jwf
jwf Nieuws 13 juli 2010

iPad 3G: over Micro SIMs en Dataplannen

Sinds kort heb ik een iPad 3G (aangeschaft bij Gravis in Duitsland voor de geïnteresseerden onder u). Deze iPad kan niet alleen via Wi-Fi met de wereld communiceren, maar ook via het 3G netwerk. Om dat voor elkaar te krijgen moet er een SIM in, en Apple heeft in al haar wijsheid besloten om gebruik te maken van een Micro SIM kaart. In Nederland zijn er vele aanbieders van mobiele telefonie en internet maar, met uitzondering van t-mobile (als inwissel optie), biedt geen van deze aanbieders op dit moment een Micro SIM kaart aan (KPN en Vodafone hebben wel een Micro SIM kaart aangekondigd maar leveren nog niet). In principe is dit geen probleem omdat de Micro SIM kaarten compatible zijn met de gewone SIM kaarten en men dus ongestraft een gewone SIM kaart kleiner kan maken. Dit kleiner maken moet echter wel met zorg gebeuren: het internet wemelt niet alleen van tutorials voor het ‘knippen’ van je SIM kaart, het wemelt ook van de mensen die al hun zoveelste kaart aan het verknippen zijn en nog steeds geen iPad met 3G internet hebben: tijd om het zelf te proberen…

Dataplannen
Een korte speurtocht op het internet naar dataplannen leverde mij de volgende mogelijkheden op:

  1. een duo SIM kaart aanvragen bij de iPhone en die dan omruilen voor een Micro SIM voor de iPad
  2. een nieuw contract afsluiten bij een aanbieder en dan de SIM kleiner knippen
  3. een pre-paid SIM kopen en die kleiner knippen

Optie 1 is in mijn optiek geen goede optie omdat het ene apparaat uit moet staan om het andere apparaat te gebruiken. Met andere woorden, je bent niet bereikbaar op je telefoon als je met je iPad aan het internetten bent en je kunt niet internetten op je iPad als je aan het bellen bent. Daarnaast vond ik optie 2 ook niet aantrekkelijk omdat ik mijn iPad maar sporadisch ga gebruiken zonder Wi-Fi in de buurt. Dat betekend dat ik heb gekozen voor een pre-paid SIM met data mogelijkheden. Hier zijn nog weer vele opties, maar ik heb gekozen voor een Vodafone pre-paid SIM, met name omdat deze ook in het buitenland te gebruiken is. Vodafone raadt zelf aan om mobiel internet voor op je laptop te kiezen maar ik heb gekozen voor een normale pre-paid SIM voor in de telefoon (kost €7,50). Het data gebruik is hierbij aantrekkelijker geprijsd omdat je kunt kiezen voor ‘BloX voordeelbundels’ (het opwaarderen kan via hun website).

nb. Ik heb geen heel grondig onderzoek gedaan, dus het kan zijn dat ik iets over het hoofd heb gezien. Binnenkort komt er een uitgebreider overzicht van dataplannen en mogelijkheden voor de iPad op OMT.

Van SIM naar Micro-SIM
Omdat ik een gewone telefoon SIM had gekocht moest ik deze wel eerst activeren in een telefoon voordat ik hem kon aanpassen. Alle communicatie tussen Vodafone en klant loopt in eerste instantie via de sms en omdat het niet makkelijk is om te sms-en met de iPad heb ik ook gelijk een account aangemaakt bij Vodafone om mijn pre-paid SIM te kunnen opwaarderen en een ‘zorgeloos internet BloX’ aan te zetten via de Vodafone site (vergeet dit niet, het is een enorm gepruts om een Micro SIM in een gewoon SIM vak te stoppen zonder adapter…). Nadat ik dat gedaan had kon ik aan de slag. Zoals gezegd wemelt het op het internet van de ‘tutorials’ voor het aanpassen van de SIM. Echter de meeste tutorials zijn niet erg precies in waar je nu wel, en waar je nu vooral niet moet knippen. Ik heb uitgebreid gezocht en vond een uitstekende youtube tutorial die ook een te printen template biedt voor het knippen/snijden.

nb. 1 Wat erg belangrijk is om de template 1:1 uit te printen omdat de snijlijnen anders niet kloppen. Ik heb dit met Adobe Acrobat gedaan, ik kreeg het in ‘preview’ / ‘voorvertoning’ om onduidelijke redenen niet goed voor elkaar (ja, ik had ‘m op 100% ingesteld). Als de SIM precies op de outline van de print past dan is het op de juiste schaal uitgeprint, als het kleiner of groter is dan klopt de print niet (check dit goed, anders is er weer een verknipte SIM bij…). Hierna volg je de youtube tutorial, en ben je klaar (ik heb mijn SIM overigens met een scherp stanley mes gesneden en niet geknipt).

nb. 2 Niet alle SIMs zien er hetzelfde uit en het kan zijn dat je door het bovenste stukje van de contactpunten (het metaal) op de SIM kaart moet knippen/snijden. De eigenlijk chip zit onder de contactpunten verstopt en dit kan geen kwaad.

Instellingen
Ik heb mijn SIM kaart volgens de turorial bijgesneden en hierna paste de SIM kaart in het slot van de iPad en kon ik proberen of alles werkte. In mijn geval was het snijden gelijk goed gegaan: de iPad vond het Vodafone netwerk en gaf aan over 3G te beschikken. Daarna ging het echter mis, de iPad gaf aan dat ik ‘not subscribed to a cellular data service’ was en dat er daarom een ‘pdp authentication failure’ plaatsvond. Een speurtocht op het internet leverde gelukkig de oplossing: ik moest de ‘APN settings’ nog goed zetten (instellingen om de iPad met de services van Vodafone te laten communiceren). Op een concurrerende site vond ik de APN settings voor de operators in Nederland en Belgie. Deze zijn in te stellen op de iPad onder ‘Settings/Cellular Data/APN Settings’.

In mijn geval heb ik de volgende APN settings gebruikt (particuliere Vodafone SIM):
APN: live.vodafone.com
Username: vodafone
Password: vodafone

Hierna werkte alles zonder problemen en kan ik in dit zomerse weer overal internetten.

Reageer op artikel:
iPad 3G: over Micro SIMs en Dataplannen
Sluiten