Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 1 juli 2010
Leestijd: 1 minuut

Waarom is de Mac mini zo duur?

Er is al flink wat afgevloekt op OMT over de prijsstelling van de nieuwe Mac mini. Onze Vlaamse collega’s van ZDNet hebben een interessante analyse geplaatst waarin ze op zoek gaan naar het hoe en waarom van deze prijsverhoging. Waarom is de Mac mini die tot voorkort in de Verenigde Staten en Europa voor 599 dollar en euro over de toonbank ging in Europa maar liefst € 200 duurder geworden en in de VS $ 100?

Het artikel gaat in op de invloed van wisselkoersen, winst en bruto marges. De auteur stelt dat de marge op de vorige Mac mini niet in lijn lag met overige Apple producten én dat de scherpe introductie-prijs van de iPad gecompenseerd dient te worden. Ook herinnert hij ons aan het feit dat een deel van het verschil tussen de prijs in Europa en de VS wordt verklaart doordat de VS-prijzen altijd zonder BTW worden weergegeven. De rest van het verschil hebben we aan het financiële wanbeleid van de Grieken te danken, waardoor de euro in waarde is gedaald.

Het is nooit leuk als iets duurder wordt, maar het artikel is fijn leesvoer voor een warme donderdagmiddag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom is de Mac mini zo duur?
Sluiten