Apple jaagt op makers ongeautoriseerde accessoires

Door: Statenweg - 28 reacties

Rond het succes van de iPod, iPhone en iPad is een zeer lucratieve markt ontstaan voor accessoires als kabeltjes, docks en luidsprekers. Veel accessoires zijn voorzien van een kwaliteitsstempel van Apple, zoals ‘Made for iPod’.

Voordeel daarvan is dat de consument zeker weet dat het product goed zal werken in combinatie met zijn iPod, iPad of iPhone. De makers van de accessoires zullen dan ook graag zo’n stempel op hun product willen zetten. Maar er zitten ook nadelen aan. Fabrikanten moeten eerst langs Apple voor deze goedkeuring en in ruil daarvoor dragen ze zo’n 20 tot 25% van de omzet af.

Geen wonder dat er bedrijven zijn die zich niks van Apple aantrekken. Zij brengen producten op de markt zonder eerst in Cupertino aan te kloppen. Ook komt het voor dat ze wel het het stempel op hun producten zetten, maar daarvoor nooit toestemming hebben gekregen.

Apple heeft nu de jacht geopend op een aantal makers van deze ongeautoriseerde accessoires. Door de minderwaardige kwaliteit en onbetrouwbaarheid van deze producten zou de compatibiliteit met Apple’s hardware vaak niet goed zijn. Gebruik ervan kan zelfs leiden tot schade aan je iProduct. Bovendien zou de slechte ervaring van consumenten afbreuk doen aan het merk Apple.

Het streven om de controle over de accessoires te behouden past bij de hoge standaarden die Apple hanteert, maar roept ook vragen op. Door de hoge commissies die het bedrijf ontvangt op elke verkochte accessoire van het ‘Made for iPod’-programma heeft het er alle schijn van dat Apple de eigen inkomsten probeert veilig te stellen. Ook beperkt de werkwijze de vrije concurrentie.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  rainiervanes1

  Goed van ze!
  Dan kunnen mensen in iedere geval alleen maar door-Apple-goedgekeurde accessoires kopen:D

 • Profielfoto
  Jeffry

  Hoezo goed van ze? We kopen al Apple-producten en als we dan kiezen voor een goedkopere derde weet Apple dat met 20-25% van de omzet nog hoog te houden. Belachelijke percentages voor een logootje.

 • Profielfoto
  Hasoweh
 • Profielfoto
  Gastonw

  Goed van ze? Dom van ze! Ze proberen een monopoliepositie te behouden, en dus inderdaad het bedreigen van de vrije concurrentie.

 • Profielfoto
  Tempest

  Zolang het in het voordeel van de klant is, maakt het mij niet uit wat ze daar doen of hoeveel geld ze voor het logootje vragen.
  Als ze daarmee de kwaliteit van niet-Apple hardware omhoog krijgen: Goed.
  Als ze daarentegen ook de prijs omhoog doen schieten: Slecht!

 • Profielfoto
  Remco_

  Ik verwacht dat als er een “Made for iPod” (of wat voor Apple apparaat dan ook) logo op staat dat dit getest/goedgekeurd is door Apple. Daar betaal ik op dat moment toch ook voor ?

  Dus terecht dat Apple de leveranciers, die het logo misbruiken, onder vuur neemt.

 • Profielfoto
  the_Joost

  Maar onterecht als ze de bedrijven zonder fake-officieel logo aan gaan pakken.

 • Profielfoto
  Hanhart

  Dus voor elk verkocht product krijgt Apple 25% van het bedrag?
  Of begrijp ik het verkeerd?

  Als dat echt zo is mogen ze zich gaan schamen in een donker hoekje.

 • Profielfoto
  Ezra

  Dit hele gedoe rond logootjes is bagger.

 • Profielfoto
  kolko

  Wat zou Neelie hiervan vinden…

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik wens Apple vooral veel succes in Azië! License in een Engels woord… in slechts een paar Aziatische landen is op dit gebied juridisch iets geregeld. Welkom op de nachtmarkten van Bangkok, Ho Chi Minh … alles is made voor iPod, zelfs de perfect geïmiteerde iPods zelf… Ik denk dat 99% daar vandaan komt, en dat dat in Europe en de VS nauwelijks leverbaar is. Kansloos dus.

 • Profielfoto
  klonic

  Ik heb een MBP oplader gekocht via ebay voor 30 of 40 euro. toen ik de oplader thuis kreeg merkte ik op dat de kabelbindertjes en de stekker iets geliger zijn en er geen appel op de adapter staat, ik heb op school metingen gedaan aan de adapter en hij is gewoon net zo goed als de orginele.

  Inderdaad verpest dit wel de Apple experience, want ik betaal opeens een eerlijke prijs ipv veel te veel. Succes Apple, probeer maar de zwarte markt maar te breken, dat gaat never nooit lukken.

 • Profielfoto
  Lichtpunt

  Het ligt allemaal wat genuanceerder..!

  MFI:
  De licentie heet MFI (made for iPod / iPad / iPhone kortweg i) en is GEEN percentage maar een vast bedrag per verkocht apparaat variërend van $0,79 voor de eenvoudige opladers en dergelijke tot maximaal $4,= voor randapparatuur welke alle protocollen en zeg maar 30 pinnen volledig benutten.

  Goedkeuring is ook belangrijk voor garantie:
  Er is een goedkeuring vereist maar als na goedkeuring een iPhone stuk gaat na het aansluiten van een apparaat behoud de klant ook zijn garantie op zowel iPhone als randapparaat dat is daarmee dus verzekerd.

  Investering in de omgeving:
  Als je een top product aan een grote markt wilt verkopen moet je investeren in de toekomst ervan. Probeer het te vergelijken met het openen van een winkel op een top locatie (AAA)
  Het feit dat er heel veel winkelend publiek voorbij komt is het voorwerk van Apple, het feit dat er in de software en hardware allerlei nutsvoorzieningen zijn gerealiseerd waar je zo gebruik van kunt maken. Een parkeergarage in de buurt is een pre voor een winkel, alle features van iOS en MFI is een pre voor een ontwikkelaar.

  De licentie genereert een zuiver ecosysteem, als het goed is is dat een win-win-win voor klant ontwikkelaar en natuurlijk ook apple.

  Niemand zit te wachten op een prul accessoire die na 2 weken het begeeft en jouw iPhone in zijn val meeneemt.
  Hiermee garandeer je een goed ecosysteem, voor een faire prijs.

  Probeer dat eens met een LAVOD player bijvoorbeeld..
  zou nooit werken.

 • Profielfoto
  MauZ

  1984 iemand?

 • Profielfoto
  iberno

  Maar onterecht als ze de bedrijven zonder fake-officieel logo aan gaan pakken.

  Dat staat er toch ook niet?

 • Profielfoto
  Garbera

  Belachelijk

 • Profielfoto
  XaRaI_001

  Here’s to the crazy ones.
  The misfits.
  The rebels.
  The trouble-makers.
  The round heads in the square holes.
  The ones who see things differently.

  They’re not fond of rules.
  And they have no respect for the status-quo.

  You can quote them.
  Disagree with them.
  Glorify, or vilify them.
  But the only thing you can’t do is ignore them.
  Because they change things.
  They push the human race forward.
  And while some may see them as the crazy ones, we see genius.
  Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.

  Apple Computer Inc.

  Wat je zegt, ben je zelf !

 • Profielfoto
  BenDover

  Misschien tekst wat aanpassen omdat de licentiekosten per product maximaal $4 is.

 • Profielfoto
  MauZ

  Misschien tekst wat aanpassen omdat de licentiekosten per product maximaal $4 is.

  Ik dacht toch echt iets over $20/$25 te hebben gelezen.

  @XaRaI
  “They’re not fond of rules” Heeft ondertussen een andere betekenis gekregen.
  Dus nog steeds van toepassing

 • Profielfoto
  jimeh

  Goed van ze!
  Dan kunnen mensen in iedere geval alleen maar door-Apple-goedgekeurde accessoires kopen:D

  fanboy -.- :thumbsdown:

 • Profielfoto
  maconly

  alles wat om de i is heengebouwd is mede verantwoordelijk voor het succes van apple , maar net als al die andere grote bedrijven google ebay paypal gaat apple zich asociaal en arrogant opstellen.

  De fabrikanten moeten gewoon een andere manier vinden om aan te geven dat het geschikt is voor de i producten.

  Ik heb nog een originele ipad hoes liggen , kostte € 39 , maakkosten € 2 fuck kwaliteit wat niet schoon te houden is.

  mijn liefde voor apple wordt steeds minder .

 • Profielfoto
  BenDover

  @MauZ
  “Originally Apple proposed a fee of 1.5% but as the popularity of the iPod increased and sales moved into the tens of millions Apple told organizations like Bose that they had to pay up to 10% of revenue back to Apple for being an official partner of the “Made for iPod” program. Instead, the program has been replaced with a flat $4.00 per unit fee.”

 • Profielfoto
  Harrys

  Minderwaardige kwalitiet? Onbetrouwbaraheid? Schade toebrengen? Waarom zouden niet-geautoriseerde accessoires van derden op voorhand slechter zijn dan die van wel geautoriseerde derden?

  Het is Apple simpelweg te doen om de royalties voor het gebruik van de merknamen , en voor toepassingen (zoals docks) die gebruik kamen vande Apple-connectoren van de iPad. Niet-geautoriseerden maken inbreuk op het merkrecht en iPad patenten. Apple-accessoires zijn daardoor 20 tot 25 procent te duur.

  Het gaat om geld dus, niet omdat Apple het beste voor heeft met de klant.

 • Profielfoto
  puccini

  Apple zou zich beter druk kunnen maken over de ontvangstproblemen met de Iphone4 !

 • Profielfoto
  Kobes

  @Harrys
  Waar heb je nu weer vandaan dat Apple beweert dat ze op voorhand slechter zijn. Er wordt alleen beweerd dat Apple niet beweert dat het goed is en dat een fabrikant dat dan dus ook niet moet suggereren (ja, lees die zin maar eens goed, het klopt precies).
  Dat Microsoft het “Made for Vista” logo op iedere derderangs laptop plakte leverde de grootste problemen op. Een MFI logo moet je dus ook niet plaatsen als het niet is bevestigd.

  Mooi voorbeeld vind ik mijn eigen JBL dock. Staat een Made for iPod op, maar de iPhone wordt bewust niet genoemd. Hij is niet afgeschermd, dus het stoort als je een sms krijgt of gebeld wordt. Dat is een slechte user experience en mag dus niet gebeuren als er made for iPhone op staat. Nu werd mij in de winkel alleen verteld “hij doet het wel, maar niet officieel”. Klopt allemaal precies omdat JBL zich netjes aan de regels houdt.

  Dat Apple er ongeremd aan wil verdienen: absoluut, ze zijn alles behalve heilig. Maar dat willen JBL, Bose en noem maar op ook. En die 4 euro gaat het hem ook niet doen. 10-25%, tsja dat was behoorlijk absurd geweest.

 • Profielfoto
  Fingerlicking

  Gaat VW binnenkort ook verbieden dat je bij super tango tankt??

 • Profielfoto
  aaa

  Wel als er een sticker op zit van de BP =) of shell natuurlijk.

 • Profielfoto
  martijnsch

  Als ze nou eens de mini-usb standaard ondersteunen en de keuze verder bij de consument laten (zoals bij de 3,5mm aansluiting) dan zeg ik prima.

  En als apple ook nog eens het gebruik van hun iOS apparaten mogelijk maken zonder tussenkomt van iTunes (OTA updates voor iOS zonder tussenkomst iTunes, OOBE zonder verplicthe iTunes synchronisatie) dan geef ik Apple 5 van de 5 sterren in plaats van 4.