Wetenschappers: Apple is een religie

Door: Statenweg - 65 reacties

Ondanks het probleem met de antenne van de iPhone 4 staan er dikke rijen voor de Apple Stores en zijn er miljoenen van deze apparaatjes over de toonbank gegaan. Veel klanten blijven geloven in het product en laten zich niet van de wijs brengen door alle negatieve berichten in de media.

Het zijn voorbeelden die je doen afvragen of de producten van Apple nu echt zo geweldig zijn of dat er meer aan de hand is. Volgens onderzoekers aan de Texas A&M University kiezen consumenten niet rationeel voor het merk, maar is het een kwestie van geloof. Dat zou het succes van Apple en het gedrag van de klanten verklaren.

De toewijding aan het merk heeft religieuze trekjes, zo stellen de onderzoekers. Apple zou een vervanging zijn geworden voor het traditionele geloof inclusief de rituelen die daarbij komen kijken.

De Apple Stores zijn vergelijkbaar met kerken, ook wel de ‘churches of the tech generation’ genoemd. En Steve Jobs? Dat is de religieus leider. Geen wonder dat fanboys blijven geloven in de ‘Jezus phone’, ondanks dat Jobs hen aanwees als oorzaak van het antenneprobleem (door de telefoon verkeerd in de hand te houden).

En zo zijn er nog wel meer overeenkomsten. Wat dacht je van de geboorte van Jezus Christus in een kribbe en het bescheiden begin van Apple in een garage? Of Steve Jobs die ontslagen werd, maar daarna herrees om Apple van de ondergang te redden?

Reacties

65 reacties
 • Profielfoto
  iHippo

  Ik ben dan ook Appletheïst.

 • Profielfoto
  Riwe89

  “Onze Apple, die om ons heen zeit,
  Uw naam worden geheiligd, uw producten komen
  Geef ons heden ons dagelijkse technologie,
  En vergeef ons onze verslaving, zoals wij andere hun verslaving vergeven
  Leid ons niet in bekoring, maar verlos ons van Microsoft en Google.

  Amen.”

  Zoiets net voor het slapen gaan?:D

 • Profielfoto
  Sascha

  @Hierboven::lol:
  OT: Hier is zoveel op te reageren dat ik er niet aan begin…

 • Profielfoto
  mowat

  Als je soms de draadjes van sommige mensen leest op dit en op andere fora , dan zou je denken dat het artikel veel waarheid bevat.
  Gelukkig zie je , als je een tijdje op het forum meedraait , dat het overgrote deel van de gebruikers heel normaal denkt en reageert.
  Wat mij betreft , ik vind OSX een heel degelijk systeem , ik vind ook dat Apple mooie toestellen maakt , maar zie ook dat er dikwijls heel wat fout loopt. Dus ik blijf kritisch.
  Diezelfde houding heb ik ook t.o.v. mIcrosoft/windows. Ik gebruik het ook , werk er graag mee , maar blijf er ook kritisch over.

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Ik roep het al zo lang.

 • Profielfoto
  LeonDemeijer

  ik geloof;)

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Amen!:lol:

 • Profielfoto
  Neptunus

  Haha, best een leuke theorie. Een andere theorie zou natuurlijk kunnen zijn dat mensen enerzijds ‘erbij horen in je vriendengroep’ belangrijk vinden en dat kennelijk Appleproducten daaraan bijdragen, en anderzijds consumenten het leuk vinden om in een grote mooie winkel gratis en onbeperkt met leuke nieuwe gadgets te kunnen spelen. Als dan daarnaast de producten van Apple nog redelijk goed zijn (niet per se de beste, maar in ieder geval acceptabel) en het voor de consument enigszins te betalen is, zijn ze wellicht bereid de Appleproducten te kopen. Ik zeg niet dat consumenten rationeel en puur op bijvoorbeeld prijs-kwaliteitverhouding hun keuzes maken — dat zou ook totaal onzinnig zijn, want het is bijna bewezen dat consumenten gedeeltelijk subjectief kiezen — maar een religie is voor mij bijvoorbeeld ook dat je dingen zonder meer aanneemt. Als er sprake zou zijn van een Applereligie zouden de gelovigen nooit kritiek hebben op Appleproducten en alles zonder nadenken kopen. Als er iets niet waar is, is het dat wel, want One More Thing en aanverwante websites staan bij elke introductie van een nieuw product vol met klagers. Dat die klagers dan uiteindelijk misschien tóch voor een product kiezen heeft misschien niet te maken met blind varen op Apple, maar een (gedeeltelijk rationele?) afweging. Maakt Apple met de positieve kanten van de producten de negatieve kanten goed? Kennelijk wel.
  .
  Het verhaal van religie is natuurlijk een leuk verhaal om als onderzoeker mee in de media te komen, maar er zijn écht nog wel realistischer mogelijkheden. Ik wil niet zeggen dat Apple gewoonweg de beste producten maakt (dat is zeer afhankelijk van waarvoor je het product wilt gaan gebruiken). Een religie is echter iets totaal anders.

 • Profielfoto
  isoMac

  Niemand kiest rationeel. In 90% van je keuzes geeft de onderbuik de doorslag. Dat geeft niks, maar laten we vooral niet net doen alsof we dat wel doen.:wink:

 • Profielfoto
  Neptunus

  Maar dat maakt het nog geen religie.

 • Profielfoto
  sedikit

  Dit heb ik al jaren geleden beweerd toen deze site nog MacOSX.nl heette. Ik stelde toen de retorische vraag “Who the hell is Steve Jobs”, daarmee bedoelend dat de aanhangers van Apple, dus ook de bezoekers van de site, wel wat religieuze trekjes vertoonden. Ik merkte dat Steve Jobs als een soort Guru werd gezien. Al zijn “daden”, zijn uitspraken, zijn verkoudheden, zijn woning, alles werd breed uitgemeten. Er bestaat nu zelfs een mogelijkheid om hem een soort “I love you” mail te sturen… Mijn opvatting werd toen in tientallen pagina’s reacties bevestigd: ik kreeg de hele boel over me heen. Het kwam er eigenlijk op neer dat ik van blasfemie werd beschuldigd. Ik heb echter nog steeds die mening. Het kan geen kwaad om als consument van een mooi product kritisch te blijven. Het is zo simpel: je koopt iets, weliswaar heel mooi e.d., maar je krijgt het niet!

 • Profielfoto
  Neptunus

  Dus het feit dat iedereen ontkende dat hij “gelovig” is, is voor jou de bevestiging dat ze gelovig zijn? Interessant, want als ik met christenen, joden, moslims of andere theïsten praat, ontkent niemand dat ze gelovig zijn. Toch een verschil, kennelijk. Ik blijf erbij dat op Applegerelateerde websites de bezoekers zonder twijfel een voorkeur hebben voor Apple (dat lijkt me vrij logisch), maar van een religie is geen sprake.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik ben een “Apple man” van het eerste uur. Mijn eerste Apple computer was de Apple ][+ met maar liefst 1MHz en 48k en die kocht ik in 79′ (was toen ƒ4400, dus omgerekend €2000). Ik ben dus zo’n beetje opgegroeid met het bedrijf aangezien ik nooit iets anders dan Apple kocht. En waarom kocht ik de Apple ][+ en niet een Sinclair, Amiga, PET of Commodore of een van de honderd andere merken die een graantje mee wilde pikken met computers die niet veel meer konden dan een HP 48 rekenmachine.. Omdat de Apple ][+ de enigste computer was met een hele rij slots voor uitbreidingen en andere aantrekkelijke extra’s voor de consument die in het begin eigenlijk helemaal niet wist wat je nu met een computer moest doen of wat je er van moest verwachten.

  En Apple is het gebleven, maar ik ben nuchter dus frons ik mijn wenkbrauwen bij negatieve berichten, niet omdat ze negatief zijn, maar omdat ze in mijn ogen vaker (veel vaker) voorkomen dan vroeger. Verder is er niemand heilig, en al zeker geen CEO.

  Dus is Apple een “geloof”? Nee, niet van nature, maar als er veel mensen zijn die de negatieve berichten niet zien en als een stelletje idioten die soms niet eens weten wat ze met hun iPad gaan doen in een 10tallen meters lange rij gaan staan, dan schaap je wel een soort geloof rond een merk en zijn CEO. Zo ontstaan namelijk ook de goden: als de massa maar hard genoeg ergens in gelooft, ontstaan ze van zelf…

 • Profielfoto
  Domtoren

  Zoals zovelen pikt ook deze universiteit graag een graantje mee van de populariteit van Apple. Veel meer dan dat is het niet.

 • Profielfoto
  elifafd

  I BELIEVE!!!!! YES I DO!!!!

 • Profielfoto
  sedikit

  @Neptunes,
  Ik geloof dat je me niet goed hebt begrepen. Ik probeer duidelijk te maken in mijn reactie, dat de meeste “fans”, toentertijd in ieder geval, als gelovigen op mijn constatering reageerden. Evenals bij religies, was en is het zéér ongepast om kritiekloos gedweep met de kerk(Apple), zijn leider(St. Jobs), en zijn aanhangers, ter discussie te stellen.

 • Profielfoto
  Lustigson

  Kom, mensen, wel een beetje origineel doen, dan. Geen Onze Vaders en Amens, maar Apple-eigen gebeden en uitroepen, alstublieft. :sealed:

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Kom, mensen, wel een beetje origineel doen, dan. Geen Onze Vaders en Amens, maar Apple-eigen gebeden en uitroepen, alstublieft. :sealed:

  Zo als dit?

  Lieve Steve, doe niet zo dwaas
  en geef mij een iMac zonder geel waas?

 • Profielfoto
  MatthieuPesesse

  Ja man, wat een onzin.

 • Profielfoto
  sjeng

  Appleverdomme;)

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Jobsverdomme bekt stukken beter…:lol:

 • Profielfoto
  Bosdavid

  Nee; Jobsverdomme.;)

  Overigens heeft wetenschappelijk onderzoek enige tijd (een paar maanden, geloof ik) al aangetoond dat wanneer Macfans aan Apple denken, bij hen dezelfde hersengebieden worden geactiveerd als wanneer gelovige mensen met hun religie bezig zijn.

  update: i, net een halve minuut te laat.:(

 • Profielfoto
  Djmichel

  Apple speelt in op de behoeften van de consument waar andere bedrijven dit niet doen. Naast functionaliteit, intuïtief gebruik en slik design hebben ze de markt gewoon goed begrepen.

  Ik roep al jaren (voor de grap) dat ik een Apple-getuigen ben. Ik liet iedereen graag de nieuwe gadgets zien en vol overtuiging vertelde ik hoe geweldig het allemaal werkte. Maar het blijft een bedrijf en ook die maken fouten. Ik vind de bewering dat mensen reageren op Apple als religie (en dat zonder knipoog) een beetje ver gezocht.

  Is voetbal dan ook een religie? Ik ken genoeg voetbalfans die gerust alles uit hun handen laten vallen omdat hun club speelt. En geloof me (:P) die zijn een stuk fanatieker als mij in hun fanboy gedrag, en ik ben echt een behoorlijke fanboy, net zoals ik mensen ken die Formule 1 helemaal geweldig vinden. Of Tractorpulling.

  Als ik ooit de kans krijg om Steve Jobs te ontmoeten (laatst was er al een draadje over) dan zou ik wel op m’n knieën gaan;) maar dan wel lekker overdreven zodat hij zelf ook zou zien dat het een positieve knipoog zou zijn.

 • Profielfoto
  BigAL

  Jobsism

 • Profielfoto
  koeny33

  Met Apple-medewerkers als priesters ofzo ^^

 • Profielfoto
  Neptunus

  Sport is denk ik meer een religie inderdaad. Hordes supporters zijn zonder meer voor hun club, hoe slecht ze ook spelen, bij wijze van spreken. Ik keur het niet af (het is zelfs onderdeel van sport), maar het heeft wel veel meer religietrekjes.

 • Profielfoto
  wab

  Ik ben er best wel van overtuigd dat Apple als een religie werkt. Heb het ook al meermaals opgemerkt. En ja ik geloof!

  Ik voel me anders wel minder gek te geloven dat ik geen last ga hebben van het antenneprobleem ga hebben dan mensen die denken dat ze naar de hemel zullen gaan.

 • Profielfoto
  defores

  Heb nog nooit iemand een gebedje richting Cupertino zien doen.
  Ze leveren gewoon betere producten dan de concurrenten en de klant is vaak tevreden. Is het daarom ineens een religie of wordt de wetenschap dommer en dommer?:innocent:

 • Profielfoto
  Emanresu

  Dat ze zichzelf wetenschappers durven noemen

 • Profielfoto
  blablabla

  iBelieve

 • Profielfoto
  LeonDemeijer

  iBelieve

  Amen!

 • Profielfoto
  jerb

  Ik ben er best wel van overtuigd dat Apple als een religie werkt. Heb het ook al meermaals opgemerkt. En ja ik geloof!

  Ik voel me anders wel minder gek te geloven dat ik geen last ga hebben van het antenneprobleem ga hebben dan mensen die denken dat ze naar de hemel zullen gaan.

  helemaal mee eens !

 • Profielfoto
  rastarobin

  Nadat mijn PC met windows jaar na jaar bezeten raakte met demonen ben ik over gestapt op de MAC.
  Mijn geloof in de PC is weg en die voor de MAC is er nog steeds.
  Dus dit klopt allemaal wel wat ze beweren.

 • Profielfoto
  sedikit

  Professor @Emanresu,
  Uw tekst “Dat ze zich wetenschappers durven noemen”, duidt in al zijn eenvoud ongetwijfeld op Uw eigen Grote Geleerdheid en Eruditie. Die wetenschappende charlatans kunnen nu wel inpakken.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Rationeel gezien volg je het best je hart.

 • Profielfoto
  maconly

  In Jobs we trust !

 • Profielfoto
  Yip

  Ergens in geloven betekent nog niet dat het een religie is…
  Ik ben eenvoudigweg overtuigd dat producten van Apple er mooi uitzien en prima werken. punt.
  Daarnaast zijn wij goed op de hoogte dat die zogenaamde problemen (antenneprobleem) meestal op zijn geblazen en bijna nooit voorkomen.

  Ach, ik heb al weer veel te veel woorden vuil gemaakt aan dit overdreven artikel….

 • Profielfoto
  wverveer

  Het is geen geloof….in kwaliteit

  het is zeker weten….kwaliteit

 • Profielfoto
  serum

  en het visje achterop de auto is vervangen door een wit appeltje! Volledig onderlegde theorie!

  Nog even en we hebben een eerste rituele slachting! Met een beetje mazzel moffelen we een oorlogje weg onder de noemer ‘geloofsovertuiging’

  Wonderlijk dat een dergelijk bericht wordt gepost op een site als deze? moet de scheiding nog groter worden? wat is het doel?

 • Profielfoto
  Nickalicious

  Sorry hoor je kunt ook te ver gaan:p

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Als ik zie dat zoveel andere mensen nog steeds voor die andere troep kiezen kan ik maar twee dingen concluderen. Wat hebben mensen als bijvoorbeeld Gates de mensen toch op zeer grote schaal ongelofelijk geïndoctrineerd en dom gehouden dat ze tegen beter weten in nog steeds geen Apple producten kozen en anderzijds wat gaan die mensen die dat wel hebben gedaan (zoals ik) toch ver om dat die mensen nou eens aan hun verstand te peuteren omdat die maar niet kunnen begrijpen dat zij dat niet zien. Maar dat is geen religie, dat heet opvoeding.
  (En mijn bovenstaande verhaal zou je dan weer kunnen classificeren als arrogant…. ok , so be it.. liever arrogant dan onwetend… in dit specifieke geval dan :eek:) ). Anderzijds is het een lange tijd en wellicht nog wel een kwestie van geld geweest. Mensen die het mooie niet kunnen betalen en zich af gaan zetten tegen degene die dat wel konden. Als je in een Ferrari rijdt wordt je immers ook een rijke stinkerd genoemd door degen die het met een kleiner autootje moeten doen.

  Als je geen dak hebt onder te kunnen wonen dan ga je je vanzelf beroepen op je vrijheid zonder dak te leven en daar de voordelen van inzien (en dat heeft het ook wel hoor).

  Enfin, voordat je commentaar geeft, ik zeur ook maar wat en bereik hiermee ook zeker geen wetenschappelijk prijs.

 • Profielfoto
  janau

  Die vergelijking met religie is hier al vaker ter sprake gebracht, de uitdrukking his Steveness is daar een voorbeeld van. Maar voorzover ik weet vertegenwoordigt Steve geen morele waarden waar wij een voorbeeld aan zouden kunnen nemen.

 • Profielfoto
  KREO

  ROFL

 • Profielfoto
  FlorisW

  Gaat een beetje ver, vinden jullie niet?

 • Profielfoto
  maikel22

  Hebben jullie ook een Apple-sticker achterop je auto/brommer/fiets/driewieler ipv een visje? Ik zie ze regelmatig rijden.

  Misschien een leuke poll, redactie?

 • Profielfoto
  SalThijssen

  Mijn vader roept ook al zo’n drie jaar. En m’n vrienden noemen mij zelfs Apple-Jehova:lol:

 • Profielfoto
  klerks1986

  What the Microsoft!!;) Wat maakt het uit of voor sommige mensen het merk Apple als een religie is.

  Wat veel mensen vergeten is kritisch na te blijven denken over hun geloof, de maatschappij, producten die ze kopen, berichten die ze horen, etc.

  Ik als katholiek denk ook kritisch na over mijn geloof en ga daar ook een discussie over aan. Ik ben het ook zeker niet met alles eens in de kerk (kan zo een aantal dingen opsommen maar daar is dit het forum niet voor). Dat geld ook voor een aantal dingen die Apple in zijn manier van zakendoen doet.

 • Profielfoto
  Jeordy

  Er zijn natuurlijk veel meer zaken die mensen Apple doen kopen. Denk aan design, gebruiksgemak, beleving en vooral het OS dat niet langzamer wordt omdat applicaties zich niet in de bibliotheek (windows registry) nestelen.

  Nog dagelijks hoor ik mensen klagen over hun pc, de malware en spyware die het systeem vertragen en dat ie voor de zoveelste keer naar de pc-winkel is geweest om opnieuw te worden geïnstalleerd.

  Je kan het vertrouwen van een persoon in Apple aanduiden als geloof, maar uiteindelijk moet dat geloof wel waargemaakt worden. Mensen zijn bij teleurstelling nogal snel geneigd van een geloof af te stappen.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  @Hendrik IJzerbroot: die 4400 gulden is nu 2000 euro, maar je moet de inflatie meerekenen. Dan moet je het zien alsof je nu 4400 euro voor die Apple ][ had betaald.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Overigens is dat religieverhaal voor mij bullshit. Dat veel mensen dat ironisch dat hebben opgepakt (Guy Kawasaki die zich de MacEvangelist noemde, dat ik me de MacFundamentalist noem) lijkt de critici dan weer te ontgaan. Zelfspot is ook een kunst.

 • Profielfoto
  KingChaos

  Je hebt het als bedrijf wel echt ver geschopt als mensen gaan onderzoeken of je niet een religie bent gestart:P

 • Profielfoto
  KingChaos

  Is dan wel het beste geloof sinds duizenden jaren btw;) Stuk geloofwaardiger dan “Doe wat ik zeg of je brand in hel” en als je erin gelooft en wat geld doneert krijg je er in ieder geval iets heel moois voor terug (iPhone, Mac, etc)

 • Profielfoto
  LHJ

  Ik zou me wel bij een Apple-center willen laten begraven hoor.

 • Profielfoto
  iKooon

  Wat een waardeloos onderzoek. Het feit dat er een paar overeenkomsten te vinden zijn, maakt het één nog niet hetzelfde als het andere. De onderzoeker heeft misschien wel meer verstand van marketing, dan van religies. De belangrijkste eigenschap van een religie is dat het antwoord geeft op levensvragen als: “is er leven na de dood” en “waartoe zijn wij op aard”. Ik heb Steve Jobs nog niet kunnen betrappen op het geven van antwoorden op dergelijke vragen.

  Ik denk dat het niet zozeer een religieus “geloof” is, maar meer een “vertrouwen” in een merk. Klanten vertrouwen erop dat het wel mee zal vallen met al die indianenverhalen die op internet worden nagepraat.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Nieuw bericht Apple: Wetenschap is een religie… :slant:

  Natuurlijk; De echte fanboys kopen de iPhone nog als ie na 1 telefoontje ontploft… De rest laat zich gewoon niet gek maken door die andere religie; De Media.

 • Profielfoto
  iMacDonalds

  De Media is de Duivel.

 • Profielfoto
  sedikit

  Het schijnt sommige reageerders te ontgaan dat het niet over Apple en St. Jobs zèlf gaat, maar over de fans/gelovigen van die twee fenomenen. Die maken er een geloof van. En het kenmerk van een gelovige is dat deze geen kritiek op zijn geloof kan verdragen. Daarvan zijn hier ook weer enkele voorbeelden te vinden. Voor de duidelijkeid: ik ben slechts een (kritische) fan en ben een atheïst op het gebied van welk geloof dan ook, van Dr.Vogel, Michael Jackson, Wichelroedelopers, Tarodkaartlezeressen, Jomanda’s e.d. t/m Onze Lieve Heer.

 • Profielfoto
  mowat

  En daar merkt Sedekit zeer terecht iets op.
  Velen gaan zo op in het verhaal dat ze niet meer weten wat de bedoeling was . Beginnende tekenen van godsdienstwaanzin ???:wink:

 • Profielfoto
  Chillie

  @Riwe89: HAHAHAHAHAHAHA:D Hij klinkt erg goed:P

 • Profielfoto
  Riwe89

  Zo als dit?

  Lieve Steve, doe niet zo dwaas
  en geef mij een iMac zonder geel waas?

  +1!:D

 • Profielfoto
  Vaarkamp

  het zij zo (vertaling van amen)

 • Profielfoto
  Marius1976

  Die wetenschappers nemen ook alles klakkeloos over wat Sjarrel en Sjaan zingen he…

  in Kerstmis in Cupertino, zongen zij VORIG JAAR AL:

  “Het aandeel steeg maar door, alsof je geen recessie kent,
  wanneer je van DE KERK van Apple bent” (ca. 2:36)

  Klik hier voor de complete clip:

  http://www.youtube.com/watch?v=usm9pO6SwEI&

  Cool he?
  Marius

 • Profielfoto
  Siri

  Niet Amen maar Enter;)
  Of Command:D

 • Profielfoto
  MB12

  Hahaha, nou, ik geloof er niet in hoor!

  En Eva nam een hap van de Appel.

 • Profielfoto
  Yggdrasil