebruikt dat gevonden is bij het neerstorten van de vliegende schotel bij Roswell in 1947: een soort metaal dat na buigen of in elkaar frommelen direct weer de oorspronkelijke vorm aannam. Mensen die daar stukjes van hadden meegenomen heb laten politie en leger op bezoek gehad en moesten alles weer afgeven en werden bedreigd. er volgde een cover-up operatie en alles werd geheim van het Pentagon. Maar DAT materiaal moet erg handig zijn om te gebruiken.

  Zou best liquidmetal kunnen zijn. Liquid metal is overigens een bedrijf en maakt meerdere metaal legeringen / soorten. Het is al eerder gebruikt voor o.a. golfclubs en ruimtevaart. Wat ik vaag vind is dat ze dus het bedrijf gekocht hebben of in ieder geval alleenrecht van gebruik maar een ander bedrijf kan deze legering / soort ook bedenken en maken? Dan is het niet zo bijzonder meer.