Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 15 juli 2010

Werkt Apple aan Google Maps-concurrent?

Het Canadese Poly9 is onlangs opgekocht door Apple, zo schrijft AppleInsider. Het bedrijf maakte interactieve 3D software voor webbrowsers. Hun meest bekende product was een virtuele wereldbol waarover genavigeerd kan worden zonder dat extra plugins geïnstalleerd hoeven te worden. Over de wereldbol kunnen vervolgens verschillende (interactieve) lagen getoond worden. In essentie heeft de techniek iets weg van Google Maps en Google Earth. De vraag is, welke plannen heeft Apple met Poly9?

De aankoop lijkt een logische tweede stap nadat Apple vorig jaar Placebase kocht, een (kleine) concurrent van Google Maps. Tegelijkertijd was men in Cupertino eind vorig jaar nog naar iemand op zoek die de Maps App in iOS 3 naar ‘the next level’ kon brengen. Genoeg redenen dus om te speculeren over een eigen Maps App van Apple in de (nabije) toekomst, maar wat is er mis met Google Maps?

De liefde tussen Apple en Google is het afgelopen jaar flink bekoeld. Google is met het Android OS direct gaan concurreren met Apple’s iPhone en CEO Eric Schmidt gaf vorig jaar zijn positie in Apple’s Raad van Bestuur op. Tegelijkertijd is Apple begonnen met iAds, wat een directe concurrent van Google’s advertentieplatform op iOS apparaten is.

Met name iAds lijken ook de grootste meerwaarde te zijn voor een eigen Maps-App van Apple. Onlangs bleek dat iOS-gebruikers ‘automatisch’ hun locatie delen met Apple zodat ze locatiegebonden advertenties te zien krijgen. Een logische volgende stap zou kunnen zijn dat een Maps-App commerciële overlays kan tonen van winkels, restaurants, etc. waarbij bedrijven via geïntegreerde iAds extra aandacht op zich kunnen vestigen.

Ook kan eigen locatiesoftware van Apple extra functionaliteit in toekomstige versies van iOS ondersteunen. Zo vroeg Apple eerder dit jaar een patent aan voor iGroups, een op GPS gebasseerd sociaal netwerksysteem waarmee meerdere gebruikers op één plek onderling kunnen communiceren en bestanden uitwisselen. Een dergelijke techniek valt goed te integreren in een Maps-App.

Het blijft afwachten wat Apple daadwerkelijk van plan is met de aankoop van Poly9 en Placebase, maar het is duidelijk dat men in Cupertino niet langer afhankelijk wil zijn van de kaarten uit Mountain View.

Reageer op artikel:
Werkt Apple aan Google Maps-concurrent?
Sluiten