“Lieve Steve” over Blu-ray

In de rubriek “Lieve Steve” behandelen we persoonlijke e-mails die Steve Jobs de wereld in stuurt. De nieuwe Mac mini heeft wéér geen Blu-ray drive gekregen. Dit officieuze mediacenter kan daarmee nog steeds niet de gelijknamige schijfjes met Full HD films afspelen. Sterker nog, geen enkele Mac kan Blu-ray schijven lezen.

Waarom niet? Dat vroeg MacRumors-lezer Siva zich af en dus mailde hij Steve Jobs. Deze noemde Blu-ray voor de Mac eerder al een ‘bag of hurt’, wat vrij vertaald neerkomt op een probleemgeval. Het antwoord dat Siva ontving van Jobs voegde daar een mooie vergelijking aan toe: Blu-ray is voor video wat DCC en Mini-disc voor audio waren; een geniale flop!

Bluray is looking more and more like one of the high end audio formats that appeared as the successor to the CD – like it will be beaten by Internet downloadable formats.

Een dergelijk antwoord was te verwachten. Apple verdient immers meer geld met het continue verkopen van (HD) films in iTunes dan met het plaatsen van een Blu-ray drive in een Mac. Siva nam hier echter geen genoegen mee en poneerde de stelling dat Steve wellicht op de lange termijn gelijk krijgt, maar dat Blu-ray voor nu grote voordelen biedt: Full HD films en het maken van grote back-ups. Ook uitte hij zijn twijfel over de met DRM-beveiligde films die iTunes aanbiedt. MP3 is destijds immers zo populair geworden omdat het géén DRM ondersteunde.

Zoals we van Steve mogen verwachten had hij echter het laatste woord en maakte duidelijk dat online films toch écht de toekomst zijn.

No, free, instant gratification and convenience (likely in that order) is what made the downloadable formats take off. And the downloadable movie business is rapidly moving to free (Hulu) or rentals (iTunes) so storing purchased movies or TV shows is not an issue.

I think you may be wrong – we may see a fast broad move to streamed free and rental content at sufficient quality (at least 720p) to win almost everyone over.

Wie heeft hier volgens jou gelijk?

Reageer op artikel:
“Lieve Steve” over Blu-ray
Sluiten